Už jste si někdy dělali IQ test ? Udělal Vám výsledek radost nebo naopak snížil sebedůvěru ? Zapomeňte na takové amatérské IQ testy.

Přibližně minulý týden přišel můj spolužák Michal s odkazem na IQ test. Chtěl se srovnat s několika lidmi ze třídy, a tak jsme se do IQ testu spolu s dalšími dvěma spolužáky pustili. Všichni jsme se dostali k výsledku blížícímu se IQ 130. Michal se dokonce přes tuto magickou cifru, povolující jeho majiteli přihlásit se do Menzy, přehoupnul.

Test si můžete sami vyzkoušet.

Vypovídá tento a jemu podobný test o inteligenci ?

Nikoliv. Pokud začnete tento test dělat, jediné co otestuje Vaší inteligenci, je první otázka. Tam je totiž nutné vymyslet řešení problému. Problém u všech dalších otázek je naprosto stejný. Řešení problému napadne většinu lidí velice rychle: Nalézt mezi obrázky pravidlo. Když naleznete pravidlo, zvolit chybějící obrázek už není nic těžkého.

Při řešení tohoto testu jsem si u každé otázky položil otázku: Jaké je pravidlo ? Pak už jsem jenom na základě porovnávání, vylučovací metodou přišel na pravidlo.

Např. otázka č. 30.

IQ-otazka-30.gif

1) Pokud si obrazec rozdělím na sloupce, nic kromě teček se nemění, nic jiného tedy pravidlo neovlivňuje (v dalších otázkách tomu myslím tak bylo).

2) V každém kroku vždy ubude jedna tečka v horní řadě.

Proč tedy tento test nemůže otestovat inteligenci ? Protože je ovlivnitelný časem. Kdybych na každý ten obrázek civěl dostatečně dlouho, nakonec bych by mi to pravidlo vylučovací metodou došlo. Jediný důvod, proč jsem nedosáhnul maxima bodů je ten, že jsem po 50 otázkách už byl celým testem znuděný a považoval jsem ho za ztrátu času, takže jsem už nechával výsledek v rukou štěstěny.

Tím ale nechci říci, že IQ je hloupost s nulovou výpovědní hodnotou. To rozhodně ne, ale nějakým internetovým testem ho asi těžko změříte. Výňatek z psychologie.doktorka.cz.

Testy inteligence jsou nástrojem psychologa, který je speciálně školený v jejich zadávání a interpretaci výsledků. Toto je jeden z důvodů, proč by neměly být tyto testy volně k dispozici. Dalším důvodem je fakt, že lze opakovanou zkušeností s nimi výrazně zlepšit svůj výsledek. Testy pak neměří inteligenci, ale dovednost vypracovat inteligenční test, což je prakticky k ničemu.

Můj názor na inteligenci

Inteligence je dle mého názoru přímo úměrná počtu mozkových spojů mezi jednotlivými informacemi v něm uložených. Čím více jich máte, čím více informací máte pospojovaných, tím kreativněji a abstraktněji dokážete přemýšlet.

V tom je největší síla mozku, dokáže řešit naprosto nové problémy na základě podobnosti s jinými věcmi, díky mozkovým spojům.

O marihuaně se říká, že ničí slovní zásobu a vůbec schopnost zapamatovat si něco. Podle mě ale nedělá nic jiného, než že ničí mozkové spoje. Zapomenuté informace tedy v hlavě pořád jsou, jenomže se k nim nedá nijak dostat. Je to stejné jako by jste měli webovou stránku, na níž nevede jediný hypertext.

Příklad

Problém: V pokoji nemám dostatečně silné světlo. Sami si rozmyslete řešení tohoto problému.

Většinu z vás asi hned napadlo: Koupit výkonnější žárovku. Přišli jste na to aniž byste vůbec věděli jaký můj pokoj je a dalších bližších informací ba dokonce aniž byste se nad tím déle zamysleli.

Přitom jste možná takový konkrétní problém ani nikdy neřešili. Máte však informace o tom, že čím výkonnější je žárovka, tím více světla poskytuje. Určitě vám někdy žárovka praskla, takže víte, že když se tak stane, musíte jít do obchodu a koupit novou. Tyto a ještě další informace se propojily a ve vaší hlavě vzniklo řešení.

A co vědomosti ?

Jak jsem již napsal v rámci mého názoru na inteligenci. Vědomosti, tedy informace, jsou nezanedbatelnou částí inteligence. Hodně lidí, kteří jsou opojení svou inteligencí si myslí, že vstřebávání dat je zbytečné a stačí mít prostě schopnost rychle s informacemi pracovat, mít hodně mozkových spojů. Jenže to nestačí. Je to jako by člověk byl nejlepším přehazovačem uhlí na světě, ale neměl uhlí. Taky k ničemu.

Závěrem moje rada, jak posilovat inteligenci

Vyhýbejte se rutinní činnosti. Rutina je něco, co ničí kreativitu a říká mozku: Jdi si dát dvacet, tady nejsi třeba. Věnujte se novým věcem, používejte mozek co nejvíce.

6 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    enriquenka

    icon_rolleyes.gifnepotrebuju vedet jakou mam inteligenci hlavne ze mam kolem sebe lidi co me maji radi takovou jaka jsem !icon_smile.gifmiluju te!

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    No konečně někdo, tak dlouho jsem na to čekal! icon_lol.gif
    Známe se? Nevěřim v lidi, který nejsou na Google. icon_neutral.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) enriquenka
  3. 3
    Kamikazze

    Kamikazze1<zavináč>seznamtečkacz

    IQ testy jsou tak věrohodné, jak jen můžou být, já jsem se v minulouti podrobil sérii naprosto odlišných IQ testů a jejich výsledky byly srovnatelné. Je pravda, že by se možná dala inteligence definovat jako schopnost z jednodušších (a samozřejmě známých) informací odvodit informace komplikovanější, na tom je taky založená výuka. Kdysi jsem byl přesvědčen, že logika je mnohem důležitější než znalosti, dokonce pro mně bývalo nesrovnatelně důležitější to, na co jsem sám přišel, než to, co jsem si někde přečetl, ale máš pravdu "z vody se vařit nedá", i když.. ale to tady nebudu rozebíraticon_smile.gif

  4. 4
    Kamikazze

    Kamikazze1<zavináč>seznamtečkacz

    Docela by mě zajímalo, jakej má ten IQ test rozsah a jestli není u otázky 50 chyba, ve všech řádcích a sloupcích až na jeden to souhlasí, ale v pravým horním rohu z nějakýho záhadnýho důvodu přibyly 3 "lístky", potom mi ještě mátly ty lodě a stany (už nevím, kde to bylo), musel sem u nich použít "vylučovací metodu", jinak sem tam nic moc záludnýho neviděl, jestli chceš vyzkoušet IQ test s větším rozsahem (nižší pravděpodobnost se spléct:-) ), zajdi za psichologem, ten zadává serii různých IQ testů, zaměřených na různý oblasti inteligence a o různých obtížnostech, z nich pak spočítá průměr (samozřejmě pokud přesáhneš maximum lehčí verze, její výsledek nebude započítán) a potom ještě posoudí různý složky inteligence zvlášť.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Dělal jsem tenhle test už dávno a k tý 50 otázce už se proklikávat nechi.

    No ano, ostatně to píšu v článku. (IQ test je nástrojem psychologa.) Věřim, že ten by mi ho změřil věrohodně.

    Tady narážim na věrohodnost IQ testů na internetu.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Kamikazze
  6. 6
    Sebastien

    edvard.phoenix<zavináč>gmailtečkacom

    Inteligence znamená, že dokážeš pochopit informace a vytěžit z nich takřka maximum. Může mít člověk obrovské množství informací, jako kniha, pokud je, ale neumí vůbec použít, je jeho inteligence nízká. IQ test ti ukazuje daný problém (informace) a ty s těmito informacemi vyřeš. Nebo jste jiného názoru?