Blog celkem dost vypovídá o jeho tvůrci a já ten svůj vedu už docela dlouho. Včera jsem si pouštěl nějaké epizody z Červeného Trpaslíka, přestože jsem už celý seriál viděl několikrát. Proto mě samotného udivilo, že jsem o této součásti mého života ještě nenapsal.

Závidím tomu (pokud tu někdo takový je), kdo ještě Červeného trpaslíka neviděl. Opravdu s chutí bych celý seriál sledoval od začátku, plný očekávání. Jestli jste Červeného Trpaslíka dosud neviděli, neváhejte. Svůj čas nemůžete investovat lépe. icon_wink.gif

Příběh

Popíši zde pouze příběh, zobrazený v seriálu. Zaprvé je šířka kompletního příběhu knižního trpaslíka dosti rozsáhlá a nejspíš si ho už ani plně nepamatuji. Zadruhé chci nechat znalost tohoto příběhu jako výsadu těm, kdo si knihu přečtou.

Seriál začíná na lodi Červený trpaslík, což je loď obrovská avšak patří mezi menší svého druhu. Je to loď těžařská, její vlastník je Jupiterská důlní společnost.

V prvním díle je ještě vše jak má být, loď je plná posádky a všichni dělají to, co mají. Bohužel, kapitán Hollister zjistí, že na palubě je neznámá forma života. Časem se ukáže, že jde o kočku, kterou Lister propašoval na loď a nehodlá se ji vzdát. Za trest je dán do stázové komory (komora v níž neplyne čas) a propadne mu dvanáctiměsíční plat.

Během jeho trestu se však stane nehoda. Rimmer špatně opravil tepelný štít a celou posádku zasáhne smrtelná dávka radiace. Listera Holly vypouští ze stázové komory po třech miliónech let, kdy radiace klesne na snesitelnou úroveň. Zjišťuje, že jediný kdo mu bude dělat společnost je kocour, který radiaci unikl ve skladišti a Rimmer, oživený jako hologram.

Dalším cílem je jediná věc, vrátit se na Zem. Po cestě posádka prožívá mnoho dobrodružství.

Po nějaké době je Červený trpaslík ukradnut nanoboty Krytona a celý tým se jej snaží získat zpět jen v Kosmiku, což je jedna z menších lodí na Trpaslíkovi. Nakonec najedou planetu, kterou vyrobili nanoboti z Červeného trpaslíka, Kryton nad nimi ale opět získává kontrolu a donutí je celou loď zrekonstruovat.

Tak vzniká úplně nový příběh, protože nanoboti zrekonstruují i celou posádku, která samozřejmě nechce jejich šílenému příběhu uvěřit. Jsou obvinění z krádeže Kosmiku a uvržení do vazby na třináctém podlaží, kde prožívají další příhody.

Knížky

Slyšel jsem názor, že seriál je lepší než knížky, ale to skutečně není pravda. Seriál i knížka jsou skvělá díla, která se nedají srovnávat. Osobně jsem přečetl všechny čtyři knihy, všechny čtyři jsem hltal s úsměvem na rtech.

Pokud máte Červeného trpaslíka rádi stejně jako já a ještě jste nečetli knihu, neváhejte a kupte si jí. Jsem si jist že vás nadchne.

Jsou tam pasáže, kdy musíte číst velice pozorně, protože autoři velice rádi řeší více realit najednou. Pokud si chcete ucelit celý příběh, knížky Červeného trpaslíka to zařídí. Je mnoho věcí v seriálu, které plně pochopíte a naplno si je užijete jen když znáte souvislosti z knihy.

Představme si hlavní postavy, tedy posádku lodi:

Rimmer

rimmer.jpg

Rimmer, lépe řečeno Arnold „Jidáš“ Rimmer, je povoláním druhý technik, což je druhá nejpodřadnější funkce na lodi Červený rpaslík. Nikdo ho však neoslovuje jinak než magor, dutohlav apod.

Rimmer má o sobě na povrchu vysoké mínění, ačkoliv v jedné epizodě (tuším Psychoměsíc) je vidět, že jeho sebedůvěra už dávno vzala za své. Veškerý životní neúspěch, který ho potkává na každém kroku tak přisuzuje svým rodičům.

Je to klasický „řiťolezec“ a podvodníček, přesto se mu nepodařilo i přes četné pokusy udělat důstojnické zkoušky.

Mezi jeho záliby patří lidové tance a telegrafní sloupy 20. století.

Rimmera hraje Barrie Chris.

Lister

David „Cinzano Blanco“ Lister je, jak sám v jednom díle řekl poskok, což ho dělá z profesního hlediska nejpodřadnějším člověkem na lodi. Jeho postavení ve společnosti je však vyzdviženo do nebeských výšin po tom, co je propušťen ze stázové komory. Stane se totiž jediným žijícím člověkem.

lister.jpg

Lister je hrozný flákač, má rád ostré jídlo s kari a pivo. Na loď se přihlásil jen proto, aby se dostal z Mimasu, kde se probudil po oslavě svých 24. narozenin (to ale nemůžete vědět, pokud jste nečetli knížku).

Jeho životní láskou je Kristina Kochanská, s kterou asi měsíc chodil. To je navigační důstojnice, ovšem oproti Listrovi několikanásobně ambicióznější.

Lister je sirotek, kterého našli pod kulečníkovým stolem v krabici. Ve skutečnosti je sám sobě otcem, jeho matka je Kristina Kochanská.

Listera hraje Charles Craig.

Kocour

kocour.jpg

Kocour je tvor, který se vyvinul z kočky a sám sobě přiřknul post nejhezčího člena posádky. Jeho styl pro oblékání je mnohdy opravdu obdivuhodný. Když se poprvé ukáže na scéně, vytáhne ruční žehličku a se slovy: „Jééé faldík“, si poupraví své sako.

Všechny ostatní kočky zemřely ve svaté válce, kvůli otázce jakou barvu čepic bude mít obsluha v buffetu. Asi to zní absurdně, jestli Červeného trpaslíka neznáte, ale Červený trpaslík je skutečně plný absurdního humoru. O tom svědčí i název prvního dílu: Konec.

Byl tedy jedinou kočkou na lodi, a tak musel vzít vzdělávání sama sebe do svých rukou. Jak on sám řekl: „Vyučování se dost vleklo, hlavně čtvrteční dvouhodinovky ničeho."

Kocoura hraje John-Jules Danny.

Kryton

kryton.jpg

Kryton je robot, jehož skutečné jméno je 2X4B 523P, ale v jednom díle se přiznal, že X4B se mu moc nelíbí. Posádka Červeného Trpaslíka ho našla v lodi, která ztroskotala na asteroidu. Kryton se tu staral o tři dívky, které však byly už několik stovek let mrtvé. Posádka ohledala kostry a oznámila vyděšenému Krytonovi že jsou mrtvé, ten zapochyboval: „Jak to víte ? Vy jste doktor ?“

Mezi jeho záliby patří uklízení a sloužení druhým, k čemuž byl také naprogramován.

Veliký zlom v jeho životě má na svědomí Lister, kterému se podařilo nabourat jeho program. Naučil Krytona lhát a časem se u něho objevovaly další a další lidské vlastnosti.

Krytona hraje Llewellyn Robert.

Holly

holly.jpg

Holly je holografický lodní počítač 10. generace s IQ 6000, což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku nebo 12 000 hlídačů parkovišť. V jednom díle byl nařčen záložním počítačem Qeekem, že veškerou navigaci realizuje za pomoci Dětského atlasu vesmíru, jediné obrázkové knihy na toto téma. O jeho IQ řekl: „6000 to vám řekl ? No, šestka tam je, ale ne 6000. Šest.“, na což Holly reagoval: „Tak pozor, to by bylo málo i na sklenici vody.“

Holly má podobiznu jakéhosi muže s velkým úspěchem u žen. Po návratu z paralelního vesmíru však tuto podobiznu změní na ženu, do které se tam zamiloval (taktéž lodní počítač).

Je mistrem kanadských žertíků.

Hollyho hraje Lovett Norman.

Kochanská

Kochanská se v seriálu objeví pouze v prvním díle a potom až v druhé polovině seriálu. Je to ambiciózní žena, navigační důstojník.

kochanska.jpg

V jednom díle je nucena uříznout Listrovi ruku, ve které má vir. Bohužel je nucena uříznout pravou na místo domluvené levé. Lister na to reflektuje: „Jak to, že navigátor nerozezná levou od pravý ? „

Pochází z bohaté rodiny, jejím velkým miláčkem je poník Trumfík.

Kochanskou hraje, velice hezká, Anett Chloe.

Ukázky

Chtěl jsem vypsat nějaké hlášky, které si z Červeného Trpaslíka pamatuji, ale to by bylo na celý večer. Navíc většinou to jsou věci slovně těžko vystihnutelné, člověk to musí vidět.

Scénka na kterou vždy vzpomínám je z dílu Zkouška kanálem. Lister je klaustrofobik a v uzavřené větrací šachtě je mu vážně špatně. Kochanská ho uklidňuje a snaží se, aby na to nemyslel. Pak ale odchází a Listrovi se věnuje Kocour. Napije se a první co pronese je: „Týýjo páni, tady je to ale malý.“ Ale to prostě nevyzní tak dobře, když to člověk nevidí.

Tedy bůh žehnej Youtube, i když se tím značně omezil můj výběr. Nemá cenu dávat sem dlouhé ukázky třeba půlky celého dílu. Hledal jsem proto co nejkratší a těch moc není. Nicméně i tak jsem přesvědčen, že pokud jste ještě Červeného Trpaslíka neviděli, tento článek vás k tomu navnadil. Teď už se ale pojďme podívat na ukázky.

Rozmáčkneš jim koblihy ?

Smyčka.

Iónský nervový chvat.

Rimmrovo ranní rozcvička.

Rimmrovo speciální pozdrav.

Film Červený Trpaslík.

Vím, že se chystal film Červený Trpaslík, ale pak jsem to přestal sledovat a abych řekl pravdu, vůbec nevím, jak to dopadlo. Pokud máte bližší informace, neváhejte je napsat do komentářů.

4 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Taky tenhle (britskej) seriál zbožňuju icon_cheesygrin.gif. Si pamatuju, jak jsem na to ještě na základce pravidelně koukal každej pátek v půl dvanáctý. A teď ho navíc začali zase dávat, takže kdo to nechcete stahovat, každý pátek a sobotu na ČT2 po 23. hodině.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jo, to je dobrej tip.

    Mimochodem zrovna si dělám pizzu a dávám na ní kari se slovy: „Ani málo, ani moc, v tom je to umění." icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) leviathan
  3. 3
    Alcator

    alcator<zavináč>seznamtečkacz

    1) "Psychoterror", ne "Psychoměsíc"
    2) Všechna jména uvádíš špatně ve tvaru Příjmení Jméno.
    3) Kochanski hrály dvě různé herečky.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    1)To je možný.
    2)Jak jsi přišel na to, že tvar příjmení jméno je špatný? Máš na to nějakou ISO normu či co? icon_biggrin.gif
    3)Která je ta druhá?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Alcator