Jak se zbavit zlozvyku všechno si zapisovat ? Já to tedy nevím.

Je to jedno úskalí lidského smýšlení. Dokud o tom co jsme udělali někomu neřekneme, je to jako by se nic nestalo. Čím více lidi pak o našich činech ví, tím mají i pro nás samotné větší váhu.

Což mi připomíná bezdomovce z Lannovy ulice (České Budějovice), který zde mnohdy polehává na zemi a vykřikuje různé vesměs stupidní myšlenky. O prázdninách jsem šel kolem něj a měl jsem chuť mu doporučit založení blogu. Jeho kontroverzní myšlenky by jistě našly své posluchače a bezdomovec by učinil svým názorům za dost.

Blogování je návykové.

Blogování je velký žrout času a v mém případě navíc s prakticky nulovou finanční návratností. Jenže je to prudce návykové a já jsem po dvou letech jasný závislák.

Založíte blog a vážíte si každého člověka, který se na něm objeví. Po napsání článku se pak návštěvnost v řádech jednotek čtenářů zvýší, což vás nutí psát dál, protože vidíte hmatatelný úspěch. Procházení statistik je pak ještě návykovější než samotné psaní blogu. Když jsem začínal, prohrabával jsem se jimi i několikrát denně. Momentálně se mi to podařilo snížit na jedno výsledné shlédnutí před spaním. icon_smile.gif

Píšu pro peníze ?

Jenže já nemám čas, psát si nějaký blogýsek. Jenom dneska jsem si vydělal pro studenta velice příjemné 2 000 Kč prakticky za nic, ale rozhodně ne díky blogu. Vlastně v době psaní tohodle článku bych měl dodělávat to za co jsem dostal zaplaceno. Jasnej důkaz toho jakej žrout času blog je. icon_smile.gif Pokud bych měl přepočítávat cenu jednoho mého článku na peníze, tak to bude cca směšný 1$.

Blog ale samozřejmě nepíšu pro peníze. Píšu ho proto, že mě těší, když někdo čte mé výplody. Když mě někdo obdivuje nebo kritizuje.

Jenže statistiky mě neustále lákají: Pojď a napiš článek ! O prázdninách se mi potvrdilo, že pokud píšu pravidelně, na návštěvnosti se to projevuje až o +100%, oproti dobám kdy nic nepíšu.

Blogování odpoutává pozornost od užitečnější činnosti.

Mám toho hodně na práci, ale nejednou (např. teď) se stalo, že jsem radši vše odložil a jal se napsat článek. Spolužák mi říkal, že moje práce je vesměs práce pro rodinu. Všechno sice ne, ale určitě je tam znatelný podíl. Jenže to nic nemění na tom, že je to práce, navíc člověk nějak začínat musí.

Někdo by mohl podotknout, že až dodělám současné úkoly, nebudu mít do čeho píchnout. Inu rád bych tomu věřil, ale od doby co umím PHP jsem nezažil, že bych přišel k počítači a neměl co dělat. Zkrátka vždycky přijde něco dalšího ani nevím jak a v současné době ty úkoly přicházejí bohužel rychleji než je stačím vyřizovat.

Třeba přepis Životopisu rodu Daňku, který mám ve svých rukou už opravdu dlouho, mi málem byl vytrhnut ze spárů. Je to proto, že mi bylo stále tvrzeno, že to nijak nechvátá. Děda, který je autorem, asi nechtěl abych to dělal ve stresu. Bohužel když mi někdo řekne, že to něco nechvátá, mám tendenci nehnout ani brvou a to on nevěděl. icon_smile.gif

Kromě toho mě letos čeká maturita a už teď vidím, jak místo učení radši přejdu k blogu.

K čemu je vůbec dobré mít blog ?

Bohužel je tu hodně výhod, takže se přestává jen hodně těžko. Kromě již zmíněné seberealizaci jsou tu i další věci.

Velice příjemná myšlenka je, že článek který jednou napíšete pak znovu a znovu čtou lidé z vyhledávačů, takže to není jako kdybyste publikovali v nějaké tiskovině. Takové články se navíc neustále zhodnocují a roste jim Page Rank. Je mi jasné, že v mých 30 letech budou články z mého mládí jedny z nejčtenějších jen díky vysokému PR. Ostatně už teď má blog.antonindanek.cz PR 3, některé články dokonce PR 4 a to doména antonindanek.cz není online ještě ani celý rok.

Dalším pozitivem je, že blog (obecně) bude zcela jistě stále více uživateli vyhledáván jako zdroj informací. Čili psaní smysluplných článku, pokud možno nějakých s dlouhodobou platností, určitě není ztráta času. Stačí se podívat do USA, kde je internet o něco dál než u nás. Blogy tam jsou známé a používané i mezi většinou obyčejných lidí (u nás vesměs ITáky).

Jak mám přestat ?

Tak to mi řekněte vy, ale stejně to asi nedokážu. Nejvíc mi vadí, že mám v TODO listu několik opravdu zajímavých témat, o kterých jsem schopnej napsat kvalitní článek, ale není čas je napsat. Je tam i jedno nebo dvě témata, u kterých jsem si docela jist, že by na serverech typu linkuj.cz rychle zaujmuly horní příčky.

6 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Scotty

    Myslis, ze kdyz neco kritizuju (napriklad tvuj clanek), ze zavidim?! Ja si to nemyslim...

  2. 2
    MzK

    Blogování má spousty výhod, nevidím důvod (krom tvého uvedeného žroutu času) přestat blogovat.

  3. 3
    Terezka

    Radši dělej něco pro sestřičku!!! :))

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Klídek, všechno bude. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Terezka
  5. 5
    inka

    inka<zavináč>seznamtečkacz

    Nevite jaky je rozdil mezi paypal a paysec? Je ted nejaka akce u hellomobile.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Nevim moc, jak to souvisí s článkem a s Paysec nemám žádný zkušenosti. Nicméně Paypal je čistě elektronický (internetový) platební systém a Paysec je patrně jeho česká napodobenina, která je ve světě nepoužitelná.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) inka