Začal jsem trochu oprašovat jádro blogu. Zabil jsem tím sice celý den, ale stálo to za to. Převedl jsem nevalidní a mnohdy nefunkční RSS 0.92 kanály na moderní RSS 2.0 a zavedl AJAX u hodnocení komentářů.

RSS 2.0

Pokud jste měli ve své RSS čtečce moji syndikaci pro komentáře, možná jste si všimli že čtečky přijímají duplicitní data. Byla to tak trochu záhada, protože zrovna tenhle XML soubor byl naprosto v pořádku. Divné bylo také to, že to dělala jen Opera (ale zkoušel jsem jen jednu další RSS čtečku). Naopak kanál pro články v pořádku nebyl a přitom ve čtečkách žádné problémy nedělal icon_smile.gif. Rozhodl jsem se nehledat zakopaného psa, protože na to zkrátka není čas a stvořil jsem nové kanály, tentokrát pořádně validní a se vším všudy. Ke konstrukci RSS 2.0 jsem použil schéma uvedené zde: http://cyber.law.harvard.edu/rss/rss.html

Mimochodem, vytvoření takového kanálu, pokud máte schéma není nic náročného. Já jsem však ještě před tvorbou samotných zdrojů musel odstraňovat jisté amatérské móresy v databázi. Měl jsem tam totiž datumy uložené v naprosto nesmyslné podobě a navíc v binárním datovém typu blob icon_smile.gif.

Na kanál pro články jsem nevypustil přímý odkaz na XML soubor, ale registroval jsem jej na http://www.feedburner.com. Tento server se těší velké oblibě především u Američanů, ale chtěl bych ho také vyzkoušet - snad to nebude moc pomalé. Komentáře můžete sledovat přímo. Všechny odkazy na zdroje jsem snad změnil, ale pokud byste na nějaký starý narazili, určitě mi nějakým způsobem dejte vědět. Staré zdroje budou nadobro smazány příští týden.

- články
- komentáře

AJAX není pro začátečníky

http://cs.wikipedia.org/wiki/AJAX

Možná někdo z vás zaznamenal, že tyto stránky byly dnes (aha, tak už včera) asi dvě hodiny nedostupné. Já, jako téměř neznalý JavaScriptu jsem s ním měl totiž dost velké problémy. Onou poslední kapkou bylo, když mi nějaký skript na lokálním serveru šlapal, ale na hostingu nikoliv - navíc nevracel žádné chyby. Jednu chvíli jsem měl nervy docela ... in the toalet icon_eek.gif. Do toho všeho mi celý den kolísalo internetové připojení.

AJAX jsem zprovoznil jen u hodnocení komentářů, u anket mi zatím funguje pouze na lokálním serveru a nemám sílu zjistit v čem je problém. Každopádně je to prakticky neotestované, takže budu rád, když mi dáte vědět jestli AJAXové hodnocení komentářů funguje i vám. V případě vypnutí JavaScriptu by se měl přihlásit o slovo původní skript realizující vaše hodnocení.

Při této příležitosti jsem zrušil zvýrazňování komentářů, protože se mi to popravdě vůbec nelíbilo. Tenkrát se mi to zdálo jako skvělý způsob, jak se zbavit nekvalitních komentářů - když jsem to zahlíd na dnes už neaktualizovaném Pixylophone. Možná že nějaký systém vzhledových odměn pro kladně hodnocené komentáře ještě zavedu, ale prozatím to nechám pouze na číslech. Mimochodem zrušil jsem interval -10 -> +10, takže mi to můžete se slušnou zásobou proxy serverů nandat až do aleluja.

Ještě bych se rád zmínil o mé zkoušce kanálem při oné implementaci AJAXU. Nejdříve jsem narazil na skvělé články jako např. AJAX - návod pro začátečníky, Univerzální funkce pro AJAX nebo AJAX - teoreticky i prakticky a zdálo se, že to bude prakticky bez práce. Při bližším seznámení jsem ale zjistil, že si přece jenonm o tom JavaScriptu budu muset něco zjistit. Prošel jsem si tedy kurz a seriál na serveru programujte, ale bohužel mě tam moc neobohatili (resp. ty základy co tam maji jsou stejně stejný jak v Cčku či PHP). Pořád jsem nemohl přijít na kloub tomu všudypřítomnému "tečkovému operátoru". Žárovku nad hlavou mi rozžhnul až interval se svým Slabikář JavaScriptu - základy objektu document.

Při svém putování jsem narazil také na tuto stránku - http://ajaxmatters.com/archive/2007/01/17/ajax-frameworks.aspx, která by mohla být nápomocná někomu, kdo je AJAXem více prorostlý.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: