Mé postřehy z konference, které se účastnil každý, kdo ve světě webu alespoň něco znamená nebo by toho chtěl dosáhnout.

Že se budu WebExpo letos premiérově účastnit, jste se mohli dozvědět už nějaký ten pátek z banneru tady na blogu. Přednášky by se měly časem objevit na internetu, můžete tedy následující brát jako (ne)doporučení, na co se podívat.

Páteční přednášky

  • CouchDB — Databáze pro web (Karel Minařík) : Na tuto přednášku jsem se chtěl podívat především proto, že o noSQL se v poslední době začínají objevovat zajímavé články a je dost možné, že se jedná o nástupce relačních databází.

    Karel Minařík se ukázal jako jeden z těch lepších přednášejících a přednáška se mi hodně líbila. Nepřesvědčil mě sice natolik, že bych teď hned šel a přehodil vše do CouchDB, ale to je dáno tím, že jedna přednáška je moc málo. Určitě mě motivoval k bližšímu prozkoumání bezschémových databází.

  • Software Development = Learning (Maria Diaconu, Alex Bolboaca) : Z přednášky bylo cítit, že přednášející měli přednášku hezky připravenou v hlavě, nicméně realizace se až tak moc nepovedla. Ke konci jsem odešel a šel jsem se raději podívat na Příprava Cappuccina za 30 minut, kde se předváděl jakýsi framework s dost obskurní syntaxí, ve kterém se dají vytvářet desktop like aplikace, které běží v browseru.

WebExpo 2010 WebExpo 2010
  • Nette Framework 1.0: příští VELKÁ věc (David Grudl) : Ačkoliv v Nette prakticky nedělám, chtěl jsem konečně na živo vidět nějakou přednášku od Davida. Mělo dojít k prezentaci Nette 1.0, místo toho došlo k prezentaci Nette 2. icon_lol.gif Doteď mi není úplně jasné, co to má znamenat. Slyšel jsem cosi o tom, že si tak David dává víc načas, ale stejně úplně nechápu (jestli vám to pomůže, tak tady je ještě jeden tweet od autora). Přednáška určitě stála za to.

  • Digit 53 (David Grudl, Petr Mára, Jan Březina) : Kdyby po této diskuzi nepřišel ještě raut, označil bych Digit 53 třešničkou na dortu pátku. V prvních pár minutách se mohlo zdát, že to bude slabé, ale po chvíli se Digit rozjel. Určitě na něj mrkněte, až se objeví online.

Páteční přednášky - unseen

  • Visual Note Taking / Sketchnotes (Eva-Lotta Lamm) : Přednáška na kterou někteří lákali už před začátkem WebExpo a podle Twitteru stojí za to se na ni podívat.

  • Kreativní×Efektivní (Lukáš Veverka, Petr Skala) : O této přednášce kolovaly hodně kladné reakce (i když jak od koho), určitě se na ní chci podívat. Možná že i na předcházející Kreativec je kdekdo.

  • Mobilní HTML5 aplikace se Sencha Touch (Michal Till) : Přednášku jsem chtěl vidět, ale nezaslechnul jsem vyloženě pozitivní ani negativní postřehy. Uvidíme. Stejně tak navazující přednáška The Touch Events.

  • Proč ne ORM (Michal Špaček) : Myslel jsem, že název přednášky je ironie a i podle slidů, ke kterým jsem se během WebExpa někde dostal, to tak vypadalo. Nicméně zřejmě se o ironii nejednalo a Michal ze Skype opravdu vedl přednášku proti ORM, což mě osobně přijde dost podivný. Určitě se na přednášku online podívám, možná i na předcházející PHP business objects, která s problematikou bude určitě souviset (také od Skype).

  • Vývoj v PHP řízený testy (Filip Šubr) : Byli jsme zde jen pár minut na konci, každopádně podle ohlasů nic moc. Ostatně tweet Jana Tichého mluví za vše.

  • Bourání klišé (Adam Gebrian) : Přednáška kterou mnozí označují jako jednu z nejlepších na WebExpo 2010.

Sobotní přednášky

  • Wikinomie (Daniel Franc) : Supr přednáška, supr využití Google Docs založených Codeasem (jakákoliv nenucená interakce / podílení se na něčem mezi účastníky přednášky / konference je vždycky supr). Trochu mě zklamalo, že soutěž o nejlepší definici Wikinomie vyhrál Arthur Dent / Martin Malý, který do onoho dokumentu pouze napsal známou frázi ze Stopařova průvodce, která s definicí Wikinomie nemá společného takřka nic.

  • Web rychlejší než blesk (Dalibor Kačmář) : Částečně propagace Microsoftu, ale i tak jsem se dozvěděl zajímavé informace.

  • Webdesignérův průvodce webem, který tu už máme. Více než méně. (Jan Sládek, Ondřej Válka) : Na přednášku jsem šel hlavně proto, že Honza Sládek nastoupil spolu se mnou na ČVUT a taky proto, že ještě před začátkem se dušovali na Twitteru, že jejich přednáška bude naprosto awesome. Ve výsledku ale žádný zázrak a navíc bylo z diskuze na konci cítit, že mají přednášející dost uzavřené názory.

WebExpo 2010
  • Symfony2 (Fabien Potencier) : Po předchozí přednášce jsem na chvíli nahlédnul na přednášku Soft Skill Essentials for Software Craftsmen, kterou jsem si původně zařadil do svého programu, nicméně rychle jsem zase odešel. Hodně zahraničních řečníků z Agile room rádo dělalo věci typu: „Tak a teď se podívejte kolem sebe, zeptejte se souseda, jaké problémy řeší, a řekněte mu o těch svých.“ Tak přesně tenhle typ nucené interakce rád nemám. Navíc mě ani problémy cizího člověka nezajímají a hádám, že jeho moje také ne.

    Stihl jsem ještě závěr přednášky Fabiena a otázky. Těch bylo v tomhle případě poměrně málo - to že má ČR vlastní framework je hodně znát.

  • Budoucnost webových frameworků (Borek Bernard, Jakub Nešetřil, Karel Minařík, Fabien Potencier, Michal A. Valášek) : Původně jsem se chtěl podívat na startupy a sem vůbec nejít, ale dobře že jsem zůstal. Byly vzneseny poměrně zajímavé otázky a hlavně diskuze byla vtipná. Michal nadhodil hodně smutný názor a sice že většina tvůrců webů vůbec nedokáže pochopit jakýkoliv framework resp. abstrakci problémů. Škoda, že Fabien ke konci musel utéct na letadlo. Určitě se podívejte, až bude na co.

WebExpo 2010
  • Designing from start to finish (Ryan Singer) : Na tohoto pána jsem se dočetl velké lákadla coby kapacitu v oboru, nicméně na přednášce z mého pohledu nepředvedl nic závratného. Otázky (resp. odpovědi na ně) na konci byly mnohem zajímavější, než samotná přednáška. Mám takový pocit, že si Ryan myslel, že jsme v ČR mnohem víc pozadu, než ve skutečnosti jsme.

Sobotní přednášky - unseen

Ale WebExpo není jen o přednáškách …

… pro některé není skoro vůbec o přednáškách. icon_lol.gif Pár dalších postřehů, poznámek:

WebExpo 2010
  • Spolužák Vašek mi dělal průvodce mezi „celebritama“ internetu. „Tak tohle je: Radek Hulán, Martin Malý, Štěpán Bechyňský, Marek Prokop, David Grudl, Jirka Kosek, lidi z H1, …“ icon_lol.gif (některý jsem teda poznal sám).

  • Povedený byl také prémiový raut v kruhovém pavilónu.

  • Opravdu se hodí na takové akce nějaká elektronika do ruky, na které si můžete číst Twitter, hodně to konferenci obohatí. Když už ne chytrej telefon, tak aspoň notebook se slušnou baterii. Asi si už opravdu budu muset koupit smartphone. icon_smile.gif

WebExpo 2010
  • Osobně jsem poznal třeba Honzu Tichého, Oldu Šálka nebo třeba Radima Klašku.

  • Během konference by měli používat tag #webexpo jenom ti, co tam opravdu jsou. Občas se nám do streamu #webexpo vyplakávali lidé, kteří měli potřebu ostatním ukázat, jak je WebExpo špatně a že oni tam nejsou a jsou hrozně moc nad věcí. Jenže to účastníky prostě nezajímá … vlastně ne, to nezajímá vůbec nikoho.

  • Při registraci jsme kromě trička, knížky a visačky dostali také zápisník na sketche. Na konci se dělala soutěž o nejlepší.

  • Kvůli WebExpo jsem si založil Foursquare. Udělal jsem to jen proto, že jsem chtěl podpořit lidi, kterým záleželo na získání Super Swarm badge. To se nakonec podařilo, ale asi ne úplně košér způsobem. Bylo kolem toho zbytečně velké halo na Twitteru. Každopádně zajímalo by mě, kolik těch fake účtů opravdu bylo.

  • Po obědě se dal volný čas využít např. poblíž Microsoft stánku, kde bylo pár Xboxů a nealko pivo (později alko icon_smile.gif).

WebExpo 2010
  • Na každém rohu bylo možné si dát kávu různého druhu (třeba s takovýmto posypem nebo topinkem), čaj a různé pečivo. Pokud jde o pečivo, ty opravdu dobré kousky byly samozřejmě během dopoledne vyjedené, každopádně mě tím WebExpo příjemně překvapilo (hlavně v sobotu ráno jsem objevil obyčejně vypadající rohlíček, který ale v sobě měl výbornou čokoládu icon_lol.gif).

A verdikt? Nemám na WebExpo jednoznačný názor, ale ve výsledku ho určitě hodnotím pozitivně a zúčastnit se bylo každopádně dobré rozhodnutí. Uvidíme se příště.

WebExpo 2010

6 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    MzK

    Pro mě to nebyla premiéra takže můžu porovnávat jednotlivé ročníky. A řekl bych, že nejlepší byl 2. ročník, že letos to bylo slabší.

    Chyb nebylo málo, ale věřím, že se organizátor z chyb poučí a příště to už bude mít evropskou úroveň.

    Každopádně díky za pokec na rautu, raut se opravdu povedl, stejně jako digit :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    Štěpán Bechynský

    Děkuji za zařazení mezi celebrity :-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    MzK: Věřim tomu, že nějakej předešlej ročník byl lepší a ani netvrdim, že na WebExpo 2010 bylo všechno ideální, ale tak či onak jsem rád, že jsem tam byl.

    Za pokec taky díky a jestli se příště přijedeš podívat, jestli už je nasazená ta evropská úroveň, tak se zase uvidíme. icon_smile.gif

    Štěpán Bechynský: Už se s tím asi budete muset smířit. icon_smile.gif Každopádně jste WebExpo vzal ze správného konce - pokaždý když jsem vás viděl, tak jste měl půllitr v ruce. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Štěpán Bechynský
  4. 4
    wahyaohni

    phil<zavináč>arachnetečkacz

    Diky za shrnuti, asi jsem prohloupil, ze jsem nebyl. Ovsem nebyl jsem z klasickyho duvodu, ze jsem na to nejak uplne zapomnel a prosvihl to, coz me uz nejak neprekvapuje ;-)

    Chci se ale zeptat. Nebudou nekde zaznamy z tech prednasek?

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #6
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    S tim tak nějak počítám, to je taky hlavní důvod, proč jsem tenhle článek vůbec psal - aby se na to mohli lidi podívat. Ale když se teď tak snažim dogooglit po záznamech z minulých let, tak se mi to moc nedaří, takže to asi moc samozřejmý neni.

    Zatím je online jenom Digit: http://www.digit.cz/2010/09...-grunld/

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) wahyaohni
  6. 6
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Takže záznamy budou, jen se musí počkat.

    http://twitter.com/tomkrcha...606375
    http://twitter.com/streamho...14568807

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) wahyaohni