V tomto článku se dočtete co by jste měli znát předtím než se pustíte do PHP + informace o několika knihách.

V mnoha knihách se v úvodu píše, že nemusíte mít žádné zkušenosti, pokud se chcete z této publikace učit. Teoreticky je to samozřejmě pravda, ale ve skutečnosti pokud nebudete znát alespoň HTML, tak vám asi PHP bude k ničemu. Přecejen je PHP jazyk dělaný pro vývoj webových aplikací a v oblasti internetu je HTML základ. Dalším velkým plus je CSS - kaskádové styly. Pokud budete dělat nějakou rozsáhlejší aplikaci, CSS vám ušetří hromadu času a také vám to zkrátí délku zdrojového kódu, protože díky CSS nebudete muset psát stále stejné vlastnosti vícekrát. CSS je také potřebné, pokud máte v plánu v budoucnu měnit design vašich stránek, díky stylopisu to může být otázka minut, ovšem přepisovat hodnoty celého webu může být až nemožné. Nechme CSS, to není nutnost, pouze velké usnadnění. HTML bych však za nutnost označil. PHP je zkratkou pro Personal homepage Hypertext Preprocessor. Všimněme si slova hypertext - to by se dal definovat jako informační systém zobrazující informace a obsahující odkazy, které odkazují na další informace. Prostředkem hypertextu je právě třeba HTML. Jednou z úvodních aplikací na kterých učí PHP knihy prostředky PHP je aplikace, která spočívá ve formuláři, kterým někam něco pošlete a tyto data dále zpracujete. A jak že uděláte tento formulář ? Ano pomocí HTML. Neříkám že musíte být profíci, to záleží na tom jaké stránky máte v plánu tvořit - v mnoha případech vám bude stačit projít nějaký základní tutoriál, aby jste dokázali tvořit odkazy, formátovat text atd.

html_vyuka.jpg    html_reference.jpg

Zde je ukázka knih o HTML, které vlastním. Zvláště ta první je dost stará a popravdě si už moc nepamatuji její kvality. Používal jsem ji před lety k doplnění toho co jsem se nenaučil na kurzu. Druhá z knih tak stará není - jak vidíte jedná se o referenční příručku. Tuto knihu občas využívám dodnes, má totiž přehledný rejstřík a když si nemůžu vzpomenout na nějaký tag nebo parametr, tak vím kam šáhnout. Označení referenční příručka říká, že tato kniha slouží právě k tomu co jsem zde popsal - ne k výuce.

php_zacatek.jpg    php_php5.jpg

A nyní se dostáváme k PHP knihám. První kniha určená pro úplné začátečníky mě ačkoliv se jedná o bestseller nijak neohromila. Když jsem o tom ale mluvil se spolužákem, uvědomil jsem si, že mám nejspíš zkreslený názor vlivem toho, že jsem určité věci z PHP ze začátku nechápal a když jsem je později již zvládal, ale měl jsem v rukou jinou knihu, zdála se mi že látku vysvětluje lépe. PHP pro úplné začátečníky má něco málo přes sto stránek a obsahuje jen úplné základy - s kterými toho však můžete hodně dokázat. Daleko lepší se mi zdála kniha PHP 5. Měl jsem ji půjčenou asi na týden a obsahuje již - jak plyne z názvu - i nové techniky PHP 5, například jeho rozšířenou podporu objektově orientovaného programování. Stejně jako předešlá kniha je i tato psaná od samého začátku, takže nemusíte mít s PHP žádné zkušenosti.

php_profesionalne.jpg

Toto je kniha kterou jsem si koupil asi před dvěma týdny a ještě ji pořádně neznám. Už teď se mi však zdá, že jsem za svých téměř 500Kč dostal dobrou knihu. Vše je dobře vysvětlené a ačkoliv jsem teprve na cca sté stránce, tak jsem se naučil spousty nových věcí (a to asi 30 stránek zabírá instalace PHP, což jsem přeskočil). Stránky autorů této knihy jsou [zde] - vydal ji tým ,,programmer to programmer". Koupit ji můžete [zde].U knihy mě trošku zklamal rejstřík. Když jsem chtěl např. nějaké podrobnější informace o funkci date(), v rejstříku jsem pod tímto označením nic nenašel. Je pravda, že nemůžu čekat, že v knize tohoto typu budou v rejstříku všechny funkce, ale i tak by se to hodilo. I tato kniha říká, že je možné se podle ní učit z úplného začátku, jako výhodu uvádí, pokud již nějakou zkušenost s programováním či algoritmizací(chápání průběhu programu) máte. Kniha opravdu obsahuje vše od začátku, ale i tak bych doporučil do začátku nějakou knihu k tomu určenou. Velkou výhodu této knihy vidím v tom, že na konci každé kapitoly je použito to co jste se již naučili v nějaké aplikaci a také zde je shrnutí. Při koupi tohoto produktu dostanete kromě knihy také CD-ROM, na kterém najdete samotné PHP, dále server Apache a také mySQL. U všech těchto věcí je také originální dokumentace. Kromě tohoto jsou na médiu příklady použité v knize a také fórum, již připravené k použití. Dále jsou zde příklady konfiguračních souborů pro Apache a PHP a několik editorů pro programování v PHP. Velikou radost mi však udělali hlavně přílohy a to především jedna z nich. Jedná se o PDF dokument s přehledem mnoha funkcí PHP s českým popisem.

java.jpg

Když už jsem zde ukázal celou svou knihovnu, dávám sem i toto. Jedná se o učebnici Javy, kterou jsem si nekupoval sám, ale dostal jsem ji darem. Mám ji již dlouho a zatím jsem ji prakticky neotevřel a myslím že v dohledné době ani neotevřu. Tímto bych chtěl upozornit každého, kdo chce někomu jinému koupit knihu o programování jako dar. Každý si chce zvolit programovací jazyk sám, resp. jestli nechce tak by měl chtít :).

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: