Už je to nějaký ten měsíc, kdy jsem psal tuto maturitní práci. Bohužel moc nereflektuje mé kvality :). V článku naleznete také vyfocený čistopis a desky.

Jak jsem již naznačil v perexu, nejsem s touto prací zvlášť spokojen. Sice není úplně špatná, ale jakoby v ní chybělo několik pasáží, které by ji učinily kompletní. Potom by dávala větší smysl a já bych se při jejím čtení nemusel cítit trapně. icon_smile.gif ... a mockrát používám slovo přičemž

Témata na písemnou maturitní práci

Mohli jsme si vybrat z následujících témat (slohových postupů).

  • Co na srdci, to na jazyku. (vypravování)
  • Štěstí přeje připraveným. (úvaha)
  • Umíme řešit problém národních menšin a imigrace? (kritika)
  • Vliv moderních technologií na člověka z hlediska mého oboru. (článek do novin)
  • Procházka naším městem. (volný slohový útvar)

Vliv moderních technologií na člověka z hlediska mého oboru

Osnova:

  • I. ÚVOD:
    • Produkty naší doby.

  • II. STAŤ:
    • a) Představení počítače PC.
    • b) Historie počítačů.
    • c) Vliv počítače na člověka.
    • d) Internet a urychlení světa.
    • e) Mobilní telefony a jejich vliv na člověka.

  • III. ZÁVĚR:
    • Zamyšlení nad technickým pokrokem.

Dnes se budeme zabývat produkty naší doby. Budou do především počítače PC, mobilní telefony a síť internet, jež se stala každodenní součástí našich životů. Podíváme se také na vliv těchto vynálezů a jejich dopad na budoucnost.

Nejdříve si rozebereme počítače PC. Tyto stroje se staly natolik oblíbenými, že pokud použijeme v rozhovoru slovo „počítač“, automaticky každý chápe, že je řeč právě o počítačích PC. V elektronice však používáme takové označení i pro zcela odlišné stroje. Počítač je zkrátka jakýkoliv obvod, který ovládá alespoň základní výpočetní instrukce. Možná se najdou i takoví lidé, kteří vůbec neví, co to PC znamená. Jedná se o rozšířenou zkratku a vychází z anglického „personal computer“ Po překladu je pak účel tohoto zařízení jasný. Jedná se o osobní počítač, určený pro využívání hlavně obyčejnými lidmi. Jedná se o nejrozšířenější počítače naší doby a slouží milionům lidí k práci či zábavě.

Díky velké univerzálnosti těchto počítačů však nemusí vždy najít uplatnění pouze mezi nimi. To, co dělá počítač počítačem, už dávno není pouze hardware, ale také jeho programové vybavení – operační systém. Díky němu se může z osobního počítače stát poněkud jiné zařízení – server. Smysl serveru není v jeho přímém využití. Slouží k tomu, aby poskytoval služby ostatním počítačům. Příkladem je server internetový, který obvykle distribuuje soubory v podobě internetových stránek.

Abychom lépe nastínili vliv počítačů na člověka, je vhodné se alespoň ve zkratce podívat do historie. V roce 1940 byl vytvořen první počítač ze součástek zvaných relé. Tyto spínací počítače prováděly pouze několik operací za vteřinu, přitom však svou rozlohou zaujímaly celou místnost velikosti tělocvičny. Jednalo se o počítače první generace, přičemž obyčejným lidem se přiblížily s příchodem generace druhé. Tyto stroje byly konstruovány pomocí nové součástky s názvem elektronka. Takový počítač byl schopen několika stovek operací za vteřinu, přičemž jeho velikost se několikanásobně zmenšila. Tyto vynálezy však stále byly výsadou vysoce vzdělaných techniků – programátorů. Není se čemu divit. Vždyť neexistovaly žádné intuitivní grafické operační systémy, jako je tomu dnes. Mezi běžné uživatele se osobní počítač rozšířil až s příchodem generace třetí a čtvrté. Největší pokrok představoval tří-vývodový tranzistor a jeho následná minimalizace do integrovaných obvodů. Výsadou obvodů s tranzistory je především jejich velká rychlost a nízká spotřeba. Je důležité si uvědomit, že počítač čtvrté generace je schopen provést několik milionů operací za vteřinu, přičemž mikroprocesor svým objemem příliš nepřesahuje krabičku se zápalkami. Dalším podstatným faktem je, že vývoj od první ke čtvrté generaci trval pouze čtyřicet let. Opravdu je vhodné zde užit slovo „pouze“, pokud si uvědomíme, jak velký rozdíl mezi jednotlivými generacemi je.

Důvod, proč měly počítače možnost ovlivnit nás, je jejich velká rozšířenost. Ta mohla proběhnout díky jejich hromadné výrobě, jejímž následkem je nízká cena, ale také spotřeba. Pojďme se však podívat na konkrétní případy vlivu počítačů na člověka. Pro děti je to hlavně nástroj zábavy. Kde jsou ty doby, kdy se děti proháněly po hřištích a lesích? Dnes takové místa mnohdy zejí prázdnotou, protože mladá generace raději doma hraje PC hry. Má to své pozitivní i negativní následky. Dobré je, že hry mnohdy rozvíjí logické myšlení. Horší je fakt, že dlouhé vysedávání u počítače se podepisuje na jejich zdraví. Nebezpečný se počítač může stát pro velmi mladé děti. U těch může způsobit poruchy soustředění či zhoršit slovní zásobu. Pokud se však přesuneme ke starším generacím, nalezneme především pozitiva. Počítače se kladně podepsaly např. v oblasti obchodu a vývoje. Nejdříve se zaměříme na obchod. Zde došlo k velkému zrychlení, ale také zlepšení služeb. Hodně se projevuje v oblasti internetového obchodnictví. Dříve mohl být problém se sehnáním určitého specifického zboží. Dnes je jeho dohledání a následné objednaní obvykle otázkou několik zpráv elektronické pošty. Není proto výjimkou, že námi toužené zboží, zaslané z USA, nalezneme po dvou dnech v poštovní schránce.

Dalším odvětvím, kde počítače zanechávají svůj vliv, je výzkum a vývoj. Vědci díky nim mohou postupovat několikanásobně rychleji a jsou schopni odstranit více chyb. Možná už tušíte, že řeč bude o simulacích. Uplatňují se především v oblasti letectví, ale také architektury či jaderné fyziky. V těchto oborech jsou simulace nejen velkým urychlovačem, ale mnohdy také zachráncem životů. Bez simulací je totiž bezpečnost vědcova vynálezu závislá pouze na něm. S nimi se tak zamezí některým chybám, jaké by pracovník mohl přehlédnout.

Zatím jsme se zabývaly vlivem počítačů na děti, obchodníky a vývojáře. Jak je to však s obyčejnými lidmi? Ano, počítače se staly každodenním nástrojem i těch, kdo tuto pomůcku nepotřebují v práci. Ti obvykle využívají hlavně internet, který i jim urychluje mnoho činností. Mohou zde komunikovat s přáteli prostřednictvím elektronické pošty, číst si aktuální zpravodajství nebo sledovat film prostřednictvím internetové televize. Velkou výhodou mnoha produktů internetu je to, že jsou zdarma. Proto už dnes někteří dávají přednost elektronickým zprávám, nežli těm papírovým.

Zatím jsme se však drželi pouze počítačů či internetu. Přitom velmi podstatný vliv na člověka mají také přenosné telefony. Ty by se daly považovat za novinku. V historickém úvodu jsme si však ukázali, že pouhých několik let vývoje v elektronice obvykle znamená velký skok. Ještě před dvaceti lety bychom na ulici hledali takové zařízení marně. Dnes už ho však vlastní každé malé dítě. Tyto přístroje přemnoho ovlivnily naše životy. Přinesly do něj komfort a velmi ho urychlily. Podíváme se na reálný případ v oblasti podnikání. Dříve každé důležité rozhodnutí vyžadovalo schůzi všech jednatelů, což bylo velmi časové náročné. Dnes stačí použít mobilní telefon a návrh konzultovat se stále dostupnými kolegy kdykoliv.

Článek bych rád ukončil krátkou úvahou. Zamysleme se tedy společně. Neprobíhá vývoj v oblasti technologií příliš rychle? Může se nám technika vymknout kontrole? Nevyústí hromadná automatizace v desocializovanou společnost? To všechno jsou otázky, které si zaslouží naší pozornost. Dle mého názoru představuje technika velkou moc a přináší mnoho pozitiv. Nesmíme však zapomenout, že kolem nás je ještě stále příroda, kterou stojí za to prozkoumat.

Fotografie

Čistopis. Klikněte pro větší obrázek.

DSC07067.JPG DSC07068.JPG DSC07069.JPG DSC07070.JPG DSC07071.JPG DSC07073.JPG DSC07075.JPG DSC07076.JPG DSC07077.JPG DSC07079.JPG
DSC07060.JPG

P.S.: Na tomto blogu jsem také zveřejnil úvahu na téma „Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo neumí číst.“ Carlo Goldoni, která plnila funkci přípravy na písemnou maturitu.

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Kačka

    kacka141<zavináč>seznamtečkacz

    Ahoj,myslim že ta tvoje slohovka je dobrá,taky v tom nejsem zrovna nejlepší,většinou ze slohových prací dostávám 2,ale já jsem ještě na základceicon_smile.gificon_biggrin.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Říkáš tak na dvojku na základce by to bylo jo? icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Kačka