Je na čase uzavřít kauzu Irsko a jít zkoušet zase něco jinýho. :) Přečtěte si zajímavosti z Irska, které se jinam nevešly.

Nejdřív si pusťte něco muziky, pro navození atmosféry Irska. icon_lol.gif

flash mp3 přehrávač smazán

Shrnutí cesty

Všechny články z Irska si můžete přečíst pod tagem Irsko. Všechny fotografie z Irska naleznete v galerii Irsko 2008.

DSC07275.JPG

Zajímavosti z Irska resp. co se jinam nevešlo

P1020182.jpg
  • V Irsku jsem strávil měsíc.

  • Za jídlo jsem díky nákupům v Tescu a taky hojným zásobám z domova utratil jen cca 80€.

  • Co se týče angličtiny, neměl jsem problém, což mi udělalo radost. Bál jsem se, že huhňalům nebudu rozumět, ale i u těch jsem pointu pochopil. Vlastně si teď ani nevzpomínám na nějaký konkrétní případ, kdy bych nerozuměl, kromě letušek v letadle. icon_lol.gif I telefonáty, kterých bylo nespočet, proběhly dobře.

  • Pokud jde o mentalitu Irů, nemůžu říct, že jsou výrazně vstřícnější nebo obráceně než my. Jeden příklad: Jeden den zrovna (čirou náhodou icon_eek.gif) pršelo. Já jsem se vracel z jedné průmyslové části, hledal jsem práci. Na silnicích se velmi rychle vytvořily kaluže, když tu najednou ... Řítí si to kousek ode mě transportér. Koukám na něj - koukám na tu obrovskou kaluž vedle mě - říkám si že jí určitě stejně jako všichni ostatní objede. Prásk ho, krásně mě celýho vzal. icon_evil.gif Ale o 5 minut později jelo osobní auto, řidič zastavil a zeptal se, jestli nechci svézt do města. Hodně záleží na tom, koho zrovna potkáte, přesto průměrově na tom asi líp budou. Každopádně život si užívaj víc než my.

  • Jezdí se vlevo, ale to asi většina lidí ví.

  • Autoškola je v Irsku řešená úplně jinak než u nás. Dalo by se říct stylem - šup s ním do vody a plav. Nemusíte mít najezděné hodiny s učitelem jako u nás. Prostě si jenom seženete auto, nalepíte si na něj Lko a dva roky jezdíte. Když nezpůsobíte žádnou havárii, tak ještě uděláte testy a máte řidičský průkaz.

  • Všude jsou semafory pro chodce a to i na odlehlých místech, kde byste je v Čechách určitě neviděli. Přitom na ně ale skoro nikde lidi neberou ohled. Ono to ani moc nevadí, protože je mají nějak špatně synchronizované, a tak se stává, že v jednu chvíli mají všichni červenou. Zkrátka v Irsku se přechází i na červenou, policajtům to moc nevadí, sám jsem před nimi na červenou přecházel.

  • Další věc v dopravě - a tahle mi dost vadila - řidiči skoro vůbec nepoužívají blinkry. Takže si v pohodě přecházíte, vidíte, že auto pojede rovně, a ono si to najednou jen tak otočí vaším směrem.

  • Autobusy zastavují na požádání. Tzn. když chcete aby zastavil, musíte si mávnout, když jedete v něm, musíte použít tlačítko. Navíc na zastávkách není napsaný jejich název ani jiným způsobem se nedozvíte, kde jste. Zkrátka když někam jedete, musíte vědět jak to tam vypadá - pro cizince jak dělaný.

  • Je tady normální chodit po firmách/podnicích/obchodech apod. a ptát se na práci, což u nás není moc zvykem. Ačkoliv jeden můj spolužák dokázal, že i u nás to jde. Co už ale u nás nejde vůbec, tak to je absence vzdělání na některé nekvalifikované práce. Tedy např. číšníky apod. můžou dělat lidi bez příslušného vzdělání / vyučení. Myslím, že u nás by nám bez hotelové školy nikdo takovou práci nedal.

  • Třídí se tu odpad, což by se mělo zavést i u nás. Komunální odpad (netříděný) je také vyvážen, ale dost draze se platí. Tříděný (plast, papír, plech) se vyváží zdarma.

  • Je tu velká soutěž mezi telefonními operátory. Např. SMS nebo telefonáty do stejné sítě zdarma není nic neobvyklého. Můj operátor (Meteor) mi prodal SIM kartu za 10€, ale byl na ní 10€ kredit. Navíc dalších 10 měsíců mi bude posílat každý měsíc 10€. SIM karta mě tedy stála -110€. icon_lol.gif Bohužel je to vyvažováno nekvalitou služeb. Často se neodesílá číslo volajícího, MMSky většinou nefungujou, hovory mnohdy vypadávají.

  • Voda (přívod do domu) je tu zdarma. Nevím, jestli je to neustálými dešti, ale zkrátka je zdarma.

  • V Tescu byly dvě samoobslužné pokladny. Možná už je to někde i v ČR, ale v Českých Budějovicích jsem to ještě neviděl. Je to dobré hlavně když máte jenom pár věcí - přijdete, sami si to napípáte a jdete. icon_lol.gif

Dva vtipné příběhy

David (spolubydlící) jednou jel do Dublinu na českou ambasádu, protože přišel o doklady a potřeboval vystavit nové. To, že si pracovnice po pracovní době otevřely láhev vína, jsem už psal, ale zajímavá byla i cesta tam. David ještě se svědkem měl problém ambasádu najít, a tak se ptali příslušníka gardy, kde je. Ten to nevěděl, a tak volal na stanici. Dispečerka řekla, že se jí to nechce vysvětlovat, ať si vezmou taxíka. icon_lol.gif

Jednou, když se u nás doma sešlo více návštěvníků než obvykle, tak jsme se skládali na pití. Bylo to hodně vtipný, protože €urům říkali koruny. Takže bylo slyšet např.: „Já jsem tady dal 15 korun." Znělo to, jako že se bavíme o směšných částkách, ale potom za to byl pytel alkoholu. icon_lol.gif

Videa

Jedno video můžete najít v článku o Killarney, dvě pak v tom z Galway. Zbylé, na které předtím nebyl čas, nebo se prostě jen nikam nechodily, naleznete tedy.

Hrad Blarney

video smazáno

Koncert v St. Finbarr's Cathedral.

video smazáno

Prohlídka - Jameson experience.

video smazáno

Killarney - národní park

video smazáno

Pláž v Galway.

video smazáno

Trošku připití ... icon_cheesygrin.gif

video smazáno

Cesta domů

Cestou domů nenastal žádný problém a díky tátovi, který si pro mě přijel ani netrvala tak dlouho, jak to původně vypadalo. Jak známo, koncový dojezdy mnohdy trvají déle než samotný mezistátní let. Kdybych měl jet z Prahy vlakem a následně ještě z Českých Budějovic autobusem nebo taxi, dostal bych se domu až někdy ve 4 ráno. Takhle jsem dorazil ještě před půlnocí.

Autobusama v Corku jsem už měl něco zcestováno, takže jsem na nádraží zmateně nepobíhal, jako někteří turisti. V hale zrovna startoval jeden terminál s jakýmsi operačním systémem. Na letišti se dalo koupit snad cokoliv s nápisem Ireland, a taky alkohol. U naší brány seděl jeden chlapík a psal si deník - asi taky bloger. icon_smile.gif

Šel bych do toho, kdybych věděl, že nenajdu práci? Ano. Proč jsem do toho vůbec šel? Leprechauns made me do it. icon_biggrin.gif

P.S. Tenhle článek jsem chtěl napsat už včera, ale ozval se mi Tomáš a nějak mi do toho vlítnul JackBar. icon_smile.gif První den v Čechách, to to pěkně začíná ...

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    deep

    Pekný výlet

  2. 2
    severka

    trisestri<zavináč>azettečkask

    a copak potom ty nasledujíci dny

  3. 3
    Mirka

    M-A<zavináč>seznamtečkacz

    Ahoj, jmenuju se Mirka. Chystam se na dovolenou do Irska, ale moc nevim za cim konkretnim se tam podivat, co by stalo za to.Tak bych te chtela poprosit jestli by jsi mi nenapsal nejake typy ny vylety. Beru sebou auto takze jsem mobilni. Budu ti hrozne moc vdeana.
    Preden dik.icon_smile.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Ahoj Mirko. Já jsem byl jenom na jihu, takže ve zbytku ti asi moc neporadim.


    Jestli budeš poblíž Corku, tak se tam zajeď podívat na její výrobu. Samotný město je pěkný. Najdeš tam nějaký katedrály a památníky. Ulice St. Patric St., Grand Parade stojí za projití i s postraními uličkami (English Market).
    Kousek od Corku je menší městečko Blarney - s pěkným hradem ( http://blog.antonindanek.cz...blarney/ ).

    Co se mně hodně líbilo, tak to byla palírna Jamesona v Midletownu. Jestli máš ráda whiskey, zaji se podívat ( http://blog.antonindanek.cz...letonnu/ ) - v tomhle odkazu je i něco o Corku.

    Město, který je docela turisticky populární, ale moc za to nestojí, tak to je Kinsale. Určitě ale stojí za navštívení národní park v Killarney ( http://blog.antonindanek.cz...k-video/ ). Je tu možné taky absolvovat celodenní výlet - Kerry ring. Objedeš tak hodně pěkných míst. Když máš auto, tak není co řešit. Myslím že jedním z nich je i Cliff of Moher ( http://terezy.tym.cz/obrazk...5374.JPG )

    Pokud chceš nějakou část, kde se dá koupat u moře a jsou tam trošku přijatelný pláže, tak to je Galway ( http://blog.antonindanek.cz...i-video/ ). Kus od Galway jsou Cliff of Moher.

    Víc informací bys měla najít tady: http://www.irsko-aktualne.c...enuf=537 .

    Přeju příjemnou dovolenou na smaragdovém ostrově a vem si pevnej deštník. Ty slabý se pořád otáčí kvůli větru. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Mirka
  5. 5
    sbi

    icon_eek.gif No články fajnové, mohlo být vic fotek zapojeno.Taky chci vyrazit do Irska, tak se mi to šikne, tyhle ty zprávičky.

  6. 6
    sbi

    Chtěla bych vědět, kde je asi nejkrásněji v Irsku a co se oplatí.

  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Doporučuji přečíst komentář č. 4. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) sbi
  8. 8
    sbi

    kakadutečkacaucau

    díky