Je to asi půl roku, co jsem si poprvé koupil placený účet u CZshare. Od té doby se ke stahovaní z free, obvykle přetížených serverů, vracím jen velmi nerad. Nedávno jsem si vytvořil PayPal účet a na druhý pokus také propojil s kreditní kartou, takže nic nestálo v cestě, vyzkoušet taky Rapidshare.

Nebudu to protahovat. Rapidshare mě velmi zklamal. Jelikož je to nejoblíbenější filehoster, čekal jsem od něj něco lepšího.

U CZshare je možné si koupit traffic 65 GB za 100Kč. Pravda, při platbě převodem si počkáte nějaký ten den, než se vám účet otevře, ale pak už (na rozdíl od RS) nečekáte. Data, za které jste zaplatili, můžete stáhnout hned. Nemusíte čekat, až se vám den po dni pomalu účet nabije, dávkama o velikosti 3 GB.

U Rapidshare jsem si trochu naběhnul sám, protože jsem ho chtěl jen vyzkoušet, a tak jsem automaticky šáhnul po nejlevnějším účtu. Ten je ale značně nevýhodný. Nicméně tak jako tak nejste omezeni nejen datově, ale navíc i časově. Říkejte si, co chcete, ale u filehostingu mi přijde logické omezit uživatele právě daty. Když máte navíc časové ultimátum, musíte myslet na to, že právě teď máte zaplacený účet a musíte ho využívat. U CZshare ho prostě máte a když potřebujete něco stáhnout, stáhnete to. Data vám propadnou až po dost dlouhé době.

Nejhorší je, že dostanete jenom 3 GB trafficu denně. Když tedy chcete stáhnout něco většího, musíte čekat do dalšího dne. Film v průměrném HD budete stahovat 3 dny. icon_lol.gif Cenově to tak hrozné není, pokud ovšem nešáhnete po 3 denní variantě jako já. Za tyto tři dny zaplatíte v přepočtu cca. 120Kč, kterým odpovídá traffic 9GB. Dost směšné. Pokud zvolíte např. měsíční účet, už to vyjde na přijatelných 200Kč za 90 GB, ale stále je to dražší než u CZshare! Jak říkám, u nejoblíbenějšího filehostera bych čekal něco lepšího. Na obranu RS ještě dodám, že díky platbě přes PayPal dostanete svůj účet okamžitě po objednání.

Pokud jde o rychlosti, bude to u obou dost podobné. Dá se narazit na špatné období, kdy to není tak rychlé, ale obvykle těžko vytížíte svou linku. Na Strahově jsem přes CZshare stáhnul kde co prakticky okamžitě. Rapidshare jsem měl možnost testovat jen na lince 2 Mbps a jeden den jsem měl problém ji vytížit. Další dva dny už jel svižně.

5 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Však RS nemusíš používat, když ti nevyhovuje. Množství lidí s RS Premium jaksi ukazuje, že jim to vyhovuje. Ono to taky není o tom, mít možnost teď stahovat, ono je to i o samotné výdrži dat na serveru a takovou, jako rapid, ti nikdo nenabídne...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Já myslim, že to spíš ukazuje množství porna, jaký je na RS uloženo. icon_lol.gificon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Scotty
  3. 3
    kaja47

    kaja47<zavináč>seznamtečkacz

    Já, jakožto neplatič volím rapid. Sice má omezenou rychlost a musí se čekat 15 minut na download, ale když se stahování zautomatizuje (třeba SlimRatem), tak se dá za noc stáhnout přes 2GB. Za celý den tedy plus mínus 6GB, proti čemuž vypadá ty placené tři docela smutně.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    To jo, ten 3-denní nemá moc smysl. A jinak pokud máš veřejnou IP (jen pro sebe), tak není moc co řešit. Já doma nemam šanci chytit u RS free download slot ani když nechám nějakej program kontrolovat volnost každou minutu.
    Teda samozřejmě to neni takovej luxus jako s premium účtem, ale jde to.

    Ty prémium účty mají svoje kouzlo hlavně na hodně rychlých linkách, jako mam třeba na Strahově. Když si večer usmyslim, že se podívám na film a do 10 minut ho mam na disku, tak to je paráda. A hlavně 100,- za 65 GB je nic.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) kaja47
  5. 5
    GrAF

    Ja pouzivam rapidzasms.cz
    tato sluzba ma sice obcas problemy, ale kdyz neco chci stahnout tak se vetsinou postesti.. filmy hry a pod. nechavam na torrentech