Není to krásné, když je svět plný počítačových expertů ? Není !

Není tomu úplně tak dlouho, kdy počítače používali jen vysoce vzdělaní technici – programátoři. Po roce 1970 se ale začaly vydávat první osobní počítače, čili PC. Z počátku byly poháněny textovými operačními systémy (MS-DOS,PC-DOS, DR-DOS), který do jisté míry amatéry odpuzoval. Později však přišel Apple s grafickým prostředím a když ho potom Microsoft zavedl také a hromadně dostal mezi lidi, osobní počítače se začaly používat v každé kanceláři, domácnosti, škole apod. Počítače PC se rozšířily natolik, že pokud s někým mluvíme o počítači, automaticky je chápáno, že je řeč právě o PC. To, že se tyto počítače masové prodávají má své obrovské výhody. Hlavně jde o nízkou cenu, protože díky velké poptávce je možné počítačové komponenty vyrábět sériově. Další výhodou je pak rychlý rozvoj. Důkazem nechť jsou např. konkurující si výrobci procesorů AMD a Intel, kteří jsou nuceni své vývojářské dílny držet neustále pod tlakem, aby si udrželi své místo.

Má to ale i své nevýhody. Největší problém je, že výrobci masově prodávaných operačních systémů (Windows) pro osobní počítače se snaží práci s počítačem co nejvíce zjednodušit, aby mohla počítače používat co největší cílová skupina. Říkáte si, co je tohle za nevýhodu ? V tom, že tohle zpřístupňování počítačů pro slepé klikače jde na úkor možností takového počítače. Potvrzuje to i příhoda mého profesora na automatizaci z dob kdy pracoval v praxi. Potřebovali prý něco změnit na Windowsech (nebyl konkrétní ale vzhledem k jeho zaměření to bylo nejspíš něco blížícího se ,,železu"), ale ze všech dostupných zdrojů informací na ně sršely vykřičníky: ,,Jen to proboha neměňte a nechte tam default !". Nastavit si něco na Windowsech ? Řekl bych spíše změnit hodnoty v rámci přednastavení Microsoftu – mimo ně řešení neexistuje. Tady bych rád vyzdvihnul můj drahý Linux, který je o poznání pružnější.

Příkladem takového operačního systému pro slepé klikače je Windows Vista. Jestli půjde vývoj operačního systému Microsoftu tímto směrem, pak to bude za chvíli systém ve kterém se budou uživatelé cítit jak v uzavřené krabici, kde nemůžou udělat nic, pokud se před tím nezeptají Billa. Každopádně já na těchto systémech, které dělají z lidí dementy můžu jen vydělat. Příští generace ,,expertů" odkojená klikacími operačními systémy bude pravděpodobně daleko častěji potřebovat odbornou pomoc.

Další nevýhodou masového rozšíření počítačů jako je PC je to co by se dalo brát i jako největší výhoda. PC může používat prakticky každý. Ano, téměř všichni mají pod stolem svůj elektronický svět a co je daleko horší, každý je rádoby profesionál. Krásným příkladem je takový Office, protože schopnost pracovat v tomto kancelářském balíku integruje do svého CV každý, kdo seděl dvakrát u počítače. Ano jistě, tito lidé umí mačkat na ty pěkné kostičky na stole, dokonce po dvou dnech strávených touto činností dosahují neuvěřitelných časů, při hledání písmena ,,P", ale skutečně umí s programem pracovat ? Možná, ale JÁ pak trávím hodiny upravováním dokumentů z městských magistrátů, které dostává má drahá matka ku editaci a tisku, protože i tyto věci tvoří takovíto profesionálové. Bohužel díky oné amatérské mezerovací a entrovací syntaxi je to kolikrát opravdu oříšek. Dalším takovým ne moc příjemným příkladem jsou odevšad létající dotazy. Každý má nějaký menší či větší problém na PC. Všichni by chtěli poradit a ne jenom v rodině, ale i na ICQ. Nejlépe to asi řešit větou ,,Já nejsem žádnej help desk!", je to jediný způsob jak zajistit aby si lidé platili při problémech techniky => promysleli si to co chtějí dělat předtím, než začnou na počítači kutit nějakou kravinu.

Další věc ze který nekouká nic dobrého je neustálá integrace všeho co jde. Pokud to takto půjde dál, celé PC se za chvíli bude prodávat jako integrovaný obvod v trafice spolu se žvýkačkami a novinami. Problém je, že pak už bude případné problémy řešit jen firma která tento výrobek vytvoří, ostatní nebudou mít šanci chybu najít.

12 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    bs

    Souhlasim, myslim ze jsem neco podobnyho uz nekdy psal. windose maj sice hnusnou user-friendly slupku ktera mne sere, ale ta slupka se da sundat. Ja napriklad nechapu, proc je inzenyr ruzicka tak dementni lama a windowsy u nas ve skole na kompech nechava v hnusny defaultni podobe.

    Na tom se pak neda pracovat. Windose maj vyply nebo omezeny vsechny funkce, kteryma by lamerskej uzivatel moh neco posrat ... ale kdyz k tomu pak prijdu tak jsou naprosto nepouzitelny a musim delat dalekosahlou optimalizaci.

    Zachvili tady bude opravdu jenom stado TROLLu. kdyz se neco podela, zavolaji mne abych to spravil. A ztoho budou penize, ale ne dobrej pocit ... osobne bych byl taky rad za dos :)

  2. 2
    #$@

    Dobre povedena uvaha, jen mne mrzi, ze ji psal windowsak, ktery pojmem "Linux" mysli "GNU/Linux" a nezna rozdil mezi temito pojmy, prestoze je to rozdil obrovsky.

    V clanku neni napsano vubec nic o UNIXu, MINIXu a jejich predchudcich, kteri jsou mnohem starsi a kvalitnejsi, nez ta demence z M$, ktera odstartovala okopirovanim CP/M, o cemz se zde samozrejme take nepise.

    Richard Stallman zalozil kdysi organizaci GNU, ktera si kladla za cil shromazdit dostatecne mnozstvi svobodneho software pro zalozeni svobodneho operacniho systemu s UNIXovymi rysy. Kdyz meli vse shromazdeno, stale jim chybela velice podstatna cast a tj. kernel. Linus Torvalds jako skolni projekt napsal nejaky kernel (vetsina jeho casti byla v assembleru) a pote jej zverenil na internetu. Obrovske mnozstvi lidi myslenka zaujala natolik, ze zacali prispivat svymi kousky kodu, kernel se stale zkvalitnoval, byl nekolikrat kompletne prepsan a dnes jiz ma temer 50MB (tedy jeho zdrojove kody). Tento kernel se jmenuje Linux, ale operacni system se jmenuje GNU/Linux (svobodne programy/kernel), tak uz konecne pochopte ten rozdil a neprehlizejte GNU vy windowsacke lamy, http://gnu.org

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 2#
    Pro příště bych byl rád, kdyby jsi byl schopen se alespoň podepsat (když už ne zanechat nějaký kontakt).
    Nechápu tvojí narážku - tohle není článek o historii Linuxu a tudíž nevím, z čeho si vyvodil, že nevím co je GNU/Linux.
    Mimo to, když řeknu že dneska budu pracovat na počítači, je jasné že budu používat PC a ne nějakýho multitaskovýho dinosoura. Stejně tak když řeknu Linux, každý si představí nějaký operační systém mající jádro Linux, ať už jde o jakoukoliv distribuci. Když nejsi schopen pojmout tyto všeobecně známé parafráze, je mi tě líto ... nepochybuji o tom že ty při komunikaci o svém PC uvádíš pro jistotu i verzi jádra, aby si náhodou nenadchnul někoho tak, jak se to teď stalo tobě. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) #$@
  4. 4
    Scotty

    Jen takovej dotaz... Pises, cituji:
    "Příkladem takového operačního systému pro slepé klikače je Windows Vista."
    A zkusil si nekdy Visty, videl si je na vlastni oci, mel si moznost s nimi nejakou dobu (cim vetsi, tim lepsi) pracovat?

    • Na komentář odpověděl(a) bs v komentáři #5
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  5. 5
    bs

    Toto je odpověď na příspěvek: 4#


    Promin, ja na nich jedu uz n mesicu a musim rict ze se naprosto nehodi pro slabsi masiny jako je moje. AntiTROLLskej system ve vistach je prehnane paranoidni. Zerou moc pameti, nato ze v podstate nenabizeji nic vic nez AxePee. Ja osobne jsem od vist ocekaval mnohem vic a to co jsem rikal pred mesicem bylo jenom pocatecni nadseni. Kdybych na nich zrovna ted nemel nainstalovanych n programu a nebyl lenivej obetovat celej den zalohovani a reinstalaci vsecho, tak okamzite leti do kose.

    Muj pristi OS bude zase AxePee. Rika se mi to tezko, ale vista je opravdu sracka nejvetsi.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Scotty
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 4#
    Ne, ty jo když jim tak blohořečíš ? K tomu abych řekl, že je to systém pro slepý klikače je ani nemusim na vlastní kůži zkoušet. Stačí si přečíst pár názorů lidí co je vyzkoušelo a kouknout na screenshoty. Už v XP je spoustu míst, kam se bez myši prostě nedostaneš.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Scotty
    • Na komentář odpověděl(a) wandal v komentáři #7
  7. 7
    wandal

    Toto je odpověď na příspěvek: 6#


    fakt ?? ja z xp ziju uz nekolik let.
    je fakt ze mys hodne veci urychluje (hlavne kdyz mas 4 obrazovky a vecne narazis na limit poctu otevrenych oken) ale za tech par let sem jeste neobjevil misto kde by se nedalo dostat bez myse, zato sem objevil hoodne veci ktere z mysi delat jednou - napr znamej ctrl+alt+del z misi neudelas :)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 7#

    wandal: Pravé tlačítko myši do prázdného místa dolní lišty -> správce úloh.

    Myš se píše s tvrdým y.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) wandal
    • Na komentář odpověděl(a) bs v komentáři #9
  9. 9
    bs

    Toto je odpověď na příspěvek: 8#


    hmm, a jak si bez klávesnice zamkneš počítač?? ... Ctrl+Alt+Del>Lock this computer ... jedna z mojich nejpoužívanějších funkcí

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Antonín Daněk
  10. 10
    Petan

    Panove raci mi reknete jak rozdelim disc 360GB na dva Virtualni M. Disc(C) a M.Disc(D) THX ..jelikož sem sklerotik uz ani todle si nepamatuju dikes... :D .. icon_cry.gif icon_surprised.gif icon_idea.gif icon_idea.gificon_idea.gif

  11. 11
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Petan: Když už píšeš off topic tak pořádně ! icon_wink.gif
    Napsal si málo informací, za předpokladu že používáš winXP což je asi nejpravděpodobnější bude nejlepší start -> spustit -> diskmgmt.msc

  12. 12
    mathes

    Jarosova19<zavináč>seznamtečkacz

    je to blbost zajma to kamse ze tridy a tak mi rekl at se sem kouknu a tak se koukam a nejak me to netahne ploste ptakovina srry ale vubec se mi to nelibiicon_rolleyes.gificon_rolleyes.gificon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif