aneb Should i stay or should i go? Prosím všechny, kdo mají nějakou vizi ohledně IT, nechť se projeví v komentářích.

Původně jsem chtěl napsat pouze bleskovku, ale docela rád bych na následující otázky získal co nejvíce názorů.

Otázka první

Je budoucnost IT ve webových aplikacích? A teď nemyslím jen nějaké kravinky typu jdem.cz. Mám na mysli aplikace, které se denně používají v práci a nejen tam. Totiž např. Google ukázal, že se dá aplikace např. typu Word celkem úspěšně nahradit webovou aplikací. Vezmu-li v úvahu, že legrace typu AJAX je jenom začátek, klidně by za nějaký ten rok mohla být na webu technologie, která by umožňovala psaní webových aplikací ekvivalentních těm systémovým. Bude se to používat?

Otázka druhá

Zajímá mě to především proto, že přišel čas, vybrat si jeden ze 4 studijních programů na ČVUT: FEL. Mimo to také proto, abych nemrhal časem na něco, čemu se vlastně nehodlám dál věnovat.

Už jsem si zvyknul, že na ČVUT: FEL: STM, je každý druhý student (přeháním, ale je jich tu opravdu hodně) tvůrce webových stránek (ačkoliv z počátku to hodně ubližovalo mému egu icon_smile.gif). Ostatně kde jinde by měli webaři být, než na STM.

Také jsem ochoten překousnout, že díky quirk módu (resp. díky hromadě programátorů, jak říká jeden můj přednášející), je schopen napsat průměrnou webovou stránku i absolvent základní školy. Ale bojím se, že díky dostupnosti a každodennímu využívání internetu se tomuto oboru chce věnovat moc lidí.

Druhá otázka tedy zní. Bude po webových aplikacích / stránkách dostatečná poptávka? (Tedy bude zajištěno, že práce webového programátora vydělá víc, než práce prodavače v Tescu?)

Můj postoj

Docela dlouho jsem byl rozhodnut studovat Softwarové inženýrství, ostatně určitě jsem se o tom už mnohde zmiňoval. Na druhou stranu toho ale o webu vím opravdu hodně (abecedu, čili HTML, jsem se naučil už ve velmi útlém mládí). Navíc si nejsem jist, jestli nechci ze světa www utéct jenom kvůli velké konkurenci s iluzí, že jinde konkurence nebude. Včera jsem se ale zase na přednášce shodnul s vedle sedícím, že web dělá každý a není moc dobrý nápad se mu věnovat. Opravdu nevím. icon_redface.gif

A naučí tě v tý škole vůbec něco?

To je další otázka. V tomto semestru mám předmět Web a multimédia a je to pro mě ztráta času. Zkusím se domluvit se cvičícím, abych tam nemusel chodit. Jinde se to lidem podařilo (jinak je -5 bodů za každou absenci).

Nicméně v obou průchodech jsou zajímavé předměty a navíc si případně mohu nějaké zapsat (povinně) dobrovolně. Můžete se podívat na doporučený průchod programem Web a multimedia a doporučený průchod programem Softwarové inženýrství.

Kam bych podle vás měl jít? Kam byste šli vy?

P.S. Opět dělám tu chybu, že píšu narychlo během zastávky na Strahově. Doufám, že se mi chyby podařilo odchytit a utíkám na cvičení. icon_smile.gif

25 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Shabbi.

    Šel bych určitě do Web & Multimédia icon_smile.gif

    Řešl jsem to už když jsem si vybíral školu a hlásil se na ČVUT. Web mě bavil a multimédia lákaly. Utvrdil mě v tom (teď už absolvovaný) předmět "Softwarové Inženýrství" - pro mě absolutně nezáživné tlachání o normách, řízení lidí, modelování systémů apod... Samá teorie a než bych se v nějaké firmě vypracoval do pozice, kde bych takové znalosti využil, tak stihnu vystudovat další školu icon_rolleyes.gif

    Oproti tomu ve webu (nebo spíš obecně aplikacích fungujících přes internet) vidím budoucnost. Paměť i výpočetní výkon se přesune na síť a by už budem mít krabičky - "zavaděče" ... to je moje vize icon_biggrin.gif Navíc se s takovým zaměřením určitě neztratíš - z grafiky jsem tam viděl nějaké 3D modelování apod., takže určitě nejde jenom o web.

    Je to nakone jenom o tom, jestli jsi praktik - pisálek kódů, grafik, technik, anebo jestli jsi spíš "na lidi" - řízení, management a navrhování nějakých architektur a obecných postupů. Softwarový inženýr sice musí umět programovat, ale k programování (ve smyslu vymýšlení konkrétních věcí, algoritmů,...) se nedostaneicon_rolleyes.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  2. 2
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Odpověď na otázku první: V Essoxu je podíl webových aplikací naprosto většinový a v posledních letech se právě na tyto přecházelo. A to Essox není žádná malá společnost, jelikož patří pod Societe Generale, která je mimochodem i vlastníkem Komerční banky. Aplikace jsou vlastní tajné výtvory SG a v neposlední řadě je používán třeba i Microsoft CRM. Česká spořitelna používá pro administraci též aplikace běžící výhradně v prostředí webového prohlížeče. Z vlastní zkušenosti - jsou to všechno sračky, ale co nadělám.

    Otázka první: Ono to s tou hromadou programátorů zas až tak slavný nebude. Vyšplhá se na určité procento a bude se ho držet, stejně jako procento homosexuálů ve společnosti :D. V dnešní době je všude přehršel absolventů obchodek a top manažeři stále berou jedny z nevyšších platů.

    Já jsem rozhodnut pro Softwarové inženýrství :).

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  3. 3
    Alenka

    Alenka jde na Softwarove inyenzrstvi :-) vim ze jsi chtel slyset v komentarich asi neco jineho, ale tohle je zase to co jsem chtela ja napsat :p Prijde mi ze weby kdyz se budu snazit se naucim delat sama od sebe ... do toho C++ me asi nikdo nedokope ;-)

    jo a hlavni duvod proc nejdu na WaM je grafika, s kterou bych nerada prisla do styku (tusim ze je tam snad i 3D modelovani). Proto jsem nad timdle oborem vlastne ani neuvazovala

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Moc nepomáháte. icon_smile.gif

    >Shabbi.: Přesun výpočtů na stranu serveru, s tím, že uživatelé budou mít doma jenom jakési terminály určitě není jenom tvoje vize. Taky to tak vidím (a vidí to tak Google), a proto taky rozvažuji web a multimédia, i když je na něj hodně lidí.

    Ale rozhodně bych neřekl, že obor Softwarové inženýrství je nějak zvlášť zaměřen na lidi. To spíš ta Manažerská informatika (o tý ani neuvažuju).
    Sice jsem ten program neabsolvoval, tak jsou to jenom domněnky, ale předměty jako: sítě, databáze, algoritmy, C++, XML, bezpečnost přenosu a zpracování dat mi nepřijdou moc manažerský.

    >Michael: No to ti pěkně děkuju, srovnávat webaře s homosexuálama. icon_lol.gif

    Je hezký, že top manažeři berou největší peníze, ale jaksi zaměstnání: top manager za 150k měsíčně; požadavek: čerstvý absolvent VŠ asi v inzerátu nenajdeš. icon_lol.gif Buť člověk firmu založí a je onen top manažer od začátku (s tim že ze začátku obvykle nebere nic) a nebo se tam musí prokousat z dolních příček nějaký firmy, což zabere milion let. Nicméně to sem teď moc nepatří.

    Z toho co píšeš jsem myslel, že argumentuješ spíš pro web a multimédia.

    >Alenka: Já nechtěl slyšet nic konkrétního. Nejsem rozhodnutej pořád.

    Web vypadá jednoduše, protože základ se dá snadno naučit a taky je hned vidět výsledek, proto je asi tak oblíbenej. Jenomže ten základ se právě nejspíš brzy stane součástí základního vzdělání, takže na podnikání by to asi nebylo.
    Oproti tomu pokročilý aplikace vyžadujou znalosti server-side jazyka, client-side jazyka, DOM (XHTML), CSS, htaccess (nastavení Apache), SQL (nebo XML nebo nějaká jiná databáze) a jak to má dělat jeden člověk, tak to je moře znalostí. (Mimochodem všechno tohle umim minimálně na pokročilý úrovni, takže to bude nebo by byla škoda.)

    A co se týče grafiky. Kdybys chtěla dělat weby, tak je blbý se vyhýbat grafice. I když bys byla jenom kodérka, tak to s ní hodně úzce souvisí. Pokud by šlo o programování, tak to je jiná.

    Ten jeden předmět (3D modelování) by se dal přetrpět podobně jako algebra. Vždycky tam asi bude něco navíc, co nechceš.

    Mimochodem, to sis přepla klávesnici nebo píšeš ze školního Solarisu? icon_smile.gif

    Teď jak jsem reagoval na ty komentáře, tak mě napadla ještě jedna věc, která mě štve u webu. Totiž neni tam pořádnej server-side jazyk. PHP je bordelizmus nejvyššího kalibru, objekty jsou tam jen jaksi naroubovaný a všichni to ještě s láskou používaj. ASP.NET je lepší, dá se tam použít C#, ale má taky mouchy. Hlavně nízká rozšířenost a drahej hosting.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Shabbi.
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Michael
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Alenka
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #7
  5. 5
    deep

    deepblue<zavináč>posttečkask

    Budúcnost IT je minulosťou. Žiadna budúcnosť IT nebude. IT budú na pozadí všetkého bežať tak nejak prirodzene, už o IT nebude nikto premýšľať.
    Chceš sa venovať IT? Potom sa mi zdá najschodnejšia táto cesta: Najprv sa nauč programovať v C, aby si pochopil prečo operačný systém funguje a ako. Ja som mal programovanie v C v prvom ročníku, skúšku som spravil, ale programovať neviem. A chyba nieje v škole. Potom si pozri ako fungujú databázy. Sú všade. Všetko ostatné je krovie ktoré spôsobuje že preňho nevidíš les. Môžeš sa tým krovím prehrabávať donekonečna a možno to bude aj dobre vynášať, ale nebude to podstatou.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    No se vší úctou, říkat že IT (informační technologie) nemají budoucnost ... ehm. icon_lol.gif Takže šmytec, internet, PC, telefony a já nevim co všechno, se neosvědčilo. Nikdo to nepoužívá. icon_smile.gif

    V C umim základy a nijak mi to funkci operačního systému neobjasnilo (tedy na nižší úrovni). Oproti tomu mikroprocesorová technika a základy assembleru na střední škole (teď mě čeká podobný předmět, který ty znalosti rozvine) trochu ano.

    Ale možná chápu, co jsi chtěl říct. Že web je jenom to poslední (prezentace) u většiny projektů a PC jsou jenom nepatrným zlomkem počítačů na trhu. Když člověk chce něco významného dokázat, asi se mu to v oblasti webu nepodaří. Oproti tomu C programátor má asi daleko větší šanci dostat se k nějakému zajímavému projektu. I tohle beru v úvahu.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) deep
    • Na komentář odpověděl(a) deep v komentáři #22
  7. 7
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    "nemyslím jen nějaké kravinky typu jdem.cz" - jdem.cz není vůbec kravinka. Je TinyURL.com kravinka? Není. A narozdíl od toho mi jdem upravilo všechny linky funkčně...

    "vybrat si jeden ze 4 studijních programů" - ty v tom más zase guláš, co? Studijní program sis vybral přihláškou a jen ze dvou. Nyní si volíš obor.


    Co myslíš nízkou rozšířeností ASP.NET? I kdyby to byla pravda, tak co je v tom za problém? Právě kdybys v tom dokázal psát, tak bys měl oproti ostatním snad výhodu, ne?
    A dneska se už hosting na Win serveru dá pořídit v podstatě za hubičku, takže ani to není žádnej argument. Měl by ses podívat po cenách hostingů...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Ne no, tinyurl.com je je aplikace, bez který by se svět neobešel. icon_lol.gif

    OK, je to obor, koho to zajímá. Kdybys radši napsal, na kterej z těch oborů bys šel ty.

    Výhoda by to možná byla. Kdyby někdo chtěl napsat konkrétně ASP.NET aplikaci. Ale častěji na tom klientovi nebude záležet nebo někde slyšel o PHP, Apachi a bude to chtít v tom. Každopádně, i když budu dělat vlastní projekt, vyplatí se používat něco rozšířenýho, protože existujou mraky funkčních a odzkoušených knihoven.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Scotty
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #9
    • Na komentář odpověděl(a) Michael v komentáři #10
  9. 9
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz


    No tak v tomto směru je ASP.NET rozšířené dost a samotný .NET ti dává takové možnosti, že bys pro ně jinde těžko hledal "funkční a odzkoušené" knihovny.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Antonín Daněk
  10. 10
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Co můžu říct za sebe, tak Societe Generale používá .NET platformu - dokonce teď hledají programátora a bezvýhradně požadují znalost C#. Co jsem viděl v České Spořitelně, tak ti také. PHP, perl, linux... to jsem nikde neviděl. Co se týče komerční sféry, jsou spíše na ústupu, řekl bych. Jestli je ASP.NET málo rozšířené, tak jenom v rámci globálně přístupných sítí. Ve firemních intranetech, kde je kladen důraz na efektivitu je situace jiná.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #11
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #13
  11. 11
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz


    I na veřejně přístupných webech ASP.NET najdeš. Spousta zpravodajských webů je v ASP.NET, případně mohu konkrétně jmenovat nejrozšířenější server pro sázení na internetu - Bwin.com... Stačí občas koukat kolem sebe a člověk uvidí, že se ASP.NET běžně používá a není to žádná urážka...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) Michael
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #13
  12. 12
    Jirin

    jiri.napravnik<zavináč>gmailtečkacom

    Ja jsem na Softwarovém inženýrství a asi bych neměnil. Na SW ing jsou zajímavé předměty použitelné v praxi, i třeba ten Úvod do Sw ing. jak tu někdo na něj plyval, tak je potřeba vždy u větších aplikací. Nejde jen o to, jestli běží na desktopu ta aplikace či na webu. A naklikat si grafy a pak dát generovat, který hezky vygeneruje kostru je fajn.
    No a z Web a multimedia si volim předměty com ě zajímají + případně nějaké z EaI. Ja šel na FEL naučit se pořádně Javu a teď mám Technologii v Javě a Tvorba webových aplikací 2 a zatím asi pro mě nejužitečnější předměty na Felu zatím.
    Btw jazyk pro weby je právě i Java - a srovnávat jí s PHP nejde. Tj nebe a dudy:-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #13
  13. 13
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    :Scotty, Michael: OK, beru na vědomí, že s ASP se dá pracovat. Ale zase bych se nedržel toho, že v komerční sektor či intranety = výsada ASP.NET.

    Jinak je ještě jedna hodně důležitá věc. Já jsem zastánce přístupnosti, validnosti, sémantiky apod. Když se podívám na ASP.NET web, tak je to obvykle hnus, kterej z velký části pomohlo vygenerovat nějaký Microsoft studio (třeba ten bwin taky). Tzn. celej web obalenej ve formuláři, tabulky všude možně, odporný JavaScripty apod. Nerad bych k tomu sklouznul ... jestli se třeba od ASP.NET vývojářů nečeká, že vytvoří hnusnej kód. icon_smile.gif

    >Jirin: Díky za příspěvek. O Technologii v Javě nám říkal Daněček. Prý se tam učí Entreprise Java. Ty web aplikace 2 taky zní zajímavě.

    Java jako jazyk pro web myslíš jak? Doufám že ne, jako applety, protože to je hnus největšího kalibru a dost nerad to na webu vidim. Nebo jí jde využít i jako server-side jazyk? Jestli jo, nevíš jak se jmenuje nějakej Java web server popř. jestli někdo provozuje sdílenej java web-hosting?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) Michael
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #11, který napsal(a) Scotty
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #12, který napsal(a) Jirin
    • Na komentář odpověděl(a) Jirin v komentáři #17
  14. 14
    less

    hele a nevynechal jsi tak trochu inteligentní systémy? Já byl třeba dlouho rozhodnutej pro soft. inženýrství, ale včera jsem to v KOSu přehodil...
    Blbě se mi rozhoduje, když jsem v podstatě dost neschopnej programátor a o webovejch technologiích nemluvě. Obojí mě celkem zajímá, ale spíš to takový teoretický stránce, takže proto ty inteligentní systémy. Asi to bude nejtěžší obor z týhle čtveřice a to je výzva. Dál pak by tenhle obor měl přinýst trochu širší rozhled a tak nebudu přímo závislej na konkrétních nástrojích a programovacích jazycích, z čehož ale taky vyplývá, že nebude žádnej, na kterej bych byl borec... Co se týče uplatnitelnosti na trhu práce je z tohohle pohledu lepší Soft. inženýrství a zvlášť pak ty webový technologie...
    Další věc pak je, že když budeš chtít rozjet nějakou IT firmičku, tak po nějaký době budeš stejně potřebovat jak programátory, softwarový inženýry i ty lidi co to budou řídit a snažit se to prodat... Tady záleží, jestli budeš chtít prorazit s nějakou technoligickou machrovinkou, co nebude mít konkurenci (-> miř na inteligentní systémy nebo soft. inženýra) a nebo s dobrym nápadem a protlačit to dobrym marketingem a reklamou(->ty zbývající obory icon_wink.gif).
    Tak si vyber mno icon_lol.gif

    a ješte perlička na závěr... jeden známej vystudoval FEL (ale že už je to dávno) a teď dělá truhlářinu amyslím, že je celkem spokojenej, tak to zas tolik neřeš icon_wink.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #15
  15. 15
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Na inteligentní systémy jsem se trochu taky podíval, ale nijak zvlášť o nich neuvažuju. Myslim si, že tam se člověk věnuje hlavně různým embedded systémům a to mě až tak neláka (a navíc to případně obor Softwarové inženýrství nevylučuje). Mimochodem jestli je to tak, tak bych nezpochybňoval uplatnění absolventa inteligentních systémů. Embedded počítače zahrnujou dost podstatnou majoritu počítačů, jenom se o nich tak moc neví a nemluví jako třeba o PC. Nicméně programovat to někdo musí.

    O obtížnosti můžem jen spekulovat. Asi se to nedá moc určit, zvlášť když si zapíšeš dobrovolně předměty jinýho oboru. Já tipuju na nejtěžší Softwarové inženýrství.

    Asi si zapíšu tu truhlařinu. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #14, který napsal(a) less
    • Na komentář odpověděl(a) less v komentáři #16
  16. 16
    less


    Inteligentní systémy podle mě zcela jistě nejsou o embedded systémech. Je to celkem zvláštní, že se předmět Programování vestavěných systémů v tomhle oboru vůbec vyskytuje (je mimochodem i v Soft. inženýrství, kam ale celkem logicky patří). Je to určitá charakteristika STM, že jsou ty předměty typu od každého něco a moc koncepčně to nevypadá...
    Taky proto by mě zajímalo, jestli nemáte někdo info, jak to vypadá s vznikající fakultou informatiky případně studijním plánem otevřená informatika ohledně možnýho přestupu? Pokud vím, tak budou nabírat jenom prváky... boužel icon_sad.gif
    Jak to s tebou teda vypadá? Jistí to truhlář? icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #15, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #18
  17. 17
    Jirin

    jiri.napravnik<zavináč>gmailtečkacom

    Nene applety vubec. Ale jde vyuzit jako normalne server-side jazyk. Mezi servery nejznamejsi pro Javu plati Glassfish, ci Tomcat. Blbe je jen, ze celkem nemuzu najit nejakou opravdu kvalitni knihu na tohle, tak jsem vdecny za ono Technologie v Jave a Tvorba webů 2. Na obojím se učí Enterprise Java a tam je většinou jako výstup web. Samozřejmě můžes mít jak výstup na web, tak na desktop...

    Jinak v Jave je postaveny cely czechcomputer.cz apod.


    Co se tyce Inteligentnich systemu, tak ty maji celkem dobre romo, resp. zni to dobre, ale nakonec to neni jak se zda. Mam tam tri zname. A ani jednomu se nenaplnilo ocekavani jaka myslel (nevim jak ted, rikali to uz drive), a jedn z nich byl nakonec rad, ze mu uznali prestup na SW ing. A to, ze je nejtezsi z tech vsech oboru je asi bez debat. Staci si vzit jen, ze maji navic matematiku spojiteho sveta a matematiky na FELu jsou drsne:)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #18
    • Na komentář odpověděl(a) less v komentáři #19
  18. 18
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >less: S FI na ČVUT jsou hodně zmatky no. Něco málo najdeš na webu: http://fi.cvut.cz/ (ale to asi znáš) Já přestupovat nemám v plánu, asi by to byl docela chaos a ty předměty tady se mi docela líbí. Ale je dost pravděpodobný, že jestli se dohrabu k magisterskýmu studiu, tak ho tam budu dělat.

    Zatim jsem si tam dal weby a na druhý místo inženýrství, ale mam zas chuť to prohodit. icon_smile.gif Kdy se to bude uzavírat?

    >Jirin: Knihu na webovou Javu? No na Amazonu je toho hodně, když si necháš vyhledat něco jako "Java Web Applications", ale v češtině to asi nebude žádná sláva no. A zase si říkám, stačí si najít jak na webový speciality typu cookies, sessions, _GET, _POST a ostatní už je prostě Java ne? Každopádně jsi mi otevřel oči, nějak jsem vůbec nepočítal s tim, že se dá Java použít i na web serveru. A líbí se mi to. icon_cool.gif

    Matematika spojitého světa zní hustě no. icon_smile.gif Ale na obranu SW ing., to zní taky pěkně.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #16, který napsal(a) less
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #17, který napsal(a) Jirin
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #20
    • Na komentář odpověděl(a) Jirin v komentáři #21
  19. 19
    less


    Jenom bych to uvedl na pravou míru, z toho cos psal to vyzní opačně. Čili: předmět Matematika spojitého světa je v oboru Inteligentní systémy (a není v softwarovym inženýrství). Takže stále to vypadá, že Int. systémy jsou z těch čtyř možností nejtěžší icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #17, který napsal(a) Jirin
    • Na komentář odpověděl(a) Jirin v komentáři #21
  20. 20
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz


    Líbí se ti to? Nebyl jsi to ty, kdo nadával na zdrojový kód na webu Czc?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #18, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Jirin v komentáři #21
  21. 21
    Jirin

    jiri.napravnik<zavináč>gmailtečkacom

    No ENG knih je o Java EE dost, ale opravdu kvalitnich jich asi moc nebude a kupovat vsechny, abych zjistil ktera je dobra, to by vyslo draho:-) Jinak to k samotne Jave ma celkem daleko, pouzivaji se tam treba konfigurace pres XML, anotace apod. Proste s 99% v PJV a Algoritmizaci neprijdes do styku vubec:-) Nemluve o tom, ze pak tam jsou i frameworky, nebo ORM nastroje (prace s databazi jednodussi) jako Hibernate apod.
    Ano, vsak pisu, ze Inteligentni systemy jsou nejtezsi:-)
    No jeslti myslis, zdorjovy kod jako HTML co je vystupem, tak s tim nema Java nic spolecneho, to jsou prasata ty programatory/koderi:-) Tj holt vsude, vsude muzes psat hezky i jako prase:-)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #18, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #19, který napsal(a) less
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #20, který napsal(a) Scotty
  22. 22
    deep

    deepblue<zavináč>posttečkask

    jojo tak nejako som to chcel povedat. Bol som prekvapeny ked som videl ake pocitace pouzivaju energetici na riadenie elektrarni napriklad. Uplne ina technika nez pccka. Technologicke pocitace, specialne mikroprocesory. S tym sa da spravit diera do sveta.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Antonín Daněk
  23. 23
    horv

    thsoftware<zavináč>gmailtečkacom

    Webařů bylo vždycky dost a vždycky bude, ale většina nejsou profesionálové pokud budeš profík tak se chytneš vždycky navíc vize microsoftu je, že chtějí webové aplikace co nejvíce přiblížit softwaru. Stačí se naučit C# a mužes programovat weby,silverlight,aplikace a taky mobilní aplikace. Otázka je jen, že dneska i webové aplikace začínají UML modelováním a jde o OOP. nevím jestli vás to budou učit na oboru web a multimedia ....,ale na webu je hodně technologií takže si myslím,že ať se rozhodneš jakkoliv tak se chytíš spíš je otázka co tě baví ....

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #24
  24. 24
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    OOP nás samozřejmě učí a učit budou.
    Jinak webový aplikace jsou software už teď. icon_smile.gif Pokud jde o nějaký vize, spíš bych se asi díval na Google, kterej je v tom o dost dál a má už teď zajímavý webový aplikace, skoro nahrazující svůj systémový (win,...) ekvivalent.

    Každopádně dík za názor, zatim tam ten web na 1. místě nechávám.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #23, který napsal(a) horv
  25. 25
    Jan Remeš

    zdravím, mě trochu pomohlo si projít okruhy k bakalářské zkoušce,člověk aspoň vidí co se po něm jednoho dne bude chtít : ) zde jsou pro WM http://www.fel.cvut.cz/educ...sWM.html a zde pro SI http://www.fel.cvut.cz/educ...sSI.html tak třeba to k něčemu bude.. zdar