Snad abych vyjasnil věci po předchozí bleskovce.

V sobotu jsem objevil krásu toho, když má člověk ještě druhý počítač. Během instalací OS a dalších hrátek s notebookem jsem tak mohl dělat ještě něco dalšího.

Rozhodl jsem se vše smazat (kromě záchranných oddílů) a nainstalovat si winXP. Nejdříve přišlo zděšení, kdy po načtení jádra a ovladačů z instalačního CD XPček nastala ona, již známá, BSOD. Šlo o problém se SATA diskem. v BISOu jsem jej přepnul do kompatibility módu a systém jsem nainstaloval. XP jsou sice znatelně rychlejší, ale neměl jsem dobrý pocit z toho, že mi nefungovaly Fn Lenovo zkratky a co je horší, nemohl jsem najít ovladače na zvukovou kartu.

Také jsem zkusil nainstalovat nové Ubuntu 8.10, které vypadá moc pěkně, ale instalátoru se v závěru nedaří zapsat Grub do MBR. Asi mám nějak chráněný disk. Zkusím nainstalovat starší Ubuntu a potom jej upgradovat (tuto chybu zdá se způsobují jen některé distribuce).

Jak to ale všechno nakonec dopadlo a co znamená to nerovnítko v nadpisu? Nakonec jsem se rozhodl dát ještě jednu šanci Windows Vista a vrátil je zpět z recovery CD / DVD. Vše fungovalo jak mělo (i hibernace), ale dlouho to netrvalo. Večer jsem opět zkusil hibernaci, ale ejhle ... BSOD.

Tak jsem se po vzoru Dr. House zamyslel, co se od začátku změnilo a co jsem udělal. Vzpomněl jsem si, že Scotty spekuloval, že moje BSODy by mohla způsobovat síťová karta. Taky jsem si vzpomněl na to, že jsem instaloval Net Activity Diagram (jednoduchý program, bez kterého si skoro nedokážu představit pobyt na síti), u kterého jsem odklikával instalaci jakýchsi nevhodných ovladačů. Znáte instalace na Win (next, next ok ... bla bla next), upozorněním jsem prostě nedával žádnou váhu, protože jsou tu na každým rohu.

Chyba vyřešena. V současnosti mám Visty a oproti XP mi tu chybí jenom větší výkon. Pokusím se je trochu okleštit / optimalizovat a třeba u nich zůstanu. Každopádně jestli půjdu na XP, musím si sehnat verzi od Lenovo s ovladači a software (teď jsem instaloval nové XP, stažené z ČVUT).

Dodatek: Aby to nevypadalo, že jsem s Windows Vista nespokojený a snažím se je dohnat na úroveň Windows XP... Visty mají několik prvků, které se mi na nich moc líbí a jsou přecejen pohodlnější.

Např. řazení procesů je na Windows Vista řešené mnohem lépe než na předchozích Windows. Nezkoumal jsem pozadí, ale subjektivně ve Windows Vista dostává naposledy zpuštěný proces největší prioritu. Na starších Windows má nejdříve zpuštěný proces největší prioritu, a tak se mnohdy stává, že jsou místo klikacího kurzoru myši přesýpací hodiny a čeká se na jeho vyřízení. Díky tomuto je práce na Vistách rychlejší, protože evidentně, uživatel chce nejdříve to, na co kliknul naposled.

Také jsem pod Vistama z baterie pod profilem max. battery life dostal více času, než pod XP (což mě dost překvapilo).

Nechci Visty odsuzovat jen proto, že na ně nejsem zvyklý (jako většina odsuzujících). Ostatně to nedělám nikdy, s takovou bych se nikdy nedostal k používání jakékoliv distribuce Linuxu.

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Tak ti to nevyšlo...

    3.11.2008:"Nechci Visty odsuzovat jen proto, že na ně nejsem zvyklý"

    25.11.2007:"Pro mě je budoucnost několika dalších let jasná. Ubuntu + Windows XP pro zpracování videa. A co potom? Můžu jen doufat, že si budu stát za svým a nenechám se strhnout s davem." - http://blog.antonindanek.cz...-ubuntu/

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Myslel jsem si, že přijdeš s něčim takovým. ... no máš pravdu. icon_smile.gif

    Sice mě Visty ještě můžou začít štvát (minule to taky přišlo až později), ale jsem celkem odhodlanej se tim prokousat.
    Hlavně jsem teď všema těma OS unavenej. Je to jen lopata a místo abych s ní něco dělal, tak jí ladim. Teď budu každopádně dělat s tim, co mam.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Scotty