MySQL obrázková galerie s mnoha vlastnostmi a funkcemi ... administrace, RSS, dvouúrovňové galerie, slideshow, registrace, komentáře, snadná instalace a další.

Byla vydána nová verze galerie

Úvod

AD advanced picture gallery 1.01 final relase ... ten název jsem nebral moc vážně :-) AD jsou iniciály mého jména.

V tomto případě sem nebudu vkládat zdrojový kód a popisovat co a jak vykonává, jako to bylo např. u mé návštěvní knihy [odkaz] ... to bych se totiž asi upsal, tahle galerie má téměř 4 500 řádků php (potažmo HTML) kódu + cca 160 řádků CSS. Co Vás teď asi hlavně zajímá je, co všechno tahle galerie umí a zda zvládnete instalaci. Návod k instalaci najdete na konci článku, stejně jako archiv se samotnou galerií - jedná se víceméně o vložení určitých údajů do jednoho souboru, takže nic složitého. Ještě bych rád podotknul, že v galerii používám CSS knihovnu z tohoto serveru [odkaz] - bohužel se mi už nepodařilo najít přímo odkaz na článek.

galerka.JPG
Prostředí složek a galerií.

Vlastnosti a funkce

Tak copak ta galerie všechno umí ...

Jsou tu dvouúrovňové galerie, tzn. že si vytvoříte složky a do těch dáte galerie. Složky i galerie se dají individuálně zaheslovat, takže může být celá složka pod heslem a navíc ještě jednotlivé galerie pod dílčími hesly. Jsou zde registrace, které však můžete zakázat, takže je jen na Vás, zda budete galerii využívat výhradně jen vy, nebo necháte registrovat i někoho dalšího resp. necháte registrace otevřené pořád. Po kliknutí na náhled obrázku se dostanete do ,,fullscreen" módu. To není tak docela pravda, obrázek je obalen ovládacími prvky, základními informacemi a náhledy okolních obrázků. Pokud Vás obrázek zaujme tak, že Vám toto zobrazení nebude stačit, kliknutím na obrázek získáte jeho skutečnou plnou velikost. Mezi ovládacími prvky fullscreenu naleznete také ikonku znázorňující ,,play". Pokud na ni kliknete, budete přesměrování na stránku kam zadáte dobu zobrazení fotky a pak už bez jakékoliv námahy můžete shlédnout celou galerii prostřednictvím slideshow. Jsou tu také základní statistiky nebo např. přehled komentářů - vhodný pro uživatele kteří si neradi nechávají něco utéct.

Galerie má automaticky generovaný RSS kanál, takže lidé mohou prostřednictvím svých čteček sledovat nové obrázky Vaší galerie. Je tu také poměrně rozsáhlá administrace - ta je jiná u obyčejných uživatelů a u roota. Řadový uživatel může mazat obrázky které on sám nauploadoval a u těchto obrázků může také editovat výchozí popisek. Dále může editovat své info, změnit si heslo nebo úplně zrušit svou osobní galerii. Ze všech formulářů uživatelské administrace jsou odfiltrovány HTML tagy.

V administraci roota, tedy vlastníka galerie toho naleznete o něco více a HTML tagy jsou akceptovány (dávejte tedy pozor aby jste nezrušili layout nebo validitu). V administrátorské části můžete vytvářet nové galerie a složky, přejmenovávat, mazat a zaheslovávat. Dále zde naleznete administraci komentářů, kde můžete komenty vašich návštěvníků editovat a mazat. Mimo to je tu také admin uživatelů, kde můžete jednotlivým uživatelům zakázat či povolit upload, za což se musím sám pochválit, protože jsem to shledal velice užitečným :-D. Můžete také uživatelům editovat infa - to kdyby se tam objevovali nevhodné věci, mazat uživatele nebo pro případ, že by někdo heslo zapomněl - udělit nové (bez nutnosti znalosti původního, takže uživatelská hesla jsou i před adminem v bezpečí).

Jinak pokud byste si chtěli změnit vzhled galerie, stačí upravit RGB kódy v CSS souboru ... to už budete potřebovat znalost CSS, ale není to nic složitého a pokud vy sami nevíte o co se jedná, jistě ve svém okolí někoho znalého najdete ;o).

galerka_admin.JPG
Rootova administrace - komentáře.

Betatesting, chyby, divnosti, ...

Galerie se už od září(06) testuje jako třídní galerie na mé škole [odkaz] - tímto děkuji všem betatesterům, kteří ani nevěděli že jimi jsou :-D . Nicméně je pravděpodobné že se tam nějaké mouchy objeví, v takovým případě mně určitě informujte na e-mailu a dáme to do pořádku.

galerka2.JPG
Fullscreen s ovládacími prvky.

...hmm zajímavé, ale chtěl(a) bych to vidět v akci

Žádný problém.

Jednak se můžete podívat na galerii mé třídy zde [odkaz], kde je už celkem slušná sbírka fotek - ale neregistrujte se, protože bych Vás dřív nebo později stejně smazal :-) . Pokud se chcete registrovat a zkusit galerii se vším všudy, pokračujte sem [odkaz]. Pod tímto odkazem je značně rychlejší server a jiný header.

Stažení a instalace

  • Nejdříve si stáhněte tento archiv [odkaz].
  • Archiv si rozbalte a otevřete soubor nastaveni.php. Nyní strávíte cca 5 minut nastavováním. Postupujte řádek po řádku, vždy si přečtěte komentář, který Vám řekne co do proměnné doplnit, soubor uložte.
  • Nyní uploadněte celý rozbalený archiv na server.
  • Už máte téměř instalaci hotovou, teď je ještě třeba nastavit přístupová práva u dvou složek (kam budou uploadovány obrázky) a RSS souboru. Pokud víte jak, můžete přeskočit následující bod. Přístupová práva na 666 nastavte u souboru rss_kanal.xml, složky obrazky a podsložky nahledy.
  • Je mnoho způsobů jak přístupová práva nastavit, popíšu postup v programu Total Commander. Připojíte se prostřednictvím FTP ikonky v Total Commanderu k serveru a označíte soubor rss_kanal.xml a složku obrazky(držíte ctr a klikáte :-) ) Poté použijete nabídku Files -> change attributes resp. Soubor -> změna atributů, do kolonky zadáte 666 a kliknete na OK. To samé udělejte ještě u podsložky nahledy (pod složkou obrazky).
  • Teď už si jen otevřete internetový prohlížeč, zadejte adresu Vašeho serveru a spusťte soubor install.php ... tedy zadejte např. adresu http://vas_server.cz/install.php.

Gratuluji, Vaše galerie je připravena k použití. Závěrem ještě můžete smazat soubor install.php, který už není k ničemu potřebný.

Závěr

Doufám, že Vám bude moje galerie k chuti. Někdo mi říkal, že by si každý měl napsat galerii sám, protože každému vyhovuje něco jiného - a v tom má pravdu, ale každý si asi fakt vlastní galerii psát nebude že :-) ?

Mimochodem po instalaci najdete v aplikaci vzkaz (ve vytvořené galerii), ten si přečtěte a poté s touto galerií naložte prostřednictvím administrace po svém x-) .

10 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    bs

    myslim, ze je to profesionalne udelana galerie, to znamena, ze to klidne muzes publikovat na sourceforge nebo na slunecnice.cz ... trumfne mozna i galerii singapore ...

  2. 2
    Touny

    Díky x-) :-D .
    S tim sourcefogetem a slunecnici je to moc dobrej nápad, napíšu jim až udělám protokoly do školy :D.

  3. 3
    Touny

    Lets see :-)

  4. 4
    Touny

    Galerie je umístěna také zde:

    http://sourceforge.net/projects/ad-gallery/

    http://www.slunecnice.cz/product/AD-advanced-picture-gallery/

  5. 5
    Touny

    O této galerii informoval server technet.idnes.cz

    [odkaz]

  6. 6
    Hanz

    Matyas19<zavináč>seznamtečkacz

    Hele, při instalaci galerie nevim kde mam vyplnit heslo na Admina. asi tam něco chybí :D

  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 6#
    Heslo k administrátorskému účtu není v žádném php souboru ukládáno - nic tam nechybí.
    Po nainstalování galerie si - již přes webové rozhraní - registruj účet s loginem, jaký jsi zadal v nastaveni.php do proměnné $root. Tomuto účtu budou přiděleny administrátorská práva.

    Upozornuji, že zde: http://blog.antonindanek.cz...lery-107 se nachází novější verze.

  8. 8
    Jarda Kosta

    bestforum<zavináč>centrumtečkacz

    Chtěl jsem se optat jaké je základní heslo a nick administrátora.? Děkuji Prosím odpovězte na email.

  9. 9
    Milan

    irc.user<zavináč>seznamtečkacz

    Ahoj Antonine, az do ted jsem pouzival Tvoji bezva galerii k plne spokojenosti. Ale koupil jsem si fotak SONY DSC W-90, ma 8 megapixelu a kdyz jsem fotky davkove zmensil, aby mely cca 500 kilo a ne 2-3 mega, tak mi vzdycky vyleti hlaska jakmile je chci uploadnout na server, ze obrazky nejsou ve formatu jpg, png nebo gif. Pretransformovaval jsem je x-krat jak do png tak jpg, ale stale mi to ty fotky proste nebere :-( Nevim, jestli novy release tuto chybicku resi nebo ne, kazdopadne mi tu chybi popis, jak postupovat pri upgradovani na novou verzi, pokud uz mam starou. Nechtelo by se mi znovu stare fotky uploadovat. Predtim jsem digitalni fotak nemel a scanoval jsem fotky klasicke a pak je v Gimpu upravoval a uploadovat sly bez problemu. Nevim, v cem je zadrhel, byl bych moc rad, kdyby ses ozval, dekuju moc a hodne zdaru v dalsi praci. Milan

  10. 10
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 9#

    Ano, tahle chyba bylo ošetřena. Je to tím, že se někdy jpeg obrázek hlásí jako pjpeg, ale to že to nebralo ani png je divný. Každopádně zkus tenhle archiv: http://data.antonindanek.cz...date.zip . S klidem přepiš všechny soubory, obrázky jsou v bezpečí v databázi (už nic znova neinstaluj, prostě přepiš původní soubory).
    Pravděpodobně bude znova potřeba nastavit přístupová práva u příslušných souborů + u souboru statistiky/pristupy.txt .