Každý pořádný technoid má alespoň obyčejnou webovou prezentaci s ikonkou svého oblíbeného brouzdálka a pokud narazí na flame na téma prohlížeče, neváhá a jde za ten svůj obětovat život :). V tomto článku se budu snažit spíše informovat o změnách v Opeře, než hanit ostatní prohlížeče.

To že jsem zastánce Opery by jste se dočetli již v tomto článku [odkaz], je to patrné i z ikonky mezi banerama, tak omluvte mou případnou neobjektivnost :-D .

Viditelné změny

Začnu asi změnami patrnými na první pohled ... ano tak ty nejsou téměř žádné ;o). Opera má nový propracovanější instalátor (čeština integrována) a pokud jste již předtím měli Operu nainstalovanou, tato nová instalace převezme všechny maily, záložky atd. včetně skinů. Pokud se však budete dobře dívat tak si změn všimnete. Např. když budete mít otevřeno více oken a poté najedete kurzorem na jednotlivé záložky, zobrazí se vám náhled stránky, což vám může urychlit práci s mnoha okny. Dále na panelu kde jsou záložky, kontakty, poznámky, e-mail atd. přibila položka pomůcky. Pod tuto položku si můžete stáhnout a nainstalovat tzv. Widgets aplikace, psané pro Operu. Už jich je poměrně hodně a najdou se i užitečné. Já používám např. vyhledávač torrentů, ale dobrá věc je i např. BBC news reader, Mass validator webových stránek, kalkulačka, CSS design lab, viking reminder :-) či 3d tetris.

Hlavní změny - zkratkovitě

  • jednoduché a efektivní blokování obsahu webu
  • podpora stahování přes BitTorrent
  • Widgets
  • integrovaný prohlížeč zdrojových kódů
  • nastavení chování prohlížeče pro každou stránku zvlášť
  • editor vyhledávačů
opera9xx.JPG
Opera a 3d tetris. Pro zvětšení klikněte na obrázek pravým tlačítkem a zvolte zobrazit/otevřít obrázek.

Další změny

Nebudu se zde rozepisovat o všech změnách, to bych tu byl ještě dlouho. Ostatně můžete se podívat na tento seznámek [odkaz]. Celkem krátkej že ? :-) .

Zmíním se tedy o několik změnách. Je to např. možnost vyvolat stisknutím kombinace shift+esc seznam přístupových kláves, které lze v HTML nadefinovat při psaní webu. Jde o to, že je například nastavené, že při stisku určité kombinace kláves se odešle příspěvek na fóru, což je užitečná věc, hlavně pokud ono fórum navštěvujete častěji. O těchto zkratkách by jste se jinak těžko dozvěděli - pokud o nich autor neinformuje tak snad jedině pročtením zdrojového kódu.

Dále byli změněny styly těchto stránek - opera:about, opera:cache, opera:history, opera:plugins - o kterých jsem mimochodem ani nevěděl :-). Přibila také tato, celkem užitečná stránka - opera:config.

Další novinkou je error konzole např. pro JavaScript,css,html atd. což může někdy vývojářům pomoci k odhalení chyb.

Je zde možnost Save as HTML file with images, což je v překladu uložení prohlížené stránky do html a to včetně obrázků, nepotřebujete tedy již různé prográmky které vám uloží web do offline módu, pokud toto využíváte.

Přibila podpora pro Atom 1.0. Já osobně používám RSS a bohatě mi stačí, ale určitě mi tato rozšířená podpora neuškodí.

Opera udělala samozřejmě pokrok i co se týče zobrazování stránek. Mezi novinky patří podpora XSLT, XPath a DOM level 2 Style, WYSIWYG - editace obsahu, podpora Canvas - pro kreslení grafiky prostřednictvím JavaScripu atd.

Závěr

Nemyslím si že patřím k těm, kteří určitý prohlížeč používají jen proto aby o tom mohli mluvit resp. hádat se s ostatními. Je dost jisté, že jsem kvůli těmto humbukům již před delší dobou Operu zkusil, ale zůstal jsem u ní díky jejím skvělým vlastnostem. Mezi věci, které mám na Opeře nejraději patří to, že mám pohromadě v jedné aplikaci kvalitní prohlížeč, který zobrazuje stránky korektně, RSS čtečku, e-mail klienta, adresář popř. download klienta, který teď navíc zvládne i torrenty (jsou tu i další věci, ale tyhle využívám). Jsou tu ale i jiné vymoženosti, které už beru jako samozřejmost. Mám např. nastaveno, že když podržím pravé tlačítko myši a pohnu s ní doleva nebo doprava, je to to samé, jako bych použil tlačítko zpět nebo vpřed. Nevím jak u vás ale u mě je zpět,vpřed velice hojně využívané a s tím souvisí i další věc. Totiž že si Opera pamatuje stránky z historie, takže když použiji ono tlačítko zpět, stránka se znovu nestahuje z internetu (pokud nepoužiji obnovení), ale načte se z paměti, což je u pomalých serverů nebo při výpadcích internetu přímo božské :-).

Když teď zavzpomínám na éru Netscape Navigatoru, což byl snad první použitelný alternativní prohlížeč a poté se podívám na Operu, které IE nesahá ani po kotníky...nezbývá mi než být spokojen s pokrokem a na otázku z nadpisu odpovědět jednoznačně ANO.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: