Nové Ubuntu je již od 19. dubna na světě a umožňuje uživatelům Ubuntu pohodlně do této verze upgradnout. Ani já jsem neodolal a na divokou srnu přesedlal :o).

Úvodem

Hodně lidí se stále pokouší srovnávat Windows a Linux. Při pokusech s Linuxem pak dokonce nadávají, že takhle se to ve Windows nedělá a proč to tady takhle je, proč to tady funguje takhle. První problém většinou nastává hned při první snaze o nainstalování nějakého programu. Uživatel Windows je zvyklý jít na nějaké softwarové shromaždiště ala http://slunecnice.cz, stáhnout si instalátor a instalovat. Nesnažte se takové móresy přenášet na Linux. Byly sice vytvořeny různé samoinstalační balíčky, s nimiž se dá postupovat stejným způsobem, ale základní způsob instalace programů na Linuxu je jiný. Ten jiný způsob jest balíčkovací systém. Instalujete potom tak, že přímo v operačním systému přes nějaký nástroj (apt-get, grafický Synaptic apod.) balíček stáhnete a nainstalujete.

Ubuntu

Ubuntu je distribucí, která se snaží v některých věcech přiblížit Windows. Vývojáři Ubuntu jsou si vědomi, že zaslepené stádo Billa Gatese u Linuxů nikdy nezůstane, pokud nebude co nejvíce user-friendly. Proto vznikla Linuxová distribuce s heslem Linux for human beings, čili Linux pro lidi. Možná Vám bude nápomocný můj starší článek: buntu-linux-pro-lidi-skvely-operacni-system-zadarmo.

Stažení Ubuntu 7.04 Fiesty Fawn Heard 5

Ubuntu si můžete stáhnout přímo se stránek ubuntu.cz, které mimochodem prošli redesignem. Přímý odkaz na obraz 32 bitového Ubuntu pro desktopy (je umístěn na ČVUTáckém serveru) je zde ubuntu-7.04-desktop-i386.iso.

Vyzkoušejte si Feisty Fawn

Ubuntu 7.04 Feisty Fawn Heard 5 je stabilní operační systém a pokud si chcete vyzkoušet moderní 3d efekty, aniž byste museli kupovat nový hardware pro Windows Vista - Ubuntu je to pravé. Pokud máte svůj disk rozdělen na více částí než jednu (s vašim současným operačním systémem), můžete v klidu Ubuntu vyzkoušet. Do MBR se vám zapíše Grub, díky němuž budete moci bootovat jak váš původní operační systém, tak nové Ubuntu.

Co je nového ?

Doporučuji vám, shlédnout následující log: https://launchpad.net/ubuntu/feisty/+specs.

Nejčastěji bývá uváděno:

  • Větší výkon
  • Lepší podpora pro bezdrátové sítě
  • Lepší podpora pro multimédia (kodeky)
  • Snadná instalace nesvobodných ovladačů (vyřešen problém s rozchozením 3d akcelerace grafické karty)
  • Nový Gnome control centrum
  • Průvodce přechodu z Windows (možno již při instalaci zkopírovat např. záložky z IE do Ubuntu)

ubuntu-instalace.jpeg
Instalace Ubuntu.


nesvobodne-ovladace.jpeg
Zavedení uzavřených ovladačů.

A závěrem ještě doporučuji následující video z YouTube:

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: