Jubilejní 50. článek o nepřekonané a dokonalé hře Mafia. Najdete tu mimo jiné několik low-end videí a přepis epilogu.

Dneska jsem v ranních hodinách dohrál tuto skvělou hru, kterou hraji snad každý rok. Vždycky o prázdninách na ní nějak dostanu chuť :-) . Nicméně prošel jsem ji snad už pětkrát a pokaždé mě baví. Tento rok jsem dokonce narazil na několik novinek. Vybavuji si dvě. Jednu mi prozradil spolužák na LANce. Když jedete zabít Morela k divadlu a vezmete si stejné auto jako má on (takové bílé, má ho i v animaci kde do něj nabourá obyčejný člověk a Morelo ho potom zmlátí), máte šanci, že vám hra dá alternativní ,,konec". Místo toho, aby vás hra zavedla na letiště, kde Morela sestřelíte vás nechá pronásledovat Morelovo auto až k opravovanému mostu mimo město, kde ho shodíte. Další z věcí, o které jsem nevěděl je např. v misi ve staré věznci. Po zabití senátora, když vyjdete z věznice vás totiž prohledává policie a vy proto musíte předem zahodit zbraně, protože vás prásknul dělník. Nevěděl jsem že ho jde zabít a následně ho akčním tlačítkem hodit do kanálu - potom vás nikdo neprohledává. Určitě je toho v Mafii ještě hodně, o čem nevím.

mafiasdd.jpg

Je ale pravděpodobné, že Mafii 1 příští rok hrát nebudu, protože kolují zvěsti o dvojce. [odkaz], proto jsem se rozhodl věnovat jedničce nějaký čas a přepsal jsem závěrečný epilog, při kterém mi vždycky běhá mráz po zádech x-). Je možné že tam jsou nějaké chybky, psal jsem to asi ve tři ráno.

Epilog

Takže zase vy, kdo zničil sbírku obrazů, za pár milionů dolarů?
Nemel jsem to zrovna v plánu, ale nějak se to vyvrbilo.
A jinak, to je všechno ?
Potom jsem se rychle vytratil, nebyla to sranda, protože jsem to nakoupil, ale dokázal jsem to.
Vzal jsem ženu a dceru a okamžitě jsme odjeli na venkov.
Sam měl pravdu. Jestli si dali práci najít Frenka v Evrope, pomstít se mu skoro pět let po tom co zmizel, tak mě taky nenechají jen tak odejít když jsem je zradil.
Á vy jste tedy ochoten všechno to co jste mi teď řekl vypovědět před soudem a svědčit proti všem těmto mužům? Nemyslíte, že potom pro vás bude situace ještě horší ? To co se chystáte udělat tentokrát není zrada, to je velezrada.
Pokud budou ty lidi ve vězení nebo pokud možno v celách smrti, nebudou se mi moct pomstít líp, než když jsou na svobodě. Jsem ochotnej proti nim svědčit, když mi zajistíte ochranu a po procesu novou identitu pro mě, mojí ženu i dceru.
Pokud se nám tohle podaří dokončit, bude to největší soudní proces, co tahle země zažila, myslím že vaše nabídka vypadá zajímavě. Nevím jestli je morální pomáhat někomu jako vy, ale myslím že výsledný efekt za to stojí. Myslim že vám pomůžeme….

Vyšlo to, až do soudního procesu jsem seděl v cele a sepisoval svědectví proti lidem, se kterýma jsem se deset let přátelil a pracoval. Soudní proces byl gigantickej a způsobil ohromnej poprask v celý zemi.
Saliery dostal doživotí, některý zabijáci šli na elektrický křeslo. Nejnižší rozsudek byl osum let, pro ty nejmenší ryby. Po celou dobu procesu jsem byl uzavřenej v malý cele na tajným místě a nesměl ke mně skoro nikdo, po celou tu dobu jsem neviděl ani Sáru, ani svou holčičku, ale nakonec se to vyplatilo.
Normen zajistil, abych dostal novou identitu, přestěhovali jsme se na druhej konec Ameriky a já jsem dostal práci řidiče v jedný malý firmě. Prostě jsem začal úplně novej život. Idylku nám zkazila jenom válka, ale nakonec jsme i tohle pustý období přečkali živý a zdraví.

Pan Angelo ?
Prosim ?
Pozdravuje vás pan Saliery.

Víte, svět se neřídí zákony na papírech, svět řídí lidi. Některý podle zákonů, jiný ne. Záleží na každým podělaným jednotlivci jakej bude svět, jakej si ho udělá. A taky musíte mít hodně štěstí, aby vám z něj někdo jiný neudělal peklo. Zkrátka, není to tak jednoduchý jak vám tvrděj ve škole. Rozhodně je dobrý mít pevný zásady a držet se jich. V manželství, v kriminále, ve válce, prostě vždycky a všude. Já jsem to docela posral, ale ani Paulí a Sam si moc nepomohli. Chtěli jsme mít lepší život, ale nakonec jsme skončili mnohem hůř, než většina lidí. Víte, myslim že důležitý je udržet ve věcech nějakou rovnováhu, nějakou míru, jo rovnováhu, to je lepší…to je to správný slovo, protože ten kdo chce příliš moc, může ztratit úplně všechno a kdo chce zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic.

Můžete mi zkusit v komentářích Mafii rozmluvit, alespoň budu vědět co hrát až se budu nudit, ale já jsem prostě nic lepšího nehrál. Pro mě je hlavní příběh a ten má Mafia skvělej, navíc po chvilce hraní se vžijete do své role a jste zkrátka součástí mafiánské rodiny.

Mafiánští fandové se ale rozhodně nemusí zastavit po dohrání příběhu, je tu přece jízda a především extrémní jízda, která vás jistě zabaví na další hodiny, nemluvě o množství módů, které na tuto hru vyšli. Jak jsem ale už řekl, mě jde hlavně o příběh, takže mě tyto věci nelákají i když vypadají dost zajímavě, dokonce i extrémní jízdu jsem hrál max. půl hodiny -jen tak na zkoušku.

Pokud vás módy zajímají, podívejte se na tuto stránku ... je to vůbec moc dobrá stránka o Mafii. [odkaz]

Po programové stránce určitě není Mafia dokonalá hra, i když používám takovou verzi, k jaké jsem se v době vydání dostal a nepochybuji o tom, že vyšli opravné patche. Zkrátka bugů je tam dost a párkrát jsem kvůli tomu musel i loadovat hru. Např. ve finále když vybijete přízemí muzea vás má na schodech zastihnout Sam a prohodit několik slov, to se nestalo a ze všech mafiánů nahoře se stali nehybné, nesmrtelné textury, načež jsem nemohl splnit cíl - zabít všechny, ale je tu i dost menších bugů, tohle všechno je ale zanedbatelné :).

Nakonec pár videí.

-Točeno mobilem, ztlumte si basy.

lucas-bug.JPG
[odkaz] - Zabugovanej Lucas mi pořád lezl kolem mýho auta.

pred_zabitim_sama.JPG
[odkaz] - Vyjasnění před závěrečným střetem.

po_zabiti_sama.JPG
[odkaz] - Vyjasnění po závěrečném střetu :-).

epilog.JPG
[odkaz] - A tady už je závěrečné video.

12 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    nepodepsaný

    momentalne si nevzpominam na lepsi hru nez mafia. i kdyz serie gta se ji urcite rovnaji. mozna je postal2 je o trochu lepsi, ale jsou asi tak na stejny urovni

  2. 2
    nepodepsaný

    lol, vzpominam si, jak jsem nosil na zakladce fotku salieriho rodiny na zakovsky knizce

  3. 3
    Antonín Daněk

    Jo, taky jsem hrál GTAčka a bavily mně...ale jen když to vyšlo, bavilo mě to jednou hrát a prohodit o tom slovo s lidma ve třídě když to bylo aktuální, ale znova bych to nehrál.
    Já na základce žákovskou nemohl nosit, okamžitě by se to rozneslo mezi učitelema a všichni by mi chtěli dopisovat pětky a poznámky - mě to fakt nebavilo pořád zmizíkovat
    a zabilo by tě podepsat se ?

  4. 4
    nepodepsaný

    hackeri maj pravo se nepodepisovat ;o)

  5. 5
    Cartman

    taaak ale už toho mam dost, donutil si mě k tomu nejhoršímu ... hned jak si tady na linuxu rozjedu PHPko a server, napíšu to co mi jde nejlíp ... podminku IF :-D :-D

  6. 6
    skilla

    musim najit nejakej program, kterej by mi udelal na m4ku v cssku logo Microsoftu =)

  7. 7
    Cartman

    Kua sice tenhle web nemá takovou návštěvnost, abych mazal příspěvky, ale ten off topic se mi nelíbí :-)
    -jen se zkus podepsat jeste mezerama:-D.

  8. 8
    Tomáš

    20tommy<zavináč>centrumtečkacz

    OOOOOO a kde máš mody nebo tak něco? nenašel jsem.icon_rolleyes.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  9. 9
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Tak hledej jinde. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Tomáš
  10. 10
    makyako

    makyako<zavináč>azettečkask

    je to nejlepsi hra na svieteicon_biggrin.gif

  11. 11
    native.

    play_man17<zavináč>azettečkask

    výborne si urobil, že si vypísal ten epilog... ten preslov, ktorý tam urobili, je vynikajúci, hľadal som ho na nete a našiel som ho práve tu, hneď práv otvorená stránka... tak ´dakujem :)

  12. 12
    Mielle

    Jsem rada, ze nejsem jedina, koho tak strasne fascinuje epilog :) Mafia je proste klasika. :3 Ikdyz je dvojka lepe graficky zpracovana a vice emotivni a zaskocujici pribeh ;)