Chcete se vyprostit ze spáru warez či Microsoft Corporation a zároveň mít rychlý operační systém, nenáročný na znalosti Linuxu ? Ubuntu je tedy pro Vás ideální řešení.

Linux, ať už jakákoliv distribuce je v očích uživatele Windows většinou něco opovrženíhodného. Důvody jsou jasné, Windows zkrátka vyvolává u svého uživatele závislost :-). Pro uživatele většinou přátelské prostředí a hlavně jeho obrovská rozšířenost je hlavní a vlastně asi jediná výhoda Windows. Bill měl prostě štěstí, že přišel se svou skvělou myšlenkou univerzálního systému na PC jako první a za to si také zaslouží své miliardy. Řekl bych ale, že Microsoft byl už odměněn dostatečně. Nemyslete si, že když používáte ukradenou verzi Windows, tak Microsoftu nepomáháte. Podporujete tak již zmíněnou rozšířenost Windows a to je dost důležité.

Jde o to, že všichni používají tyto komerční programy a následkem toho jsou všechny společnosti, které samozřejmě software krást nemohou nuceny kupovat také tyto všeobecně známé produkty, protože použití alternativy která je třeba i zdarma, by je stála mnohem větší peníze na školení svých zaměstnanců. Mimo to díky tomu, že lidé používají výhradně jen Windows je Microsoft prakticky bez konkurence, a tak nemá takové pracovní nadšení čímž zpomalujeme vývoj. Podívejte se např. na výrobce procesorů Intel a AMD, konkurují si a díky tomu snad každý rok přichází nová technologie výroby.

Kdyby nějakých 20% - 30% všech vlastníků PC používalo Linux, viděli by jste, jak by vzrostla jeho podpora. Výrobci hardware by sami začali dělat ovladače pro své výrobky i pro Linux a stejně tak v oblasti software by se objevilo soustu komerčních novinek.

Dobrou zprávou je alespoň to, že Linuxu už dneska není ten neznámý systém, který ještě nedávno znali jen zarytí počítačový nadšenci. O velkém množství informací o tomto systému svědčí i tato zábavná věcička. [odkaz]

Těmi větami o několik řádků výše ale rozhodně nechci říct, že Linux má špatnou podporu hardware (co se týče ovladačů) nebo že by měl malou nabídku software. Především u toho software bych si troufnul tvrdit, že je na tom daleko lépe než Windows.

Na Linux můžete s klidem přejít v případě že:

  • Jste průměrný uživatel počítače, využívající internetu, kancelářských aplikací apod. Doporučuji jít na fórum [odkaz] a optat se zda je pro vaši oblíbenou aplikaci v Linuxu alternativa.
  • Jste programátor. (Ale nevím jak je to s podporou čistě Microsfoťáckých technologií jako je .NET framework
  • Jste počítačový nadšenec který si chce vybudovat své ego na tom že nepoužívá Windows :-D.
  • ...ne vážně, nenapadá mě nic, proč by jste neměli přejít na Linux, až na ten jeden důvod uvedený níže.

Na Linux raději nepřecházejte v případě že:

  • Používáte PC výhradně jako herní konzoli.

Možná že někteří z Vás mají v hlavě utkvělou myšlenku, že Linux nemá žádné grafické rozhraní a že se vlastně jedná ,,jen" o tzv. bash nebo-li příkazovou řádku. Ano, Linux má oddělené grafické rozhraní od jádra, ale během několika minut můžete dát svému desktopu velice futuristický vzhled, jak si o tom můžete ve Windows nechat jen snít, protože tam zkrátka všechno nastavíte jen v rámci Billových přednastavení, a proto je také Windows silně neohebný, nekonfigurovatelný. Mimochodem oddělení grafického rozhraní od jádra je obrovská výhoda, protože např. v případě chyby grafiky nemusíte hned restartovat celý počítač, pouze restartujete grafickou část.

Obrazovka.png
Takhle asi vypadá Ubuntu bezprostředně po instalaci. Plocha tak zaneřáděná samozřejmě není :-). [odkaz].

Obrazovka-3.jpe
Později jsem si vzhled takto upravil, vlevo dole vidíte přehrávač XMMS, který má podobné vlastnosti jako Winamp, Gnome je název tohoto grafického prostředí. [odkaz]

Obrazovka-5.jpeg
Můj aktuální vzhled. Vpravo bash, jako by byl na ploše, vlevo program Conky, který mě informuje o různých věcech. Popravdě ho nepoužívám, jen se mi tam líbil, informace o uploadu/downloadu a teplotě které jsem si dal na horní lištu mi bohatě postačují. [odkaz]

Několik výhod Linuxu, které mě momentálně napadli.

  • Linux má oddělené grafické rozhraní a jádro, Windows má jádro a grafiku spojenou, výsledkem je při kolizi modrá smrt :-).
  • Windows používá ke konfiguraci registry, Linux textové soubory, kde jsou data umístěny daleko přehledněji a dají se snadno editovat.
  • Linux je moderní a plně přizpůsobitelný systém.
  • Stabilita a nezničitelnost Linuxu (pokud nemáte práva root). Znám případ, kdy je počítačová učebna Linuxu (denně pod ,,útokem" začátečníků Linuxu) asi deset let bez reinstalace a stále plně stabilní. Na druhé straně u Windows vám po dvou letech značně klesne výkon, rychlost i když se k němu budete chovat ,,slušně".
  • Asi nejúspěšnější výrobek Microsoftu, Windows XP professional stojí celých 10 000,- Linux je zdarma.
  • Linux nebudete mít problém sesíťovat, ani s Windows. Síť mezi např. Win 95 a Win XP dělá i při 100% správném nastavení problémy nebo nefunguje vůbec a nikdo neví proč (Protože zkrátka nelze řešit problémy na bázi zdrojového kódu).
  • Pohodlí více pracovních ploch.
  • Plynulost systému, nestane se Vám, že by jste nemohli použít nějaký program jen proto, že máte místo kurzoru jakési neproniknutelné přesýpací hodiny a to vše kvůli nějaké zaneprázdněné aplikaci, kterou ani momentálně nevyužíváte.

Ubuntu

V nadpisu se zmiňuji o této skvělé distribuci Linuxu. Má jako motto tuto větu:

Linux for human beings což by se dalo přeložit jako Linux pro lidské bytosti. Toto motto naznačuje, že pro využívání toho systému nepotřebujete žádné extra zkušenosti a bohatě vám stačí umět číst a klikat :-), i když samozřejmě záleží na tom, na co všechno chcete Ubuntu používat.

I když chci tímto článkem Ubuntu blahořečit x-), nebudu vám tvrdit že nenarazíte na žádný problém i když pro kancelářské operace by se tak zkutečně stát nemělo a měli by jste být akceschopní prakticky okamžitě po instalaci. Pokud se ale budete ,,šťourat“ v něčem složitějším, nejspíš Vám chvíli potrvá, než se doberete k cíli. Já se např. zatím neúspěšně snažím nainstalovat Steam Counter-Strike pod emulátorem Windows Wine.

Obrazovka2.jpeg
Malými krůčky se blížím k cíli :-), instalace Window aplikace na Linuxu. [odkaz]

Ubuntu nebudete mít problém nainstalovat a jistě rozpozná všechen váš hardware naprosto sám, nemyslete si však že přes tuto přátelskost je Ubuntu nějaký Linux_slabý_odvar, má všechny vlastnosti a výhody jiných Linuxů o čemž svědčí i fakt, že ho používají i zarytí linuxáci resp. bašáci :-D. Chcete důkaz ? Tady je: [odkaz]

O Linuxu by se daly psát sáhodlouhé články, nicméně je jich na internetu spousty, takže se buďto podívejte po adresách níže uvedených, nebo zadejte příslušná klíčová slova do nějakého vyhledávače.

Proč Linux ? Zde dostanete odpověď. - [odkaz] - http://proc.linux.cz

Několik návodů pro instalaci software v Ubuntu atd. - [odkaz] - http://ubuntu.wz.cz/hlavni_stranky/navody_instalace.html

Pokud si nebudete vědět rady, na tomto fóru Vám jistě poradí. - [odkaz] - http://forum.ubuntu.cz

Pokud ne, můžete zkusit štěstí na anglickém fóru, které má větší komunitu. - [odkaz] - http://www.ubuntuforums.org

Oficiální stránky Ubuntu. - [odkaz] - http://www.ubuntu.com

České oficiální stránky Ubuntu, kde si také můžete Ubuntu stáhnout nebo objednat. - [odkaz] - http://www.ubuntu.cz

Server věnující se Linuxu, velice rozšířený. - [odkaz] - http://root.cz

18 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    No lol, teď jsem narazil na tohle :-D https://launchpad.net/distr...u/+bug/1

  2. 2
    Scotty

    No fuj!Takhle zasranou pochu nemam ani ve woknech :)

  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Ještě rada pro všechny kteří jsou na Linuxu v počáteční eforii, neinstalujte alfa nebo dokonce pre-alfa-verze software, nema to vetsinou cenu :-) .
    -Xko jsem dal dohromady

  4. 4
    dred

    zips<zavináč>szmtečkask

    zdravim...
    mam na kompiku okna a este som si doinstaloval ubuntu, vsetko zbehlo ako malo a cely rad som ubuntu pouzival. potom som potreboval nieco v oknach a nasledne ked som po restarte opat butoval ubuntu hodilo mi to hlasku: BUG: soft blockup detected on CPU" a koniec - pomaha jedine reset... ani reinstal nepomoze - akonahle zacne tahat z cedecka dojde presne tam ako pri butovani z disku a kompik zamrzne.... neviem si s tym rady.. mohol by mi prosim niekto pomoct - okna bezia v pohode dalej...vdaka dred

  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Zkus vypnout wifi kartu v BIOSu a odpojit USB zarizeni.
    Osobně jsem na tuhle nepříjemně vyhlížející hlášku nikdy nenarazil, řešení jsem převzal z tohoto fóra, na které bych tě ostatně rád odkázal pokud budeš mít s Ubuntu jakýkoliv problém.
    > http://forum.ubuntu.cz/view...?id=6691

  6. 6
    John

    Několik poznámek:
    o tom jestli je lepší mít konfiguraci v txt nebo registerch by se dalo debatovat
    registry je databáze se všemi výhodami a nevýhodami - tj. představte si situaci, kdy máte exportovaný REG soubor jen s některými nastaveními z různých koutů. Prostě importujete tuto větev na nově instalovaný počítač a ono to zachová ostatní větve a přeplácne JEN ty vaše. Navíc v databázi se efektivněšji vyhledává, lépe se zálohuje, když je to na jediném místě apod. Jestli je rgistr nepřehledný je to spíše problém nedokumentování resp. v Linuxu jsou v těch konfigurácích komentáře a vše je popsáno - to je ta výhoda. Zkrátka oba přístupy mají něoc do sebe a u WIn mi zrovna registr nepřijde jako nevýhoda.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 6#

    Diskutabilní to určitě je a máte pravdu, že jsou tu jednoznačné výhody registrů - jako například to vyhledávání. Je však třeba brát v potaz, že ona funkce vyhledávání se naprosto mine účinkem, pokud se člověk v těch registrech vůbec neorientuje a vlastně ani neví co hledat.
    Nevím přesně, kde by mohla nastat ta konkrétní situace s přepisem jistých větví registrů, nejspíš asi při nějaké hromadné instalaci v učebnách, kdy je třeba dosáhnout stejných konfigurací na všech strojích. Potom by to určitě bylo užitečné, ale mám pocit, že na Linuxu se dají tyhle hromadné instalace řešit daleko elegantněji. Bohužel s tím nemám zkušenosti, takže to nemůžu nijak podložit.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) John
  8. 8
    Zatvrzelej Ubuntista

    roman.hornik<zavináč>mensatečkacz

    Je to tady fakt dobrý!
    Sám mám Ubuntu 7.04 a na 90% spokojen.
    Těch 10% je špatně fungující grafika i zvuk, protože nemůžu sehnat 100%ně fungující ovladače na základovku MSI P4M890M-L, nepomohli mi ani na http://forum.ubuntu.czicon_cry.gif
    Zvuk jde jen stereo, někdy vůbec, nejde mikrofon.
    Obraz nemá žádnou akceleraci, jak 2D, tak i 3D
    I přes tento handicap (obraz) mám daleko hezčí a vymakanější plochuicon_twisted.gif a k M$ Wirus se nebudu vracet ani náhodou! Je totiž daleko lepší!!!

    • Na komentář odpověděl(a) Kocuro Pablo v komentáři #9
  9. 9
    Kocuro Pablo

    Kocour.Pavel<zavináč>seznamtečkacz

    Nazdar, tohle je nádherná stránka, moc se mi líbí! Ubuntu používám, na compu mám ještě XP, jako herní konzoli, kterou používá syn. Nedávno jsem přešel z Compizu na Beryl. Když kouknu na XP, už to není ono.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Zatvrzelej Ubuntista
  10. 10
    TaDeS

    gabik0071<zavináč>azettečkask

    Zdravim,ten kdo používá ubuntu je úplný blbec...Je to spíš operační systém na práci s internetem..Dej si Windows 7 a budeš se divit co umí MICROSOFT vytvořit.Ve Windows 7 je nové 3D rozhraní AERO a ještě víc nových a nových vjecí.....Takže UBUNTA je prah proti Windows 7!!

    • Na komentář odpověděl(a) Wrunx v komentáři #11
  11. 11
    Wrunx

    Nemyslím že bys měl pravdu, rozhodně co se grafiky týče, ale s někým kdo apriori pokládá své oponenty za blbce jak píšeš, nemá cenu se bavit :-)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) TaDeS
  12. 12
    zdeněk

    zhanc<zavináč>centrumtečkacz

    Na pc dělám hlavně fotky, a furt mě svítí červený světýlku, lezou přesýpací hodiny, něco chrochtá, aktualizuje, chyby v registrech. Budu umet linux pouzivat a nevzniknou nove problemy? A co ovladače?

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #13
  13. 13
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Zcela jistě vzniknou.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #12, který napsal(a) zdeněk
  14. 14
    bláznivej časově retardovanej grafik.

    Pojede na tom c4d,3dsmax,blend,zbrush,google sketchup,oxygen,visitor3,unity 3d?A jak je to s kni hovnama?Co OpenGL,d3d,phy...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #15
  15. 15
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Nepůjde.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #14, který napsal(a) bláznivej časově retardovanej grafik.
  16. 16
    loser

    vojta.zelenka<zavináč>seznamtečkacz

    ahoj jak zapnu v ubuntu BIOs diky

  17. 17
    BUsiš

    bi.dis<zavináč>centrumtečkacz

    Linux? Pěkný šrot.Po tom, co začali spolupracovat s Mrkvosoftem to stojí za starou belu. OS linux totálně na nic. Problémy, které se řešily již před několika roky se táhnou dál a ještě je nikdo nevyřešil. Kvalitní aplikace na Linux nejsou. Je jen opravdu na brouzdání internetem, maximálně na mizernou editaci fotek. Tal tomu říkám kvalitní OS. Sám jsem s Linuxem pracoval 10 let, ale nepřesvědčil mě. Náročný na HW a žere o 50 procent více energie než Wokna. Jen blázen by si dal domu Linuxy. Potom prosedí celý rok na diskuzích, jak řešit problémy, které ještě nikdo nevyřešil a na konec ho setnou faktury za elektriku. Jako serverový OS je bezkonkureční, ale jako pro domácnost totální brak.

  18. 18
    Josef DANA

    josef.dana<zavináč>gmailtečkacom

    Souhlasím s požadavkem, aby monopol MS byl co nejvíce omezen a OS a další SW byl za takovou cenu, aby ho bylo možno koupit za přiměřenou cenu (nemusí být nutně zdarma, ale monopolní ceny jsou vždy přemrštěné).
    Windowsy zavedly jistý "standart" a pokud má "konkurenční" OS (a SW) uspět u většího počtu uživatelů, tak se "musí" navenek chovat podobně jako Windowsy a poskytovat stejný komfort - u auta by také většina uživatelů neocenila, kdyby se např. brzda u nového typu auta ovládala zubami (byť by se tím zkrátila reakční doba řidiče) apod.
    Bez splnění tohoto požadavku zůstanou alternativní OS a SW pouze doménou počítačových fanoušků a mezi širokou masou uživatelů se budou prosazovat velmi pomalu (pokud vůbec).

    S poněkud pesimistickým pozdravem JoDa