Tohle je otázka, kterou jsem si v poslední době pokládal. Snad jsem nalezl správnou odpověď. Teď se ještě na příslušné školy dostat.

Tento článek by se dal považovat za pokračování mého článku - Kam na střední školu - odborná škola nebo gymnasium ?. Možností je v případě vysoké školy ale daleko více, a proto už to nemůžu rozebírat tak obecně jako v případě školy střední.

Kde získat informace? Podle čeho vybírat?

Mnohé se dozvíte z Učitelských novin, které jsem já tedy nekupoval. icon_smile.gif Informace jsem získával primárně z webových stránek škol. Prázdná místa jsem pak doplňoval z databáze SCIA, informacemi od kamarádů, ze dní otevřených dveří a blogů.

Navigace na webech vysokých škol občas působí jako jakýsi IQ test. Totiž nalézt toužené informace dá mnohdy zabrat. Po chvíli ale přijdete na to, kam obvykle ty a ty informace školy zařazují a už to jde rychle. Buďte trpěliví. icon_wink.gif

Samotný výběr už je samozřejmě pro každého jiný - můj systém byl následující. Prošel jsem weby mnoha technických škol, kde jsem si nejdříve orientačně vybral některé obory dle jejich názvu. Na tento zúžený výběr jsem se pak podíval více z blízka. Přitom mě ani tak nezajímal samotný popis oboru, vytvořený vysokou školou, ale rozvrh - tedy předměty, které se v daném předmětu musí studovat + povinně volitelné předměty.

Dalším důležitým parametrem je samozřejmě šance na přijetí. Informace o úspěšnosti účastníků přijímacího řízení z minulého roku se dozvíte např. v již zmíněné databázi SCIO. Určitě si podejte přihlášku na svůj vysněný obor, i když je těžké se tam dostat. Nezapomeňte, že mnoho škol vás přijme bez přijímacích zkoušek, na základě vašeho prospěchu na střední škole nebo testu SCIO. Je tedy vhodné zvolit si také nějakou záložní školu, v případě neúspěchu na té první.

Nejlepší škola pro programování? Nejlepší škola pro mě?

Můj závěr jest takový: ČVUT - FEL - obor Softwarové technologie a management - blok Softwarové inženýrství. Vyučované předměty si můžete prohlédnout pod tímto odkazem. Zde je výpis z povinných oborových předmětů:

img816.jpg
  • Programování v jazyku C/C++
  • Technologie XML
  • Úvod do softwarového inženýrství
  • Vytěžování dat
  • Realizace programových systémů
  • Řízení SW projektů
  • Ekonomika podnikání
  • Softwarový projekt II

No není to skvělé? Pro mě tedy ano. Pokud se poohlédnete do jiných kategorií, naleznete také předměty týkající se databází a samotných operačních systémů. Že bych mohl konečně studovat to, co mě baví přímo ve škole?

Pokud by vás zajímalo něco víc. Přečtěte si blog studenta tohoto oboru.

Další školy.

Dále jsem si podal přihlášku na tyto školy:

  • MU FI: Informatika: Počítačové systémy a zpracování dat.
  • VUT FIT: Informační technologie
  • ZČU FEL: Elektrotechnika a informatika - Elektronika a telekomunikace
  • JČU PF: Informační technologie ve vzdělávání (neučitelský obor)

Něco přece vyjít musí ne? icon_smile.gif

Poněkud odlišný názor na ČVUT si můžete přečíst v Stoyanovo článku o maturitě. Další zajímavý článek z jeho blogu na toto téma jest: FIT VUT vs FI MU

Podání přihlášky.

Všechny přihlášky jsem, kromě pedagogické fakulty JČU, podával elektronicky. Pedák (moje záloha) elektronické přihlášky neprovozuje.

Pokud bych měl hodnotit systém podávání elektronických přihlášek, pak by se na prvních místech ukázalo CVUT, MI a VUT. Tyto školy mají dobře zpracované systémy, které fungují a není problém zpětně dohledat zadané informace + sledovat stav přihlášky, eventuelně přijetí. Doslova špatný systém má ZČU, která využívá jakýsi univerzální program (viděl jsem ho i na JČU) a zdá se, že není moc dobře nastavený. Mnohdy na mne vyskočila chybová stránka Apache a nedá se zpětně přihlásit k podané přihlášce (resp. jim to nefunguje).

Platba

Pokud jste 100 let za opicemi nebo prostě jen neradi používáte na mouchu raketomet jako já, a tudíž ještě nemáte založený bankovní účet - dejte si pozor pokud budete platit přihlášky složenkami. Já jsem je rozhodně nepoužíval poprvé. Hosting ale i další faktury (např. za internet či obědy) jsem už přes složenku platil mnohokrát. Vždy jsem to bral tak, že prostě vezmu složenku A a je to. Asi jsem měl vždy při výběru složenky na poště štěstí, protože jsem pokaždé vzal tu správnou. Teď, když jsem jich vyplňoval 6 najednou, jsem už to štěstí ale neměl. icon_twisted.gif Vzal jsem si téměř stejně vypadající Poštovní dobírkovou poukázku A - takže pozor na to. Správná je Poštovní poukázka A.

zaplacene-slozenky-vysoke-skoly-c.jpg

Nejlepší investice, je investice do vzdělání, že? icon_lol.gif

26 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    MzK

    1) stoyan po té co nastoupil na školu téměř přestal psát, což je škoda :( snad něco podbného neplánuješ ty?

    2) asi bych příště vyplnil hůlkovým písmem, protože škrábeš podobně jak já :D

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    kedy

    Co řešit, stejně všichni skončíte na FITku, jako já :-D

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >MzK: To je pravda, je to škoda. Myslim že se mi to nestane, ale nemůžu vědět co bude. Čas na to teoreticky budu mít -> zkoušení jen o zkouškovým. Otázka je, jestli ho nebudu chtít využít nějak jinak. Ale to je stejně hudba budoucnosti, ještě nemam ani maturitu. icon_lol.gif

    S mým písmem je to špatný, to je pravda. Ve škole nikdo ani nemyslí na to, že by si ode mě půjčil poznámky, protože je přečtu prostě jenom já. Popravdě jsem ale ještě snad neviděl ITáka, kterej by měl hezký písmo. icon_smile.gif

    >kedy: Říkáš, že FIT mám jistý jo? icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) kedy
  4. 4
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    Já tedy osobně chci vyzkoušet ZČÚ FAV obor Informatika - Softwarové inženýrství... Ale jak toto dopadne, ví bůh :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  5. 5
    codeas

    codeasi<zavináč>gmailtečkacom

    Tak držim palce, na STMku (fel čvut) jsem už druhým rokem. Sice na oboru Web a multimedia, ale pár předmětu je společných. Programování v jazyku C/C++ je asi nejtěžší programovací předmět, dost lidi ho vzdalo, Technologie XML je zajimává dost lidi mělo problém se semetrálkou, Úvod do softwarového inženýrství je parádní v tom že se děla vše v týmech(tím tě nechci odrazovat, spíš reportovat ;)
    Příští semestr budu chodit Vytěžování dat, viděl jsem slide a vypdají super.

    Nejtěží předmět bych zatim myslel Algebru, Počítačové sítě a Datove struktury+algoritmy

    Mě bavilo dost předmětu, ale to vás asi nezajímá icon_mrgreen.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >kivan: Ty jo, tak tohle mi úplně uniklo. Možná bych si tam poslal přihlášku spíš, než tam, co jsem na ZČU zvolil já. Ale už to nebudu řešit, pro mě je stejně hlavní ČVUT a zbytek jsou víceméně školy - „co když se nedostanu na ČVUT a tady budu mít u přijímaček štěstí". Přecejen - i kdyby byl ten obor v Plzni kvalitnější než jeho jmenovec na ČVUT - je to vážně takovej rozdíl, aby stálo za to studovat v Plzni? Já se tý Plzně jako města dost bojím, na Prahu se těšim.

    >codeas: Já jsem právě sám zvědavej, jak pro mě bude ta škola těžká. Zvlášť v některých předmětech. Protože třeba základy XML včetně věcí okolo jako je XPath či DTD už mám. Zájímá mě, jestli to bude něco jako: hlavní je pochopit princip a další rozšiřování už bude hračka nebo naopak: ten základ je jednoduchej a teď to teprve začne bejt krutý. Asi jak kde. Třeba v C++ očekávám spíš tu druhou variantu.

    Ale zajímá, je dobrý vědět do čeho člověk jde. Ostatně už si druhej člověk od kterýho slyšim, že se mu většina předmětů líbí. Proto tam chci, předpokládám že u mě to bude to samí a já už nechci studovat jen kvůli papíru, jak o tom mimochodem mluví někteří moji spolužáci. Popravdě spíš počítám s tím, že začnu podnikat a ten papír vůbec nedostanu. icon_smile.gif To je ale jenom sen.

    Jinak mě pobavilo v článku jinýho studenta STM (odkazuju na něj v tomhle článku), jak byl u nějaký zkoušky velkej odpad, tak všichni začali gůglit a už to bylo lepší. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) kivan
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) codeas
    • Na komentář odpověděl(a) codeas v komentáři #8
  7. 7
    Evča

    Ty brďo, to je složenek, objasni nám tu machinaci: Daněk Antonín alias Antonín Daněk? icon_biggrin.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  8. 8
    codeas

    codeasi<zavináč>gmailtečkacom

    Pokud se dostaneš na STM tak budeš patřit mezi elitu, protože moc lidi ten program mít nebude -> S náma (historicky první ročník) chtěji otevřít "rozšířeného magistra", a chtěj s náma spojit stavajici Bc. výpočtetku druhého oboru (EaI) a vznik tzv. informatického bakaláře, takže bych tipoval že možná budeš poslední koho by nabrali :)

    U všech předmětu se jeden od uplného začátku, k střední-vysoké pokročilosti, kdo předmět vidi poprvé se ztrací, kdo to umí zas remcá že se to dělá tak a tak (když oni to dělají jinak a někdy i lépe)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  9. 9
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Evča: Ona i ta adresa je psaná někdy v podivným tvaru - adresa, PSČ. Moc jsem to neřešil a už bylo pozdě večer resp. brzy ráno. On ten útržek stejně neni moc důležitej, pokud se ty peníze někde neztratí.

    >codeas: Slyšel jsem nějaký pochyby o tom, jestli se z STM dá vůbec pokračovat na magistra ... snad to nějak půjde.

    No hlavně se neztrácet. Pokud bych náhodou byl v nějakým předmětu napřed, tak budu v tichosti hrát Wormsíky, slibuju. icon_cheesygrin.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Evča
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) codeas
  10. 10
    Mazlík

    zamazal.jiri<zavináč>gmailtečkacom

    No já jdu asi taky na FEL na STM :) Takže se možná uvidíme :-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #12
  11. 11
    Josef Stříbný

    strzibny<zavináč>strzibnytečkaname

    Nevím, nevím, tolik přihlášek :-) snad na tom tak špatně nejsi, informatika je obor kam se většinou každý dostane.

    Já si dal jedinou přihlášku na MU FI a nemyslím si že bych se nedostal :-).

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #12
  12. 12
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Mazlík: Jasný. Uvidíme se a nebudem vědět, že se známe z internetu. :)

    >Josef Stříbný: Fakt je ten, že jsem poslední dva roky nevěnoval matematice nic. Ve třeťáku jsme měli důchodkyni, jejíž styl výuky jsem doslova nesnášel. Svojí skromnou trojku jsem dostal jednoduše. Opravné písemky vše jistily. Ve čtvrťáku máme mladýho neautoritativního chlapíka, u kterýho si mnohdy ani nepíšu poznámky, přesto jsem dostal v pololetí 2 - opravdu lehké písemky + jedničky prakticky za nic během hodin. Z toho důvodu jsem se také rozhodl maturovat z AJ, protože tam máme celé 4 roky jednoho, poměrně kvalitního profesora (tedy profesorku). Trošku toho lituju, protože se budu muset doučit matematiku na přijímačky.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) Mazlík
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #11, který napsal(a) Josef Stříbný
  13. 13
    Petr

    koudyp<zavináč>seznamtečkacz

    Jsem také "pokusným králíkem" a prošlapávám 2.rokem cestičku na STMku, obor SI. Mmch, jsem také absolovent ústavu Hrůzy :) Co tady zaznělo - s algebrou souhlas, jinak Cčko s Vagnerem se mi zdalo v pohodě, dost tomu rozumí a dost naučí. DSA taky nebyly nějak zvlášť těžký, jen is to chce dát pozor na smrťáky. Pokud bys měl nějakej dotaz, klidně se ptej.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #14
  14. 14
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Pár dotazů bych měl. 1) Co jsou smrťáci? 2) Je možné se ať už fyzicky nebo jiným způsobem dostat do informačního systému ČVUT a přidat mě na seznam přijatých studentů? icon_lol.gif 3) Má Ing. F. Zlo, M.B.A svojí reálnou předlohu? http://www.bugemos.com/?q=t.../term/13
    Samé věcné dotazy, že? icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) Petr
    • Na komentář odpověděl(a) Petr v komentáři #15
  15. 15
    Petr

    koudyp<zavináč>seznamtečkacz

    1) No písemná část zkoušky byla "jen" test - 10 otázek a/b/c/d, první čtyřy byly právě smrťáci (smrtelné) - značene lebkou - mohl jsi mít v nich jen max. 1 chybu, bez ohledu na ty další otázky. Dost mu to ulehčilo opravování, stačilo u dost studentů projít jen ty první 4....
    2) Nevím o tom :)
    3) To jsi ještě nejspíš neviděl http://www.student.cvut.cz/...stema=31 Pár tipů na reálnou předlohu bych možná i měl, ale bude určitě jen smyšlený, jak už to v podobných případech bývá :-)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #14, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Petr v komentáři #16
  16. 16
    Petr

    koudyp<zavináč>seznamtečkacz

    Jo a sorry za tu hrubku, stydím se...

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #15, který napsal(a) Petr
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #18
  17. 17
    Semtex

    semtex<zavináč>seznamtečkacz

    A co informatika na zemědělce v Praze, na Provozně ekonomický fakultě... jsem v páťáku a jsem tu spokojem :)

    Dokonce pro bakaláře otevíráme nový obor Informatika v Anglictině ( http://msc.pef.czu.cz ) Informatics a přihlášky až do konce dubna.

    Semtex

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #18
  18. 18
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Petr: Myslíš to "čtyřy"? Kdybys na to neupozornil, tak to neřešim a beru to jako překlep. Jinak díky za informace. icon_wink.gif
    >Semtex: Pro někoho, kdo se bude pohybovat okolo zemědělství, proč ne. Já budu rád, když se dostanu na některou z už zvolených vejšek. Šestou přihlášku už podávat nebudu. icon_smile.gif Možná někdo jinej.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #17, který napsal(a) Semtex
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #16, který napsal(a) Petr
    • Na komentář odpověděl(a) semtex v komentáři #26
  19. 19
    BAJKA

    nwm na jakou skolu jit icon_smile.gificon_sad.gificon_biggrin.gificon_confused.gificon_cool.gificon_twisted.gificon_wink.gificon_cry.gificon_eek.gificon_evil.gificon_exclaim.gificon_frown.gificon_cheesygrin.gificon_idea.gificon_lol.gificon_mad.gificon_mrgreen.gificon_neutral.gificon_question.gificon_razz.gificon_redface.gificon_rolleyes.gificon_surprised.gificon_arrow.gificon_arrowd.gificon_arrowl.gificon_arrowu.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #20
  20. 20
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Na žádnou. Někdo výkopy pro optický kabely kopat musí.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #19, který napsal(a) BAJKA
  21. 21
    Zuzana Hubova

    zuzkavn<zavináč>seznamtečkacz

    zdravim mam prozbičku syn si vybira školu napadlo ho programatorství ale nevím jaky musí mít pruměr a no co by měl mít hlavu je to hodně těžký obor? dostane se na to trojkař? prosim jestli mě mužete trochu informovat děkujuicon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #22
  22. 22
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Podle známek bych to neposuzoval. Leckterý trojkař je na tom mnohem lépe než jedničkář.

    Ale nevim, jestli bych to doporučil někomu, koho to napadlo při výběru vysoké školy. Bude hodně pozadu oproti lidem, které to baví už od mnohem nižšího věku. Hlavně programování se člověk musí učit sám. Dobře vybraná vysoká škola ho může jen nasměrovat a učit ho věci, který se k tomu hodí.

    Další věc je, že programování je hodně širokej pojem a je na mnoha úrovních elektroniky. Škola která by učila obecně programování neexistuje a ani by neměla moc smysl.

    Každopádně by si asi měl vybrat sám, on ví nejlépe, co chce ... nebo by aspoň měl.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #21, který napsal(a) Zuzana Hubova
  23. 23
    Daniel Musil

    danielmusil<zavináč>seznamtečkacz

    Ahoj, velmi dobrá škola na studium programovani a informatiky je Unicorn College (www.unicorncollege.cz). Buď obor Informační technologie, nebo Management ICT projektů. Je to soukromá škola, nicméně pokud člověk řádně studuje, tak má možnost získat prospechová stipendia a má vlastně studium zdarma (mluvim z vlastní zkusenosti :) ) Navíc díky tomu, ze ma skola zazemi spolecnosti Unicorn, tak ma student daleko vetsi moznosti nez na skole verejne (at uz se jedna o praxi ve firme, vikendove workshopy, dobrovolne seminare s lidma z praxe apod.) Urcite doporucuji prijit alespon na den otevrenych dveri, ktery je 9.9.2010 a stale je moznost se na skolu dostat, prihlasky se muzou posilat do 14.9.2010 tusim. Tak hodne stesti :)

    Daniel Musil

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #24
  24. 24
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jenom bych doplnil, že i na FELu je hodně lidí z praxe, to není výsada soukromých škol. Mimochodem zrovna z Unicornu jsem měl cvičícího na Databázové systémy.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #23, který napsal(a) Daniel Musil
  25. 25
    Rosta Brok

    Rostrs<zavináč>seznamtečkacz

    Dobrý den,
    prosím potřebuju poradit s VUT FIT a MU FI.
    Napiste mi na e-mail : Rostrs@seznam.cz
    Dekuji..icon_wink.gif

  26. 26
    semtex

    Zěmědělství bylo zvolením nového rektora úspěšně odstraněno, takže na žádný dojení už během studia nenarazíš. :)

    Bc i Ing. obor v AJ: http://www.studyinenglish.cz

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #18, který napsal(a) Antonín Daněk