Troufám si říci, že hlavním důvodem proč uživatelé Windows XP nepřecházejí na Windows Vista je, že si nechtějí zvykat na něco nového. Ano, je tam pár užitečných novinek, které by se na Windows XP horko těžko naháněly programy třetích stran (a některé by nešly vůbec), ale za tu námahu (naučit se orientovat v novém systému) to lidem prostě nestojí.

Windwos 7 na tom nebude jinak. Z toho co jsem zatím viděl, uživatelské prostředí ve Windows Vienna se opět trochu změní a tudíž nastane stejný problém. Samozřejmě od Windows Vista už to není moc velký rozdíl, ale pro čekající uživatele Windows XP na nový systém, se nic nemění.

Nový Windows bude opět trochu více naleštěný a vybroušený hned po instalaci a trochu méně ohebný. Skoro bych si troufnul tvrdit, že tento (jak někteří říkají) „datatisk na Windwos Vista“ se snaží podobat operačnímu systému Apple. Podívejte se např. na tento screenshot správce zařízení. Nezdá se vám to hodně okleštěné od správce zařízení, jak ho známe doposud? Snad to půjde přepnout do rozšířenějšího zobrazení, ale je jasné, kam Windows směřuje.

Ale proč? Jeden předpřipravený OS už tu máme a Windows takovými změnami míjí svou cílovou skupinu.

  • Linux - Pro lidi, kteří chtějí mít úplnou volnost a jsou ochotni se pro ni vzdělávat. Když člověk umí skriptovat a rozumí Unixu, pak je jeho práce velmi efektivní, ale samozřejmě to stojí hodně času na naučení se toho všeho.

  • Windows - Pro lidi, kteří chtějí mít větší část konfigurace ve svých rukou, ale také nechtějí věnovat moc času do vzdělání ohledně jejich operačního systému. Z této kategorie Microsoft od vydání Windows XP utíká do skupiny níže uvedené, a proto se nesetkává s masivním úspěchem.

  • Mac OS - Pro lidi, kteří chtějí fungovat okamžitě po nainstalování OS, chtějí mít systém připravený od výrobce s již nainstalovanými programy. Problém nastává, když chtějí dosáhnout něčeho, na co nebyl počítač předpřipraven.

5 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Děláš si srandu? Nebo jak jinak mám tento článek chápat? Správce zařízení ve Windows 7 je naprosto normální, jako je ve Vistách či XP. To, co jsi sem dal, je pouze nějaký přehled zařízení. Jedna z novinek. Příště radši klikni dvakrát navíc, než začneš plácat blbosti... A přirovnáváš Win7 k Mac OS, kde "máš již vše nainstalováno"? Tomu snad nevěříš ani ty sám! Vždyť ve Win7 nemáš ani prohlížeč fotografií!!!
    A jinak názen Vienna byl jen kódovým označením, od kterýho se upustilo brzy po začátku vývoje... icon_rolleyes.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Bleskovku! icon_smile.gif

    S tim správcem zařízení jsem se spletl.

    Co se týče směřování Windowsů k politice Maců, tak to tam prostě vidim. Programů tam zatim defaultně moc neni, ale stejně. No já se nechám překvapit, jak bude vypadat Windows tak za 10 let.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Scotty
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #3
  3. 3
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Říkej si tomu jak chceš. Dokonce jsi mi jednou řekl, že bleskovky máš místo mikroblogu, takže to beru tak, že by bleskovka měla být do 140 znaků (twitter standard) a tak je toto článek. Těch aplikací tam pravděpodobně ani víc nebude, proto tam máš v nabídce start link na stažení Live Essential....

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Antonín Daněk
  4. 4
    Ivan Pik

    ivanpik<zavináč>ivanpiktečkanet

    Zdravím, mohl byste mi, prosím, vysvětlit poslední větu: "Problém nastává, když chtějí dosáhnout něčeho, na co nebyl počítač předpřipraven."? Chci-li na počítači něčeho dosáhnout, nainstaluji k tomu přeci vhodný program. Uživatelé Mac OS mají navíc k dispozici katalog prověřeného software (i výrobců třetích stran) přímo na stránkách Apple. I laičtí uživatelé, kteří nemají přehled o software na trhu, jsou schopni si tak najít, co potřebují.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Podle všeho je repertoár programů pro MAC značně nižší, něž např. pro Windows. Bohužel / naštěstí nečerpám z vlastních zkušeností.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Ivan Pik