Kniha s podtitulem: Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne. Dostal jsem se k ní skrze komentáře jednoho blogu, kde kdosi litoval, že se k ní nedostal dokud mu bylo 18 - 20 let.

Kniha je o životních cestách muže jménem Robert T. Kiyosaki, který se stal velice bohatým člověkem. Své bohatství však nezískal na základě profesních znalostí, ale díky finanční inteligenci.

Hlavní myšlenky knihy

  • Velice špatná rada, kterou můžete přijmout / dát je: „Pilně se učte, abyste měly samé jedničky a poté si našly dobře placenou práci."

  • Chudí lidé jsou chudí, protože se bojí, že přijdou o své peníze.

  • Neexistuje bohatý člověk, který nikdy nepřišel o peníze.

  • Prohra může být ta nejlepší zkušenost, jakou můžete dostat.

  • Když něco chceš, tak to nejdříve někomu dej. (peníze, kontakty, zkušenosti, lásku)

  • Nepracujte pro peníze, nechte peníze, ať pracují pro vás.

  • Každý může být bohatý, není potřeba být profesionál v oboru, stačí se profesionály obklopit.

O čem tedy kniha je ?

bohaty-tata-chudy-tata.jpg

Jedná se o příběh dvou hochů, Mika a Roberta. Robert měl bohatého otce, který byl velice zběhlý v investicích. Robert měl zase chytrého otce, který pracoval ve školství. Představa chytrého táty o dobře zajištěném životě byla: „Pilně se uč, aby jsi měl samé jedničky a poté si najdi dobře placenou práci.". Představa bohatého byla: „Vzdělávej se v oblasti financí, získej aktiva a zbavuj se pasiv, nech peníze aby vydělávaly za tebe."

Robert se rozhodne poslouchat raději bohatého otce, a tak se k němu společně s Mikem přihlašují do učení. Ten je učí na praktických ukázkách věcem, které sám ovládá a zná.

Později v knize už Robert nepopisuje zkušenosti bohatého otce, ale své vlastní. Je zde také zmíněna desková hra cashflow 101, kterou Robert hrál s různými typy lidí a sledoval, jak si jednotlivý lidé počínají. Hra je rozdělena na krysí závod a rychlé kolo.

Krysí závod v této deskové hře je něco, co je v knize neustále přirovnáváno k životu řadových zaměstnanců. Člověk se honí za neustálým malým zvyšováním platu, nadělává si dluhy různými způsoby a velkou část svých peněz ztrácí na daních.

Kniha je celá provázená různými skutečnými příběhy ze života.

Závěr pro mne

Tato knížka by měla být povinnou četbou ve všech školách. Určitě ve mně nastartovala mé obchodnické já, bohužel nejsem zrovna obchodnický typ. Je mi jasné, že kdybych teď vyhodil všechny své IT knížky a začal se zaobírat ekonomikou, brzy bych se stal finančně nezávislým (což tedy zatím stejně jsem). Začít s investicemi takto brzo přecejen dává člověku obrovský náskok. (Zatímco moji vrstevníci si kupují své vstupenky do krysího závodu už jen tím, že si kupují v 18 letech auta.)

Abych se ale vrátil k tomu s čím jsem začal. Já nejsem obchodnický typ. Investice jsou pro mě jenom manipulace s krabicemi, které se ve své podstatě moc neliší od krádeže. Při krádeži někdo využije cizí hlouposti (nezabezpečení domu) a získá peníze. Při vhodné investici taky využijete cizí hlouposti (někdo investoval do špatné položky, nedával si pozor na účty a je nucen prodat svůj dům) a získáte peníze.

Asi je to tak správně, ale mě to bohužel nebaví a daleko raději si vydělám tim, že něco vytvořím. Přesto se budu muset k nějakému tomu finančnímu vzdělání přinutit, protože mít nějaké aktivum, které vydělává za vás, je k nezaplacení. icon_idea.gif

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    MzK

    Investování != krádež, bod nepracujte pro peníze, peníze pracují za vás je asi sen každého. Já se insvestic docela bojím, co když to nevyjde, člověk pak přijde o své úspory. Ale pravda je, že kdo nic nezkusí, nic nezíská..

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    A to že se člověk bojí, že přijde o úspory je zase důvod, proč o tom lidi jenom sní.

    V tý knížce je taky párkrát zmíněno, že je nejlepší zkrachovat ještě před svýma 30 lety. To se ještě dá z toho dostat. S tim určitě souhlasim.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
  3. 3
    mikke

    Investuje se s penezma, o ktery muzete prijit. Kdyz teda nepocitam nejaky zajisteny fondy, ale na tom se nevydelava, ale spis chrani proti inflaci

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  4. 4
    mikke

    Jeste bych rekl, ze obchodovani (investice) je spis boj, nez kradez... a jenom par procent lidi ma lepsi zbrane :) z tohole pohledu bych chtel byt čtyřprocentní :))

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    To je fakt, když už jsi rozjetej tak investuješ peníze o který můžeš přijít. Nejhorší je se na začátku rozhoupat a vytvořit si nějaký ty peníze o který člověk může přijít.

    Jo jo, život je boj. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) mikke
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) mikke
  6. 6
    Janek

    info<zavináč>jankovy.nazorytečkacz

    A co třeba jako protiklad tento názor: http://www.naakup.cz/blog/2...i-amway/

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Já jsem v tom článku tedy žádný protiklad, jak ke knize tak k mému článku, nenašel. Jediná spojitost je v tom, že tam kdosi používal myšlenky z této knihy k balamutění důchodců.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Janek
  8. 8
    Jan Rozpletal

    O této knížce jsem si založil blog, protože se mi strašně líbila, když bys měl zájem, mrkni.
    Jinak se mi líbí tvoje články například ten seriál o vejšce mě zaujal.icon_eek.gif