Konečně jsem dodělal anketní systém. Musím říct, že jsem mu věnoval daleko víc času než jsem plánoval.

edit:
POZOR !!
Pokud jste někdo tento anketní systém používal, upozornuji že tam byla kritická chyba ve vyhodnocovací podmínce zda bude hlas připočten nebo ne. Celá ankta defakto fungovala na základě toho, zda měl uživatel zapnuté cookies. Nyní už je to opraveno, archiv dole jsem aktualizoval. Pokud máte tento anketní systém nainstalovaný, stačí přepsat soubor add_vote.php.

Vzhledem k tomu, že se podle mých zdrojů stejně asi nikdo učit nebude a navíc jsem tento systém místy v zoufalosti psal dost prasácky - nebudu do článku dávat zdrojové kódy. Napíšu tedy jen něco málo k systému + návod k uvedení do provozu s archivem ke stažení. Zdrojové kódy si tedy v případě zájmu můžete projít na svém disku.

-Pozor, tento software je pod ochranými křídly Open Source :-D x-)

Tento anketní systém využívá jak jinak PHP a databázi mySQL. Pro provoz je tedy musíte mít k dispozici. V databázi jsou při instalaci vytvořeny čtyři tabulky. Dvě obsahují anketní otázku, hlasy a jednotlivé možnosti hlasování, v další jsou ukládány všichni hlasující a v poslední je seznam nejpouzžívanějších prohlížečů - toto systém využívá při identifikaci hlasujícího.

Původně jsem měl v plánu rozšířit unikátnost hlasujícího ještě o rozlišení obrazovky. Nakonec jsem si to však rozmyslel, protože by to případným manipulátorům dávalo do ruky velké množství hlasů, takhle jsou omezeni množstvým nainstalovaných prohlížečů :-). Hlas je tedy přičten či nepřičten na základe cookies, IP adresy a prohlížeče.

Prosím, pokud budete tento systém používat, dejte mi vědět v komentářích a napište případné chyby a problémy, jistě je vyřešíme. Tímto systémem by jste mohli generovat ankety pro několik serverů, přičemž by byl nainstalován pouze na jednom z nich. Server na kterém bude instalace ale musí podporovat přístup z jiných serverů. Například freehosting ic.cz povoluje přístup do databáze pouze ze stránek umístěných též na serveru ic.cz.

Samotné uvedení do provozu není nic těžkého. viz. instalace. Samotnou anketu si pak můžete vygenerovat buť ve formě vnořeného rámu, nebo přímo tabulku. Druhá možnost vám dá daleko větší možnosti co se týče editace grafického výstupu, můžete si dát anketu úplně do jiné formy.

Pokud budete používat přímé vložení PHP kódu - je nutné mít ve složce s anketou také soubor nastaveni.php.

Instalace

  • Stáhněte si tento archiv. [odkaz]
  • Rozbalte archiv.
  • Otevřete soubor nastaveni.php a nastavte vše pro váš případ. Nápověda je přímo v tomto souboru.
  • Přesuňte vše na váš server s podporou PHP a mySQL.
  • Spusťte soubor install.php
  • Gratuluji, váš anketní systém by měl být v provozu.

Zkušební verze ankety se nachází zde: [odkaz]. Heslo je ,,marenka".

Několik vygenerovaných anket se nachází zde: [odkaz].

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Běta zLoun

    Ahoj, šlo by anketu doplnit i o počty hlasujících, případně dokonce s možností skrýt počty hlasujícím a moci je vidět třeba v administraci? :-D

  2. 2
    Touny

    No to víš že šlo, všechno jde :-D . Ale co ti budu povídat nechce se mi :)).

    Ale jelikož jsem tvůj komentář předtím přehlédnul tak už asi stejně ztratil platnost.