Rozhodl jsem se s vámi podělit o své zkušenosti z Anglicky psaného webu.

A Cup Of Open Source

Jak jsem už předeslal ve včerejší bleskovce, zkoušel jsem přeložit některé články na tomto blogu.

Tento, spíše směšný, pokus jsem se rozhodl koncem týdne zrušit. Důležitější ale je, že jsem si při tomto pokusu vyzkoušel na vlastní kůži Wordpress. Né že bych ho snad instaloval poprvé, ale poprvé jsem ho sám používal. (Úplně poprvé jsem se s instalací WP setkal nějaký ten měsíc zpátky, když s ním potřeboval poradit můj spolužák Tomáš, kterému na něm běžel web onlinesport.cz.

Wordpress NE !

Získal jsem tak jednu skvělou zkušenost a to: nepoužívej Wordpress. Bezpochyby je to skvělý redakční systém, pro blogy popř. i nějaké menší projekty, snad i nejlepší. Já ale potřebuji chápat to, co můj redakční systém dělá.

Jde o to, že ve svém redakčním systému znám každý řádek kódu. Pokud se stane, že vygeneruje nějakou nevalidní stránku, vím proč a jak to opravit. Pokud se stane, že vrátí nějakou chybu databázový server, vím proč a jak to opravit. Pokud používám Wordpress, jsem jen otrok cizího redakčního systému a mnohdy se musím smířit s tím, že článek není takový jak bych si ho představoval.

Abych byl konkrétní, je to ve WYSIWYG editoru. Stávalo se mi, že si dělal s mým kódem co se mu zachtělo a to mi lezlo na nervy. I při přepnutí do režimu, kdy by měl být vidět zdrojový kód článku, některé věci neakceptoval. Některé tagy po uložení prostě odmazal.

Chápu, že si člověk časem zvykne a pokud bych měl s Wordpressem dostatek zkušeností, dokázal bych tvořit přesně to, co chci. Asi jsem měl napsat spíše: Jakýkoliv cizí redakční systém ne ! Nechci ale hodnotit něco co jsem nevyzkoušel.

Anglicky mluvící blogosféra

Mnoho dalších informací jsem získal o Anglicky mluvící blogosféře. Říká se, že internet v Americe je napřed o rok až dva oproti ČR. Pokud je tomu tak, nemusíme se bát, že by o blogy v příštích letech nebyl zájem. Je to spíše naopak a jestliže je v České republice hodně blogů, Amerika je jimi přímo přehlcená. Právě kvůli jejich vysokému počtu je zde také více systémů pro vybrání těch kvalitních.

Je zde kladen daleko větší důraz na tzv. sociální záložky. U nás je pouze linkuj.cz, ale ten stejně používají víceméně pouze blogeři. V USA mají např. stumbleupon.com, reddit.com, technorati.com nebo proslulý digg.com. Každý je svým způsobem unikátní a má co nabídnout.

Digg efekt

Anglický Digg má obrovskou návštěvnost (s českým linkuj.cz se to nedá srovnávat) a když dostanete hodně digů, výsledkem je samozřejmě velice pěkná návštěvnost. Mnohdy sleduji, jak některé sdílené servery nejsou na takové špičky připravené a vracejí hlášku o překročení CPU kvóty (z toho důvodu také vznikl digg mirror). Ostatně není se čemu divit, stačí pár obrázku a váš hosting bude nucen odeslat třeba 20 GB dat za den, jak to popsal Lukáš v článku o Digg efektu (a to jistě nebyl v top žebříčku nezávislém na kategorii).

Mam vyzkoušeno, že pokud napíšete něco nudného, Digg vám i tak přinese něco přes 100 návštěvníků. To je ale dost slabá bilance vzhledem k návštěvnosti Diggu. Nové věci jsou totiž přidávány tak rychle, že máte sami problém zastihnout svůj příspěvek na úvodní stránce novinek hned po přidání.

Jinak je na Diggu vidět, co lidé chtějí. Rychle si něco prohlédnou, něco si z toho odnést, zasmát se a zase klikat internetem dál. V top žebříčku Digg jsou mezi prvními totiž vždy nějaké obrázky, až potom přicházejí zajímavé články apod.

Je to výzva

Anglická blogosféra láká asi každého. Získáte tak několik stovek miliónů potenciálních návštěvníků oproti pouhým několika miliónům v Čechách.

Navíc onen běžný uživatel, který hýbe světem je pořád ještě v pravěku, tedy ten Český. Český vývojáři poskytují alternativní zdroj obsahu ve formě RSS, tvoří nové AJAXové aplikace které usnadňují život, ale co z toho ? Nic, když běžný český uživatel neví co to RSS je a nevytáhne paty ze serverů jako je idnes.cz nebo zive.cz. Především využívání RSS je třeba dostat mezi lidi.

Běžný Anglicky mluvící uživatel je skutečně minimálně o dva roky napřed oproti tomu českému.

Proto je Anglická blogosféra výzva. Je tam mnoho lidí a blogy (kvalitní) jsou uznávaným zdrojem informací. Na druhou stranu tam průměrný blog nemá šanci a okamžitě zaniká v informačním šumu. Člověk tam musí psát nejlepší články ze svého oboru nebo se spokojit s nízkou návštěvností.

Bohužel, i ten nejnavštěvovanější blog v ČR má pouhých pár tisíc návštěvníků a to je hodně málo. Zvlášť pokud přijmete fakt, že pouze 1% všech návštěvníků zanechává komentáře, které jsou bezpodmínečně nutné ku vytvoření komunity a stálých čtenářů.

Proto také Radek rozjel anglicky psaný hulan.info a jak je již teď vidět, nasadil stejnou taktiku jako v Čechách. Psát kontroverzně až urážlivě. To je cesta za úspěchem, kterou si ještě teď uvědomuje málo lidí, ale v USA a dalších zemích to stačit nebude. Už jsou tím přehlceni a chce to něco víc.

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Ne ... hulán si jenom myslí, že píše anglicky. V první větě jsem mu našel odpornou chybu. Jestli ty články budou mít stejně nesmyslný obsah jako ty české a ještě k tomu se špatnou gramatikou, nebojím se že by se někdo obtěžovat to číst :)

  2. 2
    Maty

    berec1<zavináč>posttečkacz

    pro maďara začátečníka skvěle srozumitelné!!!!