Zbavte se ICQ jednou provždy :o). Pojďme se podívat pod pokličku Jabberu.

Úvod

Jabber konečně začíná být trochu známý. Svědčí o tom hlavně množství článků, které na toto téma vyšlo. Já osobně mám Jabber účet zaregistrovaný od doby, co jsem se začínal častěji pohybovat v OS Linux, než Windows. Používat uzavřený protokol ICQ pod Linuxem by byl hřích, a proto jsem se rozhodl přejít na otevřený protokol Jabber.

Tento článek bych býval vůbec nepsal, protože nikoho asi moc nezajímá, jaký protokol používám. Každý ať si používá co chce. Objevil jsem však Ameriku, když jsem zjistil že používá tzv. XML instant messaging. Neodolal jsem a rozhodl se napsat článek, protože mě XML poslední dobou stále víc okouzluje. Navíc čím více se dostane Jabber lidem do podvědomí, tím větší má šanci na úspěch.

Obrazovka-Gajim.png
Můj Gajim klient.

Otevřený formát

Pokud používáte ICQ, komunikujete se svým okolí skrze uzavřený protokol. Znamená to, že nikdo krom majitelů ICQ neví, jak uvnitř funguje a nezná se např. struktura odeslané zprávy. Proto je veškerý vývoj v rukou ICQ a nikdo se na něm nemůže podílet.

ICQ byl první masivně používaný komunikační protokol, proto má možná na ty spousty lidí, kteří jej používají (a sledují reklamu) nárok. Na druhou stranu, použití uzavřeného formátu není v tom to případě zrovna vhodné. Proč ? Právě kvůli závislosti na protokolu. Představte si, že by měl například e-mail uzavřený komunikační protokol. Snad si dovedete domyslet ty problémy, jaké by vznikly při komunikaci mezi různými providery (protože by samozřejmě jeden server celý svět neutáhnul). Museli byste mít pro kontakty s maily xx@provider_a.cz speciální software, s kterým byste ale už neposlali mail adresátovi yy@provider_b.cz. E-mail je ale otevřený formát a díky tomu můžeme k odeslání elektronického dopisu použít libovolného klienta. Mimo to existují funkce do jazyků jako je PHP (které by v případě uzavřeného formátu samozřejmě nemohly vzniknout), díky nimž existují webový e-mailový klienti apod.

Komunikace i s ICQ kontakty

To, že přejdete na Jabber neznamená, že tak musejí učinit i všechny vaše kontakty. Přes tzv. ICQ Transport se dá plnohodnotně komunikovat s lidmi na ICQ, aniž by druhá strana poznala, že používáte Jabber. Krom ICQ transportů existují i překladače pro AOL, MSN, Gadu Gadu, Yahoo!, IRC nebo email. Pozor, nepleťme si pojem klient a protokol. Pokud budete používat Jabber a ICQ transport, můžete se sítí ICQ komunikovat ať už jste na jakémkoliv klientovi (software realizující připojení do sítě).

jabber.jpeg
První test na Windows XP - klient Pandion.

Reálné výhody Jabberu a nevýhody ICQ

ICQ je závislé na jediném icq serveru. V praxi těch serverů bude samozřejmě mnoho, ale důležité je, že je má všechny pod palcem jedna společnost. Takové servery se často přetěžují – viz. časté výpadky ICQ - a odnese to pak veliké množství lidí.

Jabber podporuje šifrovanou komunikaci, takže na rozdíl od ICQ může být použit k předávání dat, neurčených třetí straně. Toto se určitě uplatní pro firemní konference apod.

Vzhledem k různým transportům a službám, které některé servery poskytují můžete do jednoho klienta naházet opravdu velké množství funkcí. Já osobně používám:

  • icq.jabber.cz – Komunikace s ICQ kontakty.
  • disk.jabbim.cz – Vzdálený pevný disk (zdarma je zatím pouze 50 MB).
  • dict.jabbim.cz - Slovníky
  • tv.jabbim.cz – Televizní programy
  • rss.netlab.cz – RSS čtečka
Obrazovka-Gajim-sluzby.png
Služby na jabbim.cz.

Konečně mám pořádek v kontakt listu. Jako někdo, kdo mění operační systémy popř. klienty potřebuji, aby pořádně fungoval kontakt list. Dříve jsem upravil nějaké kontakty na ICQ pod Windows a po připojení v Gaimu na Linuxu jsem zjistil, že se změny neuskutečnili. Stejně to (ne)funguje i obráceně. Zkoušel jsem si tedy nastavit kontakt list tak jak ho chci mít a potom se přepnout pod jiný OS a všechno je v pořádku – díky ó všemohoucí.

Ti pokročilejší si mohou rozchodit vlastní Jabber server a rozšířit si komunikační protokol o nějaké speciální funkce. Ono to vlastně není moc těžké a je to spíš o znalosti systému, protože pro pochopení XML postačí jedna menší kniha. Ve finále pak můžete přes svého kecálka vzdálené ovládat počítač apod.

Přesvědčil jsem vás ? Registruje si své JID.

Je mnoho možností, kde si JID registrovat, já jsem zvolil jabbim.cz. Na této stránce se dozvíte jak začít, pod odkazem „jak začít" icon_biggrin.gif. Je úplně jedno, na jakém serveru se zaregistrujete, všechny spolu komunikují. Nemusíte se tedy bát, že byste nemohli napsat zprávu někomu registrovanému jinde.

Struktura obyčejné Jabber zprávy

Zde je výpis z XML konzole Gajimu, při odeslání zprávy ICQ kontaktu (struktura zprávy je ale stejná i při odesílání zprávy na jakýkoliv jiný protokol - překlad probíhá až na serveru).


<message to="zde_bylo_icq_cislo@icq.jabber.cz" type="chat" id="101">
<body>Toto je zpráva</body>
<active xmlns="http://jabber.org/protocol/chatstates" />
<x xmlns="jabber:x:event">
<composing />
</x>
</message>

<message from='zde_bylo_icq_cislo@icq.jabber.cz' to='touny@jabbim.cz' type='chat'>
<body>Toto je odpověď na zprávu</body>
</message>

Externí odkazy

Jabber: lepší než ICQ
Proč opustit ICQ.
"Ajsko" už prosazují jen zaslepenci
O Jabberu

wiki na jabber.cz
Různé rozšíření pro protokol XMPP

11 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    mikke

    Nevyhody ICQ transportu:

    Heslo pro ICQ je na serveru uloženo v čitelné podobě.
    Nefungují některé funkce jako např. přenos souborů přes ICQ.
    Občas transport nefunguje.

  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    V čitelné podobě jo ? icon_smile.gif Tak nečitelný by ty hesla asi moc platný nebyly. Možná si myslel že jsou tam uložený jako obyčejnej plain-text, tomu se mi ale nechce věřit, jak si na to přišel ?
    Přenos souborů nefunguje, ale ten funguje i na ICQ klientech většinou jen v případě stejných klientů na obou stranách a veřejných IP adresách, což jsou okolnosti prakticky nedosažitelný. Když už bych chtěl něco poslat přej kecálka, tak to uploadnu na Jabber Disk a pošlu link - http://disk.jabbim.cz/touny...bbim.cz/
    Transport je fyzicky nějaký elektronický stroj a tudíž je možné, stejně jako u jakéhokoliv jiného stroje, že nastane porucha. To bych mohl stejně tak říct že občas nefunguje http://seznam.cz

  3. 3
    Acci

    Jak jinak by mohlo být uloženo, aby se dali použít k přihlášení na ICQ? A jinak, na oficiálních ICQ serverech je tak uloženo taktéž (tam by už ale být nemuselo).

    Nefunkčnost transportu je malá, mnohem častěji nefunguje ICQ nebo se snaží o jeho odříznutí.

  4. 4
    Scotty

    "ICQ byl první masivně používaný komunikační protokol"

    A na to si prisel jak? ICQ se "masivne" pouziva predevsim u nas a na slovensku. V Americe a zbytku sveta se pouziva minimalne... A prvni masivne pouzivanej byl urcite MSN, kterej vysel s vydanim Win95 (coz bylo mnohem driv nez vznik protokolu ICQ)...

    • Na komentář odpověděl(a) jjk v komentáři #5
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  5. 5
    jjk

    Toto je odpověď na příspěvek: 4#

    Ano minimálně se sice teď ve zbytku světa používá, ale dřív bylo opravdu používáno ICQ, které se objevilo někdy v roce 1996, MSN se objevilo až nějaký rok potom (podle wiki 1999).

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Scotty
    • Na komentář odpověděl(a) Scotty v komentáři #6
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  6. 6
    Scotty

    Toto je odpověď na příspěvek: 5#


    Tak to by mi zajimalo kdes k tomu prisel, nebot i ve wiki je datum 24.8.1995 jako spúusteni MSN... Viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/MSN

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) jjk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 4#
    Ano, to jsem napsal a tak to je. To že se v okolním světě teď používá něco jiného je věc jiná, jak píše jjk.

    Toto je odpověď na příspěvek: 5#
    Spuštění ICQ je správně, rok 1999 je datum spuštění MSN Messengera. Čili je pravda, že ICQ tu byl první.

    Toto je odpověď na příspěvek: 6#
    Zpět k článku, bavíme se o komunikačních protokolech. MSN jako takový bylo sice spuštěno v roce 1995, ale jeho účelem rozhodně nebylo posílat instantní zprávy. MSN měl původně za úkol zajistit Microsoftu majoritu i v oblasti internetu. Zkrátka Bill chtěl, aby lidé místo network používali Microsoft network icon_smile.gif, naštěstí neúspěšně a smysl MSN vznikl v podstatě až s jeho skloubenís s hotmailem a instant messagingem, proto lidi žijou v iluzi že MSN je kecálek ala ICQ. Dal jsem si tu práci a našel jsem jak dříve vypadalo MSN:
    http://www.winsupersite.com...1_01.jpg
    http://www.winsupersite.com...1_02.jpg

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Scotty
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) jjk
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Scotty
  8. 8
    bs

    mikke ma pravdu ... kvlu tomu jsem udelal JIT jenom na svoje druhy cislo.

    " Pokud používáte ICQ, komunikujete se svým okolí skrze uzavřený protokol. Znamená to, že nikdo krom majitelů ICQ neví, jak uvnitř funguje a nezná se např. struktura odeslané zprávy. Proto je veškerý vývoj v rukou ICQ a nikdo se na něm nemůže podílet. " - mozna castecne, viz miranda a jeji implementace icq protokolu - icq.dll

    A jako prvni komunikacni protokol byl zcela urcite UseNET, ktery existoval v pocatcich nezavisle na webu. A to byl rok 1979.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  9. 9
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Toto je odpověď na příspěvek: 8#
    No jasně že se ho lidem podařilo za ty roky částečně rozlousknout, ale určitě jim to ICQčáci nedali. Já si taky můžu na Linuxu přehrávat wmv videa uložený na NTFS filesystému, ale iniciativa Microsoftu to nebyla icon_wink.gif.

    S tim UseNETem je to možná pravda, ale lidi kteří měli v roce 1979 přístup k internetu (spíš bych to nazval větším intranetem) bych rozhodně neoznačil jako masy icon_smile.gif.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) bs
  10. 10
    mrnous

    veronikajungerova<zavináč>seznamtečkacz

    ahoj jak se prosim stahuje jabbericon_cry.gificon_eek.gif

  11. 11
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jedním z klientů pro Jabber je např. Psi - http://psi-im.org/download . Nicméně vzhledem k povaze dotazu bych být tebou Jabber nechal plavat icon_wink.gif.