V druhém díle se budeme věnovat zbylým souborům této mySQL návštěvní knihy. V závěru najdete odkaz na archiv, který v případě potřeby pouze rozbalíte někam na server a spustíte instalaci.

Začneme již zmíněným souborem nastaveni.php.

nastaveni.php

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

Tento soubor slouží pouze k zadání informací, potřebných pro běh knihy. Myslím že vše potřebné je uvedeno v komentářích, a proto hned pokračujeme na další soubor a tím je zrusit.php.

zrusit.php

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

Tento soubor, jak název napovídá, slouží k odhlášení z informačního mail seznamu. Hlavičky zasílám spíše pro pořádek a také aby se správně zobrazovala diakritika. Dále tu máme inkludovaný soubor nastaveni.php a připojení k databázi. Podmínka zda je deklarována proměnná email je spíše symbolická, neboť pokud uživatel klikne v mailu na odhlašovací odkaz (Proto je nutné správně zadat cestu k souborům knihy v proměnné URL - soubor nastaveni.php), bude vždy splněna. Na druhou stranu nám to zajišťuje, že nikdo nebude odhlašovat manuálně ostatní bez jejich vědomí editací URL. Nyní přejdeme k administrační části, nejdříve se budeme zabývat souborem identifikace.php.

identifikace.php

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

Zde dáme vědět serveru že budeme používat relace - nebo-li session pomocí fce. session_start, inkludujeme samozřejmě soubor nastavení a jako první ověříme zda již není session registrována - pokud ano - odešleme prohlížeči hlavičku, která nás přesměruje na administraci. Pokud ne, dojde k vypsání jednoduchého formuláře a poté po odeslání pomocí podmínky if ověříme, zda bylo zadáno správné heslo (to zadané v nastaveni.php). Pokud ano, funkce zaregistruje session s názvem admin a přesměruje na administraci. Nyní si tedy rozebereme samotnou administraci, konkrétně tedy admin_gbook.php.

admin_gbook.php

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

A co tedy obsluhuje tento soubor? Vypisuje všechny příspěvky z návštěvní knihy v přehledné tabulce i s ostatními údaji a umožňuje je mazat a editovat. Opět se mi nechce dopodrobna popisovat všechny principy, protože ten co chápe PHP si vše lehce přečte z kódu a pro výuku toto asi není nejvhodnější. Hned na počátku je testována přítomnost relace admin a pokud není registrována, přesměruje na identifikaci. Proto je zde také odkaz odhlásit, aby jste po odchodu od PC svoji session zničili. Defaultně je však většinou na serverech nastaveno, aby se session ničili se zavřením prohlížeče, takže to ani není potřeba - spíše pro jistotou.

A dostáváme se k poslednímu php souboru a tím je install.php. Poněkud nestandardně jsme se k němu dostali až naposled ale to vůbec nevadí.

install.php

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

Tento soubor se po spuštění pouze připojí k databázi a vytvoří potřebné tabulky. Předpokládám že většina z vás bude knihu používat na free webhostingu, kde nemáte práva vytvářet nové databáze, ale pouze je vám jedna přidělena. Proto v instalaci databázi nevytváříme, ale už se k ní připojujeme (název jako obvykle zadaný v nastaveni.php). V případě že si můžete / musíte vytvořit databázi sami a nevíte jak na to, určitě vám poradí například tato stránka. [odkaz].

Ale pojďme už k poslednímu souboru a to je soubor kaskádových stylů (CSS) styly.css.

styly.css

*Zdrojové kóody byly odstraněny, prosím stáhněte si archiv se zdrojovými kódy a řiďte se podle nich.

Zde je opět vše vysvětleno v komentářích. Pro ty co vůbec netuší o co se jedná, jde o soubor, kde jsou definovány styly - tedy barva a další faktory ovlivňující vzhled. Barvy jsou definovány v HTML hexa RGB tvaru - #RRGGBB nebo anglickými konstantami red,blue,... .

Instalace:

Stáhněte si tento archiv. [odkaz]
K formátu *.rar se myslím v dnešní době nemusím vyjadřovat, kdyžtak si nechejte vyhledat výraz ,,rar" např na google.com nebo slunecnice.cz .

  • 1. Sežeňte si webhosting s podporou PHP a mySQL.
  • 2. Rozbalte archiv guestbook.rar a nastavte vše v souboru nastaveni.php, tak jak má být. Tedy přihlašovací údaje, počet příspěvků na stránku a cestu k souborům knihy. Knihu doporučuji nechat ve složce guestbook, aby se vám její soubory nepletli s Vašimi stránkami. Pokud tuto složku umístíte do rootu vašeho webového prostoru což je nejčastější případ, zadáte do proměnné URL hodnotu "http://vashosting.xx/guestbook". (za vashosting.xx samozřejmě dosadíte adresu vašeho webu)
  • 3. Po uploadu složky na server spustě install.php a pokud jste vše nastavili správně, měla by být Vaše kniha připravena k použití. V opačném případě nám problém sdělte zde, do komentářů.

Pozn. v archivu přikládám šedý a modrý styl, pokud chcete jeden z nich použít, přepište jím stávající soubor styly.css.

Knihu si můžete vyzkoušet zde: [odkaz], ale věčně tam nebude.

1 komentář

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Cartman

    Pod odkazem je již link na upravenou verzi knihy, kde se dá na příspěvky odpovídat, brzy postu třetí díl s tímto vylepšením. :p