Tento návod by nyní měl být na delší dobu finální. Text je formátovatelný pomocí značek, byly zakázány HTML tagy, do článků můžete vkládat obrázky, které předtím umístíte přímo na tento server a také byla zvýšena bezpečnost.

edit: Byla přidána značka ,,code" - její popis.

Pod odkazem redakce [odkaz] vidíte jakési rozcestí pro uživatele, redaktory a administrátora. Pod právama uživatele je odkaz pro psaní článků, po kliknutí na tento [odkaz] se vám načte formulář pro psaní článků. Stejně tak můžete využít odkaz umístěný vpravo nahoře. Návod budu psát postupně od první kolonky až k té poslední.

Autor - vaše jméno, přizdívka, ...

Kategorie - Vyberte kategorii, do které chcete vložit svůj článek, pokud zde vhodná kategorie není, použijte ,,ostatní". Některý z redaktorů později vhodnou kategorii vytvoří.

Nadpis - Zkrátka nadpis článku.

Obrázek náhledu - Pravidla pro obrázek jsou napsány přímo nad formulářem. Nesnažte se do této kolonky vkopírovat cestu k obrázku umístěného na internetu. Tento typ formuláře je schopný zpracovat pouze obrázky umístěné na vašem lokálním disku. Pokud chcete použít obrázek který je někde na internetu, uložte jej k sobě na disk - po odeslání článku jej můžete smazat.

Perex - Text stručně vyjadřující obsah článku.

Článek - značky - Samotný článek nyní můžete formátovat pomocí značek, které do textu vložíte pouhým kliknutím na tlačítka - podobající se např. těm ve Wordu. Před i za každou značku je navíc vkládána mezera kvůli přehlednosti, tu můžete odmazat. Upozorňuji, že se značka vloží vždy na konec článku - to zkrátka jinak zařídit nelze, ale vy si značku pomocí funkcí vyjmout/kopírovat/vložit můžete přemístit kam chcete. Značky pro smajlíky resp. emotionky asi vysvětlení nepotřebují, zkrátka kliknete na ten který chcete a on se potom v článku objeví. Ostatní značky jsou párové, tzn. že se vloží do textu dvě značky najednou. Každá značka je ohraničena hranatými závorkami a formátovaný text se nachází mezi těmito značkami,jako to vidíte na příkladu.

[značka] formátovaný text [/značka]

Vysvětlení většiny značek není třeba, můžete si to kdyžtak vyzkoušet v náhledu. Snad jen, že nadpis1 je největší - nadpis3 nejmenší. Značka link slouží k vložení odkazu. Značky pro obrázek popíši níže.

edit: Pokud by jste chtěli psát článek ve kterém potřebujete ukázat zdrojový kód(HTML,PHP,JavaScript,...), vložte jej mezi tyto značky. Pozor, tyto značky plní pouze estetickou stránku věci, zdrojový kód můsíte dekódovat. Funkci pro dekódování zdrojového kódu do podoby, ve které ho bude databáze schopna přijmout najdete pod odkazem mezi značkami při psaní článků. Nebo také [zde].

Obrázky v článku - Pro vkládání obrázků slouží tři poslední značky. První vloží obrázek který nebude obtékaný textem. Druhá obrázek obtékaný zprava a třetí zleva. Opět se jedná o párovou značku, přičemž mezi tyto dvě značky vložíte přesný název obrázku a to včetně přípony (pouze název, ne celou cestu). např. mujobrazek45.jpg. Snažte se také používat unikátní názvy aby jste neničili cizí obrázky - později bude tento nedostatek ošetřen. Tímto způsobem se nedá vkládat obrázek umístěný na internetu. Po (nebo ještě předtím na tom nezáleží) vložení značky klikněte na ,,upload obrázku(ů)" hned za značkami a nahrajete příslušný obrázek s příslušným názvem na server. Při nahrávání obrázku si také můžete ověřit jestli jste mezi značky napsali správný název, protože se vám po zadání cesty objeví přesné jméno souboru i s příponou (O tomto mluvím, protože např. v průzkumníku dnes oblíbených winXP nejsou standardně vidět přípony souborů).

Rada na závěr: Experimentujte a používejte náhled - tím nic nezkazíte.

FAQ

-Vložil jsem do článku značku pro obrázek a následně jsem jej uploadoval, ale v náhledu stále obrázek není, kde je chyba ?

Ujistěte se, že jste mezi značky napsali správný název obrázku včetně přípony. Vzhledem k operačnímu systému Linux, na kterém server běží je nutné dodržovat i velké a malé písmena. Pozor např. na záměnu jpg,JPG,jpeg.

-Mohu používat HTML tagy ?

Jak již bylo řečeno - ne. HTML tagy jsou mazány funkcí PHP a to ve všech položkách formuláře pro vkládání článků.

-Mohu kombinovat značky ?

Ano, můžete například vytvořit text psaný kurzívou a zároveň podtržený, nebo si obrázek zarovnat na střed.

-Zapomněl jsem na začátku zformátovat text, když teď klikám na značky, nic se neděje.

Značky se vkládají nakonec dokumentu. Zkopírujte si ji odtud a vložte kam potřebujete.

-Mám pomalé připojení, musím pří náhledu uploadovat náhledový obrázek článku ?

Nemusíte, zkrátka nezadáte cestu k obrázku a ušetříte si čas.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: