Jen se zamyslete, ráno bychom se probudili a hned bychom věděli, na čem jsme. 16 hodin? Aha, mam před sebou 16 hodin času do půlnoci. Nebo hůře: Mám před sebou pouhých 13 hodin času. (spal jsem do 11 hodin, což mnohý středoškolák o prázdninách nebo vysokoškolák kdykoliv, zvládne v pohodě) Co přesně nám řekne, že je 8 hodin ráno? Nic. Musíme si to podvědomě přepočítat.

Nemůžu si pomoct - tento systém času musel vymyslet nějaký extrémní optimista. Asi chtěl všem nalhat, že nám čas přibývá a nikoliv ubývá - jak tomu skutečně je.

Takže drazí lidé, jestli chcete být cool a trendy, šiřte mezi svými přáteli reverzní pojetí času. icon_smile.gif Když se vás někdo zeptá např. v 16:00 na čas, řekněte mu: 8 na standardní den. Tzn. že má ještě 8 hodin před tím, než by měl jít spát, vzhledem k průměru.

Teď mě omluvte, jdu hledat hodinky s reverzním časem. icon_lol.gif

7 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    kaja47

    kaja47<zavináč>seznamtečkacz

    Čas by se měl udávat unixovým timestampem a pak by bylo jasno.

    "Kolik je hodin?"

    "1235245504"

    Jednoduché, ne?

    On celej letopočet je postavenej na hlavu. Začíná narozením člověka, který se narodil o čtyři roky dříve, což je logický problém, ale náboženský doublethink to v pohodě zkousne. Dál: rok má 365 dnů a dělí se na neceločíselný počet týdnů, různě dlouhé měsíce. Den se dělí podle nesmyslné šedesátkové soustavy (tucet, kopa a tak). Kdyby tohle vymýšlel někdo, kdo memá v hlavě jenom piliny, tak udělá týden pětidenní (vejde se jich do roka přesne 73 + jeden přestupný den mimo), stejně dlouhé měsíce, den bude mít 100 hodin, ty se budou dělit na sto menších časových úseků. Anebo ten unixový čas, ale pozpátku. Tedy kolik zbývá do konce světa.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  2. 2
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Ten nápad mě tak zaujal, že opráším VB a jdu si napsat reverzní hodiny :)).

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  3. 3
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Proč by se měl vztahovat k "dnešní" půlnoci? Jak jsi přišel na to, že půlnoc je průměrným časem, kdy se chodí spát? Podle mě je to naprostá a nepodložená blbost. Mrňata spí velkou část dne, dokonce několikrát. Důchodci to samé. Já třeba chodím spát v průměru kolem jedné či druhé hodiny. A pokud do toho započítáš i zvířata, tak některá spí celou zimu a podobně...

  4. 4
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    První reverzní hodiny jsou na světě :). Můžeš si vybrat, jestli jdeš spát o půlnoci, v době letního západu slunce, zimního západu slunce nebo někdy mezi :). Screen: http://files.flannery.cz/ttime.png

  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >kaja47: To je asi hlavní důvod, proč se nepoužívá reverzní čas. Neví se, kolik zbývá do konce světa.

    >Michael: Blázne. icon_smile.gif Když už, měl bys to zkusit v Javě. icon_lol.gif

    Dobrá náhoda, teď jsem se díval na The Curious Case Of Benjamin Button a tam chlapík postavil hodiny, který šly pozpátku. Je to zajímavej pohled, dívat se na ručičky, který jdou opačně, než jsme zvyklí.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) kaja47
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Michael
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #6
  6. 6
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz


    Kámoška má doma hodiny, který maj opačně ciferník, tedy i ručička jde naopak a je to fakt mazec. Nikdy jsem nevěděl, kolik je hodin. A člověk si ani nepřipouští, že by mohly ty hodiny ukazovat správnej čas, když jde ručička na druhou stranu...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) kaja47 v komentáři #7
  7. 7
    kaja47

    kaja47<zavináč>seznamtečkacz

    Chápu. Něco na ten způsob, jak když člověk uvidí tohle http://cstarr.wordpress.com...ck-fail/ na budíku, tak to nebere vážně a spí dál.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Scotty