dnes jsem si uhákoval malej kludge, kterej způsobil to, že jsem měl vyšší skóre, než bůh. co to je kludge? čtěte dál

Jistě vás zaujala věta "hackeři nikdy neloupají brambory škrabkou".

Nejdřív ale vysvětlím pojem hacker - co to ve skutečnosti je.

hacker, dříve označovaný jako wizard, je člověk, který umí s kódem velké věci a používá je jen z vlastní zvědavosti a touhy po vědění, či proto, aby si dokázal, že na něco má.

Tak, a teď k tomu, proč hacker neloupá brambory škrabkou. Samozřejmě je to míněno jako metafora. Dám příklad: Máte databázi, dejmetomu Microsoft JET a potřebujete data v ní obsažená zformátovat, uložit do formátu XML, následně odeslat mailem sto lidem ;o) .

Normální člověk by si otevřel word, nebo zvolil nějakou n00bovskou funkci acessu "exportovat data" či něco jiného. Když by to přepsal, otevřel by notepad a všechna data manuálně zasadil do XML syntaxe. Potom by si otevřel svůj Thunderbird a naklepal by sto CC, následně odeslal. Práce na několik hodin.

Hacker si otevře svoje oblíbené vývojové prostědí a uhákuje si tzv. kludge (kludge je program sepsaný pouze proto, aby provedl operaci, kterou jeho stvořitel dočasně požaduje. kludge nemá žádné grafické prostředí a ovládat ho zpravidla umí jenom jeho stvořitel, který si pamatuje co a jak napsal.). Pomocí pár smyček a jeho oblíbené zjednodušující šablony, kterou si dříve sám uhákoval (;o)) převede databázi rovnou do XML. Pomocí winsocku nebo externí komponenty (například bmail) odešle sto kopií. Práce maximálně na deset minut, pokud je dobře znalý svého jazyka.

Už chápete, co jsem s tou větou myslel?

Tak a máme za sebou stručný úvod. Teď můžeme přejít k tomu, co jsem dneska udělal.

Už je to delší dobu, co jsem si stáhnul do mojí Opery widget "bounce". Jedná se v ní asi o tohle: Máte malý uzavřený prostor asi tak 300 na 200 pixelů a v něm míč. Míč přitahuje zemská graitace a padá na zem, když na něj kliknete, míč se odrazí v daném vektoru, nesmí vám spadnout na zem. Moje maximální skóre je 22 odrazů. DĚSNĚ MI TO CUCHALO NERVY A MOJE MYŠ Z TOHO MÁ POŘÁD TRAUMA !!!!!, protože se mi to povedlo asi na 152. pokus. Dnes večer, když jsem s obtížemí odpinknul desetkrát jsem si řekl : "A dost kua!". Udělám malej hack a porazím matku terezu i boha (matka tereza=30bodů, bůh=50bodů).

Tak jsem si zapnul svůj oblíbenej visual basic6 a dal se do práce. Program měl vypadat asi takhle: "stisknu tlačítko, rychle se přepnu do hry bounce, za 10 sekund začne moje myš klikat jako pominutá a smyslů zbavená jednou za 10 milisekund, což je stokrát za sekundu.". Měl jsem ale značné problémy s externí funkcí, která umožňovala myši klikat na daném umístění. Její měřítko neodpovídalo velikosti obrazovky v pixelech ani v twipech, ale jakémusi zvláštnímu souřadnému systému o staně přibližně 65000 (ano přesně je to jedna z mocnin čísla 2).

Popral jsem se s tím a nakonec jsem to uhackoval. Zkoušel jsem nejdřív interval 1 milisekundu, ale moc to zatěžovalo systém, 10 milisekund zastavilo míč a během dvou sekund mi to napočítalo asi 58 odrazů :-D , na druhý pokus jich bylo víc a na třetí ještě víc, kdybych u toho seděl minutu, tak mám dobrejch 500 bodů, což žádný člověk neudělá ... poctivě =).

Můžu tedy s klidem říci, že to byl "dobrej hek". Můžete si ho taky vyzkoušet, dám vám ho sem na stažení a taky sem dám obrázky skóre =), a návod.

Návod:

  • 1.Zapněte program, ukilďte všechny okna do lišty a na plochu umístěte widget bounce a ovládací panel mého kludge.
  • 2.Klikněte na malé zelené tlačítko a myš přemístěte na míč
  • 3. Počkejte 10 sekund a uvidíte sami ;o)
  • 4. Když už budete mít skóre větší než bůh, přemístěte myš na talčítko KWIT a konec.

obrázky:
hekbounceskore.JPG

hekprepare.JPG

soubor později dodám do komentářů

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Cartman von Linux

    hh vždycky když napíšeš nějakej ten háčkovací článek, tak ani nevěřim žes to psal ty :) paráda.

    BTW, člověk začína na hackování wdgetů (popř. svých kamarádů x-)) a končí u Microsoftu že ? :-D

  2. 2
    Michal

    :-) thx

  3. 3
    Michal

    tady je ke stažení ten kludge:

    [odkaz]

  4. 4
    Michal

    zmen tam pls ten thumbnail na nejakej matrixovej kod, chtel jsem to udelat, ale spechal jsem na hvezdny valky :-)

  5. 5
    Cartman

    stačí to takhle pane hackere ? :)

  6. 6
    Michal

    Jistě.
    btw musis nekde udelat reklamu, aby se tenhle blog dostal do popredi =)

  7. 7
    Cartman

    Coz to jo, ale asi to nejdriv hodim na nejakou domenu ... no ale taky jakou reklamu, prachy do toho zase strkat neci :-)

    ...ale to vyresime na ICQ

  8. 8
    Filda

    Kdo zná hackera begse z plzeňskýho erroristu??? Ten náhodou jednou brambory škrábal a to bez prdele.