Toto je poslední článek publikovaný na doméně touny.ic.cz. Všechny články budou nadále dostupné na blog.antonindanek.cz. Ve článku také zveřejňuji některé statistiky.

Koupě domény

Koupi domény druhého řádu jsem měl v úmyslu už poměrně dlouho a bohužel jsem čekal až příliš. Takže jestli sami váháte zda doménu koupit, udělejte to. Nebude trvat dlouho a dobré domény se budou vyvažovat zlatem. Já osobně jsem kvůli vyčkávání přišel i o tak obyčejnou doménu jako je danek.cz (Daňků je hold moc no :-) ). Rozhodl jsem se tedy pro doménu http://antonindanek.cz [odkaz], co se tam nachází nemá cenu vypisovat, protože všechno je zmíněno na samotné stránce.

Vlastní redakční systém X ,,profesionální" RS

I touto otázkou jsem se zabýval, protože chci mít i nadále nějaký blog a popravdě jsem byl jednu chvíli dost zlákán Wordpressem. Přemýšlel jsem jak by se měl zachovat někdo kdo sám programuje v PHP a dělá webové stránky. Má uznat, že existuje lepší redakční systém (což Wordpress bezpochyby je) a začít ho používat nebo si má raději vytvořit něco svého i když to nebude tak dokonalý kousek ? Jak říkám, chvíli jsem byl poměrně pevně rozhodnut pro Wordpress, ale nakonec jsem se rozhodl pro druhou variantu. Rozhodně toho nelituji, to co momentálně tvořím se mi moc líbí a navíc si zase rozšířím obzory (teď zrovna mě čeká modrewrite).

Statistiky touny.ic.cz

Obecně

První článek - [odkaz] byl napsán 23.4.06 v příkazové řádce :-).

Tento blog byl původně zamýšlen jako veřejný, ale myšlenka se neujala, protože každý si raději založí blog svůj. Publikoval jsem tu já a párkrát můj spolužák Michal Frdlík, který už teď má také svůj Worpress blog [odkaz].

Za těchto cca. deset měsíců jsem své okolí informoval o mých aktivitách v 70 článcích a také jsem prostřednictvím tohoto blogu vydal několik open source skriptů. Bylo zaznamenáno 147 komentářů.

Mé statistiky zaznamenali 11403 pageviews - zobrazení blogu nezávisle na unikátnosti návštěvníka, 3283 visits - každý návštěvník zaznamenán pouze jednou za půl hodiny a 2274 unikátních IP - pod tímto číslem by se dal představit počet lidí, kteří se na tento blog dostali.

Jak je vidět, Toplist uvádí hodnotu visits 7426, částečně je to způsobeno tím, že Toplist každého návštěvníka započítává každých 20 minut, částečně tím že mé statistiky tu nebyly hned od počátku.

Nejčtenější články

AD advanced picture gallery 1.01 final relase [odkaz] - 515x
Win32/Stration - virus šířící se především prostřednictvím ICQ. [odkaz] - 277x
Ubuntu - Linux pro lidi - skvělý operační systém zadarmo [odkaz] - 253x
Foto-koláž v Adobe Photoshop - fotky z polaroidu na nástěnce [odkaz] - 202x
Deer Hunter 2005 [odkaz] - 166x

Čas

Tento blog byl nejvíce navštěvován mezi pátou a sedmou hodinou, z týdeník statistik to nejčastěji byl samozřejmě víkend.

Prohlížeče

Prohlížeče mých návštěvníků odpovídají tomu, že byl tento blog navštěvován především technicky zaměřenými lidmi. Opera vyhrála se svými 45%. Na dalších dvou příčkách bylo IE(22%) a Mozilla(19%). Webdesignery by možná také zajímalo jak si stál IE5, IE7 a Safari. Tak tedy IE5 - pouhých 26 návštěv, IE5.5 - 6 návštěv, IE7 - 87 návštěv, Safari - 7 návštěv. Z těchto čísel je vidět, že IE 7 ještě není moc rozšířený, předčil ho i dnes už moc nepoužívaný linuxový prohlížeč Konqueror, který mělo 92 návštěvníků.

Z nadstaveb si celkem dobře stál Alexa toolbar a Avant browser, které používalo 77 lidí.

Operační systémy

Z operačních systémů se na první místo dostal nečekaně Windows XP s opovrženíhodnými 80% ... můj odhad je: 90% kradených. Linux mělo pouze 1585 návštěvníků, win98 pak 204 lidí. Mac OS X používalo pouhých 12 návštěvníků a takový ne moc známý Windows Codename Longhorn jen tři.

Rozlišení a barevná hloubka

Nejoblíbenější rozlišení je stále ještě 1024x768, které používalo asi 30% návštěvníků. Na dalších dvou místech s podobným procentuálním zastoupením se dostaly 1280*960 a 1280*1024.

Většina lidí používá barevnou hloubku 32 bitů, avšak 16 bitů používá celých 326 návštěvníků a 16 dokonce 256 barev.

Z jakých stránek přicházeli návštěvníci

Nejčastěji lidé přicházeli přes vyhledávač seznam - 1066 lidí, na druhém místě se umístil google.cz - 364 lidí. Hodně lidí přišlo také ze stánky live.zabava-portal.eu, kde jsem měl nějakou dobu umístěnou reklamu jako protislužbu. Další stránky ze kterých chodilo dost návštěvníků byly např. google.com, technet.idnes.cz, linkuj.cz, google.sk, ubuntu.wz.cz a potom vyhledávače jako je centrum, atlas nebo jyxo.

Je vidět, že tyto stránky byly poměrně špatně optimalizované pro vyhledávače.

Fráze použité při vyhledávání

Několik nejpoužívanějších vyhledávacích frází, nebudu specifikovat kolikrát byla jaká vyhledávána ani o jaký vyhledávač se jednalo.

  • videa south park
  • deer hunter 2005
  • win32/stration
  • tzers
  • grafika do blogu
  • Antonín Daněk
  • koláž photoshop
  • návod na pletení
  • usdownloader

Jak je vidět, vyhledávače tento blog moc dobře neodhadly :D.

Poskytovatelé,školy

Poměrně dost lidí používalo jako poskytovatele O2,Karneval nebo Eurotel

Ze škol mě navštívilo nejvíce lidí z Univerzity Karlovy, na dalších místech se objevilo VUT Brno, ZČU Plzeň a ČVUT Praha.

Kdy bude nový blog dostupný ?

Nový blog už je částečně hotový a momentálně začínám pracovat na převodu aktuálních článků a komentářů do validního XHTML. Nový blog sice ještě nemá udělanou administraci, ale jelikož už tento blog nebude veřejný (publikovat budu pouze já), tak se např. se systémem přidávání článků nebudu moc mazat. Možná si udělám nějaký jednoduchý skrip na zpříjemnění psaní, ale mě psát XHTML tagy problémy nedělá a alespoň si budu jistý že tvořím validní články. Na převod článků a komentářů si také napíšu nějaký skript, protože převádět všechno ručně by bylo peklo, musím toho alespoň 90% ošetřit strojově.

Kromě toho se ještě musím, jak už jsem se zmiňoval výše podrobněji seznámit s modrewrite a vytvořit strukturu cool URL. Zatím umím jen úplné základy ale není to nic těžkého.

Pokud vše půjde dobře a já nebudu mít dny kdy mám pocit, že mi všechno padá na hlavu (jako např. dnes - už jen to, že jsem spolužáka navedl k akci, která vyústila ve zničení veškeré diakritiky dat v databázi mluví za sebe), tak by měl být nový blog v provozu koncem prázdnin.

Rozloučení

Loučím se s tímto blogem díky němuž jsem se konečně naučil PHP. To myslím vážně, protože kdybych nemohl své znalosti prakticky aplikovat, tak by mě to učení hodně rychle přestalo bavit. Při psaní tohoto blogu (včetně článků) byla zničena jedna klávesnice, odešly patery nervy blogera, byl nesčetněkrát přeinstalován operační systém Windows a lopatka mého sekundárního větráčku se otočila přesně 6048005482,5 x.

1 komentář

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    ...technická...