Chcete přestat kouřit ? Přečtěte si tento článek, možná vám pomůže.

Proč vlastně lidé začínají kouřit ?

Myslím, že základní tři důvody jsou tyhle:

  • Člověk se chce vyvýšit nad druhé a vyniknout. Lidově řečeno z „machroviny".
  • Člověk se nudí a nebo to chce prostě jenom vyzkoušet. Chce změnit svůj život.
  • Člověk je v častém stresu a potřebuje se uklidnit.

První skupina lidí jsou celoživotní kuřáci. Tito lidé začali kouřit ještě na základní škole popřípadě na střední. Především tihle lidé by měli okamžitě přestat, protože to je skutečně hloupý důvod.

Druhá skupina jsou povětšinou vysokoškoláci, lidí z vyšších škol popř. středoškoláci. Tady se nejspíš rodí nejvíce celoživotních kuřáků (pokud ne v první skupině).

Podnikatelé a lidé s velkou zodpovědností. Přestat bude asi velký problém. Na druhou stranu to bývají lidé inteligentní, takže proč ne.

Jak přestat aneb neexistuje žádná poslední­ cigareta !

Jak přestat kouřit

Ta správná otázka není „Jak přestat kouřit ?" nýbrž „Proč přestat kouřit ?". Nejdůležitější je mít dost dobrý důvod, aby jste to dotáhli do konce. Ten dobrý důvod už udrží vaši vůli ve střehu.

Rozhodně si neříkejte něco jako. Tak ještě dneska si dám a od zítra začnu přestávat. To nemá vůbec žádný význam, tímhle způsobem přestává většina kuřáků celý život.

Žádná poslední cigareta neexistuje. Prostě si řekněte TEĎ PŘESTANU a už si další cigaretu nikdy nedávejte. Jiná cesta není.

Ještě to jednou rekapituluji. A: Najděte si dobrý důvod. B: Přestaňte. Zní to jednoduše že ? No realita je bohužel těžší.

Věřte tomu, že celý úspěch závisí jenom na tom, jak dobrý důvod máte proto, abyste přestali. Představte si, že před vás někdo položí cigaretu a za ní si stoupne s nabitou zbraní u hlavy někoho vám velmi blízkého. Můžete si zapálit, ale bude následovat smrt této osoby. Zapálíte si ?

Moje zkušenosti

Moje zkušenosti jsou možná zavádějící, protože jsem kouřil „jenom" něco málo přes čtyři roky. Přesto si myslí­m, že by si z tohoto článku mohl něco odnést i mnohaletý kuřák.

Hlavně bych rád, aby se při čtení tohoto článku zamysleli mladí kuřáci. Zapomeňte na to, že na mládí budete kouřit a potom přestanete. Já si uvědomil, že když nepřestanu teď, tak už nepřestanu nikdy. Doufám že si to uvědomíte také.

Říká se, že závislost na nikotinu je srovnatelná se závislostí na heroinu. Vzhledem k tomu a také vzhledem k neúspěšným pokusům dlouholetých kuřáků všude kolem mě opravdu nezávidím tomu, kdo se rozhodl přestat až po mnohaletém silném kuřáctví. Nicméně se všemi těmi náplastmi apod. si myslím, že mají reálnou šanci i ti (opět záleží na dobré motivaci).

Přeju hodně štěstí všem kdo přestávají kouřit. Já se stylu života kuřáka zbavoval velice nerad. Přestože jsem kouřil relativně krátkou dobu, přestat bylo dost těžké. Člověk si prostě zvykne, dát si cigaretu když někde čeká, když jde na pivo, vlastně je to i docela dobrý seznamovací prostředek. Asi bych nepřestával kouřit kdyby mě to nezabíjelo.

Marihuana, lehká droga ?

Na závěr bych ještě rád řekl pár slov o této věci, s kouřením úzce související. Asi všichni (mladí) kuřáci někdy vyzkoušeli marihuanu. Vím, že se bere jako lehká droga, ale s tím bych si troufnul nesouhlasit.

Použil bych slova jednoho profesora mé sestry. Marihuana je dobrá, ale musí se užívat ritualizovaně. Toto si myslím také.

Pokud se jednou za půl roku dohodnete s kamarády, že si den okořeníte touto zvláštní bylinkou, pravděpodobně si užijete skvělý den plný srandy. Jakmile to ale začne být každodenní stereotyp, nemůže to pro vás znamenat nic dobrého. Nejen že vaše mozkové buňky jsou v těžkém ohrožení, ale také vás to nebude moc bavit.

Ze zkušenosti vím, že s marihuanou v hlavě se skutečně člověk skvěle baví, ale tu zábavu musí stejně někdo táhnout. Jakmile budete v partě „vykydlých vyhulenců", bude to opravdu pekelná nuda. V téhle fázi se pak dostavuje funkce marihuany jako rozběhové dráhy pro těžké drogy.

Velice nerad přiznávám, že jsem marihuanu docela dlouho kouřil, přičemž jeden rok v poměrně hojném množství. Je opravdu neuvěřitelné, jak to člověka změní. Mimo to, ve třídě mám dva spolužáky, kteří žijí v rytmu THC skoro každý den. A co na základě toho vyvozuji ?

Marihuana není lehká droga, je to droga jako každá jiná, jenom nevyvolává tak silnou fyzickou závislost. O to je ale silnější ta psychická. Člověk si říká, že může kdykoliv přestat a potvrzuje si to tím, že třeba týden bez problému marihuanu nekouří. Přestat úplně je ale hlavně o tom, s jakými lidmi se stýkáte. Pravidelný kuřák marihuany nemá šanci přestat, aniž by se nezbavil všech svých současných kamarádů (kteří jí také kouří).

11 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    kivan

    kivancentrumtečkacz

    Tenhle článek je až bolestivě trefný. Sám jsem zažil mnoho kamarádů, co začali kouřit z machroviny už na základce. Ostatně ani já nejsem bez viny - mám zátěžové astma, ale příležitostně si dám vodní dýmku a někdy si po pár pivech i zapálím, když mě někdo "založí"...Sice je pravda, že většinou nikdy nepřesáhnu dvě cigarety a pak si dám "oraz" na měsíc, dva, ale i tak - nikdy si neřeknu tvrdé NE. Cigarety jsou droga, která ničí život - a stanovisko "na něco stejně zemřít musím" je velmi opovržení hodná...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  2. 2
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    já jsem kombinací prvé a druhé varianty. přestat nechci. baví mě to. sere mě jedině jedna věc ... že mi už došly prázdninový zásoby :)

    icon_cool.gificon_cool.gificon_mrgreen.gificon_cool.gificon_cool.gif
    icon_mrgreen.gificon_mrgreen.gificon_mrgreen.gificon_mrgreen.gificon_mrgreen.gif
    icon_cool.gificon_cool.gificon_mrgreen.gificon_cool.gificon_cool.gif
    icon_cool.gificon_cool.gificon_mrgreen.gificon_cool.gificon_cool.gif
    icon_cool.gificon_cool.gificon_mrgreen.gificon_cool.gificon_cool.gif

    • Na komentář odpověděl(a) mikke v komentáři #3
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  3. 3
    mikke

    ...cetl jsem tvuj komentar v RSS ... nejdriv jsem koukal kdo to napsal, pak jsem to docetl do konce ... a odhalil jsem te :))

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) leviathan
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >kivan: Řekl bych že takovýhle občasný kouření ti nemůže ublížit. Pokud teda nezačneš kouřit pravidelně.

    >leviathan: To mi připomíná, že jsem si minulej rok před prázdninama koupil celej kartón Lucky Strike. Vyšel mě asi na 200,- zbytek jsem „doplatil" nějakým předmětem z Ragnaroku. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) kivan
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) leviathan
  5. 5
    MzK

    Osobně nekouřím, ani jsem nezačínal. Kouření mi nejvíce vadí u pěkných holek, které se pak docela znechutí.Ale kuřák jsem - pasivní. Hodně se pohybuji v klubech, kde většina kouří :(

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  6. 6
    pipeper

    Kouřím od konce 7 třídy. Teď jsem skončil druhák. Nezačal jsem kouřit kvůli tomu že bych chtěl machrovat, ale z jiného důvodu. Myslím si že machr není ten kdo kouří, ale ten kdo se točí kolem kuřáků a odolává nebo ten kdo už přestal. Už hodněkrát jsem se snažil přestat kouřit, ale nedokázal jsem to. Neměl jsem motivaci. Po přečtení tohoto článku to zkusím znova a snad to dotáhnu až na konec...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  7. 7
    Harri

    Přesně tak, souhlasím s tím užíváním marihuany ritualizovaně:) Přesně tak to dělám, a to dokonce i s normálníma cigaretama... nějak na mě ta závislost nedolíhá icon_mrgreen.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >MzK: Jo to je fakt, taky už bych nechtěl holku která kouří.

    >pipeper: Hodně štěstí. icon_wink.gif

    >Harri: No bacha na to, ta sviňucha je zrádná. icon_lol.gif Stačí se projít parkem, kterej je plnej rádoby studentů co kouří trávu. Všichni je maj za vyvrhele společnosti, ale oni si to vůbec neuvědomujou.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) MzK
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) pipeper
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Harri
  9. 9
    bohunka

    bohumila26<zavináč>seznamtečkacz

    Dobrý den , vše co je okouření cigaret i mariuhany je opravdu pravda, já s cigarewtami zápasím už asi pět let , kořím deset let , ale vůbec to není jednoduché přestat ,pořád tvrdím tak dneska to bude moje poslední , ale to už je pět let každý den , už mě to ani nechutná smrdí mi to , ale asi jsem opravdu těžce závislá na cigaretách. s pozdravem Bohumila.

  10. 10
    karel

    karlofon<zavináč>seznamtečkacz

    No Opravdu mam sam velke problemy prestat s kourenim.Problemy psychickeho razu.Nekourim ctvrty den a po tretim to zacalo se mnou skubat.Co chvili myslim na cigartetu.No ale hlavne musim dodat ze jsem kouril ctrnact let a sest let skoro denne take marihuanu.Vice krat jsem se pokousel prestat s cigaretama ale chyba byla ze jsem dale kouril marihuanu a to si myslim je nemozne pro silneho kuraka jak prestat s cigaretami.Takze ted jsem se definitivne rozhodl opustit oboji.Prestat s travou jsem nemel duvod az ted jsem ho nasel.Touha prestat s cigaretami je natolik silna ze se ac moc nerad zbavim i tehle neresti.Nakonec mi to stejne uz lete nedela moc dobre stavy a neni to jak v pocatku kdy jeste byla sranda.S tvym clankem plne souhlasim.Je to tak.No doufam ze mi nedojdou sily ale tusim ze jsem na dobre ceste protoze opravdu chci prestat.To hlavni je chtit!!!

  11. 11
    gravers

    Kouřím už asi dva nebo tři roky. A proč jsem začal? Ani nevím. Asi proto, že jsem chtěl vypadat zajímavě a hlavně kvůli kamarádům (kuřákům). Teď jsem v prváku a snažím se to omezovat. Denně dávám tak 2. Myslím, že je to docela dobrý výsledek, neboť sem vypalovat něco kolem 10 denně. Vím, že už asi nikdy nepřestanu. A proč bych vůbec měl? Kvůli sobě? zdraví?
    RITUALIZOVANĚ- přesně! Mám taky pár kamarádů, co kouří marihuanu. Zrovna včera jsem šel s jedním ven a věřte nebo ne, za asi měsíc se totálně změnil. Choval se jak 8-letý děcko. Dokáže si hrát klidně celou hodinu s klíčema nebo pořád dokola opakuje jeden a ten samej vtip. Historku jsem od něj ten den slyšel asi 5x