Většina lidí se snaží dostat co nejvýše ve výsledcích klasického full-textového vyhledávání pro obsah. Na Google Images je neprávem zapomínáno. Sám ho často používám.


Tento článek byl inspirován tímto článkem.

Jedna z cest, jak získat více lidí z vyhledávačů, je optimalizace webu pro Google Images Search, což je utilitka pomocí níž uživatelé hledají obrázky na webu.

Obrázky nemusí jen vizuálně zpestřovat vaše stránky. Můžou vám také pomoci k vyšší návštěvnosti.

Nejrelevantnější obrázky se navíc zobrazují i u výsledků při klasickém hledání. Pokud se vám podaří na toto místo dostat, máte návštěvnost navíc zajištěnou.

google-images-result-klavesnice.jpeg
Fullscreen obrázku pro vyhledávání slova „klávesnice"

Optimalizovat obrázky pro Google Images přitom není nic těžkého. Stačí trochu přemýšlet při označování a pojmenování vašich obrázků. Mnoho věcí se shoduje s klasikou optimalizací obsahu. Čili relevantní slova v názvu obrázku a jeho titulku, alternativního textu.

Záleží hodně na tom, jak populární téma máte na webu. Každopádně je to dobrá cesta, jak získat nějakou tu extra návštěvnost navíc.

19 rad - optimalizace pro Google Images:

  • 1. Použijte klíčová slova v alternativním textu

    Toto je velice důležitá část optimalizace obrázků. Měli byste tedy použít relevantní klíčové slova k obrázku nebo stránce na které je umístěn. Alternativní text se připisuje do atributu alt a jeho HTML význam je jasný. Zobrazit alternativní text v případě, že je obrázek z nějakého důvodu nedostupný.

    Příklad: <img src="antonin-danek.jpg" alt="Antonín Daněk">


  • 2. Pojmenujte své obrázky vhodnými slovy

    Pokud máte fotografii Antonína Daňka, obrázek se může jmenovat antonin-danek.jpg. Rozhodně nepoužívejte názvy jako c4575.jpg nebo DSC0257 a jiné automaticky generované názvy (např. fotoaparáty).

    Mimochodem, na Google Images můžete při vyhledávání různých automaticky generovaných názvů občas najít zajímavé (soukromé) fotografie.

  • 3. Používejte relevantní text v okolí obrázku

    Je doporučeno, aby váš popisek obrázku s klíčovými slovy byl v těsném okolí obrázku. Konkrétně +- 20 písmen v okolí obrázku.

  • 4. Využijte Adsense k ověření relevance obsahu

    Vložte jednotku Adsense na stránku s vaším obrázkem a sledujte, jaké reklamy Google zobrazuje. Takto se dá poznat, co si Google myslí o tom, co je na vaší stránce. Bohužel to nefunguje úplně dokonale, vzhledem k nízkému počtu českých inzerentů.

    Měňte klíčová slova, dokud Adsense tyto klíčová slova nebude reflektovat. Toto se dá použít i při optimalizaci obsahu, ne pouze obrázků.

  • 5. Optimalizujte titulky a meta tagy

    Toto už jste nejspíš udělali, v rámci celkové optimalizace. Nicméně pomůže to vyniknout i vašim obrázkům.

  • 6. Používejte klíčová slova v odkazech na obrázky

    Pokud budete odkazovat na nějaký obrázek, použijte klíčové slovo místo nějakého spojení jako "otevřít v novém okně" apod. Toto platí pro jakékoliv odkazy.

    příklad: Tento mladý programátor a student se jmenoval Antonín Daněk.

  • 7. Vytvořte oddělené stránky s obrázky

    Určitě jste se s tím už mnohdy setkali. Kliknete na obrázek resp. odkaz na obrázek a místo toho aby odkazoval přímo na nějaký obrázek - např. antonin-danek.jpg otevře se vám nová (X)HTML stránka (resp. PHP apod. ale budeme se bavit o tom co je interpretováno prohlížeči). Tato stránka neobsahuje nic jiného než tento obrázek. Samozřejmě titulek a všechny meta tagy jsou perfektně optimalizovány na tento obrázek. Neměl by chybět ani H1 nadpis a nějaký popisek + samozřejmě odkaz zpět na obsah. Tímto můžete své obrázky optimalizovat přesně na ty klíčová slova která potřebujete. Google nebude ovlivněn celým obsahem stránky.

  • 8. Používejte tagy

    Pokud dáváte obrázek na nějakou stránku bez obsahu. Např. na oblíbený Flickr.com, vždy obrázky otagujte.

  • 9. Používejte široké kategorie pro obrázky

    Pokud máte stránky s gadgety, nemusíte mít obrázky pouze s gadgety. Upladujte obrázky na téma web 2.0, webové aplikace a obrázky související s vašimi gadgety. Například můžete použít obrázek celého obývacího pokoje, pokud máte gadget navržený pro doplnění domovních prostor.

  • 10. Ujistěte se, že složky s obrázky jsou přístupné pro roboty

    V robots.txt lze zakázat robotům procházení složek, toto musíte povolit. Také neodkazujte na obrázky pomocí javascriptu, s kterým se roboti nekamarádí.

  • 11. Re-upload aneb obnovte čerstvost vašeho obrázku

    Pokud máte obrázek, který je zaměřený na hodně populární klíčové slovo, můžete zkusit obrázek odstranit a reuploadnout jinou verzi. To proto, že nové obrázky mohou zvýšit hodnocení Gooogle Images.

    Tento bod je sporný, uvažte sami.

  • 12. Dodržujte standardy

    Vaše obrázky budou plně vyhovovat standardům, když bude mít všechny atributy.

    1. atribut src - cesta k obrázku
    2. atribut width - šířka obrázku v px
    3. atribut height - výška obrázku v px
    4. atribut alt - alternativní obsah
    5. atribut title - popis obrázku


  • 13. Povolte pokročilé hledání Google Images v Google webmaster tools

    Jdete na stránku Google webmaster tools a na záložce diagnostic zvolte enchanced images search. Zde zatrhněte příslušné políčko a potvrďte. Celé to je možné provést až po autentizaci, že jste vlastník webu. Autentizaci lze provést jednoduše přes kontrolní HTML soubor.

  • 14. Nalinkujte obrázky z vysokých pozic Google Images

    Příklad: Koukněte se na výsledky hledání Google Images na toto spojení: Jessica Alba.

    Většina z těchto obrázků vedou na stránky, které je převzaly a zobrazily na svých stránkách, ne tam kde byly původně publikované. Zkrátka si vyberete nějaký vysoce postavený obrázek, okopírujete si jeho adresu a tu uvedete do atributu src tagu img.

    Toto není zrovna čestný způsob. Můžete být nařčeni z porušování autorských práv, mimo to nemáte obrázek pod kontrolou, protože originál může být smazán nebo přejmenován. Také se dá např. pomocí souboru .htaccess zajistit, aby se obrázky zobrazovaly pouze na lokálním serveru.

  • 15. Uvažujte nad velikostí obrázku (rozlišením)

    Podle velikosti obrázku můžete ovlivnit, jaká cílová skupina se k vám dostane. Google Images umožňuje vyhledávat obrázky podle rozlišení. Někteří lidé např. hledají wallpapery (vysoké rozlišení) jiní naopak nějaké malé ikonky. Zamyslete se nad tím, pod jakým klíčovým slovem bude váš obrázek přístupný a co budou nejspíše lidé hledat.

  • 16. Používejte obrázky u „horkých" témat

    Použijte Google Trends což je velice mocný nástroj. Dá se tak zjistit, jaké věci jsou momentálně hodně hledané. Zaměřte se na ně. Může to být například jméno nějakého herce ze seriálu / reality show který zrovna běží v televizi.

  • 17. Monitorujte obrázky, které Google Images zaindexoval

    Velice důležitou částí optimalizace je vždy vyhodnocování - nějaká zpětná vazba. To platí samozřejmě i pro optimalizaci obsahu (vlastně to platí obecně všude). Je třeba zjišťovat, které věci fungují a ty potom používat. To uděláte jenom tak, když budete vše řádně logovat a vyhodnocovat.

    Nejjednodušší způsob jak to udělat je použít vyhledávač Google Images s parametrem site:. Takto zjistíte jaké obrázky Google Images zaindexoval, aniž byste použili nějaký lokální script.

    Mimochodem, jak vidíte tento blog doslova volá po optimalizaci obrázků. Jelikož nejsem omezený Wordpressař icon_smile.gif, tak s tím něco udělám. Pár věcí bych měl implementovat také do AD advanced picture gallery, ale s tím moc nepočítám.

  • 18. Použijte Javascript k odstranění Google rámečku

    Pokud někdo klikne ve výsledcích Google Images na obrázek nalezený na vašem webu, zobrazí se mu stránka s vnořeným rámem. Pokud chcete, aby byli uživatelé po kliknutí na váš obrázek přesměrováni přímo na váš web, můžete použit tento javascript. Tahle věc se nemusí Google líbit, takže to použijte na vlastní nebezpečí.

  • 19. Zkuste Google Image Labeler

    Zkuste Google Image Labeler, i když v optimalizaci vám to moc nepomůže. Může to být ale docela zábava a pomůžete Google. icon_lol.gif

Jak udělat návštěvníky z hledače obrázků

To už je zase jiný příběh. Když už se vám podařilo dostat vaše obrázky na vrchol výsledků Google Images, chtělo by to aby se z těchto lidí stali vaši návštěvníci / čtenáři. Hodně lidí hledající obrázky si nejspíš jen stáhnou obrázek (nebo udělají cokoliv co zamýšleli) a na cílovou stránku se nepodívá. Co s tím ?

  • Umisťujte obrázky k relevantnímu obsahu.
  • Linkujte na jiné relevantní webové stránky a obrázkové galerie.
  • Dovolte lidem zkopírovat odkaz na váš obrázek tak, abyste z toho něco měli (zpětný odkaz) (zkuste tento script)
  • Použijte tzv. „call to action" pokud možno relevantní k obrázku. K dosud zmiňovanému obrázku antonin-danek.jpg by to mohl být například velký odkaz „Bližší informace - Antonín Daněk - klikněte zde"

5 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    marek

    k čemu bude reupload? otázkou je jestli se dá vůbec říkat že to je sporné... Aspoň si teda myslím já :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jde o to, že každej soubor má datum poslední modifikace. Google by mohl brát jako výhodu, že je ten obrázek novej.
    Tohle není moje myšlenka a osobně si myslím, že to může mít spíš opačnej následek, protože Google má většinou věci tím raději, čím jsou starší.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) marek
  3. 3
    Guru

    mediaguru<zavináč>emailtečkacz

    Bohatě stačí jen první 3 bodyicon_wink.gif

  4. 4
    Jan Dolejš

    Tak tohle mě nikdy nenapadlo. Díky za tipy a přínosný článek.

  5. 5
    Soňa

    Bod 14 mi dělá opravdu "obrovskou radost", zvlášť, když jsem majitelkou webu zaměřeného na fotky. O nějakém .htaccess bohužel nemám ani ponětí.

    Jinak se mi Váš článek líbí.