Včera jsem upgradoval své Ubuntu na novou verzi. Co tato kurážná opička přináší?

Není tomu moc dlouho, co jsem upgradoval své Ubuntu 6.10 Edgy Eft na 7.04 Feisty Fawn.

Tenkrát se mi upgrade zaseknul během instalace, což zapříčinilo úplné zničení OS. Nedostal jsem se ani do konzole. Proto jsem se tentokrát trochu upgradu systému bál. Naštěstí však všechno proběhlo v pořádku.

Jak si stojí Ubuntu ?

Ubuntu je na scéně již 3 roky a za tu dobu si vybudovalo pověst snadno nakonfigurovatelného, výkonného operačního systému, použitelného i pro obyčejné lidi.

Ve čtvrtek 18. října byla vydána nová verze. Vypuštěna byla pod křídly společnosti Canonical, což je společnost se sídlem v Londýně, která sponzoruje Ubuntu.

Co přináší nové Ubuntu Gutsy Gibbon ?

Moc jsem novinky nestudoval, tak doufám, že mi neunikla nějaká zásadní věc. Případně se prosím podělte v komentářích.

  • Defaultně instalované Compiz Fusion (3D efekty) má nyní nejspíš daleko více možností. Nemohu posoudit se svojí ATI. Nicméně pokud to vypadá jako Beryl, tak vývojáři odvedli velký kus práce.

  • Mnohem lepší podpora tzv. drag-and-drop. Tzn. přetahování objektů z jednoho místa na druhé. Např. z archivů do systému souborů atd.

  • Nastavování monitoru (eventuálně více monitorů) se nyní obejde bez manuální konfigurace xorg.conf.
Obrazovka-Nastaveni_obrazovek_a_grafickych_karet.png
  • Možnost přepínání mezi uživateli bez odhlašování.

  • Defaultně nainstalovaná virtuální PDF tiskárna.

  • Nové Gnome 2.20

Upgrade

O tom, že má vyjít nová verze Ubuntu jsem sice věděl, ale s upgradem jsem nijak nechvátal. Už jen proto, že poslední dobou převážně operuji na Windows Vista, abych měl na co nadávat. icon_smile.gif

Ve správci aktualizací v Gnome jsem tedy kliknul na magické tlačítko: Přejít na vyšší verzi.

spusteni-aktualizace.png

Stahování 750MB dat mě nijak nepotěšilo.

Obrazovka-Prechod_na_vyssi_verzi_distribuce-1.png

Po stažení balíčků ale nastal problém. Jedno ze zrcadel už bylo přetížené a já neměl odkud soubory dostahovat. Nepomohlo ani přepnutí z českých serverů na tzv. main.

Druhý den už to ale bylo v pořádku a přechod na novější verzi tak mohl pokračovat.

Obrazovka-Prechod_na_vyssi_verzi_distribuce.png

Po dokončení mě čekal restart, kterého jsem se trochu bál, ale fakt že aktualizace proběhla úspěšně mě uklidňoval.

Heuréka, funguje to !

Problémy

Nějaké ty chybky samozřejmě byly. Tak v 1. řadě byl neustále nadměrně vytěžován procesor. Něco mi říkalo, že to bude mít co do činění s mojí ATI kartou.

Ukázalo se, že to tak skutečně je. Vytížení CPU způsobovalo grafické prostředí xgl, které je v novém Ubuntu defaultně instalováno kvůli efektům. Bohužel, ATI se s xgl moc nekamarádí, a tak musel grafické kartě pomáhat procesor.

Řešení:
sudo apt-get remove xserver-xgl

Dále byla klávesnice přepnuta do anglického režimu. Zde jsem se dozvěděl novou věc, a to že rozložení v Ubuntu se přepíná pomocí klávesové zkratky l-alt + r-alt. Samozřejmě je nutné mít zvoleno více rozložení v systém -> volby -> klávesnice, jinak by nebylo mezi čím přepínat.

Další problém byl pouze kosmetický - pozadí, ikony a vzhled oken se přepnul do výchozího režimu. Mnou přidané textury ale zůstaly na místě, takže to byla pouze otázka přepnutí zpět.

Jak je vidět, můj upgrade na Gutsy Gibbon byl bezbolestný. Soucítím s vámi, kdož máte problémy. icon_twisted.gif

9 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Dodatek: Gaim se upgradoval na nějaký Pidgin, kterej měl navíc defaultně vypnutý zaznamenávání historie. icon_mad.gif

  2. 2
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    ja mam doma sice debian ale v robote makam na kubuntu. po upgrade mi akosi spomalilo Xka ... zacalo mi otvarat vyse 140 crash handlerov !! kvoli zvukovke, beryl a ani compiz som nerozbehal .. takze jenom upgrade jinak bezim po starem ...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Tak to vypadá, že si tvůj hardware tak nerozumí s xgl, jestli jsem to správně pochopil.

    Jinak po prvním startu Gutsyho jsem dostal tip, jak xgl zakázat. Bohužel jsem to odmítavě odkliknul, protože jsem ještě nevěděl o tom zatížení procesoru. Takže pokud by se někdo chtěl xgl zbavit, ale neodinstalovávat ho, neodklikávejte Ubunťácké tipy. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) eMDi
  4. 4
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    Tak to, že GAIM=>Pidgin není žádnou novinkou. Je to víceméně ten samý program, který musel změnit jméno kvůli nějakám podobnostem s jinou značkou (téma okolo toho visí někde na netu).
    A k těm co mají problémy. Viz já. Grafika nového Ubuntu se mi líbí, ale... ALE Ubuntu teď, zdá se mi, vyžaduje rootovské heslo daleko víc než ve Feisty Fawn... Pak v novějším z kernelů (po instalaci máte k dispozici dva kernely Gutsy Gibbona) mi nejde internet přes wlan, který fungoval jak ve Feisty tak funguje ve starším kernelu za stejného nastavení sítě (=SPRÁVNÉHO nastavení sítě). Ale i ve starším kernelu jsou potíže - internet je nesnesitelně pomalý. Naštěstí jsem zjistil, ja docílit plné rychlosti - spustit firestarter! Sice nechápu, jaká je zde funkční paralela, ale funguje to!
    Jinak s novým GNOME sem spokojený, compiz funguje velmi dobře (jenom by to ještě chtělo utilitku na přesnější konfiguraci - nenašel jsem ji a chyběla mi možnost "pitvání se" v něm) a jedinou vadou na kráse byla v mém případě nutnost zapnout u písma LCD vyhlazování písma a změna ze Sansu na Dejavu Serif, jinak byl text otřešně hranatý a v menších velikostech fontu stěží čitelný (ohledně změn fontu je nová záložka v položce "Motivy")...
    Ale s úsměvem se musím zeptat - Tondo, proč z nás dvou (ty jsi na Ubuntu dýl) musím být vždycky já ten, kdo má větší problémy? icon_lol.gif (které se většinou týkají právě w-lan)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  5. 5
    MzK

    Podle mě je mnohem lepší instalovat znova, než aktualizovat. Aktualizaci jsem zkoušel a systém pak byl ve špatném stavu. Naproti tomu novou instalací mi přestalo kubuntu bugovat při probouzení :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    :)) No možná to je tím, že já WiFi nepoužívám. Teda máme doma WiFi router, ale to jenom kvůli notebooku, já používám kabel.

    To s tim Gaimem jsem nevěděl, takže díky za informace.

    Že by Gutsy vyžadoval častěji roota se mi nezdá. Nicméně každou konfiguraci nebo instalaci musí dělat root, takže když se člověk snaží něco rozchodit, tak se není čemu divit.

    Nastavení Compiz zkus tady: Aplikace -> Systémové nástroje -> Editor nastavení (pravděpodobně ho tam nebudeš mít, takže nejdřív klikni v gnome-panelu na nápis Aplikace pravým tlačítkem -> Upravit nabídky a přidej si ho tam). Dále apps -> compiz -> plugins. Není to úplně user-friendly nastavování, ale s trochou angličtiny by jsi měl bejt schopnej lecos upravit.

    S tim WiFi ti asi neporadim, protože v PC žádnej WiFi adaptér nemam.
    Jedna možnost je, že nepoužíváš zrovna ideální ovladače pro tvojí síťovou kartu (možná zkus ovladače iwlwifi). Nebo zkus program iwconfig a hoď mi na ICQ, co ti to vrátilo, třeba budem chytřejší.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) kivan
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Mě už naštěstí funguje všechno jak má i po upgradu.
    Nejsem zrovna nadšenej, když musim re-instalovat systém. U Windows to neni až takovej problém, ale tady už mám lecos nakonfigurovaný k obrazu svému a dělat to znova je docela zabiják času. Zvlášť když už si třeba nepamatuju, jak jsem to udělal a musim to hledat na internetu.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) MzK
    • Na komentář odpověděl(a) eMDi v komentáři #8
  8. 8
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    muzu ti dat tip ... pokud mas home adresar na jine partici, pak si jenom sepis programy, ktere jsi mel ... po nove instalaci a primountovani puvodniho home adresare pak jen ten skript spusti ... ten sh skript ... a co ma byt v tom sh skriptu? treba tohle : http://www.emdi.sk/instaluj.txt ... jenom koncovka musi byt sh :) do tech programu si jednoduse sepis co mas nejradsi a pouzivas to :) a muzes si to treba rozdelit : instal_vzhled.sh , instal_web.sh a pod. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  9. 9
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    JJ, to je dobrej tip. Asi si něco takovýho při příští konfiguraci vytvořim.
    Ale né že bych po ní toužil, jen ať systém běhá tak jak ho mam teď. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) eMDi