Report z necelých třech měsíců užívání Windows Vista. Prvotní okouzlení následované pomalým, ale jistým znechucením.

Tento článek vychází poněkud předčasně. Chtěl jsem o Windows Vista získat ještě více informací, ale už není čas. Potřebuji používat svůj TV tuner (kvůli digitalizaci VHSek), což je prakticky jediný důvod, proč mám na PC Windows. Bohužel, na Windows Vista pro něj nejsou ovladače. Takový nadšenec, jako jeden můj spolužák, abych si koupil tuner nový, ale nejsem.

Instalace

Vložil jsem disk Windows Vista do mechaniky a restartuji své Ubuntu. Zanedlouho už vidím nápis: „Windows is loading files." Chvilička strpení a už se na mě směje další, tentokrát již krásně animovaný, znázorňovač načítání souborů. Vše sleduji s jistým zaujetím a strachem o svá dosavadní, nezazálohovaná data. A pak to přišlo ... náhle a bez jakéhokoliv upozornění (zkrátka jsem čekal nějakou upozorňující hlášku typu: „Nyní váš zrak poprvé spočine na zbrusu novém Vistím oknu."). Ano, zobrazilo se mi OKNO! K mému překvapení (a s jistou dávkou zděšení) to ale nebyla žádná chybová hláška. Microsoft zkrátka udělal kus práce.

Po výběru jazyka, na mě vyběhlo nebezpečně vyhlížející tlačítko „INSTALL". Proč? Protože jsem ještě nenastavil místo instalace. V tuhle chvíli mi hlavou prolétávali všechny ty zprávičky o tom, že Windows Vista nainstaluje každý laik. Znamená to snad, že instalace je plně automatická a moje data s označením nezazálohováno, tak budou ta tam? To snad ne, tohle by si nemohl dovolit ani Microsoft. Nedůvěřivě tedy klikám na tlačítko a těším se na tu blyštící se grafiku.

O chvíli později, se už kopírují soubory Vist na můj disk. Kam, jsem si naštěstí zvolit mohl, ačkoliv disk manager je dost šílenej. Je okolo desáté hodiny večerní a můj žaludek po této skutečnosti povolil ze své křeče, odcházím povečeřet.

Po večeři přicházím k monitoru, a co to nevidím? „Windows is installing features." WOW, říkám si. Tak Windows mi do počítače instaluje nějaký fičurky, to bude bomba.

Moje nadšení ale umírá po tom, co vidím další hlášku: „Your computer will restart several times." Fakt, že programátoři nebyli schopni předem určit, kolikrát bude instalace vyžadovat restart, mi na klidu nepřidává. Na druhou stranu mě to docela pobavilo. Ustrkávám kávu a těším se na všechna ta dobrodružství, která jistě s lesknoucím se systémem Microsoftu zažiji.

Pak už vidím další hlášku, z níž číší respekt a moc. „Windows prepares to start fot the first time." Ten systém je tak moc DOBREJ, že i na to spuštění se musí připravit.

Bezprostředně po instalaci

Hned jak jsem získal kontrolu nad myší, pocítil jsem tu moc, kterou jsem měl v ruce. A co klávesnice? Pomyslel jsem si. Přesouvám tedy své ruce na klávesnici, ale ta mi pocit moci nedodala. icon_smile.gif

Po nainstalování několika mála nezbytných programů otevírám klienta ICQ a pod tíhou neuzrálých dojmů se pouštím do hádky se spolužákem o nesmrtelnosti chrousta.

Některé mé poznatky o Windows Vista

vista-aero.jpg
  • Jakoby se pohyb myší přesunul do nějaké vyšší části systému. U starších Windows se mi snad nikdy nestalo, že by se zasekl kurzor myši (kvůli vytížení procesoru). Naopak v Linuxech se to stává běžně, protože zobrazování kurzoru realizuje až grafické prostředí, takže pohyb myši zde nemá tak vysokou prioritu.

  • Disk je asi jaksi uspáván. Vždy jednou za poměrně krátkou dobu slyším, jak se rozjíždí HDD. Pravděpodobně jej Visty uvádějí do jakéhosi úsporného režimu, což má jistě své výhody. Nevěřím ale tomu, že tyto desítky uspávání a opětovné rozjíždění denně, dělají mému disku dobře. Nehledě na to, že během tohoto rozjíždění, které trvá i 5 vteřin, nemohu nic dělat. První týden se to dá vydržet, potom už jde o nervy.

  • Pokud jsem odešel od PC a on ulehnul do úsporného režimu (nemám na mysli jenom spořič obrazovky, ale klasický úsporný režim, při němž nejsou uspávány disky), návrat do normálu byl opravdu nechutně dlouhý.

  • Task manager -> Performance -> Resource Monitor obsahuje mnoho užitečných věci, na které bych v XP musel mít nějaký dodatečný software. Pro mě byl obzvláště užitečný monitoring sítě (kam se odesílají data, odkud se přijímají).

  • Při zapnutém Aeru se nedá koukat na filmy v alternativních přehrávačích (BSPlayer). Místo obrazu je jen černá plocha.

  • Vistám je úplně jedno, že se dívám na film, v pohodě mě hážou do úsporného režimu a já musím vstávat z postele a probouzet PC.

  • BSOD je ve Vistách v podobě modré obrazovky, na které ovšem není nic napsáno. Po vteřině je počítač restartován. Spolužák mi říkal, že on na BSOD nějaký text měl, nicméně nestihne přečíst ani čárku.

  • Aero se nedá srovnávat s 3D desktopy pro Linux jako je např. Beryl. Abych řekl pravdu, tak na Aeru nevidím nic 3D, maximálně tak přepínání oken přes klávesovou zkratku super (win) + tab.

  • Windows Vista vyžaduje hodně dobrý hardware. Ačkoliv jsem v Performance testu Vist nedopadl úplně špatně, můj počítač byl pod Vistami smrtonosně pomalý. Můj stroj je už minimálně dva roky starý, ne-li tři a ty RAMky už prostě nestačí. Ostatně na to jsem ani nepotřeboval dělat nějaký test, abych věděl, že operační paměť je u mne tím slabým článkem. Při práci v Adobe Photoshop se projevovalo masivní využívání stránkovacího souboru neustále svítící diodou pevného disku a ukrutnou pomalostí.
vista-vykon.jpg

Nutno dodat, že jsem měl Aero zapnuté jenom14 dní. Potom mě už ukrutná pomalost systému začala štvát, a tak jsem jej vypnul. Moc mi to ale stejně nepomohlo. Takhle vypadaly mé Visty.

vista-no-aero.jpg

Patří budoucnost Windows Vista?

Ano. Ale proč? Jenom proto, že budoucnost rozhodně nepatří Windows XP. Jakkoliv jsou XP rovnocenné Vistám a v mnoha věcech snad i lepší, je to přece jen starej operační systém. Všichni, kdo si budou kupovat nové počítače, už budou (čím dál tím častěji) automaticky sahat po Vistách. Proč? Protože jsou přece tak bezpečné, mají super fičurky jako je readyboost a hlavně jsou tak krásně animované. Zkrátka si člověk své důvody najde, jen proto, aby byl in. Je jasné, že co je in na poli operačních systémů už dávno neurčuje inteligence, ale marketing Microsoftu a jeho tým grafiků.

A co ekologie? Viděl jsem test, ve kterém je jasně vidět, že Windows Vista odebírá více energie. Je to pravděpodobně způsobené těmi spousty zbytečnými fičurkami, které mají člověku usnadnit život. Asi si říkáte, že je to prkotina, jenže při takto masově využívaném OS je už hodně znát, jestli počítač spotřebovává o 5 wattů míň nebo víc.

Pro mě je budoucnost několika dalších let jasná. Ubuntu + Windows XP pro zpracování videa. A co potom? Můžu jen doufat, že si budu stát za svým a nenechám se strhnout s davem.

22 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Evča

    No nazdar, takže to nás čeká a nemine. icon_cry.gif Dost dobrý článek o Vistě +-

    Toto mně dostalo: Vistám je úplně jedno, že se dívám na film, v pohodě mě hážou do úsporného režimu a já musím vstávat z postele a probouzet PC.To snad půjde nějak ošetřit.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    Scotty

    No, jak by se dalo čekat, tak s článkem vůbec nesouhlasím.
    S těmi body, co jsi vypíchl, se už naprosto nestotožňuji! Snad jen kromě bodu s BS playerem, kde nemohu sloužit, neboť alternativní přehrávače již značnou dobu nepoužívám. Nemám taky důvod, když pod Windows Vista je výtečný Windows Media Player 11.
    Jinak k poslední části, kde se zaobíráš spotřebou. Test jsem sice nečetl (ani na něj neodkazuješ), ale četl jsem zase jiné testy, které to samé říkají o Googlu, čili tvé společnosti "snů". (http://technet.idnes.cz/bude-google-cerny-mozna-ne-ale-usetrilo-by-to-mnoho-energie-paz-/sw_internet.asp?c=A071031_151210_tec_denik_pka)

  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Každopádně by šlo prodloužit dobu, po jaký se přepnou do úspornýho režimu. To ale podle mně neni řešení a jak nastavit aby se šetrič nespouštěl při běžícím filmu nevim.

    Ještě bych dodal k článku, že jsem hrál nějaký hry (S.W.A.T. 3 a BG2). Musel jsem zapnout režim kompatibility a i tak v menu nebo i ve hře blikal obraz.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Evča
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #4
    • Na komentář odpověděl(a) kivan v komentáři #6
  4. 4
    Scotty


    K tomu lze dodat jen a pouze: nastavení, ovladače...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Nevim jestli reaguješ na blikající hry nebo špatnou aktivaci úspornýho režimu. Jestli znáš řešení, tak ho klidně napiš. Tohle co jsi sem vysypal nemá žádnou hodnotu.

    Co se týče toho výtečnýho Windows Media Player 11, tak ten jsem používat nemohl, protože když jsem pauznul film, tak po znovuspuštění se film několik vteřin sekal. Asi tak výtečnej není.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Scotty
    • Na komentář odpověděl(a) Hudy v komentáři #8
  6. 6
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz


    Takže se ti nakonec ty Baldury nepovedly na (asta la) Vistách rozchodit? Mnoo.. Tak už jenom pro mě je to značné mínus vůči tomuto OS - mám pár starších originálek (BG2, IwD, IwD2,...) a tohle beru jako VELKOU chybu...

    To se screensaverem by mě nesmírně točilo vzhledem k mojí zálibě na chvíli "vytuhnout" a tupě jenom nečinně civět do monitoru icon_lol.gif

    A ohledně vzhledu - možná budu znít jako outsider, ale mě jde hlavně u funkčnost OS a hraní her na něm, takže pokud bude mít alespoň ucházející vzhled a nebude mi ukusovat pořádný kus výkonu PC potřebný pro hry (už takto jsem rád že můžu rád Zaklínače jakž takž na úrovni, s Vistama bych se mohl jít tak maximálně klouzat), je mi to fuk...

    Jinak - debata "Visty ano×ne" stejně za rok ztratí aktuálnosti, poněvadž "průměrný počítač" bude zase něco silnější stroj, většinu věcí, co se lidem nelíbí Microsoft vychytá a i na starší hry pravděpodobně budou patche, popř. emulátory...

    Jinak dobrý článek icon_arrowl.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Co se týče těch her, tak jsem jich moc neozkoušel. Jenom tyhle dvě. S.W.A.T. 3 hrát v režimu kompatibility šel, ale blikal v menu, takže to byl horor vždycky se přes něj proklikat. BG2 blikal v menu jen málo, tak nějak jinak, ale zato blikal ve hře.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) kivan
  8. 8
    Hudy

    m.hudy<zavináč>volnytečkacz



    Co na to říct? Klasický článek od uživatele Linuxu.

    Já mám taky Vista, také sleduji filmy na opravdu výborném WMP 11, ale do žádného úsporného řežimu se mi OS nepřepíná a ani nespouští spořič. A že se Ti seká film po pauze? Hmmm, tak to bude asi chyba v Tvém PC. Já mám více jak 2 roky starý notebook a vše jede rychle a svižně a nic se neseká.

    Jinak k parkování disku.Výborná to věc. Linux by se z toho měl poučit. Když spustím Kubuntu, začne mi po chvíli notebook pomalu levitovat nad stolem, jak se točí disky a chladič grafiky. Aero není jako Beryl a ani nikdy nemělo být.

    Jinak pro upřesnění, sice mám Vista, ale občas si z Live CD pustím i Kubuntu a jsem tam. Tedy alternativám OS k Windows, se nebráním icon_mrgreen.gif.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Kowy v komentáři #10
    • Na komentář odpověděl(a) kuba v komentáři #11
  9. 9
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Je jeden Windowsák, co používal jehoVisty půl roku a potom s radostí utekl zpět k XP, protože z nich málem zešílel. Ten samý Windowsák používal Ubuntu měsíc a pak s velkým pocitem úlevy prováděl formát disku se zmíněným Ubuntu.
    Tento Windowsák je prostě s XPčkama srostlej dohromady a uctívá je jako božstvo (i když si myslí, že 2k byly v mnoha ohledech lepší).
    Visty už nikdy víc. Scotty je mimo.

  10. 10
    Kowy

    Pozor na to zastavování disků. Speciálně stolních počítačů disky vydrží jen cca 40 tisíc roztočení a pak už se neroztočí. Takže pokud ho uspíte 50x denně, tak po 2 letech očekávejte jeho smrt.
    A pokud jde o zprovoznění na linuxu, tak to jde ( viz. tento článek: http://www.root.cz/clanky/jak-na-uspavani-disku-v-linuxu/)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Hudy
  11. 11
    kuba

    Ten chladič se možná točí právě proto, že ten systém běží z CD a musí z něj loadovat potřebná data. To vás nenapadlo?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Hudy
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #12
  12. 12
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Na co to reaguješ? Jakej chladič? icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #11, který napsal(a) kuba
  13. 13
    eXe

    Windows Vista se hold nehodí na staré počítače, ale to o něm není nic nového a další problémy které jsou uváděny v článku jsou mezi židlí a klávesnicí... ohledně filmů je to věc která se dá nastavit (stejně tak jako u XP) XP tohle dělávaly taky...mě osobně visty při filmu usporný režim nepouštějí :-) (a ani to nedělaly dřív) hold si někde něco špatně nastavil :-)... asi by bylo pro tebe lepší používat lokalizovanou verzi jestli se v eng verzi nevyznáš ale i v eng. verzi je nastavení blbuvzdorné :-). ohledně energetyckých nároků (aero jde vypnout). a jelikož se rozšiřuje moda používat notebooky na místo PC tak se bude spotřeba el. energie snižovat.. (je fakt že AERO není moc do mobilních počítačů - osobně jej při běhu na baterie vypínám.... :-) Tyhle články o tom jak jsou vista skoušená a mají x negativních věcí... osobně visty používám asi půl roku a mám s nimi méně problémů než s předešlíma XP. namísto XP už nějakou dobu používám Linux (včetně ubuntu - ale to jen ze zvědavého hlediska a hodnotím jak je to distro hrozné (oproti normálním linuxovím distribucím) :-D ) ona ta ubuntu je spíš takové davové šílesntí stejně ako windows či Firefox nebo ICQ (prostě je to in a dav tím jede)... plno lidí přechází protože to vypadá že je to in a chtějí se jen odlišovat... :-) osobně hodnotím visty po půl roku používání jako stabilní - rychlé ("bezpečné- záleží na uživatelích"). Nehodlám tu vést dohady o tom jaký OS je lepší - co se windows týče vista o proti XP má více + než mínus (většina zde zmiňovaných problémů je jen věc nastavení a samotné default nastavení se takto jak bylo popisované nechová)...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #14
    • Na komentář odpověděl(a) mikke v komentáři #15
    • Na komentář odpověděl(a) leviathan v komentáři #16
  14. 14
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Tak v první řadě:
    - Hold se píše s t
    - „Tyhle články o tom jak jsou vista skoušená a" <- Toto nedává smysl vůbec.
    - předešlíma se píše s tvrdým y
    - vista, windows s velkými písmeny.
    - o proti dohromady
    - ...

    Nemá cenu, abych reagoval na nějaké obecné narážky (další problémy jsou mezi židlí a klávesnicí), ale je asi jasné, co si o tobě asi myslim.

    ad filmy: Jestli se dá nastavit, aby úsporný režim bral v potaz, že běží film, napiš to. To, že se to dá nastavit už psal Scotty, ale nikdo nenapsal kde. Mě osobně je to už jedno, protože Visty nepoužívám, ale s jistou mikro-pravděpodobností ta informace bude někomu k chuti. XP mi to nikdy nedělaly - jak SP1 tak SP2.

    ad angličtina: Moje angličtina je na dobré úrovní. Co se týče prostředí operačního systému, nepamatuju si, že bych narazil na neznámé slovíčko.

    ad spotřeba: Že se dá Aero vypnout je hezké stejně tak, že se bude snižovat spotřeba. Nic to nemění na tom, že bude v časovým horizontu několika let běžet na miliónech počítačů zbytečně žravý operační systém - nepřímo ničící životní prostředí.

    ad Ubuntu: Nevím co si mám představit pod „normální Linuxovou distribucí". Ubuntu je oblíbené především proto, že má velkou podporu. (diskusní fóra, Jabber konference apod.) Další výhodou, která souvisí s první, je to, že už v základu funguje velké množství hardware (ve většině případů to znamená, že funguje všechen hardware). To je totiž něco, co vyžaduje největší množství znalostí a myslím, že všichni začátečníci, kteří mají problém nainstalovat i software, to musí uznat.

    ad davové šílenství: „plno lidí přechází protože to vypadá že je to in a chtějí se jen odlišovat" Tak toto opět nechápu, lidé něco používají protože chtějí být in a zároveň, protože se chtějí odlišovat? Označovat užívání Ubuntu, Firefoxu nebo ICQ jako davové šílenství jen svědčí o tvých neznalostech. Všechno to má svojí historii a svůj důvod. Možná bys měl označit za davové šílenství taky Windows anebo mobilní telefony. Spíš mam pocit, že ty jsi ten, kdo se chce odlišovat, a jsi naštvanej, že už to nejde jen tím, že nainstaluješ Firefox.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) eXe
  15. 15
    mikke

    Mohl bys prosim uvest, kolik ti je let a na jakou skolu chodis/se chystas jit, popr. jestli pracujes?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) eXe
  16. 16
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Podle gramatiky řekl bych tak první stupeň ZŠ. Podle inteligence tak dítě předškolního věku. Odhadnul jsem to dobře?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) eXe
  17. 17
    Martin

    Ahoj, s tvým článkem vůbec nesouhlasím. Pokud jsi na Visty přecházel z linuxu(já také) měl bys být schopen si systém poštelovat, ty věci na které si tady stěžuješ jdou všechny vychytat, divím se že jako uřivatel tučnáka toho nejsi schopen a lamentuješ jak nějaký BFU! Visty mám na svém ntb už asi 2 měsíce a jsem s nimi spokojen jak po stránce výkonu tak i stability. Nebudu to dál pitvat... měj se:)

  18. 18
    Kopo

    k.kopacik<zavináč>gmailtečkacom

    mam doma instalacku visty kdesi na nosici ale na novy comp som si nainstaloval XP profesional :D klasika je klasika... mozno raz prejdem na tu novotinu zatial som na to nevidel/nepocul pozitivne hodnotenie nikde [icon_mrgreen]

  19. 19
    Nogard

    nogard<zavináč>centrumtečkacz

    Zajímavej článek, hlavně ten pohled srovnání s Linuxem. Osobně používám už asi půl roku Visty Ultimate 64bit a můžu říct, že jsem s nima rozhodně spokojenej. Jediná nevýhoda jsou problémy s některými hrami, ale na druhou stranu u počítače, který je primárně využíván jako pracovní stanice a ne domácí herní konzole to vlastně nevadí.

  20. 20
    Kocuro Pablo

    Kocour.Pavel<zavináč>seznamtečkacz

    Ahoj Toníku,
    tak to jsi svým článkem rozpoutal divokou diskuzi. Počkej, až to objeví velký Ráďa Hulán, ten to rozebere, že se nebudeš stačit divit!! Nazve Tě nepochybně hloupým puberťákem a já nevím ještě čím. Zahráváš si, navářet se do Visty, to se nesmí! icon_cheesygrin.gificon_wink.gificon_lol.gificon_rolleyes.gificon_eek.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Kocuro Pablo v komentáři #21
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #22
  21. 21
    Kocuro Pablo

    Kocour.Pavel<zavináč>seznamtečkacz

    Doplňuju, chtěl jsem napsat ..navážet.. (ono to "ž" je hned vedle "ř")

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #20, který napsal(a) Kocuro Pablo
  22. 22
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Je fakt, že už pod jedním mým článkem komentoval, ale to byla spíš náhoda. Každopádně i kdyby, myslím že to unesu. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #20, který napsal(a) Kocuro Pablo