Ačkoliv je Google znám hlavně jako poskytovatel vysoce relevantních odpovědí pro naše vyhledávání, není to rozhodně jediná věc, kterou se Google zabývá.

Především v Americe jsou aplikace Google poměrně hojně využívány, v Čechách je objevuje vesměs partička geeků. Google se však rozhodně neupíná pouze na vyhledávání, ačkoliv je to stále jeho priorita.

Služby Google, které využíváte, máte přehledně dostupné na stránce Google accounts. Vypadat může např. takto:

google-accounts.jpg
  • Google Reader
    Jedná se o komfortní webovou RSS čtečku, kterou máte k dispozici odkudkoliv. Zmiňoval jsem se o ní už ve svém článku o RSS, používám jí už poměrně dlouho a můžu jenom doporučit.

  • Google Calendar
    Unavují vás věčný problémy a zbytečné machinace okolo synchronizací vašich zařízení, konkrétně jejich kalendáře? Začněte používat webového kalendáře od Google a máte o starost míň.

  • Google Docs
    Mějte své dokumenty online, přístupné odkudkoliv a sdílejte je se svými spolupracovníky. Je až neuvěřitelné, v čem všem dokážou plnohodnotně nahradit AJAXové Google Docs klasický Excel či Word. Generuje i velmi pěkné grafy.

  • Google News
    U nás to není moc známá služba, nicméně v historii Google je Google News opravdu velká věc. Kdo neví, nechť čte Google Story. Na rozdíl od strohé homepage Google, Google news je plný novinek. Kombinace této služby a Google Alerts je neocenitelný pomocník, pokud chcete sledovat vývoj nějaké události.

  • Google Alerts
    Pomocí Google Alerts se můžete nechat upozorňovat na mnohé novinky, zprostředkovávané pomocí Google. Např. změny výsledků hledání na nějaké slovo, Google News apod. Pokud se objeví něco nového, dostanete upozornění na E-mail. Google Alerts je opravdu pomocník k nezaplacení, pro všechny kdo nějakým způsobem vydělávají na internetu. Můžete tak např. snadno včas zjistit co kdo o vás napsal, co kdo napsal o vašem produktu, jak se změnily výsledky hledání na nějaké pro vás důležité klíčové slovo apod.

  • Google Trends
    Tato služba je závislá na statistikách Google, které vytváří pro vyhledávání. Google Trends by se dalo také označit jako jakýsi sledovač světového zájmu. Dá se zde také dát ke srovnání více klíčových slov. Zájem o jednotlivá klíčová slova se dá také rozdělit dle států či regionů.

google-trends.jpg
  • Google Code Search
    Zajímavá věcička pouze pro programátory. Jedná se o mechanismus, vytvořený pro vyhledávání ve zdrojových kódech četných open source projektů. Dá se zde použít operátor lang: pro omezení výsledků pouze na určitý programovací jazyk.

  • Google Base
    Prostřednictvím této služby je možné publikovat a hledat např.: recepty, inzeráty, nabídky na dovolené, hotely, auta nebo práci. Skvělé na Google base je, že se dají hledané výrazy omezit různými parametry. Tak např. recepty můžete omezit na různé ingredience, objekty pro dovolené dle lokace či počtem postelí apod.

  • Google Book Search
    Co si budeme povídat, Google Book je pro většinu Čechů zbytečná. České scany knih se nedělají. Google Book Search je sice málo využitelná služba, nicméně v určitých případech může ušetřit obrovské množství času. Už se mi párkrát stalo, že jsem potřeboval nějakou část knihy kvůli citaci. Co bych v takových případech dal za to, kdybych měl knihu zdigitalizovanou. V souvislosti s Google Book Search také nesmíme zapomenout na Google Scholar, který slouží ku vyhledávání různých akademických textů. Česká verze je v beta verzi.

  • Google Page Creator
    Jedná se o propracovaný WYSIWYG editor webových stránek, samozřejmě webový.

  • Google Notebook
    Skvělá aplikace pro poznámky. Lze ji integrovat do Firefoxu prostřednictvím příslušného plug-inu.

  • Flight Simulator in Google Earth
    Google sice hry zatím nezačal vyvíjet, ale svými ester-eggy je celkem vyhlášený. Viz. např. konstanta answer to life the universe and everything, která se dá používat i při výpočtech.
    Od verze 4.2 je v Google Earth skrytý malý letecký simulátor. Stačí stisknout kombinaci kláves Ctrl+Alt+A, vybrat si letadlo, letiště a letět.

  • Keyboard Shortcuts Experimental Web Search
    Hluboko v laboratořích Google je vyvíjena také tato služba, díky níž se můžete naprosto zbavit myši při vyhledávání na Google. Pomocí kláves J a K se pak pohybujete mezi jednotlivými výsledky, / vás vrátí zpět do search boxu, ESC z něj vyjede, O a Enter otevírá příslušnou webovou stránku. Pozn.: Jedná se o Google experiment. Můžete se zapojit i do dalších Google experimentů.

  • Google SketchUp
    Jedná se o program, určený pro modelování 3d objektů. Je možné si také prohlédnout některé již vytvořené 3D modely.

Dalšími zajímavými službami je např.:

Toto určitě není úplný seznam všech Google aplikací, ten naleznete např. zde: http://www.google.com/intl/cs/options/ nebo na wiki zde: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products.

Zaměstnanci Google mají trávit 20% času (tj. jeden z pěti pracovních dni) tím, co oni uznají za vhodné. Tzn., že se nevěnují tomu, co zrovna dostali za úkol, ale tomu co je baví. Tento systém, se ukázal byt vysoce produktivním, co se týče nových aplikací, protože když někoho něco baví, pak podává nejlepší výkony.

17 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    Zajímavé, musím uznat, že jsem o nich pořádně neslyšel, možná by se hodilo říci "vůbec" :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  2. 2
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Zapomněl jsi na božský Google Mail - Free mailhosting (s velmi efektivním spamovým filtrem), který sere na hlavu Microsoftu, Seznamu, Centru, Atlasu, Volnýmu. icon_idea.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #5
  3. 3
    MzK

    Překvapilo mne, že nepoužíváš gmail. To je podle mě nejrozšířenější služba, hned po vyhledávání

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Kivan: To hodně lidí, proto jsem ten článek napsal. icon_smile.gif
    >leviathan,MzK: Do tohodle seznamu jsem GMail nenapsal právě proto, že už je celkem rozšířenej. Ale je pravda, že ho nepoužívám. Ani jsem nad tim moc neuvažoval, když mam vlastní doménu.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) kivan
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) leviathan
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) MzK
  5. 5
    Scotty


    LOL, zase celkem vtipnej... Google vubec nesere na hlavu Microsoftu (teda maximalne v mire rozsireni). Microsoft ma rozhodne lepsi webovy rozhrani nez Google. A v cechach je hodne daleko Centrum s jejich novou podobou webovyho rozhrani (zatim beta). A spam filtr ma Centrum na spickovy urovni... Takze Google a jeho GMail rozhodne nejsou nejaka extra spica...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) leviathan
    • Na komentář odpověděl(a) leviathan v komentáři #6
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  6. 6
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom


    Ale už s tím začínáš bejt trochu ohranej a vypočitatelnej ...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Scotty
  7. 7
    Jont

    Njn, mají hold hodně prachů a tak vymýšlejí všemožné věci, které jsou podle mě neúplné.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Scotty: Microsoft ma rozhodne lepsi webovy rozhrani nez Google? To je trošku širokej pojem. O jakým webovým rozhraní tady mluvíš?
    Každopádně na poli internetu radši Google a Microsoft nesrovnávej, protože Microsoft dostal na holou už před mnoha lety, když chtěl internet ovládnout pomocí MSN.

    Jont : „mají holD hodně prachů?“ V tom cítim závist. Oni ty peníze rozhodně nedostali zadarmo. Kdybys znal historii Google, tak bys věděl, že ne. Google začal jako obyčejný projekt dvou vysokoškoláku a zezačátku měli sakra problém získat sponzory, protože to byl projekt s, na první pohled, nulovým komerčním využitím.

    Tam kde jsou teď, se dostali jenom proto, že vymysleli něco tak dobrýho, že tomu lidi dělali (dělaji) reklamu sami. A taky proto, že to zpracovali tak dobře, že si můžou výpočetní sílu přičítat jednoduchým přidáním dalších počítačů. Ten jejich systém je jako korálky na šňůrce. Jeden korálek praskne a na jeho místo se prostě přesune další.

    A co se týče těch neúplných věcí, tak to bys mohl taky upřesnit. Je pravda, že vypouští do online světa i experimenty, ale na tom nevidím nic špatnýho.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Scotty
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Jont
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #9
  9. 9
    Scotty


    Vzhledem k tomu, ze jsem celou dobu mluvil o webmailu, tak to webovy rozhrani mam taky namysli... A ty tomu neveris? Tak si jen prohlidni oficialni screeny... O sluzbach (a provazanosti) ani nemluvime...
    http://get.live.com/mail/features http://mail.google.com/mail...ail.html (uplne dole je celkovy pohled)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #11
  10. 10
    External

    xeternal<zavináč>seznamtečkacz

    Podle mě je nejpoužívanější hned po vyhledávání Gmail, potom Mapy Google Maps. Skoro každý den využívám hledání google images a video.google.com je určitě taky využitelnější, než například Google Notebook. Mám tedy celkově pocit, že na některé služby je zapomínáno PRÁVEM. Všechny webové aplikace mají velkou nevýhodu a tou je nutnost připojení k webu. Práce například s Google Calendar je poté velice nepříjemná a proto preferuji instalovaný software. Pokud někdo namítá, že se k webovému kalendáři připojí odkudkoliv, kde je internet, tak to samé může učinit pomocí vzdálené plochy a google produkty nevyužít.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #11
  11. 11
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Scotty:No, tak to nemám možnost posoudit. Nepoužívám ani GMail ani Live! nebo jak tomu Microsoft říká. Z těch pidi screenů bych leda tak dělal nějaký unáhlený závěry. Co se týče provázanosti produktů, tak v tom je na tom Google velice dobře.

    External:Už jsem to psal v komentáři 4 a myslim, že je to jasné už z nadpisu. Neměl jsem v úmýslu jmenovat tu seznam Google aplikací, který už každý zná, ale poukázat na ty neznáme. Proto je v nadpisu ono „na které je neprávem zapomínáno".
    Co se týče problému připojení k internetu, tak ten je v dnešní době téměř zanedbatelný, resp. bude to čím dál tím menší problém.
    Ještě bych dodal něco k té nutnosti připojení k webu. Totiž Google je pověstný také svými API, takže by pravděpodobně nebyl problém napsat i desktopový software, který by následně komunikoval s Google Calendar skrze API. Samozřejmě je otázka, jestli někdo něco takového udělal resp. jestli se někomu něco takového bude chtít dělat. Nicméně tohle by tomu mohlo napomoci: http://google-cz.blogspot.c...oje.html
    Ale proč používat vzdálenou plochu (a nosit sebou na flashsce klienta), když můžete mít celou aplikaci na webu že? icon_smile.gif

    Samozřejmě, všechno má své výhody a nevýhody. Někdo může namítnout, že je nebezpečné dávat Google do rukou tolik informací.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) External
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #9, který napsal(a) Scotty
  12. 12
    Gormie

    On někdo zapomíná na Reader, Calendar, News, Docs nebo Notebook? Vždyť to jsou nejpoužívanější aplikace od Googlu.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #14
  13. 13
    DJ_BuBen

    dj.buben<zavináč>seznamtečkacz

    Ještě bych určitě zmínil homepage iGoogle, kde si může uživatel nastavit, co přesně na ní chce mít. Perfektní věc - navíc je to provázáno i s ostatními službami Google.
    A třeba takové analytics je perfektní věc pro monitoring návštěvnosti.

    Dovolím si i postnout link na podobný článek na mém blogu: http://djbuben.hustej.net/b...-google/

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #14
  14. 14
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Gormie:Nejpoužívanší aplikace je hodně relativní. Nejpoužívanšjší aplikaci může používat taky třeba 10 lidí. icon_smile.gif
    Jsem si jistej tim, že běžnej uživatel nemá potuchy, že Google dělá taky něco jinýho než jen vyhledávání. Osobně jsem se setkal i s člověkem, kterej chtěl nainstalovat Firefox, protože "tam je ten dobrej vyhledávač". (Řeč byla o výchozí stránce Firefoxu http://www.google.cz/firefox )

    >DJ_BuBen: Tak iGoogle mi tedy do oka nepadlo. Co se týče Google Analytics, tak to je věc využitelná pro lidi, který o aplikacích Google jistě ví, čili v tomto seznamu místo nemají. Kvalitu týhle služby ale rozhodně nezpochybňuju.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #12, který napsal(a) Gormie
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) DJ_BuBen
  15. 15
    admxx

    Zajimava vec je jeste http://scholar.google.cz/ Vyhledava vedecke clanky a publikace. pro studenty nekdy hodne uzitecna vec.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #16
  16. 16
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Příště si nejdřív přečti článek, před komentováním. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #15, který napsal(a) admxx
  17. 17
    numero

    oslamecka<zavináč>gmailtečkacom

    Na toto téma jsem psal taky článek http://blog.numero.name/ite...zaujaly/
    Google dělá zajímavé věci, zase sem se něco nového dozvěděl.