Dnes jsem dočetl tuto knihu, která hodně rozšířila mé obzory.

Kniha má kromě nadpisu (a tučňáků icon_biggrin.gif) na obálce písmena LAMP. Tyto písmena reprezentují: Linux, Apache, MySQL, PHP (+ Perl a Python).

Knihu jsem měl rozečtenou už dlouho. Ostatně článek o Perlu (čerpal jsem z informací v této knize), napsaný v červenci je toho důkazem.

Čím se kniha zabývá ? Pro koho je určená ?

Po přečtení této knihy (a pochopení jí) se stanete mocným administrátorem. icon_smile.gif Pokud tedy máte vlastní server připojený k internetu (což já nemám). Kniha je zaměřená na TMTOWTDI a není určená pro začátečníky.

Prakticky nezbytným předpokladem pro úspěšné čtení této knihy je základní znalost Linuxu a základní znalost programování, pokud možno i HTML či SQL.

Tato kniha Vám ukáže, že web není něco, co běží kdesi odděleně na webovém serveru a nemá co dočinění s operačním systémem. U mě naprosto zbourala zeď mezi webovou stránkou jako takovou a operačním systémem. Díky Perlu (ať už v podobě cgi skriptů, mod_perl či Mason) můžete web generovat aplikací spustitelnou v OS.

Pojďme se podívat na obsah knihy:

  • Co je web
  • Linux - volba GNU generace
  • Webový server Apache
  • Perl
  • mySQL
  • WML
  • CGI
  • mod_perl
  • serverové vsuvky SSI
  • Embperl (HTML::Embperl)
  • Mason (HTML::Mason)
  • PHP

Autoři

Tuto knihu sepsali velice inteligentní a zkušení lidé z oboru. Nejdůležitější dva:

James Lee: Vystudoval univerzitu v Nortwestern a založil společnost Onsight. Je to programátor, lektor, manager, spisovatel a propagátor Open Source software. Je spoluautorem uznávané knihy Hacking Linux Exposed.

Brent Ware: Vzdal se nudné kariéry jako MSEE, aby se vrátil do školy a získal titul Ph.D ve fyzice. Je vědcem v Catech/NASA. Linux je prý jedinou trvanlivou věcí v jeho životě, taktéž spoluautor knihy Hacking Linux Exposed.

Nutno dodat, že překladatel asi nebyl moc znalý v IT. Je to místy dost cítit, nemluvě o poznámkách překladatele.

Jakým stylem je kniha psaná ?

Každá kapitola je uvozena, jsou shrnuty základní výhody a nevýhody probírané látky. Následují většinou odkazy na podrobnější publikace či webové stránky a pak následuje samotná výuka. Každá látka je zakončena malým projektem, využívající to co se člověk učil. Na konci je shrnutí a zdroje.

Jaký je cíl knihy ?

Open Source

Cílem knihy není udělat ze čtenářů profesionály v probíraných tématech. Na to by musela mít o několik tisíc stránek více (vzhledem k počtu probíraných látek). Kniha se řídí pravidlem 80/20 (také zmiňovaný v článku Jak na úspěšný internetový obchod). Toto pravidlo (upravené pro tento případ) říká, že 80% práce uděláte za pomoci 20% znalostí.

Tedy kniha si klade za cíl naučit to nejpoužívanější z mnoha odvětví. Myslím, že to se jí (alespoň u mně) podařilo dokonale. Jde totiž o to, že to člověku dá nové možnosti řešit problémy. O svých schopnostech programovat v Perlu bych si netroufnul ani mluvit, nicméně pokud bych to potřeboval, stačilo by malé osvěžení a zvládl bych toho hodně. Něco takového jsem teď zažil s projektem na kterém pracuji:

Potřeboval jsem databázi měst a krajů v České Republice. Nakonec se mi jí podařilo sehnat v XML formátu, ale co s tím, když jsem jí potřeboval dostat do relační databáze ? Inu. přetransformovat databázi do formy SQL dotazů bylo otázkou jediné XSL šablony, kterou jsem s knihou u ruky napsal během 10 minut. To vše jen díky tomu, že jsem si před pár měsíci přečetl knihu XML pro úplné začátečníky. Nejsem expert na XML, ale jeho základní znalost mi dává do rukou klíčové možnosti.

Myslím, že toto je ta nejlepší forma učení, jaká může být. Na co se učit věci nazpaměť ? Jediné co člověk potřebuje, je vědět že něco takového existuje, aby to mohl použít při řešení problému. Konkrétní data (v tomto případě syntaxe programovacího jazyka či název funkce) si už pak snadno dohledá na internetu či jinde.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: