Svět operačních systémů a výpočetní techniky vůbec se dostal na takovou úroveň, že si mnohdy pouštíme více (virtuálních) operačních systémů na jednom počítači. I já to občas potřebuji a tady je můj pohled na věc.

Úplně poprvé jsem použil virtuální systém právě kvůli tomuto blogu resp. kvůli nápadu na článek. Jednalo se o dodnes čtený článek Instalace Windows XP krok po kroku, kde jsem potřeboval fotit obrazovky při průběhu instalace, aby bylo vše jasné. Používal jsem VirtualBox puštěný pod Ubuntu.

virtual-box-a-vmware.jpg

Opět jsem potřeboval virtuální systém letos, během mého studia na ČVUT. Na notebooku (který se stal víceméně jediným PC, který používám) mám Windows Vista a nedařilo se mi na něm zprovoznit simulátor AVR procesoru, který jsem potřeboval pro předmět Struktura a architektura počítačů. A tehdy jsem si vzpomněl, že jsem začátkem roku zkoušel VMware a mám tam už nainstalované virtuální Windows XP. Vše fungovalo, a tak se mi stal virtuální systém poměrně obvyklou pomůckou.

Pořád nevidím, k čemu je to dobré …

virtual-box-ubuntu.png

Tak je to v pořádku, virtuální systém nepotřebujete. icon_wink.gif Několik důvodů, které pro mne mohou být aktuální:

  • Potřebuji aplikaci, která není kompatibilní s mým hlavním operačním systémem.

  • Používal jsem více operačních systémů a potřebuji si něco ověřit (např. když s někým diskutuji / radím mu).

  • Chci vyzkoušet, jak vypadá webová stránka na jiných operačních systémech (především správně nastavené fonty).

  • Chci vyzkoušet, zda je má Java aplikace opravdu multiplatformní.

Jaké jsou možnosti?

Spolužák mi říkal, že přímo ve Windows je nějaká virtualizační aplikace, ale nemám s ní žádné zkušenosti a momentálně ani nevím, jak se jmenuje. Já mohu doporučit následující dvě: VirtualBox nebo VMware.

Ačkoliv mám delší zkušenosti s VMware, tento článek píši především kvůli VirtualBox 3, který nově přináší podporu 3D (veliká radost pro uživatele Linuxu a hráče her v jedné osobě) a více procesorů.

VMware je nejspíš mnohem sofistikovanější, nicméně průměrný člověk v pohodě vystačí s VirtualBoxem. A hlavně, ve VMware se mi nepodařilo rozběhnout 3D prostředí Ubuntu (nejsem si jist, jestli jej vůbec VMware umí, ale asi ano).

Oba programy by měly být multiplatformní. Vyzkoušené to mám pouze s VirtualBoxem (který je napsaný v Jave). VMware jsem používal pouze pod Windows. Nejpodstatnější rozdíl je v ceně. Zatímco za VMware je třeba utrousit nějakou tu stovku $, VirutalBox je zdarma.

Vyzkoušejte si 3D animované prostředí Ubuntu

Vše je zdarma, tak proč ne? icon_smile.gif

  • Stáhněte si Ubuntu

  • Stáhněte si VirtualBox

  • Nainstalujte Ubuntu ve VirtualBoxu

  • Vypněte Ubuntu. Ve VirtualBoxu zvolte nastavení u právě nainstalovaného Ubuntu. Pod položkou Display zatrhněte 3D akceleraci (pravděpodobně budete chtít také zvětšit video pamět).

  • Spusťte Ubuntu a v nabídce okna VirtualBoxu zvolte: zařízení -> Instalovat přídavky pro hosta. (Možná je třeba restartovat virtuální systém.)

  • Otevřete si příkazovou řádku a pusťte: sudo apt-get install compizconfig-settings-manager. (Není nutné, ale je třeba pro nastavení 3D efektů.)

  • Systém -> Volby -> Vzhled -> Efekty vzhledu (zaškrtnout extra)

  • A je to! S nastavením 3D efektů si můžete hrát zde: systém -> volby -> Manažer nastavení Compizu
virtual-box-3D.jpg
3D efekty v Ubuntu (Compiz) ve virtuální instalaci (VirtualBox).

Testováno na Ubuntu 8.10 a VirtualBox 3.0.0

4 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Shabbi.

    Dovolím si doplnit že existuje ještě VirtualPC přímo od Microsoftu. Jak se teď dívám na web MS, tak je změněný kvůli Win7, ale ještě nedávno bylo možné stáhnout do VirtualPC předpřipravený image se všemi verzemi oken (95 - Vista, vč. serverů).

    Sám jsem virtualizaci použil snad jenom jednou, na začátku prváku na výšce, kdy jsem si naivně myslel, že mi to poslouží jako náhrada Linuxu, pod kterým musíme všechno programovat icon_biggrin.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    To bude ten program, o kterým mi říkal spolužák, ale zapomněl jsem jeho jméno. Dik.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Shabbi.
  3. 3
    MzK

    Používal jsem na linux i na windows VMWARE i Virtual box. Obojí na obojím :)
    Pokud je zrovna Virtualbox stabilní tak vyhrává ten. Je prostě zadarmo.

  4. 4
    Aleš Fiala

    Motyl.alf<zavináč>emailtečkacz

    Dobrý den !
    Článek dobrý, ale nebylo by možná vhodné nejdříve nějak laicky a srozumitelně pospat, co to je a k čemu se to hodí. Pospat na začátku zrovna animaci? To je jako když si koupím klavír a vy mě tady popíšete, jak se na tom dají zahrát skladby od J.S.Bacha (což je pro začátečníky nebo i laika dost těžká hudební literatura a tedy i animace na počítači zrovna jednoduché taky nejsou). Ale že se na to piano taky občas musí cvičit, tedy hrát např. stupnice a etudy a pak se to hodí i k hraní jazzu a jiných hudebních "zábav". Dům se také staví od základu a ne hned od obýváku v prvním patře. Takhle z toho článku moc moudrý nejsem.