V dnešní době je vlastní blog prakticky nutností každého internetového nadšence. Jejich kvalita je už věcí jinou.

Úvod

Jestli čtete tento článek, je pravděpodobné že už nějaký blog píšete nebo ho plánujete v nejbližší době založit. Je třeba si uvědomit, že dneska je blogů opravdu hodně. A pokud budeme brát v potaz i servery vydávající různé subjektivní články - někteří se totiž za přízvisko blog stydí - pak se dostaneme opravdu k vysokému číslu. Proto také nemůžete očekávat, že se vám dostane nějaké úžasné návštěvnosti, protože většina lidí se drží svých zajetých blogerů.

Magická dvacítka

Slovo magická je v tomto případě opravdu dost nadnesené. Číslo dvacet je asi tak maximální hodnota, jakou bude vaše počítadlo nějakou dobu vykazovat. Samozřejmě za předpokladu že svůj blog zaindexujete do několika nejpoužívanějších katalogů a rozešlete odkaz mezi své kamarády a známé. Je to většinou první povzbuzení: ,,WOW přečetlo si mě dvacet lidí, to neni tak špatný." Pak ale zjistíte, že polovičku přístupů jste si narefreshovali sami, čtvrtina byly náhodní kolemjdoucí, kteří se zase hned otočili, protože se na váš blog dostali jen přes špatně položený dotaz do Google. Ve výsledku nám to dělá nějakých pět lidí, což jsou ti vaší známí a kamarádi icon_smile.gif. Navíc v úplném počátku rozhodně nebude ona dvacítka průměrnou hodnotou, spíš bych to viděl na sobotní špičku.

Pokud se Vám podaří dostat návštěvnost na 50+ (lépe řečeno 50 unikátních IP), vykazuje to už menší úspěch. Znamená to že buď píšete kvalitně a lidé si vás třeba i sami linkují a nebo máte systém blogu dobře optimalizovaný pro vyhledávače. Mluvím však o průměrné návštěvnosti na den, ne že se vám podaří napsat článek s kvalitním titulkem a služby podobné linkuj.cz vám těch padesát lidí jednorázově dohodí.

Většina nových blogerů svůj deníček udrží při životě zhruba měsíc. Po této době si totiž většinou uvědomí, že je vlastně nikdo nečte.

Pro koho píšete ?

jak-na-blog.jpg

To je velice důležitá otázka, kterou je třeba si položit co nejdříve, nejlépe ještě před tím než začnete. Blog můžete pojmout jako klasický deníček, ve kterém si budete veřejně dokumentovat svoje příhody. To vše s tím, že si to občas i někdo přečte, což člověku udělá radost (o ten skvělý pocit se postará ona magická dvacítka icon_rolleyes.gif). Pokud však chcete dosáhnout nějaké větší čtenosti, musíte psát o něčem zajímavém. Založit blog, založený čistě na životních příhodách a názorech, by vyžadovalo od autora opravdu pestrý život. Těžko si získáte čtenáře tím, že budete psát o tom, jak jste šli dneska koupit pět bílých rohlíků, ale nakonec jste si vybrali tmavé. Abych vám řekl pravdu, tak neznám žádný navštěvovanější blog, ve kterém autor píše jen o svém životě a názorech. Nezapomeňte, že lidé jsou velice hrdé bytosti. Vy jako bloger si nejspíš myslíte, že jste dokonalý a život máte prokouknutý (čili vaše myšlenky musí každého strašně zajímat a okamžitě je pojmout za své). Bohužel stejně tak si to o sobě myslí i 99% lidí kolem vás.

Blogy s titulkem ,,O všem" mnoho lidí (mezi které patřím) vůbec dál nečte a okamžitě zavírá. Pokud už hodlám číst nějaký článek a připravit se tak o několik minut nebo i desítek minut svého života, musí to stát za to. Přesto, že internet je místo seberealizace pro všechny amatéry, nikoho jejich názory nezajímají. Pokud si tedy chcete získat pravidelné návštěvníky - ať už periodicky se vracející nebo využívající RSS - zvolte si nějakou specializaci, zaměření.

Proslavím se blogováním a získám tak stovky návštěvníků

To je bohužel názor asi mnoha lidí, protože jinak by nemohlo vznikat tolik amatérských blogů, jako je tento icon_biggrin.gif. Je to ale postup, postavený na hlavu. Nevím jakými blogy máte nakrmenou vy svou RSS čtečku, ale já tam mám samé již úspěšné pisálky. Nemluvím tu o úspěšnosti spisovatelské, ostatně o to zase tolik na blogu nejde (alespoň odborném). Jde o to, že lidi které čtu už jsou buď úspěšní podnikatelé nebo se jinak dá posoudit, že jsou dobří v tom co dělají (např. mají na internetu rozjetý úspěšný tematický projekt). Nevěřte tomu, že se vám podaří udělat díru do světa přes blog a je to opravdu cesta proti proudu. Blog píšící znalý člověk, který má z čeho čerpat si najde velice rychle své příznivce. Takový člověk může za měsíc dosáhnout stejné průměrné návštěvnosti jako amatér za rok - a to je spoustu času, který by se dal investovat jinde. Stačí se podívat na vrchní příčky blogů v toplistu (musíte ale přeskočit porno blogy a rádoby blogy - servery s redakcí početnější než Kelly Family).

Obecná moudra jsou základ

... a proto je nebudu zvláště zmiňovat, protože o tom už bylo napsáno mnoho. Jasným základem je samozřejmě kvalitní obsah. Dalším důležitým prvkem je pravopis, zvláště tvrdá a měkká i/y, protože se většina lidí po tom co narazí na hrubou chybu otočí a jde jinam. Jistým standardem je taky decentní design samotného blogu, co nejvíce pohodlný pro oči.

Psát agresivně ?

Rozhodně ano !

Málokdy má úspěch článek, který pojedná o nějakém aspektu - ať už jde o cokoliv - vyjmenuje jeho klady, zápory a tím to hasne. Blog je, ať už píšete pro kohokoliv a jakkoliv odborné články, subjektivní médium a proto je jedna z nejhlavnějších zásad zaujmout pevné stanovisko k věci o které píšete. Nezáleží na tom jaký bude poměr lidí kteří vás podpoří oproti odpůrcům, který vám toto stanovisko přinese. Hlavní je aby si člověk po článku mohl jednoznačně říct: ,, Jo, má pravdu, s tím souhlasím." nebo naopak: ,,Ten ťulpas je úplně vedle." Tak totiž získáte co nejvíc komentujících čtenářů a s tím související čtenáře stálé.

Dejme tomu že chcete napsat článek o tmavě modré krychli icon_smile.gif. Nepiště, že tato krychle je modrá, ale dalo by se říci že je i fialová. Musíte se jasně přiklonit k jedné variantě a napsat: ,,Tato krychle je modrá !" V ideálním případě pak ještě popřít, že se vůbec jedná o krychli, ale de fakto jde o kvádr. Samozřejmě vkusně a inteligentně, nesmíte plácat kraviny icon_lol.gif.

wordpress-admin.jpg
Administrátorské prostředí redakčního systému Wordpress.

Dostat se do proudu

Už několikrát se mi stalo, že jsem začal číst nějaký blog a než jsem se prokousal prvním článkem, už jsem měl otevřených dalších pět článků, na které onen bloger odkazoval. Blogeři kteří už mají něco nablogováno si velice často přehazují čtenáře mezi sebou. Velice doporučuji najít si blog s podobným zaměřením a linkovat na něj, popřípadě se i domluvit s autorem aby linkovat zpátky. Nemluvím tu o nějakém odkazu, zakopaném v rubrice odkazy, ale o relevantních odkazech v článku, přímo souvisejících s tím o čem právě píšete. Když se dostanete do kolečka několika úspěšných blogerů (samozřejmě i vy už musíte být úspěšní jinak vás do onoho kolečka nepustí), vaše návštěvnost poroste.

Zní to složitě, má to cenu ?

Ano, vybudovat úspěšný, čtený blog je náročné na čas, vědomosti a inteligenci autora. Navíc je tu obrovská konkurence, především díky open source redakčním systémům jako je Wordpress. Dalším způsobem, jak snadno vybudovat blog je využití služeb serverů jako je bloguje.cz, které vám umožní nejen pohodlně vytvořit blog, ale také zajistí hosting, popř. bude vaše nové články zobrazovat na titulní navštěvované stránce. Jak už jsem nadhodil, většina lidí si čte své ověřené blogy a velice neradi do svých RSS čteček přidávají někoho dalšího. Nejčastěji se nové přírůstky v RSS objevují právě tak, že nám náš oblíbený bloger doporučí někoho jiného.

Přesto vidím vedení blogu jako velice výhodné a přínosné. Je to minimálně investice do budoucna a v nejhorším případě budete mít alespoň zaznamenány své cesty životem, či to, čemu jste se kdy věnovali. Blogy teď zaznamenávají obrovskou expanzi. Člověk získá místo kde se může seberealizovat, ukázat lidem co umí, co zná, co si myslí. V ideálním případě může získat i ten, respekt icon_smile.gif. Můžete získat čtenáře kteří se s vámi ztotožňují a naopak odpůrce.

Blog je čím dál tím používanější médium a s odchodem starší generace a příchodem té mladší stále oblíbenější. Moje generace v okruhu +- 5 let je / bude blogem odkojená, takže není pochyb o tom, že při výběru zdroje dat sáhne raději po blogu.

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    lumpik

    Líbí se mi ta myšlenka, že úspěšný blog většinou může založit jen člověk úspěšný ve svém oboru. Obráceně to už vážně moc nefunguje. Pohled do mé RSS čtečky mi to potvrzuje.

  2. 2
    bs

    Kdyz uz ses zminil o pravopisu, tak se pise "Obecná moudra" a ne "Obecné moudra" icon_wink.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 2#
    Díky, opraveno.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) bs
  4. 4
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    Popravdě, taky jsem si založil blog tak nějak "do počtu". Ale mě se blog hodí ale taky A)vyřčení názorů tak, aniž by mě někdo přerušoval (což se stává a nemám to rád) B)někdy píši "nahrubo" budoucí článek pro http://mezinami.cz a tak alespoň částečně vím, jestli má něco do sebe. C) Přece nebudu jedinej ve třídě kdo nemá blog :)
    Ale jinak je to jistý druh zábavy a je pravda, že počet návštěv, jak jsi podtrhl, opravdu pozvedne na duchu, anebo naopak shodí.
    Jinak je tenhle článek, podle mě, dobrej a dobře poukazuje na trend, kdy má spousta lidí blog o ničem.

    P.S. - Doufám, že mezi ně nepatřím :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 4#
    Ale jdi, pro tebe to přece neni urážka - http://kivan.xf.cz/?p=23 icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) kivan
  6. 6
    gut

    http://binarniladin.bloguje...item.php

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 6#
    Měl bych si snad vzít k srdci devátý bod desatera Binárního Ládia a dělat, že netušim kde se tu tenhle článek vzal ? icon_biggrin.gif
    Mimochodem, takhle holý (pagerankový ?) komentáře budu příště mazat.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) gut
  8. 8
    zuzka

    pani, sice jsem to necetla cely, ale myslim ze v hodne vecech mas pravdu.. icon_wink.gif