Tento článek plní funkci osvěžující kapky tohoto blogu v období sucha. Nejspíš si v něm zanadávám na pár věcí a napíšu co dělám popř. co budu dělat...

Několik lidí z mého okolí už konstatovalo, že jsem se svou literární :-D tvorbou nějak polevil, ostatně já sám jsem si toho vědom ... ale proč to ? Těžko říct, jsem poslední dobou dost znuděnej a nemám na nic chuť. Jistý vliv na to má asi taky nehorázná expanze blogerů a obecně webových stránek na internetu. Nejsem si jistý jestli se mi ještě podaří s něčím prorazit. Zanedlouho mi bude oněch odporných 18 a já mám za sebou pár podprůměrných open source PHP skriptů a jeden web za který jsem dostal zaplaceno [odkaz], ale to byla stejně záležitost v rámci rodiny a prakticky mi zabralo víc času handrkování se s registrátorem domény a adminem hostingu (Nebylo mi to zcela svěřeno do rukou a ,,klient" si už něco předdomluvil, bohužel u nějaké pochybné firmy, která se navíc zrovna rozpadla a záležitost onoho webu připadla jednomu člověku, který vlastně celou ,,firmu" zařizoval od začátku.), než samotné psaní webu. Nejhorší je, že sehnat nějaký přivídělek v oblasti webu je bez známých prakticky nemožné a jelikož jsem víceméně veškeré mé mimoškolní vzdělání zaměřil do této oblasti, cítím se trošku ,,odstřeleně" :-).

733629.jpg

Každopádně vzdávat se nebudu, ve škole jsme teď začali s programováním v Cčku, takže si nejspíš koupím nějakou knihu, aby to nebylo úplné mrhání časem (ve škole se většinou člověk moc nenaučí, u Linuxu jsme se za 1/3 roku naučili kopírovat a vypisovat seznam souborů :-) ). Cčko ale nejspíš moc rozvíjet nebudu, chci umět nějaké ty základy protože to je přecejen takový programátorský základ, ale stejně se asi nebudu vzdávat přehlceného internetu. PHP už ovládám vcelku obstojně a knihu ,,Programujeme profesionálně" jsem víceméně pročetl - i když poslední třetinu už jsem nečetl slovo od slova. Jediné co sám sobě musím vytknout je asi rychlost - ano mé skripty někdy nejsou moc rychlé a možná někdy volím nevhodné cesty, nicméně k cíli se dostanu.

Říkal jsem si že bych doma měl mít nějakou rozečtenou knihu o programování, a tak jsem začal bádat do čeho se pustit. Nejdříve jsem se rozmýšlel mezi XHTML a XML. XML jsem nakonec odložil na neurčito a potom co jsem zjistil že jsem schopný napsat XHTML 1.1 validní web i bez nějaké knihy jsem odškrtnul i toto rozšíření resp. oříznutí HTML. Napsání XHTML webu totiž spočívá prakticky jen ve schopnosti nahrazení zakázaných tagů a parametrů pomocí CSS. Možná si tedy seženu nějakou knihu o CSS, protože po tom co jsem prohlížel CSS knihovnu kterou používám ve své galerii [odkaz] jsem zjistil, že mám v tomto jazyku značné rezervy. Stejně tak potenciálu dotazového jazyka SQL využívám tak na 50% a někdy je možná lepší co nejvíc dat zpracovat na straně databázového serveru, který většinou běží odděleně a má k dispozici více ,,runtime".

No nic, pryč od mých studijních cílů a zamiřme k SATA diskům x-) .

Četli jste někdy, že nějaké zdroje můžou některé SATA disky likvidovat ? Já to četl, myslím že v diskuzi na Czechcomputeru a abych řekl pravdu tak tomu začínám věřit. Jestli jste četli tento článek [odkaz], tak víte, že mi nedávno odešel SATA disk. Nebylo to poprvé, tento disk se mi poprvé zničil hned druhý den po koupi, poprvé jsem to kvůli krátkodobé funkčnosti přisoudil chybě ve výrobě, po druhé kvůli návratu z LANky hrbolaté cestě. Nicméně pokaždé mi byla úspěšně přijata reklamace, ale co se tento pátek nestalo ? Disk opět doklepal :) nevím jestli se ho ještě vůbec budu pokoušet reklamovat :-) protože už bych mu stejně nedůvěřoval a nemohl na něj dát žádná data.

A nyní se přesuňme k arogantnímu praseti, nadutýmu vylízanýmu chudákovi a hnidopichovi, který vede svůj hojně navštěvovaný blog a v každém svém článku urazí někoho na internetu nebo ze sebe udělá dokonalé stvoření. Říká se, že to je velice promyšlený marketing, ale co, podle mě by se člověk takhle ponižovat neměl ani kvůli publicitě. Ano, mluvím tady o mistrovi Hulánovi, viz. [odkaz]. Zmiňuji se tu o něm jen tak mimochodem, prostě jsem musel alespoň v tomto zákoutí internetu ventilovat svůj názor na tohoto pána, protože mě nedávno stál asi dvě hodiny času, kdy mi hlavou tekli negativní a prudce výbušné myšlenky, krátce po tom, co jsem narazil na některý z jeho článků. Dorazily mě také komentáře pod články, ten jouda si je snad píše sám :-D nebo si dovedete představit, že by jste někomu pod článek napsali něco jako ,,Ty jsi takovej borec, já nikdy tak dobrej nebudu!" ?? Já si takovýho komentátora představit nedokážu.

Ještě se krátce zmíním o tom co jsem vlastně tento první školní měsíc prováděl. Tak především jsem pracoval na galerii, která tu již brzy formou článku bude k dispozici, ještě musím upravit pozicování ve fullscreenu, optimalizovat pro Mozillu, zařídit aby se dala galerie snadno barvit pomocí CSS a hlavně dopsat administraci. Dále jsem psal burzu knih pro mou školu, tu někdy v následujícím týdnu uvedu do provozu, pokud by Vás zajímalo o co se jedná, můžete se podávat sem. [odkaz].

Mimoto jsem začal s autoškolou :-) takže pokud jste z Českých Budějovic, doporučuji si až do odvolání hlídat záda.

Rada na závěr všem programátorům: nevíte-li jak dál, připište podmínku if :).

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: