První článek ze série Irsko. Kdy jsem se rozhodl pro pracovní pobyt v zahraničí? S agenturou nebo bez? Kam a s kým? Co zařídit na místě a co z domova? To se dozvíte v tomto článku.

Nedávno jsem psal bleskovku o založení účtu, kterou jsem zakončil otázkou, na co mi ten účet vlastně bude. Tak teď už to víte. icon_smile.gif V Irsku budu potřebovat poměrně dost peněz a nosit je jen tak po kapsách, by asi nebylo to pravý ořechový.

Jak to všechno začalo?

První myšlenka

Myslím, že první vážnější myšlenka na práci v zahraničí přišla v roce 2006, když moje sestra s kamarádkou odcestovala za prací právě do Irska. Měly tenkrát to štěstí, že se jim podařilo sehnat práci už z domova (spamováním stovek hotelů). Dokonce dostaly pracovní smlouvu! Ale takový štěstí asi člověka moc často nepotká. Mimochodem do Irska jela moje sestra s tou samou kamarádkou i v dalším roce (2007) a vedly o své cestě deník. (Což mi připomíná, že bych s tím webem měl něco dělat. Ten deník běží na mém původním blogovacím systému, jehož upgradnutá verze byla na touny.ic.cz. Problém je, že v té době jsem ještě neměl tucha o tom, co mají vyhledávače rádi, a tak je ten deník zbytečně hodně zapadlej v neznámu.)

První „pokus" už před dokončením druhého ročníku

Mluvil jsem o práci v zahraničí se spolužákem Michalem, a tak jsme se v náhlém zápalu rozhodli taky poslat pár e-mailů do hotelů. Výsledek byl takřka nulový. Přišlo pár automatických odpovědí, pár nás odmítlo ručně, jiní nereagovali. Ostatně tenkrát jsme to asi stejně nemysleli moc vážně a ani nám moc nevadilo, že jsme se k cestě neodhodlali. Ostatně těch e-mailů jsme rozesílali žalostně málo a taky jsme měli volno jenom 2 měsíce během prázdnin (na tak krátkou dobu vás nerad někdo zaměstná).

Odhodlaný po-chat o prázdninách

Další člověk, se kterým jsem mluvil o práci v zahraničí, byl taky Michal. Bylo to o prázdninách po druhém ročníku a pamatuju si, že byl tenkrát Michal dost odhodlanej. Měli jsme to v plánu na další prázdniny. Byl jsem trošku skeptický, protože jsem věděl, že mě bude čekat organizačně náročný čtvrtý ročník, ale nic z jeho nástrah bych stejně o prázdninách neřešil, takže jsem se tý myšlence nebránil. Stejně tak jsem si myslel, že Michala to nadšení hodně rychle přejde, ale on tenkrát říkal něco jako: „To nevíš, čeho jsem schopnej, když si něco umanu." No, myslím že malinko, přibližně, +-, trošku jo ... icon_lol.gif

Od tý doby jsme o tom samozřejmě vůbec nemluvili, natož abysme někam jeli.

Další dva adepti, jeden ten pravý :)

Další spolužák, s kterým jsem o tomto mluvil, byl Kesy. Proběhlo několik rozhovorů - spíše jsme o tom mluvili jen tak ze srandy. Ale myslím, že i několik vážných myšlenek a nápadů padlo.

Dalším byl člověk, s kterým nakonec jedu. Snad jsem s tím ani za Lubošem nepřišel já. Zezačátku jsem jenom řekl, že bych chtěl jet, ale žádný čas jsem tomu nevěnoval, ani jsem o tom nezačínal mluvit. Luboš naopak za mnou občas přišel s úsměvem a lehce provokativní otázkou: „Tak co? Už máš letenku?" Ostatně bylo to během roku, kdy se řešil maturák, a poté maturita - moc času nebylo.

S kým jet?

Jak asi vyplývá z předešlého oddílu, moc jsem si nevybíral. Nakonec si asi spíš Luboš vybral mě. Pokud bych měl ale vybírat z výše zmíněných lidí, myslím že je Luboš nejlepší volba.

Doufám, že mě spolužáci neukamenujou, ale napíšu proč. První Michal hodně kecá, ale málokdy něco udělá. Příhody typu: Jdeme si se třídou zkusit bowling - Michal si sedne na bar. Máme možnost si zkusit jízdu na koni - on jenom kouká a říká, jak tomu rozumí. No zkrátka tohle by nemuselo dopadnout dobře a možná bysme se navzájem zabili. :) Druhý Michal je taková zvláštní osobnost (já tomu teda říkám loser, ale to je jedno). S ním bych si zkrátka na tenhle „vejlet" netroufnul jet. Kesy se svým - „Já nevim, mě je to jedno." - by taky nemusel bejt ten pravej. Luboš je pracovitej, sám se o to všechno začal starat, takže nejlepší parťák je asi jasnej.

Základní otázky ohledně našeho pracovního pobytu

letenky-pruvodce.JPG

S agenturou nebo bez?

Hodně lidí mě od agentury varovalo. Slyšel jsem taky několik příběhů, kdy vás agentura obere o tolik peněz, že by se víc vyplatilo pracovat ve skladu v Tescu. Navíc agentury obvykle chtějí žádost v značném předstihu a tuhle možnost jsme zkrátka zamítli oba dva. Rozhodli jsme se tedy, že pojedeme na vlastní pěst.

Kam?

Oba mluvíme anglicky. USA je vyšší meta (navíc potřebujete dopředu pracovní smlouvu, takže poprvý asi jedině s agenturou). V úvahu připadalo pracovně nejznámější Irsko nebo Anglie. Ještě nedávno jsme nevěděli kam. Já jsem chtěl raději do Irska, protože jsem odtud slyšel hodně zkušeností. Když navíc Luboš napsal, že má v Irsku kamaráda, nebylo co řešit.

Jenom aby bylo jasno, ten kamarád nás tam nebude obsluhovat. Je to jen jakási jistota a zdroj informací. Poletíme tedy do Irska / Cork.

Co zařídit na místě a co z domova?

Nejdůležitější jsou samozřejmě dvě věci. Ubytování a práce. Ohledně ubytování jsme napsali několika lidem z webu daft.ie a dostali jsme většinou odpovědi typu - zavolejte až dorazíte. Jenom jeden člověk mi napsal, že nemá zájem o krátkodobější pronájmy, ale hned mi dal do přílohy dokument s odkazama na jiný (zatim to vypadá, že lidi v Corku jsou přátelský).

Plán je tedy asi takový, že první den po příletu přespíme v hostelu, ráno obvoláme několik lidí a měli bysme být úspěšní. Když ne, tak vlítneme na nějaký z inzertních webů a začneme obvolávat i jiný. Ale myslim, že s ubytováním vůbec problém nebude.

S prací už je to horší. V následujícím týdnu se samozřejmě pokusím pospamovat všechny možné pracovní příležitosti, ale moc nadějí si nedávám. Spíše počítáme s tím, že práci si najdeme osobně až na místě (ostatně to bude to hlavní úskalí/dobrodružství naší cesty).

Co můžu ztratit?

V podstatně „jenom" peníze, proto jsem se také k cestě odhodlal. Nemám holku, mám čas, mám peníze. No řekněte mi, kdy se mi ještě taková příležitost naskytne?

Jaký je tedy můj počáteční kapitál? Rozhodli jsme se pro jednosměrnou letenku, protože nevíme, jak dlouho zde budeme. Přesto budu počítat i cestu zpět, protože bysme se přecejen pro tentokrát chtěli vrátit. icon_smile.gif

  • Cesta 5 - 6 000,-
  • Levnější ubytování přijde na +-50€ až +-70€ týdně. V přepočtu tedy 1200 - 1800,-
  • Strava. Ze začátku se uživíme hodně ze svého. Později to chce tak 1000 - 2000 na týden. Záleží samozřejmě hodně na tom, jaké delikatesy si budeme dopřávat. Asi by se dalo uživit i za méně.

Nepočítám teď letenku. Počítám-li tedy přibližný průměr, na týden potřebuji nějakých 3000,-. Já jsem počítal s počátečním kapitálem 20 000,- (včetně letenky). Sečteno podtrženo, v Irsku bych přežil 4,5 týdne bez práce. Reálná hodnota je samozřejmě tak o 2 týdny výše.

Přejte nám tedy štěstí. 19.6. letíme. Teď si jdu ještě užít bezstarostnost domova a zítra už pomalu začnu kompletovat vše potřebné.

14 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Michael

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Dobře ty! :D

    Pěknej článek a přeju vám to. Určitě si veďte nějakej elektronickej deník.
    Přijde mi to ale dost odvážný jet tam takhle naslepo, já bych z toho asi byl v jednom kuse ve stresu :), ale život je o riskování.
    Cork je docela blízko největších Gaeltachtů, takže je možný, že budete celkem často narážet na cedule v Irštině a možná i na skupinky Irsky mluvících lidí, tak bych prosil nějaké foto takovýchto věcí :D.

    Hodně štěstí.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
    • Na komentář odpověděl(a) Milan v komentáři #8
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    No já mám v plánu svoje postřehy psát sem, ještě nevim jestli Luboš nebude chtít něco jinýho.

    Jo, je to docela odvážný. icon_lol.gif Proto taky musíme počítat s tím, že neseženeme práci a prostě jen provaříme pár tisíc. Na druhou stranu nějaký ty zkušenosti získáme tak jako tak a aspoň můžeme poslat Zuzce Š. pohled. icon_biggrin.gif

    Foto určitě bude. Luboš bere foťák.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Michael
  3. 3
    Evča

    e.v.u.l.a<zavináč>centrumtečkacz

    Tak to vám přeji ůspěšné nalezení nějaké té roboty, ať to flákání má nějakej smysl. ;)

  4. 4
    Petr

    petr<zavináč>petrmikotečkacz

    Hezký :) Užijte si to!icon_smile.gif

  5. 5
    Anette

    Drzim palce a pridavam si stranky do zalozek, jen doufam ze nezustane jen u uvodniho clanku :) Jsem zvedava jak dopadnete...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  6. 6
    crowen

    crowen<zavináč>rpgtečkask

    Ahoj, par postrehov:
    - penazi mas malo, potrebujes viac :-) musis totiz pocitat s vydavkami na telefon (jednoznacne www.meteor.ie, najlacnejsi), cestovanie po meste za pracou (listky su pomerne drahe, trasy pre Cork mas na http://www.buseireann.ie/bu...hp?id=59 , zkus si tam najst ceny, listok z letiska stoji 5euro), na ubytovanie musis navyse pocitat depozit vo vyske mesacneho najmu, v najme nie su zahrnute energie / internet. Ja na zaciatok odporucam 2000 euro
    - CV si vytlac uz doma, tlacenie je tiez drahe. Napis si ho tak, aby bolo z neho jasne, aku robotu hladas, musis tam mat uvedene take skusenosti (hotel - skusenosti z hotela, restauracia - brigada v restauracii). Nevymyslaj si, zamestnavatelia si pytaju referencie - tlf cislo a firemny email a volaju, aj do Ciech (vlastna skusenost, okrem toho robim v Irskej personalke, takze viem :-))
    - hladaj pracu cez internet, emailuj. Dobre stranky: jobs.ie, irishjobs.ie, fas.ie, recruitireland.com, monster.ie
    - po kazdom emaily necakaj, o den - dva zavolaj cloveku, ktoremu si CV poslal, to znamena dobre si ved zaznamy, kam si svoje CV poslal. Neboj sa aplikovat aj na joby pracovnych agentur (samozrejme irskych), tie zvycajne maju viac jobov, nie len ten jeden, na ktory si aplikoval.
    - na CV uved datum prichodu a to, ze ako Cech nepotrebujes viza na pracu
    - po prichode si musis vybavit PPS number a tax credit, inac budes na emergency tax, ktora je velmi vysoka, a nic nezarobis
    - na vsetko budes potrebovat proof of address, tak si najdi take ubytovanie, kde ti landlord napise potvrdenie, ze tam byvas
    - hladanie ubytovania moze zabrat aj 2 tyzdne, skus si najst hostel na zaciatok, je to lacnejsie ako hotel
    - kup si podrobnu mapu mesta, aby si sa lahko orientoval, neviem ako na Cork ale na Dublin je dobry atlas za asi 12e, velkost A4, maximalne podrobny. Ver ze to budes potrebovat, znacenie irskch ulic a haluzne adresy (nazvy domov namiesto cisla a ulice) ti sposobia niekolko malych infarktov :-)
    - ked obiehas hotely / restauracie / obchody osobne, vzdy si pytaj managera, nedavaj CV hocikomu, lebo skonci v kosi, zbytocne si za to platil

    Ak mas dalsie otazky, kludne sa ozvi :-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Anette: Jasně, stay tuned. icon_smile.gif Nejsem si jistej, jak často tady ze začátku budu referovat, ale pozdějc to určitě doženu. Což mi připomíná, že si musim koupit budoucí papírovou verzi tohohle blogu.

    >crowen: - Díky za link na meteor.ie. Slyšel jsem, že se dá koupit telefon i s číslem za 20-30€ s tím, že tam je kredit ve stejné výši. S cestováním (každodenním do práce) počítám spíše v horším případě. Ale samozřejmě i to je možnost (o webu buseireann uz vim). Mimochodem sestra si minulý rok koupila kolo - taky cesta. icon_smile.gif Jestli po nás budou chtít zálohu ve výši měsíčního nájmu, tak to by nám mohlo dát docela finanční ránu (slyšel jsem, že chtěj zaplatit týden dopředu). 2000€ je podle mě až moc velká železná zásoba. Já potřebuju stres, abych našel práci. :) Každopádně mám samozřejmě o něco víc a v případě nouze napíšu domu o peníze - ale to bych dělal dost nerad.

    - Co se týče tich místních pracovních agentur, neznáš nějakou v Corku?

    - Jinak díky za cenné informace. Dost jsem toho už věděl, ale několik informací pro mě bylo nových.

    - Tvůj e-mail si ukládám do databáze irských informátorů. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) crowen
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #5, který napsal(a) Anette
  8. 8
    Milan

    mhosek<zavináč>itmicrosystemstečkaie

    Ja jsem jel naslepo, se zakladni AJ, 17ti eury v kapse jednim malim kufrikem a jako "spravny", typicky cech s batuzkem na zadech...a nikdo me tady necekal ...tak jako tadyhle kolegu.Hlavni vec co jsem si ale do batohu nezapomel pribalit bylo "kurevske odhodlani!" Na ulici jsem nespal a za 4dny jsem mel praci.Pristi mesic to budou presne 3 roky ted mam 3 auta, vlastni firmu IT Microsystems Ltd.Ziju si na velke noze jako pan....narozdil od mych "JA BYCH" spoluzaku.
    Takze v porovnani s kolegou jsem mel o neco horsi start.icon_idea.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Michael
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #9
  9. 9
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Zajímavej příběh Milane, jen jestli trošku nepřeháníš. :) Každopádně ti gratuluju k těm úspěchům, tak daleko to ale my těžko při našem poměrně krátkodobým pobytu dotáhnem.

    Co se týče těch "JA BYCH" spolužáků. Tak to je jeden z hlavních důvodů, proč chci taky tuhle cestu podniknout, nerad bych se stal takovým člověkem.

    Jenom mi není jasné, na jakého kolegu to reaguješ. Zdá se, že na člověka z komentáře #1, ale ten nikdy v Irsku nebyl (i když by se možná z jeho ikonky a komentáře dal vyvozovat opak).

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) Milan
  10. 10
    mirecekp

    mirecekp<zavináč>seznamtečkacz

    Přeji hodně štěstí ať ti to tam vyjde. Bude to nezapomenutelný zážitek. Jak říkám já a mnozí další, co nepodnikneš zamlada tak už nikdy. Také se letos chystám mimo ČR dokonce i o kousek dál, jedeme s kamarády na Aljašku. Také za prací, ale s tím že už tam jeden z kamarádů byl loni, takže víme z části do čeho jdem. Tak hodně štěstí.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #11
  11. 11
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Tobě taky hodně štěstí. Je to tak, že v případě pracovního pobytu v USA je nutný mít předem pracovní smlouvu?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #10, který napsal(a) mirecekp
  12. 12
    petulka

    petra.votikova<zavináč>seznamtečkacz

    nazdarek...preji hodne uspechu, momentalne jsem v irsku asi pul roku, a musim ti bohuzel rict, ze si to barvis trosicku ruzove..tak jako prvni problem vidim, ze jsi se rozhodl pro cork, tam neni zadna prace, nejvice je v dublinu, a to taky neni zadna slava,ale za to je tam levnejsi bydleni...vsude chteji velmi dobre experience, a hlavne je tu spoustu lidi kteri shaneji praci.. ja odcestovala stejne jako chces ty, tedy na vlastni pest, praci jsem sehnala az po trech mesicich!!!a to jsem mela tak trikrat vetsi kapital nez mas ty,takze jsem to tu vydrzela, nastesti tu mam bratrance, takze jsem mela trosicku stesti v tom ze mi pomohl se spoustu veci.byt tebou zkusim to radeji pres agenturu, i kdyz to ma take sve nevyhody a nebo zkusit sehnat praci uz z cech aby jsi mel jistotu,protoze sehnat tu bydleni neni opravdu zadny problem, zkus tuto int. stranku: www.ijobs.ie a rozesli si cv(zivotopis). no, at se rozhodnes jakoliv preji ti(vam) hodne stesti.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #13
  13. 13
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Čaf, když si párkrát klikneš, tak zjistíš, že už tu jsem skoro dva týdny. icon_biggrin.gif

    Že neni v Corku žádná práce už jsem zjistil a co jsem slyšel, tak Dublin na tom neni o moc líp. Zkátka to asi chce nějaký město kam nelítaj letadla.

    Já mám kapitál dostatečnej, na tu dobu co tu chci zůstat. Mám to tu jako letní brigádu a na konci září chci pokračovat ve škole. Zkrátka stačí mi peníze na měsíc, protože když do tý doby neseženu práci, tak už to ani nemá cenu.

    Pokud máš nějakej zajímavej nápad, jak najít práci, tak sem s ním. Jsem ochotnej zrealizovat kde jakou šílenost. icon_lol.gif Procházení města, internetový servery, FAS, noviny mám zmáklý. Ještě mě čekají místní agentury, PPS by mi mělo dorazit každým dnem. Pak už nevim co dělat.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #12, který napsal(a) petulka
  14. 14
    Richi

    richi77<zavináč>smstečkacz

    No jo mládí a odvaha to se pak cestuje za prací kamkoliv :-) známá tak cetuje po celém světe, ale ona si vybírá spíš asijské země :-)