Před nějakou dobou jsem díky mému spolužáku narazil na jeden celkem velký bug v administraci, ten je tedy už opraven. Dále tento update přináší rozšíření statistik, bezpečnostní záplatu pro zaheslované galerie a jednoduchý sledovač Vašich návštěvníků.

Novinky

Už jsem je víceméně shrnul v perexu, ale přesto tedy ještě trochu podrobněji.

Bug resp. jen taková malá bleška ...

Jednalo se o chybu v administraci obrázků a byla pouze v uživatelské administraci, proto chvíli trvalo než vyšla najevo ... do té doby tato veš v klidu sála mé galerii krev :-). Ze strany opravy chyby se jednalo o úplnou prkotinu, byl to vlastně překlep, resp. jsem v jednom stránkovači zapomněl deklarovat příslušnou _GET proměnnou, což mělo za následek, že uživatel nemohl při prohlížení svých obrázků stránkovat (mohl tedy editovat pouze obrázky na první straně).

Statistiky

Ano, trošku jsem rozšířil statistiky a to o položky ,,nejkomentovanější obrázky" a ,,nejčastěji komentující". Toto rozšíření mě napadlo po tom, co se v naší třídní galerii rozběhly nejednou pod obrázky menší rozepře.

ad_gal_print_106.jpg
Statistiky na http://krepelky-mm.kx.cz/ [odkaz].

Administrace

Další update vyplýval také z mé fce. admina třídnické galerie a toť řešení výpisu obrázků v jejich administraci. Jelikož jsem před prvním vydáním tohoto skriptu dělal administraci naposled a už jsem jaksi chvátal, ani jsem nevěděl jaký řazení jsem u tohoto výpisu zvolil. Nakonec jsem ze zdrojáku zjistil, že jsem řadil pouze dle autorů a potom už jsem to nechával osudu (čili ID). Jak vidíte na printscreenu, už je v této galerii téměř 400 obrázků a na tom už byl zkrátka tenhle hloupě řešený výpis dost citelně znát. Nejprve jsem tedy udělal to, že ve výpisu už nejsou jen názvy obrázků ale i jejich náhledy, ale hlavně jsem výpis seřadil dle času.

Bezpečností záplata pro zaheslované galerie.

Byly opraveny dvě mezery v bezpečnosti zamčených galerií a složek. Jedna byla pro běžného uživatele téměř nevyužitelná - totiž v úvodním výpisu X naposledy přidaných obrázků. Přesto že náhled byl nahrazen obrázkem ,,password protected" a po kliknutí na obrázek byl uživatel vyzván ke vložení hesla, ze zdrojového kódu(HTML samozřejmě :-)) se dal vyčíst název obrázku, za jehož pomoci by se průměrně vzdělaný člověk (v oblasti internetu) mohl podívat na onen zabezpečený obrázek přímo.

Druhá chyba byla o něco průstřelnější. Totiž v přehledu komentářů se zobrazovaly i komentáře u zaheslovaných věcí a s tím tedy i náhledy těchto neveřejných obrázků. Pokud by někdo na tento náhled kliknul, byl by samozřejmě vyzván k zadání hesla, nicméně opět si jakýkoliv mírně pokročilý uživatel mohl název obrázku vyčíst ze zdrojového kódu.

Statistika

Taky jsem byl kvůli jakémusi kolemjdoucímu nucen udělat nějaký jednoduchý sledovač dění v galerii (i když se nakonec ukázalo že kolemjdoucí byl můj spolužák :-)). Pojal jsem to opravdu jednoduše, každopádně v této verzi galerie vznikla nová podložka ,,statistiky". V tomto adresáři je obrázek přes který je skriptík realizován, samotnej skript, ale hlavně textový soubor pristupy.txt. Do tohoto souboru se při každém načtení stránky uloží tento záznam (některé hodnoty, jako např. session nemusí být uvedeny).

Toto je záznam o mém pobytu na uploadovací stránce:

IP: 62.240.182.5
datum: 2006-12-30 13:28:25
user agent: Opera/9.02 (X11; Linux i686; U; en)
http referer: http://krepelky-mm.kx.cz/index.php?nahrani_obrazku=1
http forwarded: 62.240.182.5
session: Cartman

Jenom upozorňuju, že např. webzdarma má ve zvyku velké soubory mazat, takže ten texťák kdyžtak občas zazálohujte a pročistěte(pokud ovšem chcete mít historii, jinak se o to nemusíte vůbec starat). Nepěkné zkušenosti s tím měl můj spolužák se svou texťákovou návštěvní knihou.

Update verze 1.01

Pokud máte nainstalovanou verzi 1.01, můžete naprosto beztrestně - aniž by jste například přišli o své nastavení nebo data - updatovat na verzi 1.06. Žádné změny struktury databáze a podobně se nekonaly.

Jediné co tedy musíte udělat je stáhnout si tento archiv: [odkaz], kterej rozbalíte do složky kde máte verzi 1.01 (původní soubory přepsat). Aby Vám však fungovali statistiky, je třeba ještě nastavit přístupová práva u souboru pristupy.txt v adresáři statistiky.

Ještě třeba připomenout že přibily nějaké nové prvky v CSS souboru, takže se nedivte že např. v Opeře - která defaultně CSS soubory cacheuje(ukládá si je a na novinky už nekouká) - nevidíte nové statistiky. Je to však jen z toho důvodu, že jsou napozicované kamsi do vzduchoprázdna a v tomto případě Vám bude velice nápomocná klávesa F5 ;o).

Pokud nevíte jak nastavit přístupové práva, přečtěte si postup instalace v tomto článku: [odkaz] (dole), kde je popsáno jak na to.

Instalace od začátku

Pokud si chcete zprovoznit tuto galerii ve verzi 1.06 bez předchozí instalace, není nic jednoduššího než si stáhnout tento archiv: [odkaz] a poté postupovat podle postupu popsaného u první verze zde: [odkaz]. Jediný rozdíl bude v tom, že navíc nastavíte příslušná práva ještě u souboru pristupy.txt v adresáři statistiky.

Na závěr uvádím dvě místa kde je tato galerie k dispozici, poslal jsem tam nové verze, ale na slunečnici chvíli potrvá než projde adminovi rukama:

http://www.slunecnice.cz/product/AD-advanced-picture-gallery/ - odkaz

https://sourceforge.net/projects/ad-gallery/ - odkaz

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: