Poměrně nový produkt Microsoftu - Internet Explorer 7 se dostal již i do mého PC. Přináším vám mé postřehy.

Začnu novinkami, které jsou v IE 7 oproti předchozí verzi - IE 6.

Hlavní na první pohled citelná změna je přítomnost tzv. tabů. Tab by se dalo přeložit jako záložka a jedná se vlastně o to, že v jednom okně prohlížeče můžete mít víc webových stránek - s tím že tu kterou chcete právě prohlížet si zvolíte kliknutím na příslušnou záložku. Tab browsing jak se také tomuto způsobu prohlížení www(world wide webu) říká je velice přehledný a snad všechny konkurenční prohlížeče (na které by jste měli přejít :) ) tuto funkci již dávno měli. Namátkou můžu vybrat Operu, Mozillu nebo dokonce nástavbu na IE - Maxthon.

Anti-alias fontů je velice pěkná věc, ale někomu se nemusí líbit, záleží na vkusu a zvyku. Já jsem si také z počátku nebyl jistý jestli mi to vyhovuje :), ale nyní už toto shledávám jako přínos. Anti-alias je vyhlazování, těžko budu popisovat o co se jedná, musíte si IE 7 stáhnout a podívat se na nějaký text.

Dalším zlepšením, které je pro prozíravé a inteligentní lidi zbytečným, je integrovaná phishing ochrana. Phishing není žádný nový druh sexuálních hrátek, ale nelegální činnost, která spočívá na desinformaci klientů jiných společností,firem, ... Příkladem může být např. situace, kdy vám přijde na e-mail zpráva od vaší banky, že z nějakého velice moudrého důvodu potřebují, aby jste jim zpětně poslali váš pin a heslo. Jedná se samozřejmě o podvod, protože by jej po vás např. ona banka nikdy nežádala a už vůbec ne prostřednictvím internetu. Nemusí se však jednat pouze o falešné e-maily. Podvodníci si mohou koupit velice podobnou doménu té pravé, takže je pravděpodobné že se občas někdo přehmátne a dostane se na falešnou stránku, ta bude vypadat velice věrohodně ne-li úplně stejně jako ta pravá, ale po vyplnění přihlašovacího formuláře budou vaše vložené údaje odeslané podvodníkům. Myslím si však, že pokud si budete dávat trošku pozor, tak nikomu nenaletíte, navíc phishing není v ČR ještě tak rozšířen - i když poslední dobou vzrostl.

Pokud dáte prostřednictvím menu view možnost quick tabs(také ctr + q), zobrazí se vám náhledy všech právě otevřených stránek v určitém okně IE. Celkem zajímavé, já to však asi nevyužiji, čas ukáže.

IE má také konečně integrovanou RSS čtečku. Nevím jaký máte na toto názor vy, ale RSS je užitečná věc a já ji používám prakticky denně. Pokud by někdo nevěděl o co se jedná - zkrátka informátor o změnách stránek. Nemusíte tak kontrolovat své oblíbené stránky jestli někdo něco přidal, bude vám to zasláno do vaší RSS čtečky.

Další drobností je možnost nastavit velikost prohlížené stránky v procentech. Toto se nachází v pravo dole, já sice tuto funkci využívám jíž hodně dlouho stisknutím prostředního tlačítka myši a následně točením kolečka - je to však obsluhováno ovladači mé myši MX 1000 a zoom se nevztahuje na grafiku(narozdíl od tohoto zoomování v IE)

Také je zde jakýsi protected mode, který jsem neměl možnost vyzkoušet a ani po tom netoužím, protože funguje jen na Windows Vista - má zabránit tichým nevyžádaným instalacím software.

Pokud budete prohlížet stránky se zabezpečením SSL(Secure Sockets Layer) nebo TLS(Transport Layer Security), objeví se vám nahoře za adresou ikonka, která bude zabezpečení signalizovat, pokud na ni kliknete, vypíše se vám certifikát.

A nyní novinky, které budou zajímat především webmastery.

-Podle toho co jsem se dočetl by mělo být v IE 7 plně podporováno CSS2 a mělo by být opraveno pozicování. Jestli je to pravda tak se klaním, zatím jsem to sám neověřil.

-Jediná dobrá věc(na kterou jsem narazil) kterou má IE 7 a zároveň nemá opera 8.53 (avšak jsem si jistý, že nová opera 9 beta již má toto opravené) - je průhlednost PNG obrázků. PNG (portable network graphics) obrázky které poslední dobou nahrazují kvůli problémům s licencí formát GIF, mohou být průhledné (narozdíl od např. JPG). To je pro web samozřejmě velice užitečná a používaná věc, ale v opeře se mi průhledné pozadí obrázků zobrazovali, jako by byli černé - v IE 7 je průhlednost PNG obrázků podporována.

-Dále IE7 zvládá XMLHTTP, což umožňuje jazyku XML(extensible markup language) i při vypnutém activeX v tichosti pracovat s daty. Podporuje také HTML 4.0.1 a to včetně např. tagu ABBR, který je využíván čtecími programy pro nevidomé. Program podle této značky pozná jestli má slovo/zkratku přečíst ,,normálně" nebo ho hláskovat.

Shrnutí a názory.

Na této nové verzi internet exploreru je krásně vidět, jak je tento prohlížeč oproti např. Opeře (kterou já 100% preferuji a doporučuji) nebo Mozille(Firefox) pozadu. Microsoft vlastně nepřišel s ničím novým, jen trošku doběhnul ten obrovský náskok jaký před ním jiné prohlížeče mají. Jak už jsem řekl, jsem zapřísáhlý uživatel Opery a jiné prohlížeče mám pouze kvůli testování optimalizace stránek. Proto také jediné co žádám od ostatních prohlížečů je, aby zobrazovali CSS popř. HTML správně jak mají, abych neměl zbytečnou práci s optimalizací - pokud Microsoft skutečně napravil chyby v pozicování, které byly v IE 6, pak jsem s IE 7 dost spokojený, už jen aby ho začalo používat co nejvíce lidí(samozřejmě pouze případě že nutně chcete používat IE).

IE7.jpg

Ještě bych si dovolil ukázat tento obrázek k nastavení phishing filtru. Nastavení tohoto je po vás požadováno hned po prvním startu IE7. Jen mi připadalo trošku vtipné, že první věc kterou po vás chce tento produkt se týká odesílání nějakých dat od uživatele Microsoftu, jako by nestačilo kolik si bere strejda Bill informací prostřednictvím Windows.

Jelikož chci aby článek vyzněl spíše kriticky :), tak bude i poslední věta kritická. Adress line - zkrátka políčko kam píšete adresy webových stránek - je umístěno napevno nahoře a mě se tedy nepodařilo s ním hnout. Na to nejsem zvyklý, nevyhovuje mi to a jestli s ním skutečně nejde hýbat ... špatný.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: