V tomto článku se vám snažím poradit, jak začít nejen s PHP.

Jak asi víte, snadno se v náhlém zápalu odhodláte k tomu, že se začnete učit nějaký jazyk (např. když potkáte kamaráda se stejnými plány, který se zrovna učí už třetí programovací jazyk, zatímco vy ještě pořád ,,myšujete" ve Wordu). V horším případě skončíte u druhého problému na který narazíte, v tom lepším si třeba koupíte i nějakou knížku a přečtete si úvod.

Jak tedy správně začít ? Pokud získáte onu chuť, což je základ, musíte se rozhodnout jakým způsobem se jazyk budete učit. Máte prakticky tři možnosti – tutoriál, učebnice nebo kurz. Nejlevněji vás vyjde ta první, tedy formou tutoriálů na internetu. Tutoriál je vlastně takovou menší učebnicí, kterou napsal nějaký člověk na internetu. Toto je určitě možnost, jak se jazyk (podle kvality tutoriálu) naučit, ale podle mě je to ta nejhorší cesta. Jednak proto, že budete neustále zbytečně koukat do monitoru, což je vzhledem k tomu, že jste se dobrovolně rozhodli něco přečíst škoda a také z toho důvodu, že vás bude ono magické ctr+c a ctr+v nutit kopírovat ukázky, načež si řeknete že vykládanou věc chápete, ale v praksi ji pak nebudete schopni použít. Druhá možnost je zakoupit si učebnici, do toho už budete muset něco investovat – může to být 150-1000 Kč. Po vhodné knížce se můžete podívat např. zde http://knihy.cpress.cz/ . Výhodou je, že když už nic jiného, tak si budete psát ukázky sami. Tím máte větší šanci si něco zapamatovat a pochopit významy, s trochou štěstí se brzy přistihnete že píšete vlastní krátké skripty, protože vás zajímalo jestli to bude fungovat. Ovšem i u knihy je velká pravděpodobnost že ji po prvním dni zavřete a druhý den už neotevřete, a proto je tu třetí možnost – výukový kurz. Nemám sice zkušenost s kurzy programovacích jazyků, ale díky kurzu HTML na který jsem před lety chodil, jsem se dnes prokousal až k PHP. Hlavní výhodou je, že máte pevně zapsán ve svém týdenním plánu čas výuky, a protože vám bude líto peněz :), neměli by jste s výukou skončit (tyto kurzy nejsou nic levného). Kromě toho v kolektivu to člověka víc baví, vznikne soutěživost a už se vezete.

jak_zacit.gif

V případě že jste si nezvolili nějaký dobrý kurz ale první,druhou nebo kombinaci těchto možností, rozhodně nemáte vyhráno (samozřejmě ani kurz není 100%). Musíte si dávat pozor, aby jste nevyplýtvali své nadšení k pouhému přečtení tohoto či jiného článku a koupi knihy. Doporučuji si určit předem nějaký řád, kolik se toho jaký den naučíte a ten neporušovat - ani jedním směrem. Při snižování ,,laťky“ by jste mohli brzy skončit, pokud se však budete nárazově snažit schroustnout velké množství látky, také to nebude k ničemu dobré a pravděpodobně studia brzy necháte, protože nebude mít žádné výsledky. Častým ,,koncem“ právě u jazyka PHP je také to, že se jedná o serverový jazyk, a proto musíte mít nainstalovaný server pro PHP, dále PHP samotné a také se hodí mít server pro databázi, většinou mySQL. Při této instalaci můžete narazit na pro vás osudový zásek, a proto doporučuji pro začátek použít nějaký z již připravených balíčků (instalace všech tří výše zmíněných záležitostí) a teprve později, až budete něco umět v případě potřeby nainstalovat samostatné komponenty a vše nastavit podle svého. Zde máte příklad jedné ,,trojinstalace“ - http://www.easyphp.org .

Pamatujte si že začátek je v každém jazyce nejhorší a vůbec nejhorší je samozřejmě pokud začínáte studium svého prvního programovacího jazyka. Proto musíte mít pevné nervy a když budete mít chuť studia nechat, musíte překročit tuto hranici a pokračovat, jakmile budete za ní a programování vás začne bavit, jste na nejlepší ne-li jisté cestě.

V tomto článku jsem chtěl původně napsat jen pár informací o učebnicích PHP jazyka, ale nějak se mi to zvrhlo, a proto plánovaný obsah článku napíšu jindy.

nekomentováno

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte: