Moje myš se rozbila a musel jsem si koupit novou. Rozhodl jsem se, že si udělám radost. :)

Myš za více než 1 000,- ?

Většina lidí myš moc neřeší a tolik peněz by za ní nikdy nedala. Já patřím k těm, kdo považují klávesnici, myš a židli za důležité počítačové příslušenství, takže s tím problém nemám.

Existuje jistá skupina lidí, pro kterou je myš důležitá, a to jsou počítačoví hráči popř. grafici. Ti se honí za velkým DPI, aby myš byla co nejcitlivější, a proto do ní musí také investovat větší peníze. Já po astronomickém DPI netoužím, mám trochu jiný důvod. Jednak mám rád velké, pohodlné myši a jednak chci, aby vydržela co nejdéle. Bylo mi předhozeno, že nejlevnější myši za dvě stovky vydrží věčně, jenže jsou to malé mršky, které jsou antonymem pro pohodlnost (pro mě).

Když mi asi před půl rokem odešla MX1000 (zasekávání kurzoru), nechtěl jsem do myši investovat a rozhodl jsem se jít do kamenného obchodu, kde koupím tu nejlevnější / největší myš. Bohužel se moc levné a zároveň velké myši nevyrábějí. Koupil jsem si nějakou Trust krysu, která vydržela půl roku a nedávno jí odešlo levé tlačítko, které občas potřebuji. icon_smile.gif Mimochodem, když mi před pár měsíci spadla na zem, tak se její vnější konstrukce celá rozsypala, velmi kvalitní výrobek. icon_confused.gif

MX 1100R

mx1100r-2.jpg

Jedná se o myš s deseti tlačítky, které je možné pomocí software nastavit dle libosti. Já jsem si např. hodně oblíbil mít na tlačítkách nad placem schované zkratky CTR + C a CTR + V. Kolečko lze, dnes již poměrně standardně, použít i pro skrolování v horizontálním směru. Rozlišení (citlivost) lze nastavit až do maxima 1600 dpi.

mx1100r-MX1000.jpg

Co je ale nejhlavnější, je to úžasně pohodlná myš, snad ještě pohodlnější než MX 1000, s kterou jsem byl velmi spokojen. (U které se mi mimochodem vůbec nelíbí povaha závady. Skoro to vypadá, jako by myš byla nastavená, aby po několika letech začala zadrhávat.)

Nejdříve jsem si chtěl koupit myš s ocáskem, protože se mi nechce přemýšlet nad tím, jestli je myš nabitá. Na druhou stranu s MX1000 jsem v tomto ohledu problém neměl. Párkrát se stalo, že se vybila, když jsem ji potřeboval, ale stačilo ji dát na chvíli na nabíječku, uvařit si zatím třeba kafe a vydržela zase hodinu a více.

MX1100R je ale v tomto ohledu skvělá. Logitech totiž dal této Rkové myši přízvisko „for business“, což má značit právě velkou výdrž a hlavně rychlé nabíjení. Po 15 minutách nabíjení má vydržet minimálně den a po plném nabití (7 hodin) dokonce 6 týdnů. U MX 1000 bylo udáváno 14 dní a docela mě překvapilo, že to tak nějak bylo, i když jsem myš používal velice intenzivně, tak uvidíme, jak to bude u této. Myš navíc nemá speciální akumulátor, ale obyčejnou AA baterii. Výrobce upozorňuje, že by se baterie neměla nabíjet jinak, než přes myš samotnou a také zmiňuje riziko exploze, při vložení jiné baterie s nízkou kapacitou. Nicméně myslím, že to jsou hodně striktní pravidla, aby je nemohl nějaký moula žalovat. Když použiji jinou baterii třeba o nižší kapacitě a nabíjet ji budu jinde, tak se snad nemůže nic stát.

Baterie se nabíjí přes USB kabel, který se připojuje zepředu, takže myš pak vypadá jako klasická myš s drátem. Během nabíjení ji lze normálně používat, takže pokud máte po ruce kabel, nemůže se nikdy stát, že by došla baterie. Měl bych asi upozornit, že jsem někde na internetu četl, že to není klasický USB mikro konektor, ale jen velmi podobný. Kabel neslouží pro přenos informací o pohybu a stisknutí tlačítek, je to pouze napájení, bezdrátový modul tedy musí být připojen, i když „jste na kabelu“. Také upozorňuji, že v OEM verzi nedostanete v balení adaptér ~230 -> USB, takže musíte nabíjet na počítači.

Za zmínku ještě stojí to, že skrolovací kolečko může být „zaaretované“, kdy se chová tak, jak jste asi zvyklí nebo uvolněné, kdy se točí opravdu rychle a dlouho. Dalo by se pochybovat a smyslu této funkce, nicméně u dlouhých stránek, kde jinak musíte šáhnout na vertikální posuvník, protože skrolování by trvalo moc dlouho, je to velmi použitelná funkce. Tady se na to a vůbec celou MX1100R můžete podívat.

Závěrem snad už jen to, že od první laserové myši se značně vylepšil přijímač. Zatímco u MX 1000 to byla velká krabička, do které vedly dva kabely (jeden pro napájení ze sítě ~230 V a jeden USB), která zároveň sloužila jako kolébka pro nabíjení, u MX1100R je to jen malý modul, který se vloží přímo do USB. U toho modulu mi trochu vadí, že není miniaturní jako u některých jiných modelů, ale trochu vyčnívá a tudíž hrozí jeho zlomení.

Ještě další fotografie

DSC07863.JPG
Přijímač MX100 a MX1100R.

DSC07867.JPG
Pohled zezdola s otevřeným krytem + držení myši MX1100R.

DSC07868.JPG
Pohled zezdola + držení obyčejné myši od Trust.

No a úplným závěrem snad už jen to, že mikkovi se ta myš nelíbí! icon_lol.gif

12 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    AlenKa

    varkockova.a<zavináč>gmailtečkacom

    chapu ze se mikkovi nelibi, me se tyhle masivni logitechy taky moc nelibi a tolik tlacitek nepotrebuju. Proto jsem taky kdysi kvuli hrani po zvazovani logitech x razer zvolila razer (krasne sviti, ze je to povrchni? no a co :D). Kazdemu se na prvni pohled libi a co je hlavni - funguje uz strasne moc moc let a to se k ni nekdy nechovam nejlip. Ale jinak s logitechy nemam spatne zkusenosti ;-) tak at slouzi

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Razer jsem měl taky v ruce a pro mě je to malá myška, která je předražená jen proto, že má víc dpi.

    No a ty tlačíka jsou spíš jen takovej bonus, mě jde prostě hlavně o to, aby to bylo pohodlný.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) AlenKa
  3. 3
    AlenKa

    varkockova.a<zavináč>gmailtečkacom

    jo, pro kluky verim ze je to mala myska :-) na moji ruku tak akorat, me se s ni pracuje dobre a to je hlavni :) funguje uz moc moc dlouho a pouzivam ji i na povrchu, ktery ma s podlozkou hodne malo spolecneho. Takze z moji strany spokojenost a dobra investice - ale priste bych uz asi sla do neceho levnejsiho.

  4. 4
    less

    Já se taky před rokem rozhodl investovat do myši rovnou k novému notbuku. Je plně bluetoothová, takže nezabere žádný USBéčko - to mi příde dost praktický. Jinak hodně si užívám naklápěcí kolečko, který funguje jako zpět/vpřed v prohlížeči, průzkumníkovi nebo při prohlížení fotek, takže to využívám dost často...
    http://www.alza.cz/bezdrato...0318.htm

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  5. 5
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Držím myš poněkud jinak, než ostatní... jenom prsty, dlaní se jí v podstatě nedotýkám, takže velké ergonomické krávy pro mě nejsou to pravé ořechové. Od nepaměti mám Microsoftí Basic mouse :) a spokojený jsem s vaším obnosem.

  6. 6
    Michal Smrčka

    info<zavináč>michalsmrckatečkacz

    Zdravím,
    myš používám už 4 měsíce (kolem 12 hodin denně) a nabíjel jsem zatím myslím 3x. Vždy jsem po tom, co myš začala hlásit vybitou baterii, myš ještě nejméně 10 hodin používal, potom teprve připojil k USB. Nikdy se mi nestalo, že by úplně "klekla".
    Co se týče USB kabelu, tak ten slouží jen a pouze k nabíjení, ne pro přenos dat, pro provoz myši je nutné mít kromě kabelu připojený i receiver.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    less: Tak to je fajn, já se u bluetooth trochu bál kvality toho přenosu, ale tak ta myš asi potřebuje jen hodně málo, tak proč ne.

    Michal Smrčka: OK, jsem zvědav, jak dlouho vydrží v mojí ruce. icon_smile.gif Jinak to s tim kabelem jsem psal v článku. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) less
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Michal Smrčka
  8. 8
    less

    Kvalita přenosu je v pohodě, jenom když tahám do mobilu něco většího přes BlueTooth, tak se to trošku seká :-D
    Jinak výdrž celkem v pohodě, za ten rok, co jí mám, jsem baterky měnil dvakrát (je to na dvě alkalický tužkový - akumulátory moc dlouho nevydrží, boužel)

  9. 9
    Radim Klaška

    radim<zavináč>klaskatečkanet

    Taky se pomalu zacinam porozhlizet po nove mysce a evidentne mame stejny styl. Mam MX1000 od te doby co je na trhu. Az ted mi zacala obcas zahadne delat dvojkliky namisto jednotlivych kliku. :-/ Uz se tesim az tu bude k dostani tahle http://www.logitech.com/ind...cl=US,EN asi do ni zase na par let zainvestuju.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #10
  10. 10
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Vypadá pěkně a dost podobně tý mojí (ale chce to se podívat na nějaký hezčí fotky než ty, co jsem udělal icon_smile.gif). Ale ty světlý proužky to tam osvěžujou. No já bych jí bral už jen proto, že má ten mikro přijímač a nebudeš se muset bát, že bys ho zlomil.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #9, který napsal(a) Radim Klaška
    • Na komentář odpověděl(a) Radim Klaška v komentáři #11
  11. 11
    Radim Klaška

    radim<zavináč>klaskatečkanet

    Ten mikro prijimac je super vecicka. Mam podobne velike bluetooth a v notebooku ho nechavam zastrcene porat i behem prepravy atp.
    PS: sry za dvoji komentar, to ten dvojklik :)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) Antonín Daněk
  12. 12
    Jirka Daněk

    Ha, ten Logitech MX1000 s 20x přesnější lejzrovou technologií Logitech, "Jednou budou všechny myši takové", mi skoro vehnal slzy do očí :P

    (před pár lety jedna učitelka na střední dostala grant od EU na zřízení "studentského klubu" a já jsem ještě s jedním kamarádem prosadil nákup nejdražší myši, kterou tehdy měl Mironet v katalogu)

    to byly časy...