Faktury jsou zaplaceny, pravidla CZ-NICu odsouhlasena. Ještě před tím než se společně vrhneme do dalšího roku s doménou antonindanek.cz, pojďme se podívat do minulosti.

Nejdříve jen tak mimochodem ...

V minulém článku na téma maturitní ples, ale také v mém PFku jsem naznačil, že jsem poslední dobou dost časově vytížen. To je taky důvod, proč píšu tento historii dokumentující článek poněkud opožděně. Ani dnes jsem neměl sedět doma. Měl jsem být na maturitním plese (cizím icon_smile.gif), ale protože tento týden balancuji na hranici zdraví / nemocný, tak jsem se rozhodl raději strávit večer doma při teplém čaji. Nerad bych příští týden běhal na vlastním maturáku s angínou.

Už dlouho jsem nepsal nic zajímavého pro ITáky. Nebojte, už brzy to přijde. icon_smile.gif

Vývoj blogu

Začnu dvěmi větami, které mám na rootu webu, protože to lépe napsat nejde.

Začátky na touny.ic.cz

Počátkem roku 2006 jsem se konečně hlouběji ponořil do tajů jazyka PHP. V dubnu téhož roku jsem už měl na doméně http://touny.ic.cz svůj první zkušební redakční systém.

Koupě domény antonindanek.cz

Pojďme ale dál, do roku 2007. V tomto roce jsem měl čím dál tím větší nutkání koupit vlastní doménu spolu s nějakým spolehlivým hostingem. K mému velikému zklamání, byla doména danek.cz již obsazena. V únoru 2007 jsem se tedy rozhodl alespoň pro méně sympatickou alternativu antonindanek.cz.

Řídící a grafické řešení blogu

Nechtěl jsem jen suše přesměrovat starý blog na novou doménu, a tak jsem napsal nové jádro blogu. Obohatil jsem ho o mnohé věci, vyplývající ze zkušeností na touny.ic.cz, jiné jsem zase odebral. Toto tu ale nebudu popisovat, protože přechod jsem už popsal v článku Migrace na blog.antonindanek.cz, statistiky z touny.ic.cz.

Podstatné je, že jsem použil šablonovací systém Smarty. Grafickou stránku zprvu realizoval free template. Ten byl sice poměrně strohý, ba dokonce k tomuto blogu nevhodný (obsah roztáhlý téměř na celou šířku obrazovky), ale poměrně dobře optimalizovaný pro Google.

O pár měsíců později proběhl redesign. Nový vzhled byl stvořen mnou, a jelikož se setkával s povětšinou negativní kritikou, tak je tu dodnes. icon_lol.gif

„Treba bych si tvuj blog obcas i precetl ale toho chaotickeho designu se doslova bojim. :-D Tak ze vzdycky utecu hned pryc." Pavel Buben

Nový design znamenal i jistou změnu struktury webu. Ve výsledku začalo chodit méně lidí z Google, přičemž Seznam se naopak na můj blog začal dívat velkoryseji.

Statistiky

Co se týče návštěvnosti za jednotlivé měsíce v porovnání s počtem napsaných článků, obrázek mluví za vše:

graf-navstevnost-2006-2007.png

Ačkoliv úplně celý rok na doméně antonindanek.cz ještě neproběhnul, už k tomu není daleko. Během tohoto roku bylo napsáno 57 článků a 34 bleskovek.

Nejčtenější články ke dni 18.01.2008:

Nejkomentovanější články ke dni 18.01.2008:

Další statistiky:

  • Celková hodinová návštěvnost je, jak já říkám, ve tvaru těhotné ženy. icon_smile.gif Z grafu se dá vyčíst, v jakých hodinách byl tento blog nejčastěji navštěvován.
    hodinová návštěvnost

  • Prohlížeče: Firefox (36.50 %), Opera (30.88 %), IE6 (21.13 %), IE7 (7.62 %), ostatní (3.87 %)

  • OS: Windows XP (71.51 %), Linux (16.47 %), Windows Vista (6.20 %)

  • Mezi rozlišeními stále vede IMHO zastaralé 1024x768 a snesitelnější 1280x1024. Tito zabrali prvních cca 50%. Dalších 30% zaujali různé varianty širokoúhlých displejů.

  • Nejčastějším vstupním webem jest Seznam. Na druhém místě je Google, dále Linkuj. Hodně lidí také přišlo z vybrali.sme.sk, jagg.cz, weblogy.cz.

  • Průměrná denní návštěvnost (visits) je dle Toplistu někde u 164 lidí. Svůj vliv u tohoto čísla mají občasné špičky. Kdyby jich nebylo, byl by průměr někde okolo 130.

Tááák. A tímto ruším své soukromé statistiky (free skript z Intervalu) a vkládám vše do rukou Google. Google Analytics, vítej na mém blogu.

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Evča

    Bravo, začínám se v tom "chaosu" orientovat a dovolila jsem si "Blog v zeleném" přidat mezi své oblíbené.. icon_mrgreen.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    Vojtěch Havel

    vojtahavel<zavináč>gmailtečkacom

    google analytics používám, jsou to statistiky opravdu podrobné, na větší weby (ne na takové, jako mám já :-D s návštěvností >100/den) se hodí icon_smile.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Evča: Díky. Snad neni zařazení do tvých oblíbených spojeno s povinností psát smysluplné články. icon_biggrin.gif

    >Vojtěch Havel: Já taky nemám žádnou závratnou návštěvnost. Myslim, že při návštěvnosti okolo 100 denně se už užtečnost Google Analytics projeví.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Evča
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Vojtěch Havel
  4. 4
    mantisa

    Jééé, ono (myšleno tento blog) to má i patičku.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Necheš ten komentář vysvětlit? icon_eek.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) mantisa
  6. 6
    Evča

    Nechce, začal spamovat, tak jako kdysi já.. icon_mrgreen.gif

  7. 7
    Benny

    Tak to přeju hodně štěstí do dalšího roku, já na své doméně taky začal druhý rok.

    Jen tvoje návštěvnost je o dost větší.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Hodně štěstí i tobě. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Benny