Také jste propadli této moderní sociální síti? Možná si to zatím ani neuvědomujete. Můj názor na Facebook

Facebook mám asi 3 měsíce. Je to k něčemu dobré?

Dnes jeden můj spolužák z ČVUT svůj Facebook účet zrušil se slovy: „Zabírá mi to čas, furt jsem na Facebooku.“ Trochu mu závidím, že to dokázal, nicméně podle toho co říkal, profil ani úplně smazat nejde a pořád se může kdykoliv vrátit.

Spolužačka však namítla, že díky Facebooku je v kontaktu s lidmi, s kterými by jinak v kontaktu vůbec nebyla. Ale já se ptám: Nemělo by to tak být? Tedy opravdu máme být neustále v kontaktu s každým, kdo prošel v minulosti naším životem a to třeba jen chvilkově? (Dejme tomu když jsme s dotyčným chodili do nějakého kurzu, spolužáci z prvních stupňů základní školy, kamarádi z dětství a další lidé, se kterými jsme se před mnoha lety rozešli.) No jestli ano, tak je štěstí, že zatím Facebook nemá každý. Šíří se ale velmi rychle, a tak se i průměrnému Facebookaři může již brzy stát, že bude mít v „přátelích“ stovky lidí.

facebook.jpg

V USA je Facebook skoro jako občanský průkaz a nemít ho, je společenská sebevražda. Mnohde se tam Facebook účet používá jako ID (např. pro studentský průkaz), takže je jeho vlastnictví doslova povinnost. Doufám, že u nás se jeho obliba tak daleko nedostane.

Jiný (bývalý) spolužák ze SPŠ se mě ptal (potom co na Facebook přišla řeč na srazu a Facebookaři verbovali ty ostatní): K čemu ten Facebook vlastně je? S úsměvem jsem mu odpověděl, ať se raději neptá, že to je zakázaná otázka. No dobře, já vím - spojení s lidmi, především přáteli. Ale to je dost obecná odpověď a navíc tu z toho důvodu dávno byl e-mail či hojně rozšířené ICQ.

Obzvláště oblíbené u mladých lidí je informovat své FB přátele o jejich společenských akcích. Ne zřídka se obyčejné pivo s přáteli projeví hned v několika zprávách. V poledne se těšíte, večer jdete a další zprávy pak přijdou po návratu ohledně průběhu této akce. Já vím, je třeba přátelům ukázat, že jste super společenští lidé, ale někdy mi to přijde dost směšné.

Nejhorší (paradoxně) je, že Facebook vám při kontrole aktualizací přátel zabere jenom pár minut nebo i méně. Tento nevinný čas vám pak dovoluje kontrolu provádět pokaždé, když se dostanete k počítači připojenému k internetu. Pokud pak jste u počítače delší dobu, snadno se přistihnete, že na Facebook nakukujete každou chvíli. Sečteno podtrženo, Facebook sebere nechutně velké množství času.

Nechutně velké množství času? Pouhým čtením novinek přátel (a jejich psaním) opravdu vyhodíte hodně času, nicméně možná jsem použil silné slovo. Nechutně velkým množstvím se stane až tehdy, když začnete používat pitomé aplikace, budete vyplňovat stupidní kvízy a hrát hry, jejichž účel je jediný - zabít čas. To se jim samozřejmě díky prvkům z RPG her (především zlepšování své herní postavy) velmi dobře daří a člověka tato honba za ničím, jako např. ve hre Mafia Wars, začne rychle bavit. Přidejte možnost soupeřit s přáteli a člověk je lapen.

Twitter - bratranec Facebooku

Můj negativní názor na Twitter už možná znáte. Proč ho tady znovu zmiňuji? Protože jeho účel je v mnohém stejný jako Facebooku. Spojí vás s „přáteli“ tím způsobem, že si můžete číst jejich „stavy“ a oni čtou ty vaše.

twitter.jpg

Twitter mi přijde ještě horší než Facebook. Proč? Protože lidé se tam obklopují zcela neznámými lidmi, které znají jen z internetu nebo třeba jenom vědí o něčem, co ty lidé udělali.

Ještě chápu, pokud začne mikro-blogovat někdo, kdo už v životě něco dokázal. Tweety známého či úspěšného člověka můžou být pro někoho zajímavé nebo inspirující. Koho ale nechápu, tak to jsou obyčejní lidé - a opět hlavně mladí lidé.

Znám i studenta, který je schopen denně vyprodukovat několik tweetů s prakticky nulovou informační hodnotou a co je horší: dá spíše na názor člověka z Twitteru, kterého ani nezná, než někoho, koho zná osobně. (Nutno dodat, že to nemusí být žádná „celebrita“. Jen to, že někdo používá Twitter je pro něho záruka kvality.)

Nebráním se tomu, že Twitter lze využít i k dobré věci, ale zatím jsem nic prakticky fungujícího neobjevil.

Někdy je avizováno, že Twitter je nástupcem zpravodajství. Tedy lidé, kteří jsou např. u nějaké katastrofy jako první, podávají prostřednictvím Twitteru zprávy ostatním. Ale jak to má globálně fungovat? Mám si založit Twitter a tzv. fallowovat všechny lidi na světě? Zatím se ona horká novinka twitterujícího člověka dostane k mase stejně až tehdy, pokud se jí ujme nějaký velký server a zveřejní ji.

A co vy? Používáte knihu xichtů či twitterujete? Já své „fejsbukování“ hodně omezím, protože stále věřím, že se dá použít v mnoha případech k dobrým věcem. Spíš mi už ale Facebook vymlel mozek, jako všem ostatním a smazat ho prostě nedokážu.

35 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Shabbi.

    Tvůj názor se mi líbí, jsem na tom stejně. Fejsbůk oficiálně nemám a odmítám ho :) Mám tam sice jeden anonymní účet, ale to jenom pro případ že bych si chtěl zahrát nějakou tu flashovou blbinu nebo si někoho proklepnout icon_twisted.gif

    Jsem rád, že mě to nepohltilo tak, jako některé... A beze strachu odpovím na zakázanou otázku : jediné co tahle služba umí je sebrat vám soukromí a čas icon_mrgreen.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    EDDY

    eddycek.ve<zavináč>gmailtečkacom

    Tohle nechápu, jak vás to může takhle zblbnout. Já mám účty na facebooku, na twitru, snad na všech SN v Čechách, všude mám přidané kámoše (pouze jen ty co znám déle a zajímají mně), a nikdy se mi nastalo že by mi to nějak ubíralo čas. Prostě se přihlásím jen tehdy, kdy na to mám čas nebo potřebuji někoho nějak kontaktovat...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Shabbi.: Správnej přístup. icon_wink.gif

    >EDDY: Není takovej problém se na nějaký Facebooky vykašlat, pokud člověk neco musí udělat. Chodí do školy, práce atd. Horší je, když je člověk z velký části nezávislej a sklouzne k zevlování na Facebooku, zatímco jindy by třeba přemýšlel nad novými projekty. Což je asi můj případ.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Shabbi.
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) EDDY
  4. 4
    kaja47

    kaja47<zavináč>seznamtečkacz

    Facebook je zlo a má obrovské možnosti monitorování svých uživatelů. Dal bych levé varle za to, abych měl celou databázi facebooku doma - záznamy všech těch 100 milionů lidí nebo kolik jich do té pasti spadlo.

    Jináč: facebook mi přijde prázdný a i když se tam děje tolik věcí, neděje se tam nic, co by stálo za řeč.

    Jináč číslo 2: od doby, co jsem se stal /b/tardem na 4chanu, vyhodil jsem všechny tyhle socnety z okna jako nepotřebné.

  5. 5
    Evča

    e.v.u.l.a<zavináč>centrumtečkacz

    No, mám tam registraci, myšleno na Facebéčku, ale nijak valně tam nechodím, protože to bych potom nestíhala vůbec nic jiného. A vidím, že lidi spíše oxidují tam a pak ani nepíší články na svůj vlastní blog. Tebe zrovna nemám na mysli.

    Je to jen ŽROUT času, nic víc.icon_mrgreen.gif

    Na ICQ komunikuji se svými lidmi, ale i tak jsem už čtyřikrát měnila číslo, protože se tam vždy nalepí mraky dalších lidí, s kterými já nechci komunikovat. Njn, když jsem byla o čtyři roky mladší, tak jsem tam měla v adresáři snad 150 lidí, já vůl. icon_biggrin.gif

  6. 6
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Twitter je úplná hovadina, o tom nemluvím (člověk, kterému ještě zbyl v hlavě selský rozum si musí ťukat na čelo, když vidí smysl twitteru), ale Facebook se občas docela hodí. Jako Former SPŠ Detecive :D vím, že zdroje, konexe a kontakty jsou brána k informacím sociálního rázu, který jsem vždycky tak žral :). Podívat se, jak vyrostly do (ne)krásy spolužačky, které jsem neviděl 10 let je pro mě zajímavější a smysluplnější činnost, než psát čtvrtstránkové spoty o tom, jak se bojím chodit na poštu (Zajíček omluví). Statusy píšeme, protože se chceme chlubit, zviditelnit, nebo chceme být litováni :).

    Žít facebookem je hnus a my, kteří máme zachované základní instinkty to neděláme, protože to teoreticky vzato snižuje šance na pokračování rodu :)). Chodím tam třeba i desetkrát denně, když se nudím a hledám, jestli tam není něco zajímavého, co bych poslal dál, zdrbnul :), pomluvil atp.

    Je pravda, že člověku, na jehož duševním blahu mi záleží bych nikdy nedoporučil se tam registrovat.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Michael: K tomu prvnímu odstavci. Máš pravdu, ale pokud jde o zjišťování informací o bývalých spolužačkách, dost to vykrádá témata k hovoru při případným setkání. Tzn. všechny ty - jak se máš, co děláš - už znáš s Facebooku a názor na ekonomickou krizi asi není to pravý téma k hovoru s někým, koho jsi dlouho neviděl. icon_smile.gif
    I když zrovna u mě to problém není, protože tyhle věci zapomenu hned jak si je přečtu nebo i jak mi je někdo řekne, takže opakování neuškodí. icon_smile.gif

    Tím posledním odstavcem chceš říct, že bys to nedoporučil Lucce? Se nedivim, když už ti pročítá blog, tak FB je poslední místo, kde na to nemusíš brát ohled. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Michael
  8. 8
    kaja47

    kaja47<zavináč>seznamtečkacz

    Víte k čemu všechny tyhle facebooky jsou? http://www.pooh.cz/WEBDESIG...=2015370

  9. 9
    seeker

    Fbuk sice znam, ale nepouzivam. Mozna jsem tak trochu paranoidni, ale na internetu se snazim byt co mozna nejanonymnejsi jak to jen jde...
    Kazdej kdo jen tak do placu hodi informace o sve osobe, si rika o pruser. V dnesnim svete je soukromi uz tak malo, ne tak jeste abych se o nej pripravoval umyslne.
    Co se tyce spotreby casu, tak to neni otazka jen FB. To ze se dav slabomyslnych jedincu neni schopen odtrhnout od predhozene navnady neni nic novyho...

  10. 10
    Ondřej Mirtes

    ondrej<zavináč>mirtestečkacz

    Napsal jsem blogpost, kde se k tomu stavím podobně, ale Twitter si podle mě zaslouží glorifikaci :)

    http://ondrej.mirtes.cz/blo...tter-ano

  11. 11
    Fredy176

    filippecha<zavináč>seznamtečkacz

    skvělej článek, když mě spolubydlící překecal ať si FB pořídím tak jsem jej první 2 měsíce témeř nepoužíval, pozdej jsem mu propadl ale po změne designu můj čas strávený na téhle soc. síti klesá a nedá se říct že by mě to vadilo ...

  12. 12
    apin

    apin23<zavináč>gmailtečkacom

    fb nemám, neměl jsem, ani nikdy mít nechci.
    Bude to možná znít blbě, ale facebook mi bere kamarády. Chtěl jsem jednou pozvat jednu slečnu někam na víno a ona mi odpověděla, že nemůže, že má něco důležitého. Později jsem zjistil, že si dělá nějaké testy a odepisuje někomu, koho ani nikdy osobně nepotkala...

    • Na komentář odpověděl(a) mikke v komentáři #13
  13. 13
    mikke

    Nerikala "dulezitejsiho"? :))

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #12, který napsal(a) apin
  14. 14
    Maoran

    romana124<zavináč>emailtečkacz

    Určitě, Facebook je žrout. Ale mě baví být v kontaktu s lidmi, které mám ráda. Přinejmenším se něco dozvím (drby), protože i když si to spousta lidí neuvědomuje, prozrazuje Facebooku až nevhodně mnoho informací. Co mě ale dojímá je to, když tam večer vidím nové stavy, ve kterých je "Jdu spát".. icon_confused.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Ivo v komentáři #20
  15. 15
    Václav

    Facebook je pro lidi, kteří mají přátelé po celém světě a můžou tedy prostřednictvím této sítě spolu komunikovat. Nicméně pro lidi, kteří mají přátelé jen v ČR je to asi úplně zbytečné.

  16. 16
    Distillery

    Zajimave nazory... Facebook jsem taky mel, ale zrusil jsem ho. Nechybi mi, ale kdybych ho dal pouzival, taky by mi to nevadilo, neresim to nejak vyrazne.

    btw: ucet se da totalne zrusit, jen se musi vic hledat...

  17. 17
    Krutoslav

    krut<zavináč>centrumtečkacz

    Pokud jde o TOTÁLNÍ smazání profilu z FB, jde to. Sice parchanti přímo do nastavení daji odkaz pouze na "deaktivaci", pomocí odkazu níže lze ale skutečně profil trvale odstranit.
    http://www.facebook.com/hel..._account

    • Na komentář odpověděl(a) PEPA v komentáři #27
  18. 18
    Hurvajzz

    Hurvajzz<zavináč>seznamtečkacz

    Dobrej článek... zcela souhlasím!

  19. 19
    infák

    FB nemám, ani si jej nehodlám pořizovat.
    Souhlasím, že si lidé neuvědomují, co na internet vůbec dávají a že to později může být využito proti nim.
    Na internetu se snažím být taky co nejanonymnější, přece jen studuju na VŠ obor, který se internetu, soc. sítí apod. nepřímo týká, taky mám přehled o současném dění, takže mě mnohé události - dá se říct - ovlivňují do té míry, že jsem si udělal nějaká dosud nepsaná pravidla, kterých se držím, abych se v prostředí internetu pohyboval bezpečně.

  20. 20
    Ivo

    havrek<zavináč>seznamtečkacz

    S tím soukromím bych to neviděl tak černě jako ostatní tady. Nevím totiž,jak by někdo mohl zneužít moje tel.číslo nebo to,že jsem zrovna v kině na nějakém filmu. A pokud jo,tak takového člověka nemáš mít v přátelích :) nevidím v tom žádný problém.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #14, který napsal(a) Maoran
  21. 21
    Mr.X

    Také jako většina lidí zde plně souhlasím s tím co jsi zde napsal, bohužel více než polovina uživatelů si to vůbec neuvědomuje, nebo je jim to spíše jedno, couž, vidím to každý den sám ve škole, o velké přestávce která trvá 20 minut, příjdu do počítačové učebny kde máme cca 12 počítačů v jedné (máme 2) a na každém počítači je zaplý facebook...,opravdu doslova na každém a každý tam valí buď hru nebo prohlíží fotky/komentáře a kdeco všechno a to tam jsou o velké náhodní lidé ze školy prostě a když máme hodinu počítačů, to radši ani nemluvím, ještě jsem skoro divný v jejich očích že používám face tak málo nebo že skoro vůbec! + každý sebe menší fanda jak jsi napsal, požívá milion aplikací o ničem, nejpoužívanější z toho co mi furt lidi posílají jsou tyto: štouchnutí, darovat srdce, a co si o tobě myslí..no řekněte mi kam to spěje, mor je pro toto slabé slovo
    Používám face jen zběžně a dokážu se bez něho obejít i několik dní a jsem v to rád, také doufám že mi to vydží, už končím protože já když se rozepíšu to je semnou hrůza icon_smile.gif

  22. 22
    juna

    tvůj názor se mi líbí je celkem fajn že máš takhle blog...mí přátelé mají facebook a jsou z toho uplně vymatlaní..přijdu ke kámošce domů sedneme ke komplu a ona už jde hned automaticky na fejs...je to vážně hodně zabírající...icon_cry.gif

  23. 23
    Mirek Koudelka

    koudelis<zavináč>seznamtečkacz

    Facebook apodobne .. nejlepsi s tim ani nezacinat ...ztrata casu ... a nebo se stat vzornym obcanem? = Do prace na facebook teleshoping zpravy a spat ... Do prace na facebook teleshoping zpravy a spat...Do prace na facebook teleshoping zpravy a spat

  24. 24
    lubos

    Facebook je předevešim ohromná databáze. Myslíte si, že ty reklamy na straně profilu jsou náhoda ? Ne! Je to cílená reklama - proto je třeba tolik údajů, proto je tak těžký účet na FB smazat. Čim méně uživatelů, tím méně reklamy = méně peněz.

  25. 25
    Ivik

    Facebooku sem podlehla, ale naštěstí ho následně také zrušila. A co že nejde zrušit?! Jde, akorát se musí najít správný odkaz. To jejich zrušení je jako obyčejné odhlášení, akorát že z toho dělaj "divadýlko"... pro ÚPLNÉ zrušení: http://jedenbod.cz/1050-jak...011.html ... icon_smile.gif

  26. 26
    MrChaos

    Jednou za měsíc"pravidelně první úterý v měsíci" scházíme se s přáteli na pivku. Při poslední sešlosti jsme vzpomínali na dobu, kdy pod okny(ne pod win) zazněl známý signál
    vy..jů..viit ... Člověk okamžitě věděl, že to nehvízdá papoušek z jižní ameriky, ale kámoš co svolává ostatní k aktivitám mimo obývací pokoje.. V okénku se objevila ruka ":o Bože co znamenal vztyčený jeden prst??" žeby fakt jo?? Ne už vím ... Do minuty sem tam .. Nikdo z nás se nedivil,že telefony.... nebo zavináče,pečenáče ,ptáčkové i ostatní pochutiny mlčí, neb udělat těch pár kroků méně než 100m a dojít kamarádovi pod okna (ne pod windows), byla(je?)naprostá rutina, která zabere snad stejný čas, jako napsat zprávu a čekat na její odpověď, nebo nastartovat comp a napsat email(bez lakování),nebo čekat u blikajícího monitoru, kdyže se ten či onen ukáže on laině a kytička se změní na zelenou f tom kecálku..... jakže to bylo s tou ineligencí ... IQ ? hm to není ono.. Jo I pomlčka Q.... ne.. ještě jinak IcéčkoQ hm taky ne... jo ícekvéčko ...bink ho....... Fakjů book nebo jak se to menuje je velice zajímavá aktivita, ovšem nevidím jedinný důvod, proč se svěřovat každýmu, kdo si přidá každého do přátel, že jsem dneska v kocovině sežral co nebylo v lednici přišroubovaný napevno ... zítra musím koupit novu žárovku(byla málo přišroubovaná)icon_cool.gif....

  27. 27
    PEPA

    ARKVAR<zavináč>gmailtečkacom

    TOHLE JSEM HLEDAL,DOUFAM ŽE TO ZABERE.DÍK

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #17, který napsal(a) Krutoslav
  28. 28
    xxx

    To čo si písal na začiatku o zrušení FB nie je pravda, dá sa zrušiť. Ale prvá možnosť je deaktivovať účet a druhá zmazať ho. Lenže k tej druhej sa musíš pracne preklikávať cez nastavenia, preto si väčšina ľudí myslí,že sa dá iba deaktivovať. K tej druhej sa buď preklikáš alebo si priamo do googla napíš ako zrušiť účet na FB a dajú sa nájsť aj URL, na ktoré stačí kliknúť ak si momentálne na FB prihlásený.

    • Na komentář odpověděl(a) gagaryn5 v komentáři #30
  29. 29
    Adela Kel.

    Je to super ze mas takova nazor,ja osobne souhlasim.mam sice facebook ale přidat si do pratel nekoho koho skoro neznam je uplne nanic.ucet jsem si zalozila jen proto abych se pripadne informovala o DU atd.nemam tam ani fotku.doufam ze facebook nekdy zmizi ze sveta a zas bude vse OKicon_smile.gificon_mrgreen.gif

  30. 30
    gagaryn5

    pxporadnaokamzite<zavináč>seznamtečkacz

    já nechápu, proč má autor článku fb a píše o něm jak je špatný....pokud je tak špatný, nezakládám ho ne? já fb nemám a ani si takovou zlodějskou sít nehodlám v životě založit...k čemu? aby pak věděl každý ňouma, co nakupuju za elektroniku, kter se mi líbí herečka atd.? Facebookovské záznamy jsou přístupné veřejně, žádné soukromí na něm neexistuje!!!!jiank ale článek celkem dobrý....

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #28, který napsal(a) xxx
  31. 31
    Raven

    sedova.I<zavináč>seznamtečkacz

    Pěkný článek ;) Teď už zbývá jen tu knihu xichtů smazat, jde to ;) Hodně štěstí!

  32. 32
    elg

    Zdravím. Vysvětli mi někdo, jak možné následující:

    Vytvořím si fake acc s fake jménem a k tomu vytvořeným emailem. Jediné co mne s účtem blíže spojuje, je konfirmační sms, kdy musím zadat své číslo na mobil (zkusil jsem pevnou - nefunguje :-D). A hle - účet aktivován a první co na mne vykoukne je několik desítek odkazů na profil lidí, které skutečně znám!!!!!!!!! Abych si je přidal do přítel. Jak je toto možné? Mne napadlo jediné - že tito lidé sdílí svůj telefonní seznam a podle mého čísla si mne takto FB dal do škatulky. Dále jsou na této "úvodní" stránce i lidé, kteří mé číslo nemají - tudíž propojení přes ty, kteří ho mají a znají stejné lidi. Kruciprdel mne úplně naskočila husí kůže. Zná někdo skutečnou příčinu této FB vševědoucnosti?

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #34
  33. 33
    Betty

    a92<zavináč>seznamtečkacz

    Máme úplně stejnej názor na facebook.byla bych moc šťastná,kdyby neexistoval.používám ho a moc ráda bych s tím skončila,ale prostě to nejde...

  34. 34
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>natonindanektečkacz

    Jestli jsi použil stejný telefon, není pro Facebook problém dohledat tvůj druhý účet a nabídnout ti stejné přátele. Jestli to tak opravdu dělá, je otázka. Spíš se divím, že dovoluje registraci dvou účtů se stejným telefonním číslem.

    Další možností je pak cookies, i podle toho je možné zjistit, že máš nějaké další Facebook účty. Opět ale nevím, jestli tohle Facebook dělá. Spíš se divím, že to nevyužije k zamezení vytvoření duplicitních účtů.

    V neposlední řadě jde podle IP adresy zjistit tvou přibližnou polohu. Pokud jsi z nějakého menšího až středně velkého města, může fungovat docela dobře prosté nabídnutí lidí ze stejné oblasti.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #32, který napsal(a) elg
  35. 35
    hrac0

    hrac0blog<zavináč>seznamtečkacz

    Podle data je tento článek starší, ale na aktuálnosti a akutnosti mu to nebere. Sám nesnáším facebook. Viz můj článek http://hrac0.webnode.cz/cla...acebook/