Maple je velice propracovaný program, který dokáže počítat symbolicky (umí pracovat s proměnnými), což z něj dělá ničitele domácích úkolů střední (popř. základní) školy.

K Maple jsem se dostal v prvním ročníku na vysoké škole, kde jsem jej měl jako součást předmětu matematiky. Pravda, na hodině jsem mockrát nebyl. Jednak proto, že nebyla povinná, ale hlavně jsem vše potřebné získal už na první nebo druhé hodině. Byly to informace o tom, kde Maple získám a hlavně skvěle zpracované ukázkové příklady, z kterých se skoro vše dá pochopit (jinak pomůže nápověda).

S čím Maple pomůže?

Popravdě by asi bylo lepší se ptát, s čím nepomůže – samozřejmě mluvím o matematice či algebře. Tak snad jen namátkou, s čím umí Maple pracovat:

  • Funkce (výpočet funkční hodnoty, definičního oboru, limity, derivace, integrálu, nakreslení grafu, …)
  • Úprava výrazů
  • Soustavy rovnic (i parametrických)
  • Posloupnosti
  • Matice
  • ...

Ukázky řešení některých příkladů

Soustavy rovnic

Soustavy se na základních a středních školách probírají několik let, takže zde uvedu příklad. Dejme tomu, že máme rovnice:

x + y + 2z = 0
y + 2z = 1
x + y + z = 2

Potom je v Maple spočítáme takto:

with(Student[LinearAlgebra]);
A:=<<1 | 1 | 2>, <0 | 1 | 2>, <1 | 1 | 1>>;
b:=<0,1,2>;
nezname:=[x,y,z];
soustava:=GenerateEquations(A, nezname, b);
reseni:=solve(convert(soustava, set), convert(nezname, set));

Nevypadá to úplně jednoduše, ale pokud si zapamatujete, že do A uložíte čísla u proměnných a do b to, čemu se rovnice rovnají, pak už to snad zvládne každý.

Výstup z Maple:

soustavy-rovnic.jpg

Soustavu můžete samozřejmě analogicky zvětšovat nebo zmenšovat. Všimněte si, že můžete klidně nějaké číslo nahradit písmenem (parametr) a Maple si s tím poradí.

Průběh funkce

Máme funkci:

f(x) = (x^2)/(x+4);

A chceme nakreslit graf, spočítat funkční hodnotu v bodě 10, definiční obor, limitu v mínus nekonečnu, první derivaci, neurčitý integrál, ověřit tento integrál derivací a vypočíst určitý integrál od -3 do 0.

f:=(x^2)/(x+4);
plot(f,x=-infinity..infinity);
eval(f,x=10);
solve(f<=0);solve(f>=0);
Limit(f,x=-infinity); % = value(%);
diff(f,x);
Int(f, x): %=value(%);
primf:=int(f, x);
diff(primf,x);
simplify(%);
Int(f,x=0..-3); % = value(%);
plot(f,x=0..-3,filled=true);

Obrázek fce:

funkce-obrazek.jpg

Jaké operační systémy Maple podporuje?

Maple je napsaný v Javě, takže není závislý na platformě. Pouze je nutné mít JVM.

Nicméně musím vás varovat, že instalace Maple nemusí být úplně jednoduchá, především u starších verzí. Já musel např. instalátor pod Windows Vista spouštět v režimu kompatibility, ale pak vše fungovalo v pořádku. Na Linuxu je problém s tím, že Maple vyžaduje konkrétní verze některých knihoven, což je dost nepříjemné (nutné ošetřit automatické aktualizace). Ale mluvím tady o mé verzi 9.5, ty nové už budou pravděpodobně přívětivější.

Kde Maple získat?

Maple poskytuje vysokým školám pro jejich studenty free licenci na starší verzi programu. Přičemž potenciálu nových verzí stejně jen tak nevyužijete. Budete rádi, když využijete částečně potenciálu nějaké verze starší.

Pokud se takto legálně k programu nedostanete, můžete si jej samozřejmě koupit, ale nejnovější verze není zrovna nejlevnější. (student: skoro 2 500,-; komerční verze: skoro 50 000,-)

Já patřím k těm, kdo není až tak proti využívání warez pro nekomerční zkušební účely, takže na to, kde Maple získáte, si odpovězte každý sám. icon_smile.gif

9 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Sed

    dpolek<zavináč>gmailtečkacom

    Řešení soustavy rovnic si můžeš naprogramovat a na průběhy funkcí je tolik jiných programů, které vypadají jednodušeji - ne, že by u Maplu vypadaly nějak zvlášť složitě, ale pro lajka, či (jedno)rázové použití... Nevím, nevím. :) Stejně to jsou jen ty nejzákladnější věci...

  2. 2
    MzK

    Díky za tip na program, u nás na střední jsem se setkal jen s Derive (matematika) a Cabri (geometrie)

  3. 3
    SUK

    inaSUK<zavináč>gmailtečkacom

    U nas ve skole (ssakhk) pouzivame Mathematicu (mame tu nejaky spesl studentsky licence). Tam flaknu Solve[{rovnice1, rovnice2, rovnice3}, {x,y,z}], zmacknu shift+enter a mam hotovo :) Maple je (jak jiz napsal Sed) pro zacatecnika na prvni pokus az moc slozity (nedelal jsem s tim, jenom koukam a porovnavam s mathematicou).

  4. 4
    Shabbi.

    Je to tak, Maple mi přijde jako těžkopádná mrcha, která je sice nabitá super funkcema, ale využije je leda někdo, kdo se pokouší zavést novou teorii strun icon_rolleyes.gif Pro běžného studenta technické školy je to až až. Určitě bych uvítal jednodušší ovládání na úkor množství funkcí a operací.

    Jinak soustava rovnic se dá řešit i jednodušejc, bez matic, a zapisuje se to skoro stejně jako psal SUK icon_smile.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Sed v komentáři #5
  5. 5
    Sed

    dpolek<zavináč>gmailtečkacom

    Ale pokud vím, tak počítač soustavu rovni řeší (tuším) vždy převedením na matice, jen tvůj příklad si to sám převede.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Shabbi.
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Možná máte pravdu, už mi to říkal jeden známej spolustudent z jinýho oboru, že Maple je pro něj moc složitej. On místo toho používá extra program na grafy, derivace a matice.

    Mně se líbí, že tohle umí všechno a popravdě ta syntaxe se mi nezdá až tak složitá. Když člověk umí anglicky, tak na většinu věcí přijde intuitivně a ani nemusí mít nějaké předlohy.

  7. 7
    Honza

    honza<zavináč>chevroletcamarotečkacz

    Pokud si dobře vzpomínám, tak tyhle programy nabízel ke stažení na nějakym FTP jeden pán z katedry matematiky... už to mám, byl to Aleš Němeček, ale adresu ftp si věru nepamatuji, už je to přeci jen 8 let :))

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #8
  8. 8
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Ano, i ty skvěle zpracované ukázkové příklady, o kterých se zmiňuji v článku, se dají stáhnout z FTP (tedy spíše SCP, ale to už je jedno). Já je stahoval z privátní části serveru ČVUT a v těch dokumentech je copyright, takže jsem je sem nemohl dát. Stejně tak to FTP je pod heslem, který se navíc v čase mění, a to sem nemůžu dávat.

    Ale teď jsi mě inspiroval a zkusil jsem se kouknout po internetu. Hle, něco se dá najít zde - http://math.feld.cvut.cz/ne...map.html - ale spíše jen informace o kurzu.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) Honza
  9. 9
    Eva

    Noo...icon_eek.gif nechapu.icon_rolleyes.gif Ale snad to dobre poslouzi...icon_rolleyes.gificon_lol.gificon_lol.gif