Chtěl jsem místo AdSense (PPC systém) zkusit affiliate (a ne jenom tady na blogu), ale ani ten není bez chyby.

Jak asi víte, tady na blogu provozuji poměrně dlouho AdSense. Nedávno mi od Google přišla první platba a ačkoliv je příjemné dostat jen tak navíc 2000 Kč, výdělek této sumy trval snad 2 roky a ve výsledku tedy nezaplatí ani náklady na hosting a doménu (i když jsem pravda teď na docela předraženém, což se změní). Rozhodl jsem se tedy pro něco jiného.

Hlavní problém AdSense je, že je hodně profláknutý a člověk ho už tak nějak automaticky v hlavě blokuje, i když často přináší zajímavý odkazy. (Na druhou stranu když jsem prezentoval poster na téma Google services, tak jsem dostal dotaz typu: Z čeho ten Google žije? Když teď dám něco vyhledat, tak tam žádný reklamy nevidim.) Čili u AdSense jsou jistý peníze, když na něj někdo kliká, ale moc se na něj nekliká.

Zkusil jsem tedy affiliate u provizni-system.cz. Pro vás, kdo nevíte o co u takového affiliate jde, tak nejčastěji je to o tom, že někomu přivedete na web zákazníka, a když si tam něco koupí, tak dostanete % z ceny. Jsou i jiné a speciální druhy, ale to tady teď nechci řešit. Chci řešit hlavní problém affiliate a sice, že i když odvedete vše co je ve vašich silách správně (dovedete potencionálního zákazníka na cílový web), nemusíte nic dostat.

Ano, není to pouze o tom, zvolit vhodný program pro váš web, aby nějak souvisel s obsahem apod., ale také někoho, kdo umí z návštěvníka vytvořit zákazníka. S tím vy už většinou nic moc nezmůžete, pokud tedy čtenáře dostatečně nemotivujete už svým obsahem. Takže na originální, nové bloky se u affiliate systémů kliká poměrně hodně, ale často z toho nic není.

Tím ale nechci hanit affiliate, ve skutečnosti se mu asi podívám blíže na zoubek. Jenom to chce prostě najít dobrého obchodníka (v tomto případě tedy s dobře postaveným webem, cenami, informacemi,...).

A teď motivace tohoto článku. U výše zmíněného prodejce jsem se zaregistroval do affiliate programu. Jelikož má e-shopů více a v nabídce bannerů není nějaký, který by např. zobrazoval pouze zboží jednoho z nich, vzal jsem si z jejich databáze odkazy na X produktů, nasypal je k sobě a SQL dotazem je náhodně vybíral. Po několika dnech provozu tyto bannery čítají už přes 500 prokliků (což by u AdSense bylo hodně pěkné), nicméně ani jednu (byť nezaplacenou) objednávku.

Nemám s tím zatím moc zkušenosti, tak nevím, jestli je toto normální či ne (ale jsem spíše pro druhou variantu). Kdyby vám do kamenného obchodu přišlo 500 lidí a vy byste ani jednomu nic neprodali, asi byste se nemohli prohlásit za dobrého obchodníka. Velký vliv na to ale určitě má také typ zboží. Sám bych asi elektroniku nekoupil jinde než u CZC, Alzy nebo mého lokálního prodejce s kamennou prodejnou.

4 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    MzK

    Na affil musíš mít IMHO úzce zaměřené stránky.. Pak hodně může vynášet např. affial na dovolené.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jo, však já nemam v úmyslu se živit blogem, jenom to tady testuju. Kdyby na to lidi neklikali, tak se ničemu nedivim. Jenom mě překvapilo přes 500 prokliků / 0.

    Jinak zrovna dovolený jsou docela tězce vytížený lidma, který se v tom točí už hodně dlouho a dostat se tak na nějaký použitelný místo ve vyhledávači je skoro nadlidskej úkol. Jinak řečeno, každá prdel má udělanou minisite. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
  3. 3
    Evča

    e.v.u.l.a<zavináč>centrumtečkacz

    Použitelné místo ve vyhledávači na "théma" dovolená?

    Jde to, RS2 vynesla mé fotky celkem vysoko i u strejdy Gůglů:

    heslo "Orebič": šesté místo

    heslo "pláž Divna": páté místo

    heslo "Makedonia Nea Vrasna": druhé místo

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Hmmm, motivující. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Evča