Krátce o filmu Avatar (3D) - článek neobsahuje žádné spoilery.

Včera jsem byl na filmu Avatar v pražském Village Cinemas a musím vám doporučit jedno. Povzneste se nad dementní téma tohoto filmu a i přesto se na něj jděte podívat. icon_lol.gif

Sice z filmu nemám až tak euforické zážitky, jako někteří moji přátelé, ale určitě Avatar stojí za to.

K filmu by se dal napsat celý detailní rozbor - docela jsem o tom vážně uvažoval. Nakonec to ale neudělám - přijde mi to skoro zbytečné. Zkrátka ve filmu je hodně scén / situací / myšlenek, které mají určitý hlubší význam či analogii v našich životech. Možná to uvidíte. Možná ne a přesto si film užijete jako super pohádku plnou povedených efektů. Tak či onak se připravte, že z vás tento film nějaké ty emoce vymáčkne. icon_smile.gif

Avatar - dobyvatel žebříčku na CSFD

Ještě bych dodal něco k tomu, že se Avatar vyhoupnul, takřka okamžitě, do horních příček na CSFD (v době psaní tohoto článku to je 10. místo, ale myslím, že bylo i 6.). Troufnul bych si říci, že to je způsobené tím, že na Avatara chodí do kina mnohem větší procento lidí, než je to obvyklé u jiných filmů (minimálně v ČR).

Však i já jsem na Avatara šel do kina celkem náhodou a hlavní důvod byl ten, že mi lidé říkali, abych na tento film do toho kina šel. Konkrétně to bylo tak, že jsem v Praze nakupoval dárky na Vánoce, což se natáhlo do nočních hodin, kdy se mi už nechtělo cestovat domů. Skočil jsem si tedy cestou na Strahov pro lístek, abych měl na večer co dělat. icon_smile.gif

Ale k věci. Jde mi o to, že film v kvalitním kině si užijete mnohokrát více, než doma - zkroucení u monitoru. Také jste při jeho hodnocení vstřícnější, protože jste si ten film vybrali a něco do něj investovali. Proto je Avatar oproti jiným ve výhodě. To 10. místo (jakožto 10. nejlepší film ever) oprávněné podle mě není, ale třeba nám ještě klesne.

3D ?

Neřekl bych, že úspěch Avataru nějak souvisí s tím, že je promítán i ve 3D verzi (na které jsem byl). Je to technologie, kterou ještě čeká dlouhá cesta, než bude generovat nějaké úžasné výsledky (a možná že současná cesta se ukáže být slepou). Uznávám, že sem tam se nějaká scéna povede a člověk z ní má mnohem lepší dojem, než u klasického filmu (např. když na scéně něco padá, dejme tomu sníh, to bývá povedené). Je to ale spíše výjimka a i z toho důvodu člověk nemá celkový dojem takový ... 3D.

Moderní propagace Avataru

Tohle možná vůbec nevíte. Já jsem se o tom dozvěděl náhodou prostřednictvím Paperlilies, kterou jsem si kdysi přidal do RSS (sem tam se ukáže vtipné video).

Byli osloveni někteří úspěšní producenti videí na YouTube, kteří dostali přístup do VIP zón na premiérách Avataru, a dělali zde o filmu video - dostali se i k hvězdám filmu. Jakkoli jsou tyto videa dobrá či špatná, určitě je to dobrý způsob, jak film zviditelnit, a dostat lidi do kina.

Docela jsem zvědavý na nějaké grafy, co se týče prodejů lístků. Z mého pohledu je momentálně Avatar symbolem návratu lidí do kin - možná to je jenom lokální iluze.

Jen tak mimochodem: Village Cinemas vs Palace Cinemas

ulička ve Village Cinemas

Do teď jsem v Praze chodil pouze do Palace Cinemas a popravdě jsem s ním nebyl až tak spokojen. Přišlo mi totiž, že se tam hodně věcí snaží dohnat tím, že to prostě pustí na plno. Teď mluvím o zvuku a jiní zase mluvili o přehnané klimatizaci. Když jsem byl na Slumdog Millionaire, musel jsem si v některých scénách dokonce zacpávat uši. Asi je vedoucí Palace nějaký diskofil a neuvědomuje si, že kvalitní zvuková soustava slouží k poskytnutí dostatečného rozsahu a ne, že běží stále naplno (aneb v tak velkých hlasitostech už stejně rozeznám jen "více otravný hluk" a "méně otravný hluk").

Do Village jsem se dostal asi týden před Avatarem s lidmi z ČVUT - šli jsme na film Mikulášovy patálie (rovněž doporučuji, docela dobrý tip na vánoční odpoledne - natočeno podle známé, francouzské knihy).

Myslím, že Palace už jen tak další pokus nedám, ve Village předchozí problém neexistuje. Navíc se občerstvení a lístky kupují u jiných pultů. V Palace je totiž vše v jednom, důsledkem čehož je, že vám při koupi lístku vnucují různé pochutiny (s dvojnásobnou cenou oproti lístku). Možná je to dobrý marketing, ale pro lidi jako já určitě ne. Buď něco chci a jdu za tím, nebo to nechci a určitě se to nezmění tím, že se mě někdo explicitně zeptá, jestli to nechci (nebo mi snad ještě řekne, že bych to měl chtít).

6 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    mzk

    ano skutecne byl avatar 6. miste a klesa.
    ja ho videl doma v puvodnim zneni. dal sem 3 hvezdicky. do kina na 3D dabovanou verzi, tak uvidim, zda se hodnoceni zlepsi...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    V Palace cinemas jsem byl jen jednou a už tam nikdy nevkročím. 2.0 repráčky od Vietnamců ze sebe vyloudí lepší zvuk než jejich aparatura. Velká hlasitost je již sama o sobě nepříjemná, zvláště pak v místnosti s příšernou akustikou a zkeslením vskutku neslýchaným. Obsluha je nafoukaná, arogantní a nepříjemná. Vedoucí takového kina se nedá nazvat jinak než dementem.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    mzk: Já si ho chtěl stáhnout a všiml jsem si, že jsou zatim jenom kinoripy (takže jsem se na to vykašlal, na kinorip jsem koukal asi jednou a znova už anální sex s tvůrcem filmu provozovat nechci). Nebo jsme se koukal špatně?

    Jinak já jsem měl asi napsat, že jsem viděl dabovanou verzi. Bylo to dost (nemilý) překvapení, když jsem uslyšel první větu v češtině. Tak už to holt bývá, když člověk dělá rychlý rozhodnutí, jinak bych si vybral kino, kde maj 3D + originální zvuk. Řekl bych, že tím byl můj dojem ještě dost ochuzenej, protože mě tam sem tam něco tahalo za uši. Ale zase se říká, že je ten dabing udělanej kvalitně.

    Michael: Tak to vypadá, že to nebyl jen můj dojem, ale že Palace opravdu stojí za prd.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) mzk
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Michael
    • Na komentář odpověděl(a) MzK v komentáři #4
  4. 4
    MzK

    ano byl to kinorip, normálně na takové nesleduji už pár roků, ale avatar mne donutil: Do kina jdu až za pár dní (nedočkavost). + To, že ve 3D kině není nedabovaná verze.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Antonín Daněk
  5. 5
    Baunka

    zamazbar<zavináč>seznamtečkacz

    Toníku, já se obávám že 3D je jenom v dabovaných verzích :) Jestli kápneš na nějaký kino/představení, kde to bude 3D original, dej vědět ;)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jj, teď už to vim. Když jsem psal ten komentář, tak jsem to nevěděl. Ale ty už určitě víš, že už vim. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Baunka