Konečně jsem po trnité cestě došel až k vysněnému řidičáku :o).

Autoškolu jsem dělal u mého dalo by se říci známého - pana Majera. Jednak bydlí ve stejné ulici, jednak u něj dělala řidičáky skoro celá rodina a navíc můj otec a jeho spolupracovníci k němu chodí každým rokem na zkušební testy (jaké musí dělat lidé co používají auto apod. v zaměstnání).

První jízda

Před první jízdou jsem byl trochu nervózní, ale jelikož jsem už párkrát v autě seděl, tak to nebylo nic hrozného (neokousával jsem omítku apod.). Učitel autoškoly pro mě přijel před dům (byl to můj soused :-D) a za volantem seděla moje bývalá spolužačka ze ZŠ Dobrá Voda. Tenhle chlapík byl naprostej pohodář, čekal jsem že na první hodinu se pojedeme projet někam do polních cest, ale přece nebudme ničit auto že :-) ? Když jsem sedl za volant, soused se ptal jestli už jsem někdy řídil ... odpověděl jsem že párkrát jo. Na to mi bylo řečeno, že když chci aby to jelo, musím šlapat na plyn a jeli jsme objet okolní vesnice :-D. Jinak tenhle autoškolák byl bývalý student mojí SPŠ, tak jsem se aspoň dozvěděl nějaké perličky ohledně ročníkové práce.

Průběh

Během jízd jsem vystřídal ještě další dva učitele, bohužel pan Majer sám se ke mě nedostal ... je to džoukař :-t. Jeden z nich byl otec mého paralelního spolužáka ze SPŠ. To byl taky dobrej blázen s lechkou úchylkou na parkoviště :)). Několikrát jsme totiž jezdili do vnitřních patrových parkovišť u obchodního domu Igy a později taky Merkury, ale aspoň se tam do těch úzkých uliček nebudu bát. Během jízd jsem nezpůsobil žádný vážnější nehody :-s. Akorát si pamatuju, že jednou mí to chcíplo uprostřed křižovatky, potom jsem teda nastartoval, ale byl jsem jaksi rozhozen a do běžícího motoru jsem se pokusil nastartovat znovu ... no zkuste to, dělá to zajímavý zvuk :-n.

ridicak.jpg
To je ta úžasná kartička.

Zkouška - první pokus

Před zkouškou jsem si sehnal moderní učebnice autoškoly a dal si den volna. Pokud chcete zaručenej návod na to, jak udělat teoretickou zkoušku, tak tady je. Přečtěte si vyhlášku (resp. tu upravenou verzi pro absolventy autoškol), udělejte všechny testy z nějaké učebnice příkladových testů, zkuste si pár testů na ministerstvu dopravy. Na internetových stránkách najdete úplně ty samí otázky a ten samej systém, na kterým pak budete dělat test naostro.
Když jsem šel na zkoušku, byl jsem dost silně nervózní. Na magistrátě jsem si zaplatil jednu jízdu (připadal jsem si jak na autodromu), teoretickou a technickou zkoušku a vydal jsem se do vyšších pater. Na magistrátě jsem potkal několik známých z Dobrý Vody, takže se nálada zlepšila. Teoretickou zkoušku jsem nakonec udělal na 100% asi v polovičním čase, stejně tak můj paralelní spolužák Honza (ten jehož otec je jeden z učitelů). Skupinka studentů se pak měla přesunout na Dobrou Vodu (měli s sebou vzít i bandu cizinců, který tu taky skládali zkoušku) a já s jiným cizincem jsme se vydali do auta. Cizinec sice zapomněl rozsvítit světla a jednou se po průjezdu křižovatkou málem netrefil do správného pruhu, ale zkušebák neuměl německy tak nemohl nic říkat :-). Jediný co říkal bylo, že prý byl někde do tří do rána na oslavě. Po několika minutách jsme se vystřídali a za volant jsem šel já. Jel jsem z Mladýho na Dobrou Vodu, po cestě mě ještě chlapík protočil na několika křižovatkách v Suchém Vrbném, asi si nebyl jist, zda umím točit volantem. Po tom co jsme dorazili na Dobrou Vodu jsem dostal otázku z techniky - brzdy. U této otázky jsem si nemohl vzpomenout na název brzdného tělesa u bubnových brzd, a tak mě milý zkušebák s opicí vyrazil :-).
Honza nedopadl o moc líp, technickou sice udělal, ale říznul to čtyřicítkou přes nerozsvícenej přejezd a šup ... pápá lálá.

Zkouška - druhej pokus :-)

Na druhej pokud jsem si musel zase připlatit technickou, chtěl jsem i jednu jízdu, ale pak jsem si řekl, že si radši pučim auto jinde a bez zkušebáka.
Na technickou zkoušku jsem tentokrát dostal nějakýho mladšího zkušebáka, ale byl to pěknej pičus :-). Z doslechu jsem se později dozvěděl, že je z těch dvou přísnější ... taky mě pěkně podusil. Nakonec jsem to ale udělal a stejně tak Honza, tak jsme to šli oslavit do Velblouda :-).

O několik dní později ...

Po několika dnech si šel Honza podat žádost na magistrát (já jsem to ještě nějakou dobu odkládal). Docela jsem se ale lekl, když Honza druhý den přišel a říkal, že žádost nepodal. Úřednice prý nemohla jeho záznam o udělání zkoušky najít, a tak jsme se začali bát, že pan zkušebák byl zase na nějaký párty a zapomněl to poslat. Druhý den už naštěstí bylo všechno na místě.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: