Příhodný článek pro každého návrháře webů. Ten článek není až tak nadsazený, takový lidé skutečně jsou. Teď budu dělat web pro jeden penzion a představy majitele o návrhu webu jsou dost podobné.


Celý článek je napsaný formou dopisu zákazníka adresovaného architektovi. Jedná se o volný překlad článku publikovaného zde.

Prosím navrhněte a postavte mi dům. Nejsem si moc jistý tím co chci, takže použijte svůj úsudek. Počet ložnic, které by můj dům měl mít je někde mezi dvěma a čtyřiceti pěti. Jen se prosím ujistěte, že plán bude udělán tak, že se ložnice dají snadno přidávat a odebírat. Až mi přinesete finální návrh, rozhodnu se co budu chtít. Také mi přineste cenové návrhy všech možností, abych si mohl libovolně vybrat.

Nezapomeňte, že dům, který si nakonec vyberu, musí stát méně než ten ve kterém teď žiji. Ujistěte se, že jste opravil všechny nedostatky, které jsou v mém současném domě (podlaha v kuchyni vrže když chodím sem a tam a stěny mají nedostatečnou izolaci).

Až budete navrhovat design, také berte na vědomí, že chci držet roční poplatky na údržbu co nejníže. Tím pádem byste měl použít různé drahé materiály jako je hliník, vinyl nebo smíšené obklady. (Pokud se rozhodnete nepoužít hliník, buďte připraven detailně vysvětlit svůj názor.)

if-webdesigners.jpg

Prosím ujistěte se, že dům bude moderní, praktický a při stavbě se použijí nejnovější materiály, protože chci aby můj dům byl ukázkový příklad nejnovějších myšlenek a trendů. Pozor, kuchyň by však měla být navržena tak, aby ladila s mými věcmi, jako např. s mou ledničkou Gibson z roku 1952.

Berte na vědomí, že navrhujete dům pro celou naší rodinu. Kontaktujte proto všechny naše děti a celou širokou rodinu. Od té doby, co nás moje matka jednou za rok začala navštěvovat, má velmi silné názory pokud jde o design našeho domu.

Ujistěte se, že detailně zvážíte všechny tyto náležitosti a potom nám přineste řešení. Samozřejmě si nechávám právo změnit jakýkoliv vaše rozhodnutí.

Prosím neobtěžujte mě teď s detaily. Vaše práce je navrhnout celkový plán našeho domu: Takže řešte velké věci. Například teď ještě není čas na vybírání barvy koberce. Mimochodem pamatujte si, že moje manželka má ráda modrou.

Také si zatím nedělejte starosti ze získáním prostředků na samotné budování domu. Vaše hlavní priorita je navrhnout detailní plán s popisem. Jakmile schválím vaše plány, očekávám že dům bude pod střechou do 48 hodin.

Zatímco budete navrhovat dům speciálně pro mě, musíte brát v potaz, že ho dříve nebo později budu muset prodat někomu jinému. Proto by měl dům vyhovovat široké škále kupujících.

Předtím než plány dokončíte, prosím udělejte dohodu s lidmi kteří bydlí kolem mě, že souhlasí se všemi prvky nového domu. Doporučuji vám doběhnout k mému sousedovi a podívat se na jeho dům, který minulý rok postavil. Je skvělej, za skvělou cenu. Má spoustu věcí, které bysme také chtěli v našem novém domě, hlavně ten obrovský bazén. S dobrými inženýry, věřím že ho budete moci implementovat bez navýšení konečné ceny.

Prosím připravte všechny plány. Momentálně není nutné dělat samotný design, stejně budou použity jenom na stavební nabídku. Přicházejte s nápady, ale nepočítejte s žádnými navýšeními rozpočtu kvůli pozdějším změnám v designu.

Musíte být nadšený, že pracujete na tak zajímavém projektu. To, že můžete použít nejnovější techniky a materiály a tolik svobody v rozhodování kolik jsem vám dal, to se vám nestává tak často.

Kontaktujte mě co nejdříve, hned jak budete mít nápady a plány.

PS: Moje žena mi právě řekla, že nesouhlasí s mnoha body, které jsem vám dal. Vy jste architekt, takže jsou problémy s tím vzniklé na vaši zodpovědnost, musíte je vyřešit. Já už jsem se párkrát snažil naše neshody řešit, ale je to nemožné. Pokud nejste schopen na sebe vzít tuto zodpovědnost, budu si muset najít jiného architekta.

PPS: Možná, že to co potřebuji není dům ale obytný přívěs. Prosím poraďte co nejdříve, pokud si myslíte že to je řešení.

23 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    Lehce cynický článek - bohužel výstižný :)

  2. 2
    marek

    nejenom cynický, ale fakt pravdivý - nejvíc se mi ale líbí to s tím přívěsem :D

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  3. 3
    Jiří Tvrdek

    info<zavináč>tvrdektečkacz

    icon_cheesygrin.gif Úplně to vidím icon_cheesygrin.gif Hlavně mě pobavila ta lednička Gibson z roku 1952 (i když např. Corporate identiny bych přirovnával spíš k ledničce Calexicon_smile.gif). No a u koberce se mi otvírala kudla v kapse icon_twisted.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  4. 4
    akeer

    popici clanok... akurat mi chybal odsek uplne na konci kedy je vsetko uz hotove a buduci majitel si zrazu zmysli ze chce aby dom vyzeral uplne inak (alebo aspon okna a farby inak) a povazuje za samozrejmost ze na naklady architekta sa to vsetko prebuduje (ved to je jeho chyba ze stavbari sli podla jeho zlych planov) resp. ze majitel cely plan bral len ako PONUKU a ked sa mu na koniec nepaci tak ho proste nezaplati

  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Těm co se líbil tenhle článek doporuručuju Plaváčkovo blábolník, konkrétně tyhle dva články: http://www.blabolnik.cz/cla...signerem a http://www.blabolnik.cz/cla...o-zadara , ale jinak je to tam všechno dost čtivý. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) marek
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Jiří Tvrdek
  6. 6
    Ishy

    Lednice, koberec, bazén ... :))
    Všechno fakt sedí.

  7. 7
    Dan

    Bohužel velmi trefné:-(

  8. 8
    Roman

    No super :) Bych chtěl vědět, kolik si za to pak naúčtoval :D To sou lidi, to tak ještě pořídit do teamu psychiatra, aby to všichni přežili ve zdraví :)

  9. 9
    Filosof

    Muhehe.. super!

  10. 10
    Japan

    japan<zavináč>centrumtečkacz

    Dost mi to připomnělo jeden z mích starších textů, kde srovnávám web design a architekturu :) http://blog.webjapan.cz/20-...iti.html

  11. 11
    Shaman

    Pobavilo :-)

  12. 12
    Mirek

    Už dlouho jsem se tak dobře hořce nezasmál ... děkuji :o)

  13. 13
    Ike

    jan.suchanek<zavináč>gmailtečkacom

    Moc pěkné :)

  14. 14
    Ivo

    Hehe, tak to je super. icon_cry.gif

  15. 15
    Tomáš Kučera

    Trefný článek, díky. Souhlasím: s přívěsem je to nejlepší :P

  16. 16
    Libor

    Taky děkuji za příjemné čtení, kéž by ho bylo na českém webu víc.

  17. 17
    Lukáš Mačí

    Tak nějak nevím, jestli se mám smát, že je článek pěkně napsaný nebo plakat, že to tak opravdu funguje.

  18. 18
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Děkuji všem za komentáře. A závěr ? Ruce pryč od webdesignu. icon_smile.gif

  19. 19
    Magda

    magda<zavináč>mageedesigntečkacom

    Dekuji, dekuji, dekuji!!! Vy opravdu vite jak klienti premysleji... tento clanek mi dal vice energie do pondelka...
    Nashleicon_smile.gif

  20. 20
    michal

    studio<zavináč>myarchitektitečkacz

    Náhodně jsem narazil ve vyhledávači na tento článek (spojení dvou klíčových slov, která mě shodou okolností obě zajímala). Geniální článek. Nejraději bych si ho okopíroval a četl pro útěchu. Víte v čem je vtip ? Ono je to u architektů prakticky stejné, jako v tomto "překladu", tedy podobné web designerům.
    m.

  21. 21
    Alex

    Proč prosím spamuješ po internetu s něčím takovým??

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #22
  22. 22
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Píšu to proto, že je to skvělý, čtivý, vtipný a dokonalý. Zjisti si co je spam.

    Mám stejnou otázku na tebe a tvůj komentář, který spamem pro mě skutečně je (musim ho číst a je tam odkaz na tvuj ... asi web).

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #21, který napsal(a) Alex
  23. 23
    QIP-TN

    qip-tn<zavináč>seznamtečkacz

    Dobrý dveře, možná si přostavuje žebř když de dom :-).