Co je to vlastně podcast? Jak podcasty odebírat a kde je najít? To naleznete v tomto článku.

Co je to podcast?

Na Lupě sice píšou nějaký tlachy o iPodech a zařízeních, které připojíte před svůj hi-tech mp3 přehrávač a stáhnete si (snad i placené) podcasty, ale koho to zajímá?

Pod tímto magickým slovem si můžete vykreslit něco jako blog, ale ve zvukové (audio) verzi. Přitom vy, kdo si pod blogem ještě pořád představujete osobní, informačně nulový zápisníček, změňte názor. icon_smile.gif U podcastů ještě více platí, že se jedná o různě zaměřená média a vy si tak můžete najít nějaký kanál, kde se mluví o tom, co vás zajímá. Říkám více, protože psát na internetu si dovolí kde kdo, ale mluvit už většinou ne.

Anglicky bezbolestně?

Sic existují i čeští podcasteři, já žádné neodebírám. Jestli znáte nějakého dobrého českého podcastera, který by mě mohl zajímat, určitě napište. Tyhle velké servery (uvedené na Wiki) pro mě totiž moc nemají smysl - to si raději pustím klasické zprávy nebo rádio.

(Teď jsem si vzpomněl, že občas vycházely podcasty na chcivatu.cz (např. zde), ale už je to asi mrtvý blog.)

Osobně tedy poslouchám pouze anglické podcasty, a to buď před spaním nebo občasně při cestě autobusem. Je to naprosto bezbolestný způsob zlepšování angličtiny a jenom vyplňuje čas, který byste jinak promrhali. Samozřejmě to není tak aktivní způsob, jaké popisuje Fandor, ale pořád může být (pro některé) efektivnější, než klasická školní výuka.

Screenshot-myPodder.png

Podcasty pro zlepšování angličtiny:

  • English as a Second Language Podcast - jednoduché, mírně pokročilí se většinou budou nudit, ale najdou se zde dobré / zajímavé epizody. Tyto podcasty jsou přímo dimenzovány pro výuku angličtiny. Obvykle se epizoda skládá ze třech částí - pomalé čtení / vysvětlení (opis jinými slovíčky) / rychlé čtení. Především ono opisování slov jinými slovy je dobré pro slovní zásobu i pokročilých.

  • BBC - 6 Minute English - další podcast vytvářený pro účely procvičování angličtiny. Uslyšíte tu výbornou výslovnost a mnohdy se zde řeší různé drobnosti, jako např. v poslední epizodě Asking for the time (nelinkuju, stejně soubory distribuují jen svým refererům). Právě tyto drobnosti vás odlišují od amatéra, když otevřete pusu.

  • Comedy4cast - je zábavní podcast server. Už jsem tu jednou jednu jejich epizodu zmiňoval a pořád mě tyto podcasty hodně baví. Občas se sice vyskytuje slabší kousek (myslím, že zrovna poslední je nic moc), ale moc často se to nestává. Zkuste a uvidíte.

Jak podcasty odebírat a kde je najít?

Někdy na ně narazíte náhodou, ale existuje i server, kde jsou koncentrovány. Já používám podcastready.com, který jsem objevil po koupi mp3 přehrávače. Na tomto serveru naleznete mnoho podcastů a můžete je třídit dle kategorií či oblíbenosti.

Podcasty se dají odebírat pomocí RSS čtečky, ale to by nebylo nic pro mě. Jak jsem už napsal, poslouchám je ve volných chvílích, takže u počítače by mi moc platný nebyly. Na otázku - Jak podcasty odebírat? - naštěstí existuje stejná odpověď jako na to, kde je najít: podcastready.com.

Pokud máte podcastready mp3 přehrávač (a jestli ne, neměl by být problém aplikaci na něj nahrát), prostě se registrujete na výše zmíněném serveru a přihlásíte se k odběru nějakých podcastů. Přímo z mp3 přehrávače pak po připojení k PC spustíte jednoduchou aplikaci (existuje verze pro Win, Linux i MAC), která už zkontroluje, zda neexistují nové podcasty. Pokud ano, kliknete si na tlačítko download (nebo nastavíte automatické stahování) a je to.

Mimochodem tady je nevýhoda bateriových mp3 přehrávačů, protože při stahování podcastů máte zapnutý přehrávač, který neúprosně sosá energii z baterie.

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    r1

    Dík za tip na 6 Minute English. Mám ve čtečce Listen to English (http://www.listen-to-english.com/). Některé články jsou i docela zajímavé.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Já zase zkusím to http://www.listen-to-english.com/ , stejně mám Podcast čtečku zatím poloprázdnou.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) r1